Lumi ke te drejte......
" vdesh lakuriq" (sheni, eshte shprehje jotja edhe kjo tjetra "eja ke mua"), apo shen derri
si po te duket, kur ti i fshehur ofendon ate qe eshte i hapur?
"vdesh lakuriq".... "eja ke mua"), Keto shprehje nuk jane te miat
per ofendimin: " apo shen derri", te falenderoj, por me le te qete te lutem se jane duke bere nje studim, sepse sapo zbulova se emri gjerman buron nga shqipja edhe ate nga GERMA. Me von do te mirrem se Arsito-TELI e ka emrin shqip dhe vjen nga teli apo nga Kabla. Ndersa Europa vjen nga shqipja dhe dmth: EU! U ropa!, dmth. u rrjepa!
Per ata qe nuk e dijne emri gjerman permendet per here te pare 750 vj. para Krishtit, por albanologu jone thot se vjen nga GERMA, shkronja, e kur ka lindur kjo fjale ne shqip, kur dihet se kombet perdorin fjale prej aty kur zbulojne germat.
Ah Ilirian te lutem mos ofendo, ti je aq i emebl, aq i dashur dhe aq i edukuar, pse po sillesh keq te lutem. Ulu dhe merr ndonje loder dha kalo kohen.....
***Postuar mė parė nga Shėn Albani
Jo Ornament eshte e drejte ashtu si i ka ndare Lumi,
sespe renditja tregon se cili ishte drejtimi kryesor, letersia apo gjuha..... keshtu ishte dikur , si eshet sot, nuk e di ......
Iliriani qe kemi ketu eshte NEzir Myrta, ka shume shkrime po te ketij njeriu te shkruar ne vitin 2001 dhe shkruhen ne te njeten menyre, por kur mbreti nuk dallonte sinonimin nga homonimi, u vdesh lakuriq, dhe po mendon se eshte i veshur akoma.
illiriani: shikoje ti shenderr, ku e ke shkruar ''u vdesh...''
Te rruzulli ka perdore keto nofka: Drilon Gega, Iliristika, Iliriani dhe ne fund Myrta.
Ky qe kemi ketu eshte Myrta personalisht...Bel Amin e ka konsideruar progrek, mua proserb e Myrta i ben serbet autokton ne Ballkan. Mrekulli! Toron e qunate torollak...nene moj vajto mer malin, se e braktisen djalin.....
dy persona per mesyshe, a sy te keq i kemi ketu: bel me brina e shenderr me truderri, qe edhe shqiptareve kosovare qe kryen fakultete ju thote DERRA, qe nuk po e dijtkan gjuhen letrare te shenit...... a po don me ta qite ketu edhe ate sharje te ndyer DERR?
thote shenderri, se nuk e dijtkam cka eshte sinonimi e homonimi, kur une kam thene, se:
fjala - sinonim, nuk eshte e percaktuar, ne fjalorin albanistik, sepse eshte fjale illire - synonom, synonome (jo, sinonime):
fjale, shprehje ose ndertim, qe ka kuptim te njejte, ose shume te afert me kuptimin e nje fjale, te nje shprehjeje a te nje ndertimi tjeter, psh. udhe=rruge, trim=guximtar, fillo=nis, zëre=kape etj.
derisot thohet shkencerisht, se sinonimi eshte fjale greke - synonymos, e zberthimi i fjales mungon, syno+nymos. tash cka do te thote kjo pjesa e pare e fjales - SYNO? A eshte krejt shqipe
emertimi i organit te te pamit - syni, shqip? Po pjesa tjeter - nymos, gr. a eshte deformim i fjales - nom (os, sufiks grek), ku eshte fjala per - emer, nom, nominativ (jo, nimynativ). Faktikisht, nominativi, eshte emnorja...pra, edhe fjala - nymos, gr. duhet te jete - NOM=emer (boni nom=beri emer), nom, gjuhe illirishte.
Tash: fjala e derisotme - sinonim-i-e-t, pakontestueshem eshte - SINONOM, SINO+NOM=SIN+O+NOM
SIN=SYN-I organi i te pamit, syte, qe sll.vj. e ka - sina=syni,shq.
O = lidheze e dy fjaleve
NOM= emer, illirishte
SINONOM = DY FJALE TE NGJAJSHME SI DY SYTE - UDHE=RRUGE
SYNONOME jane dy fjale, qe shkruhen ndryshe (ndertimin fonomorfolojik e kane te ndryshem), ndersa kuptimi i tyre eshte i njejte, (e kunderta e homonomeve)
ky eshte spjegimi im shkencor.
(ky eshte spjegimi im, o shenderr)
ndersa: HOMONIM, perseri fjale e papercaktuar shkencerisht derisot, se duhet te jete - HOMONOM, HOMO + NOM, ne zberthim total rrokjesh - HOM+O+NOM=HOMONOM
HOM= I NJEJTE, NJERI
O = LIDHEZE
NOM = EMEN, EMER
tash: fjale qe tingellon njesoj me nje tjeter, por qe nga kuptimi ndryshon prej saj, psh: qepë (bime), qepë (me qepe rroba, qepje)
ne kuptimin filozofik, qepa qepë shendetin e njeriut (thenie imja NM), qepa si bime, ndihmon sherimin, harrnon-arrnon trupin, sheron.
- fli (flija, specialitet ushqimi), fli (flijimi, renia per atdhe)
postskript: ty shen alban, tok me ate bel ami-n, belaminin, me te pase ne katersy, ter sheroj ty dhe ate - qe
kurre nuk ju bjen ndermend te fyeni personalisht dikend, ju sheroj... ju bej therapi psikiatrike...e fjale ne kompjuter e leter, mund te shkruaj kushdo qe i din germat...
edhe ai Toro - vet e ka pase nofken Torollaku, se nuk ia deformova une...po ti as kete nuk e din!
edhe emri - aristotel, ka dy fjale, aristo+tel=zoteri Teli (aristo=zoteri), kurse Tel, jo kabllo, por emertim ne kuptimin - mendjetel, mendjeholle, (ai e ka mendjen tel, e shpon telin, e shpon telin e karadyzenit, ia ben vrimen telit anepertej, shpon telin me mendje, inteligjence, me dituri, mencuri...
ARISTOTEL
PO EMRIN - GERMANIA e ka percaktuar ndonje shkencetar derisot?
mund te na gjeje dikush a gjithkush, ndonje shkrim, studim ku eshte percaktuar emri - germania, sikurse emri - shqiperia=shqipja, vendi i bijve te shqipes?
Jo, nuk ka asnje shkrim a studim shkencor, qe flet per percaktimin e emrit - germania, ne kete bote! Sepse vie nga - germa illirishte
germa=german, ashtu sikurse - sllova=slloven, sllovak, riemertim i nje populli me emrim te germes, shprehje inteligjencie, nritjeje kulturore...
Une e kam spjeguar emrin - germania!
hajt tash!
Mire e ke Nezir,
Gjermania vjen nga germa, sepse para 2750 vjeteve iliret kishin germa ( kete e deshmojne mijera libra neper biblioteka ) dhe kishin fjalen germe dhe thane hajde e t“i quajme keta barbare alfabet.
Dhe keshtu gjermanet e pranuan emrin shkronje ! Mirepo ne nuk i kemi pagezuar vetem gjermanet, edhe turqit. Per kete mund te konsulltohet shkrimet ne revista boterore te albanologut Nezir Myrta.
Me kujtohet akoma mire se gjermanet nuk e kishin emruar as veten e as gjuhen e tyre. Dhe me kujtohet mire kur u takuan me iliret ndoshta te kujtohet edhe ty Nezir, e din si rrodhi kjo, tani ta perkujtoje biseden dhe kontaktin e pare me keta te paemer: Biseda rrodhi si te Tarzani dhe Xhejn: Keshtu nisi biseda me ilirin dhe gjermanin e pare:
Ti Germe, une Ilir, ti germe , une ilir! Ti germe...dhe germat iken ne perendim te lumtur se perfundimisht fituan nje emer. O Zot nese ia marrim ne emrin qe ia kemi dhene, mbeten balosh ne Evrope, anonim dhe kurre nuk mund te futen ne internet!
Edhe me sllovenet e ke mire. Sllova- germe , madje edhe keta i kemi quajtur ne germe, por ata idiotet e kane perkthyer ne gjuhe sllave!!! Pra ti e ke mire slloven nuk vjen nga sllav, por nga shkronja! shkurt e shqip edhe keta quhen alfabet, si gjermanet!
MAdje sipa sosiolinguistikes eshte vertetuar se edhe sllovent quheshin GERME, mirepo, per te evituar ngaterresat eventuale me germa-t e para , gjermanet, keta ne mesjete e qujaten veten SHKRONJE, dhe pastaj e perkthyen ne gjuhen e vete: SLLOVA!
Une krenohem me shkrimet e tua, mirepo nder zbulimet tua me kane pelqyer shume emertimi i turqeve, nga TURR, sepse ishin turre, dhe emri i Kosoves qe vjen nga kosa. Ketu te kosa nuk jam fort i bindur sepse mund te vije edhe nga kosi, mirepo mos te harrojme Ball-kan-in, se vjen prej ball - kan, bobo!!! Sidoqofte per shpjegimin e fjales turk nga turr meriton respekt te madh te albanologeve shqiptar. Nga fjala KOSE, siaps albanologut tone vjen edhe kosmetika edhe kosmosi edhe kosmonauti. Per vertetuar keto , mund te bleni librin e tij Illristika i cili do te ndale nga shtypi ne vitin 2555 diku ne ndonje cep te botes.
Kjo te turqit dhe turr ke te drejte , sepse ata paten ardhe ne Ball - kan ( ne kishim balle , ata jo ), pra ata kishin ardhe anonim , pa emer aty dhe natyrisht ne i thame, hej me ngadale, ju nuk mund te futeni ne tokat shqiptare pa pseudonim dhe pa nje password, dhe i thame, meqenese ju turreni, pseudonimi juaj do te jete TURRK. Ndoshta nuk ke harruar se fjalekalim e kishin vitin 1389, akoma nuk e harroj une kete.
Dhe ata e pranuan pseudonimin, si gjermanet, kush guxonte te kundershtoje , dhe pranuan fjalekalimin dhe u natyrisht u futen ne Shqiperii, edhe pse ata ishin ne te vertete hacker!
Dhe shih cudin, ne ua dham kete pseudonim per perdorim te perkohshem dhe ata akoma po e perdorin. Hedepsuz dhe teveqel milet!
Edhe kjo me Aristo - telin me pelqen shume ; ne menyre fantastike e ke lidhur me telin. Atehere ne Ball -kan kudo perdorej teli per rrethoja, dhe keshtu Aristo-teli, e kishte mendjen qifteli me tela. Dhe nga mendja qift-teli, vjen Aristoteli, e ke shpjeguar mire me psikolinguistike, sociolinguistike dhe me fonetike historike. Ati i tij kur e pagezoi me TEL e dinte se e ka mendjen tel!
Tani e kuptoj se vertete albanologet tane na kane mesuar te perdorim sllavizma, sic perserit ti prej shkrimi ne shkrim, ata jo vetem kete e kane bere, por me vjen inat pse te injorojne ty. Do te pelcase nga intai se pse ata na mesuan te flasim sllavisht, e nuk i marrin ne perdorim fjalet e Nezirit i cili ne menyre shkencore i ka deshmuar si shqipe. Pse ta quajme sinonim, kur ajo vjen prej syrit. Mire e ka Neziri, ne duhet ta shkruajme synonim. Mire e ka NEzir, albanologet tane jane prosllav dhe progrek! Zoti i marrofte dhe toka i leshofte!
Shkolla linguistike e Nezir Myrtes me ka frymezuar shume dhe duke u bazuar ne morfologji, fono-morfologji, “semantike , psikolingusitke dhe linguistiken gjenetike, mund te themi se Holanda, vjen nga holle + landa, pra lande e holle, sturrė. Greqia, nga pastthirma gėrrrr, gėrk, dhe pastja grek. GReket e moren kete emer sepse femijet luanin me mitraloza dhe benin gerrrr!
Ata qe nuk e dijne, duhet t“i tregojme se bomboni dhe bomba kane origjine te perbashket ne lingusitiken gjenetike dhe vjen nga bume, bom, dhe bombe. Keshtu e shpjegon albanologu famemadh, i qofshim fale! Zoti na e ruajte!
Pervec ketyre emrave , duke u frymezuar nga menyra studjuese e z. Nezir, arrita te zbuloje edhet keto emra, por duke iu permbajtur strikt rregullave te parapare nga studjuesi yne me i madh i Albanologjise, z. Nezir Myrta:
Mali ne Afrike vjen nga mali shqip. Afrika, eshte shqip dhe dmth. afer dhe ika. Amerika : a - merr dhe ika. Emri rus eshte fjale shqipe dhe vjen nga RRUSHI.
Malta eshte fjale shqipe dhe vjen nga MJALTA.
JEMENI , vjen nga JEMI - NE , ndersa VIETNAMI, vjen nga VJET
u ba NAMI!
Eshte interesante se duke u bazuar ne kete shkolle lingusitke qe eshte ne lindje e siper dhe themelues i saj eshte Nezir Myrta, lehte mund te shpjegohen edhe keta emra vendesh apo popujsh:
Mjafton te ndiqet metolodlogjia e albanologut tone:
KOREA - nga Korja e bukes.
JAPONIA - nga folja JAP dhe mbaresa dake onia.
Kenia - nga ēeni-a, qenėria.( keta nuk kane q dhe e shqiptojne k )
Siria - vjen nga Syri-
Bullgaria nga bulli, bualli ...
Tunisia - vjen nga Ktuniher.
Kazakistani- nga kazaket qe i veshin grate ose nga kazani.
KINA - nga folja KI ne gegerishte + na, peremri vetor ne veten e pare shumes....
Taivani - vjen nga fjala shqipe TAVANI.
Kamboxha - vjen nga KAM BORXHE!
Kanada - kena da ( kena ndare ) ose nga kana dhe mbaresa dako-mize DA.
KUBA - vjen nga kube!
Dhe ne fund ITALIA - vjen nga nje embelsire shqiptare: TATLIJA!
Duke iu falenderuar Albanologut, ilirologut , historianit dhe profesorit qe ka botuar ne revistat kryesore boterore , librat e te cilit gjinden ne cdo biblioteke, po e mbyll kete shkrim me nje APEL qe Zotri MYRTES t“i ndertohet nje permendore para institutit albanologjik ne Prishtine dhe nje ne qender te Tiranes. Te mos humbim kohe-, se mund te behet vone!
Nje permedore duhet t“i ndertohet edhe ne Bruksel para parlamentit evropian se ky ishte i pari qe ka zbuluar se greqishtja dhe latinishtja kane prejardhjen nga gjuha shqipe; mirepo nje permendore duhet ndertuar edhe ne Beograd, sepse ky ishte i pari qe zbuloi se serbet jane autokton ne Ballkan dhe fis ilir!
I dashur Nezir nuk reagove te zbulimi im se emri EVROPE vjen nga pastthirrma EU dhe u RROPA! dmth u rrejpem. Kete emer sigurisht ia kemi dhene ne sepse Evropa na ka rrjepur!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 11-04-2003 mė 20:43
Arsitoteli-Aristidhi-Aristilli vjen nga fjalėt illire ar-ėshtė-ylli sipas Nezir Myrtajt pra ylli ėshtė i artė, kėshtu e kam lexuar njė gojėdhėnė nga Nezir Myrtaj.
Kurse Rose Wilder Lane thotė se Aristoteli ka qenė shqiptar dhe vjen nga fisi ilir Ajeropia, nga emėr i tė cilit fis mund tė rrjedhe edhe vet emri Europa.
Pėrshėndetje
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Dodoni,nuk behen studimet me gojedhena e me legjenda,por me argumente.Vec Illirianit a ke lexuar ndonje Gjuhetar profesionist,jo nga keta me 100 profesione?
Sa per dijeni,gjermanet e therasin veten e tyre DOJĒ [dojcland](vendi i dojceve) ,nga greket Aleman ndersa nga italianet Tedesk.
... E ku thuhene ne karte
Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!
...po historia e romes, nuk u nxuar nga legjenda e Romulit e Remit
te ushqyer e rritur nga ulkonja...ajo hahet e keto nuk po te hahen
falemnderit, anton ashta e bel ami, nese jeni, apo nuk jeni gjak shqiptari, krejt eshte njesoj shpreja juaj - se une rritem ne kundershtime, disfatat me japin vetem force, energji edhe me te madhe... kjo eshte shprehje e shume miqve te mij te ngushte...
tash po vie ne perfundim se antoni mori teposhtezen e prishjes se memorjes se vet, ky tjetri me brire na duhet edhe pak dhe nuk iu shpeton asgje nga cmendia, ju te dy mbroni, ata te huaj, te cileve iu perkisni gjakrisht (shih doli edhe nje fjale e re
tash kaluat ne fazen e fundit te prishjes se gjakut tuaj! S'ka fuqi qe ju shpeton metutje...
me vjen keq!
Te nderuar gjuhetare,
Po i lexoja me vemendje postimet tuaja. Une mendoj se eshte me shume interes per te gjithe shqiptaret si ata te shperndare neper bote si ata ne trojet shqiptare qe te informohen mbi sa me shume fakte gjuhesore qe do ja rrisin vlerat kombit tone.
Per kete doja qe tju falenderoja nga zemra, pasi debatet tuaja permbajne shume brume informativ. Po te me lejoni t'ju jap nje keshille miqesore.
Kur sillni shembuj dhe i servisni si fakte te kryera, mbase duhet qe ti kontrolloni dhe njehere per te qene te sigurt. P.sh. ne paragrafin e meposhtem:
------------------
Kazakistani- nga kazaket qe i veshin grate ose nga kazani.
KINA - nga folja KI ne gegerishte + na, peremri vetor ne veten e pare shumes....
Taivani - vjen nga fjala shqipe TAVANI.
Kamboxha - vjen nga KAM BORXHE!
Kanada - kena da ( kena ndare ) ose nga kana dhe mbaresa dako-mize DA.
KUBA - vjen nga kube!
Dhe ne fund ITALIA - vjen nga nje embelsire shqiptare: TATLIJA!
-----------------------
fjalet: kazak, tavan, borxh, kube dhe tatli, me sa di une nuk jane shqip por huazime te turqishtes, qe kane mbetur ne gjuhen tone ashtu si dhe shume te tjera nga koha e Perandorise Osmane.
Duke mos dashur qe tia prish rrymen temes, si dhe duke u nisur nga ideja kryesore e personit nga posti i te cilit e shkeputa ate paragraf, i cili gjithashtu thekson se cdo shpjegim duhet mbeshtetur ne nje studim me te thelle, ju uroj te gjitheve nje dite te mbare.
Ora,
Shprese
Ato fjale nuk jane shqipe, por ke kapercyer kete fjali :
Mjafton te ndiqet metolodlogjia e albanologut tone:, pra ishte ironi!
Krijoni Kontakt