http://www.fjalori.shkenca.
Jam kurioz Maqellarjot ,nga cila fjale latine e kane nxjerre prejardhjen,sepse edhe Homeri ka perdorur eruma, ruma, 'mbrojtje',
Tani per tani nuk me kujtohet, duhet te hap fjalorin etimologjik te Gustave Mayer. Besoj se aty e kam pare. Kur ta gjej do ta bije ketu. Ndoshta nga Fjala "Mur" sepse edhe Murin e paskemi mare nga latinishtja
mural:
late 15c., "a wall," from M.Fr. muraille, from L. muralia, neut. pl. of muralis "of a wall," from murus "wall" (Old L. moiros, moerus). Mural painting attested from 1850; mural as short for this is from 1921.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Maqellarjot : 09-05-2012 mė 16:09
Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne
Meqe jemi akoma te fjala ''Mburoje''....lexova shpjegimin qe jepet por nuk e kuptova, eshte apo nuk eshte e huazuar nga latinishtja?
Fatkeqesisht nuk i referohem dot nje fjalori specifik, eshte krejt intuitiv shpjegimi qe i bej nje fjale qe jepet, prandaj dhe me duket shume interesante si teme.
P.S do kisha vene bast qe te fjala ''Mburoje'' te zinte nji pjese shpjegimi edhe fjala ''mur''![]()
origjina e fjales mburoje mendoj se eshte shqip, mund te jem gabim
te dyja jane pengesa, pengojne kalimin e dickaje ne anen tjeter,
muri pershembull mbulon nje shtepi, rrethon nje fshat, qytet
kurse mburoja eshte dicka me e vogel e akoma me e madhe, mbulon trupin e nje ushtari, mund te mbahet ne dore, ose sic kemi edhe mburojen elektromagnetike te tokes, qe mbron token nga rrezet e demshme te diellit/universit
po edhe kjo e fundit mund te quhet mur, pra, pothuajse jane njesoj lol, mund edhe te jene njesoj
We never really grow up, we only learn how to act in public.
pri-vat(vet.e)
pri-prij,drejtoj udheheq
vat-ndoshta eshte trasformim i fjales vete
me pak fjales kuptimi eshte prij vete. aty ku une prij drejtoj komandoj vete.
fjala mburoj nuk mund tia gjejme kuptimin drejteperdrejte sepse ajo eshte fjale e cila sipas mendimit tim rrjedh nga folja/fjala mbro-j. ketu duhet gjetur kuptimi. eshte veshtire paksa sepse fjala eshte e shkurter dhe njerrokshe. eshte veshtire te gjesh kuptimet e fjaleve njerrokshe shpesh ato thjesht jane formuar te tilla qe ne fillesat e te folures.
Kanina, besoj se ajo forma njerrokeshe eshte ruaj, ruj dhe nga kjo ka ardhur pruj dhe mbroj.
Une e solla kete fjale te perdorur edhe nga Homeri tek Iliada ne formen
ruma,eruma,'mbrojtje' qe besoj eshte e njejta fjale.
Fjala Mur gjendet edhe ne sumerian me kuptimin' kreshte.ngritje' keshtu qe skemi marre asgje nga moirus,moerus,latine.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ikthus : 10-05-2012 mė 13:51
Me vje keq Kanina se kanina= vjenė nga =kamena=gurishte.. e gurit..nga skite/ greke e lashtė ose sllave bullgare.
Mazapet;
Mesapia, nga
=apia=vėndi= indo pella. dhe
Medharia=indo, sanskrishte, hidus= mesźm
Vėndi i Mźsėm=Mezapia ...Mes apia..
Japodia=Japodėt
podi= rrafshi skite, gr/ vj.
j' apia=vėndi, vendi i rrafshėt, nź fusha
Japodia...
al-aba-na= Albani=hėna nėna e shėnjtė
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kreksi : 10-05-2012 mė 15:16
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
kan=kjan,qan pjesen tjeter se mbaj mend tani kur ta gjej do ta them.Me vje keq Kanina se kanina= vjenė nga =kamena=gurishte.. e gurit..nga skite/ greke e lashtė ose sllave bullgare.
ate pjesen spo e mare vesh skite/greke pastaj bullgare?!! nuk e di cfare eshte kjo skite/greke une di te kete pasur gjuhe greke dhe jo skite/greke qe me pas na u beka ekuivalente me ate sllave bullgare(keta te fundit njehere cduan ne kete mes eshte bere dhe gjuha sllave-bulgare e vjeter)??!!!!!!!!!
cfare eshte gjithe kjo rremuje ketu se spo e kuptoj?!
Krijoni Kontakt