Politikë, Shekulli Sot|05/01/2012 08:33
Për herë të parë për një media shqiptare lideri i Malit të Zi Milo Gjukanovic, politikani që ka dominuar jetën politike të këtyre 20 viteve të fundit në Ballkan vjen me një intervistë ekskluzive në Tonight Ilva Tare në RTV Ora Neës. Gazetarja Tare nis sezonin e ri të emisionit të saj të Premten më 6 Janar me një nga bisedat, që sic thotë ajo ka dashur prej vitesh ta zhvillojë me një politikan kaq intrigues si Milo Gjukanovic.
I konsideruar si heroi i malazezëve Gjukanoviçi u dorëhoq një vit më parë pak orë pas Malit të Zi iu dha statusi i vendit kandidat për anëtar të BE dhe dilemat për rikthimin e tij në qeveri apo presidencë nuk janë shuar prej atij momenti. Ilva Tare e ka pyetur Gjukanoviç për të ardhmen e tij në politikë dhe ai është përgjigjur se jeta e ka mësuar që kurrë të mos thotë kurrë
Pjesë e shkëputur nga intervista e gazetares Ilva Tare me Milo Gjukanovic
…..
Në Shqipëri janë botuar pjesë nga libri i ish-presidentit malazez Bulatovic. Në keto kujtime ai bën publik takimin që ka bërë me presidentin e asaj kohe Berisha dhe me kryeministrin aktual në vitin 1993.. Behet fjalë për marrëveshjen për të shkelur embargon e naftës ndaj ish-Jugosllavisë nga OKB në kohën kur Milloshevic vazhdonte masakrat në Bosnje, në Kroaci dhe në Kosovë. A keni dijeni për një marrëveshje me Berishën në 15 Shtator të vitit 1993 që të shkelej embargoja?
Gjukanovic: Ajo që me siguri mund t’ju dëshmoj është që këto sanksione të organizatës së OKB-s ndaj Jugosllavisë ishin ndoshta më rigorozet ndaj ndonjë vendi.. Gjithkush që atëherë ka pasur postin e Kryeministrit…. Në rendin e ditës në seancat qeveritare ishin të shpeshta diskutimet se si do t’u siguronim qytetarëve gjërat elementare, miellin, vajin , sheqerin pra ushqimet elementare për jetën. Nuk është shumë larg ajo kohë, nuk ka as 20 vjet. Ndoshta juve nuk ju duket reale kur flasim sot për anëtarësim europian por fatkeqësisht ky ishte realiteti dhe ishte shumë vështirë që të sigurohej funksionimi i sistemit.. (…) Nëse pajtoheshim, kishim nenshkruar ndëshkimin me vdekje për qytetarët.. Pra ne kemi provuar që në cdo menyrë të siguronim jetesën. Dikush nga perspektiva e sotme do të provoj që të gjykojë, se a ishim ne të disiplinuar apo jo ndaj atij ndëshkimi me vdekje që na kishin berë? Mendoj se kemi bërë atë që do të bente cdo qeveri e përgjegjshme…
Tare: Mund të behej marrëveshje midis palëve? Arrihej të thyhej embargoja? Mendoni që mund të kishte hyrje të naftës pa pasur një marrëveshje midis dy krerëve të shteteve?
Gjukanovic: Shumë gjera që kanë funksionuar në atë kohë nuk ishin të mbuluara me ndonjë nënshkrim në dokumentat zyrtare.. Thjesht jeta ka funksionuar me rregullat e saj.. Ne kemi patur komunikim me vendet fqinje, kishim mirëkuptimin e fqinjëve tanë. Kishin dhe interesa aty dhe në atë kohë kishte tregti. Ai që na i ka dhënë ato karburante nuk e ka berë falas. Ato karburante jane shitur me cmime më të larta sesa në kushte normale. Pra kishte dhe interesa aty. Por para së gjithash ishte ai mirëkuptimi, solidariteti dhe gatishmëria që të ndihmoheshin fqinjët të jetojnë në një kohë të veshtirë….
(vazhdon nesër).....
Krijoni Kontakt