Close
Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 86
    Citim Postuar më parë nga davidd Lexo Postimin
    edhe 100 te lumtura
    Të faleminderit davidd. Gjatë gjithë jetës pac lumturi.
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

i/e regjistruar Maska e salihaj
    Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Ja dardhat e ditëlindjes

Citim Postuar më parë nga salihaj Lexo Postimin
    Ah! sikur t'isha Zot, a thua do ja qelloja për të ja plotësuar dëshirat mikut t'im Adem Gashit, ashtu siç ja don zemra dhe shpirti i tijë! Guzuar ditëlindjen e pesdhjetëegjashtë o mik i nderuar!!!
    Nuk mi ka pranuar forumi për shkak të rezolucionit të madh, ja tani e përshtata foton për ta uruar edhe njëherë ditëlindjen.

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Nuk e don...

Nuk mi ka pranuar forumi për shkak të rezolucionit të madh, ja tani e përshtata foton për ta uruar edhe njëherë ditëlindjen.
    Ja dardhat e mos me "shaj!"
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Unhappy Sihariq për vitin 2012

Do fillojmë me dardhën
    Ua uroi vitin 2012 të gjithë forumistëve dhe ata qe lexojnë foruminshqiptar. Pasi qe kam filluar me dardhën do përfundoi me te e pastaj me radhë
    Dardha – Prejardhja
    DARDHA (Pyrus sp.), pemë qe rrjedhë nga rendi Rosales, familja Rosaceae, nënfamilja Pomoideae, rodi Pyrus
    Në rodin e dardhës në pemëtari bëjnë pjesë tridhjetë lloje, ka numër të madh të nënllojeve. Sipas disa autorëve, prejardhjen e ka nga Zakaukazi (Azia e mesme dhe Irani) edhe nga Kina. Jeta e sajë mund të zgjatë deri në 200 vjet. Në kultivim të lirë mund të arrijë lartësinë deri në 25 m.

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Cilësia e dardhës

Cilësia e dardhës (vetitë organoleptike) varet nga: përmbajtja e sheqerit, acidet organike, nga lëngshmeria, tretja e sajë gjatë konsumimit, nga shija, aroma, mishit të frytit etj. Këto veti organoleptike veren nga: vetitë e varietetit, por në masë të madhe varen nga kushtet klimatike, ato tokësore dhe përdorimi i masave agroteknike.

Ja dardhat e mos me "shaj!"
    shumë të faleminderit për dardhët, o Canë.
    As na thua cilit lloj i përkasin këto dardhë ( mos janë dardha dimri sic i quajmë ne kah ana jonë)

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Çfarë përmban fryti i dardhës

Frutat e dardhës në vete përmbajnë: 87 – 97% materie ushqyese, ndërsa 2,04 – 14% pjesë të pa përdorshme (mbeturina).
    -Materiet ushqyese: 80,83 – 87,50% ujë, 12,50 – 19,17% materie të thatë.-
    - Materia e thatë përmban: sheqer invert 6,01 – 17, 64%, sakarozë 0,87 – 5,13%, acid organik 0,03 – 0,36%, hiri 0,26 – 0,40%, celulozë 0,78 – 1,45%, albumine 0,26 – 0,48% dhe tanine 0,01 – 0,10%,
    - Nga acidet organike më së shumti përmban acidin e mollës dhe atë te limonit.
    - Ndërsa, sa i përket enzimave përmban: invertazë, pektazë dhe oksidazë.
    - Materiet minerale përmbajnë: Kalcium (Ca) 2,70 – 14,50 mg %, fosfor (P) 4,50 – 26,50 mg%, hekur (Fe) 0,08 – 0,57 mg%, Magnez (Mg) 6,39 – 8,82 mg% dhe Mangan (Mn) 0,04 – 0,09 mg%
    - V i t a m i n a t: Karotinë 0,008 – 0,042 mg, Acid nikotinik 0,200 – 0,430 mg, Vitaminë B1 0,6 -0 1,68 mg, B2 0,016 – 0,038 mg, Vitaninë C 2,31 – 12,51 mg në 100 të frytit.

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Qellimi im...!

Qellimi im ishte, përveç urimit të Vitit të Ri, ti bëjë me dije të gjithë ata qe e konsuminin dardhën gjatë kësajë feste, ta dinë se çfarë po konsumonin. Konsumatorët e duhanit mund të konsumojnë më pak duhan sepse dardha përmbanë edhe acid nikotinik qe plotëson nikotinën. U r i m e!

Anëtarësuar
    21-10-2008
    Vendndodhja
    Në Pejë
    Postime
    1,005

Tana kam me ti ditë për ledinë...!

Citim Postuar më parë nga projekti21_dk Lexo Postimin
    shumë të faleminderit për dardhët, o Canë.
    As na thua cilit lloj i përkasin këto dardhë ( mos janë dardha dimri sic i quajmë ne kah ana jonë)
    Edhe dardhat dimnore, edhe ato krekse qe i kam përmend në Sofrën e Drenicës edhe ato të turshisë etj, etj kemi mu kënaqë duke ngërnë dardha për vitin qe po vjen. Byrë e mirë se vini në vitin e begatë!

Edhe dardhat dimnore, edhe ato krekse qe i kam përmend në Sofrën e Drenicës edhe ato të turshisë etj, etj kemi mu kënaqë duke ngërnë dardha për vitin qe po vjen. Byrë e mirë se vini në vitin e begatë!
    Tani ma kujtova nje lloj dardhe që te ne njihet si dardhë ukere. Për këtë dardhë thuhet se kur ta hash duhet të jesh i kujdeshëm se po të mbeti në fyt vaj halli, bile kur dikush don të krekoset thotë: "Të jes në fyt si dardhë ukere"!

hahhahahah

Gëzuar, Gëzuar vitin e Ri!

Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •