Une nuk kam qene kurre ne Itali, por ketu ku jam, kam njohur shume, madje edhe kemi jetu ne te njejten shtepi.
Nuk mund te them se nuk i njoh, por as nuk do te shprehem ne pergjithesi per ta.
Arsyeja perse une marre pjese ne kete teme eshte per dy raste krejt te fuqishme, qe me kane ndodhe mua personalisht.
Para disa vitesh, duke u kthy per ne shtepi, ne rruge me ndalon nje cun, me nje anglishte te rrjedhshme, por qe dallohej se ishte e huaj, edhe me kerkon ndihme ne te holla, pasi ia filloi me pare nga rrenat qe kerkohet ne keto zakone. Me tha se ishte italian, e sa kishe dale nga burgu (dukej qe ishte mafie, nga ato 'ordineret', por mgjth cun i qute) e nuk kishte leke, e nuk kishte c'ti blente foshnjes etj.
Atehere une iu drejtova ne italisht (i takoj atyre qe dine italisht, sadopak, nga televizioni) edhe i thashe qe te me fliste ne ate gjuhe.
Edhe pse e dija se po me rrete (po na i hudhte italioni, hehehe) me erdh keq vete per faktin se kerkote ndihme, edhe i dhashe nje shume te hollash, qe ate e habiti, se nuk ti jep rob gjalle ne bote, ne kete ven.
Atehere fillum bisede shoqnore, edhe me pyeti se ka isha. Une, per tia bo pak qejfin vetes, i thashe qe ta gjete vete, edhe se isha ka i ven, rinia e te cilit e flet italishten, si asnje rini prane Italise. Ka nuk i ra miku, ka mesdheu europian, por ke Shqipnia nuk shkote. Nuk me duru edhe i thashe: po mir, si shqiptar nuk tu dukam une ty? Albanesi?! Jo, jo me tha, jo se nuk dukesh, por nuk me shkoi menja se zakonisht gli albanesi sono brutti, me nje percmim qe me beri pershtypje per shtresen edhe italianin qe ai perfaqesonte!!!!! (them se duhet ta kete patur ne drejtim te paraqitjes, prezantimit, jo se une jom nai Alen Delon)
Une nuk e di edhe nuk e pyeta se perse reagoi ashtu....
Italiane une kom pa ka te gjitha llojet. Te thjeshte, me humor, une perpjeta, llafazona, fisnika, zhulsa. Gocat jone: leni tre pale kepuce, se nuk ke gjo ne vije, ose drejtoju familjes.
Mu me kon lype shume italione, cigare, nje paund-sha....edhe une gjithmone si kom kthy bosh, per respekt. Me ben pershtypje se e di edhe jam i sugurte se eshte vend i bukur, por ketu ka shume refuxhi italione, e bojne ka te gjitha llojet e puneve....
Sa per Italine si shtet ne pergjithesi, i kam pase thone i shokut tim italion: Europa pa shume shtete qe ka sot, serish do te ishte europe, por jo pa nje Itali!
Krijoni Kontakt