Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 51
    i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Pika-Kufi.1-31 Lexo Postimin
    Serbët masivisht pas targave të Kosovës

Serbët nga Kosova masivisht kanë nis që të marrin targat e regjistrimit të automjeteve me shenjën e Republikës së Kosovës- RKS, të cilat deri më tash kanë i kanë refuzuar.
    ...
    Jo pse e duan Kosoven, por sepse e duan xhepin e vete, sigurine personale dhe Serbine...

Me targat tjera, ato me shenjen KS qe jane te lejuara edhe ne Serbi (sikur ne kohen e komunizmit) serbet njekohesisht do te paguanin shumfishe me shume per sigurimin e automjetit dhe do ta promovonin Kosoven ne Serbi dhe nderkombetarisht. Pavaresisht qe behet fjale per nje shenje qe per disa automjete te caktuar ne forme te ngjashem eshte perdorur edhe ne kohen e Jugosllavise.
    Targat RKS jane te detyruar ti zevendesojne me targa te Serbise. Vendimi qe per targa te tilla te paguhet shumfishe me pak eshte absolutisht i natyres politike. Sepse nuk ka asnje arsye tjeter qe lartesia e sigurimit te nje automjeti brenda Serbise te percaktohet ne baze te shenjave ne targe. Po te mos ishte vendim plotesisht politik, dhe natyrisht edhe me ligje te Serbise dhe rregulla nderkombetari i kunderligjshem, atehere keto targa, te cilat zevendesohen me targa te Serbise ne kufi me Kosoven do te duhej te kushtonin me shume se ato me shenjen KS, te cilat nuk nevojitet te zevendesohen.

Pra, Serbet dhe Serbia qellimisht dhe me planifikim kane arritur qe ne marreveshjet me BE-ne, ne dialogun "Serbi-Kosove", jo vetem te ndalojne depertimin e automjeteve me targat RKS neper Serbi, por, duke e ditur qe Serbet e Kosoves kane nevojen me te madhe per udhetime te shpeshta ne Serbi, e kane gjetur formen me te mire te mundshme per ta penguar ne masen me te madhe te mundshme promovimin e Kosoves (ose shtetit te Kosoves) ne Serbi dhe shtete tjera. Kjo pike e marreveshjes faktikisht e zvogelon dukshem ose pamundeson plotesisht edhe depertimin e automjeteve me targa KS ne Serbi. Sepse edhe shumica e shqiptareve do te perdorin targat RKS, nese kane nevoje per udhetime te shpeshta neper Serbi dhe kostoja eshte shumfishe me e ulet.

Qellimi kryesore i Serbise ka qene dhe mbetet pengimi ne cfardo forme i promovimit internacional te Kosoves si shtet apo entitet i pavarur. Se cfare flamuri, cfare targash, cfare muzike, cfare shenjash, cfare mbishkrimesh perdorin shqipetaret dhe institucionet e tyre brenda ne Kosove nuk ka qene dhe nuk eshte ne duart dhe kompetencat e Beogradit. Ky nuk ka qene dhe nuk eshte synim i Beogradit, perderisa nuk ka as gjasa minimale per ta vendosur pushtetin ne shumicen e territorit te Kosoves.
    Thjeshte: Beogradi me kete marreveshje e ka arritur qellimin. Edhe pse si "kompromis" eshte dashur te pranoje (formalisht) targat KS, te cilat per shkak te kondicioneve te pavolitshme do te perdoren shume pak ose nuk do te perdoren fare. Pra, nje "kompromis" i cili ne fakt nuk eshte i tille, kur e njejta marreveshje lejon alternativa tjera me kondicione shumfishe me te volitshme. Atehere ai "kompromis" mbetet vetem kompromis ne leter...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 26-12-2011 më 13:07

i/e regjistruar Maska e dijetari
    Anëtarësuar
    30-03-2009
    Postime
    1,189
    Haj Haj....., keq ashtu keq keshtu ,shteti me shtet i ka keto rregulla,dal nga dal serbija po hjek dore prej kosoves. Qeverisje large pamse .
    [COLOR="Blue"][/COLO

Duart e plakes, jan duar te arta.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-09-2011
    Postime
    516
    Kalojnë me dokumente të Republikës së Kosovës në Serbi

Nga Express 26 Dhjetor 2011 17:37

(E plotësuar) Ashtu siç ishte paraparë edhe ka filluar së zbatuari marrëveshja për lëvizjen e lirë mes Kosovës dhe Serbisë. Konfirmimin për zbatimin e marrëveshjes e kanë dhënë edhe zyrtarët e lartë të institucioneve të vendit. Kosovapress pasdite ka vizituar pikën kufitare në Merdare dhe aty qytetarët kalonin për në Serbi vetëm me dokumente të Republikës së Kosovës.

Në pikën kufitare të Merdares qytetarët e Kosovës kalonin kufirin të pajisur vetëm me dokumente të Republikës së Kosovës. Madje, edhe pse është paraparë, pala serbe nuk ka lëshuar dokumentet shtesë doganore, por ka lejuar lëvizjen vetëm me dokumentacione të Kosovës.

Me të dëgjuar lajmin se po zbatohet marrëveshja për lëvizjen e lirë, Petrit Bahtiri kishte ardhur në pikën kufitare të Merdares për të kaluar pikën kufitare. Ai thotë që nuk ka pas asnjë problem dhe se kufirin e ka kaluar me dokumente të Republikës së Kosovës.

“Ne kaluam kufirin serb me dokumente të Republikës së Kosovës. Jo kurrfarë dokumenti tjetër nuk dhanë, thanë mund të kaloni, të lirë jeni. Me dokumente të Republikës së Kosovës asnjëherë më parë nuk kemi kaluar”, shprehet ai.

Cooper: Zbatimi i marrëveshjes, lajm i mirë për të gjithë

Ka filluar implementimi i marrëveshjes për lirinë e lëvizjes së arritur në dialogun e lehtësuar më 2 korrik. Kjo përfshin personat, të cilët tani do të kenë mundësi të udhëtojnë me dokumente të identifikimit, ndërsa gjithashtu përfshin edhe sigurimin e veturave dhe targat e automjeteve, bën të ditur përmes një njoftimi zyra e përfaqësuesit special të Bashkimit Evropian në dialogun Kosovë-Serbi, Robert Cooper.

“Kjo që njerëzit kanë mundësi të udhëtojnë lirshëm ose përmes territorit të tjetrit është lajm i mire për të gjithë. Kjo është pikërisht ajo për të cilën ka filluar dialogu. Të ndihmohet në përmirësimin e jetës së njerëzve. Për më tepër, lëvizja e lirë është parimi themelor i Bashkimit Evropian, kështu që hapat në drejtim të lëvizjes së lirë e bëjnë Ballkanin si një tërësi në zonën evropiane. Nga kjo do të përfitojnë të gjithë ata që e shohin të ardhmen ne Bashkimin Evropian”, ka thënë Robert Cooper, ndërmjetës i BE-së në dialog, siç transmeton Evropa e Lirë.

Sipas njoftimit, njerëzit tani do të kenë mundësi të udhëtojnë me dokumentet e tyre të identifikimit në ose përmes territorit të palës tjetër. Në pikë kalim, ata do të marrin një dokument hyrës/dalës.

Fillimisht pikë kalimet në Jarinjë/Rudnicë, Merdarë dhe Muçibabë, do të jenë të hapura për kalim nën këtë skemë të re. Gradualisht, kjo do të fillojë së aplikuari edhe në të gjitha kalimet e tjera.

Sa i përket udhëtimit në destinacionin e tretë, njofton zyra e Cooper, fillimisht dy kalime, një midis Serbisë dhe Hungarisë (Horgosh) dhe tjetri midis Serbisë dhe Kroacisë (Batrovci) do të hapen për hyrje/dalje nga Serbia. Gradualisht, të gjitha kalimet e tjera do të jenë njësoj të hapura për udhëtim të mëtutjeshëm.

“Kjo që njerëzit kanë mundësi të udhëtojnë lirshëm ose përmes territorit të tjetrit është lajm i mire për të gjithë. Kjo është pikërisht ajo për të cilën ka filluar dialogu. Të ndihmohet në përmirësimin e jetës së njerëzve. Për më tepër, lëvizja e lirë është parimi themelor i Bashkimit Evropian, kështu që hapat në drejtim të lëvizjes së lirë e bëjnë Ballkanin si një tërësi në zonën evropiane. Nga kjo do të përfitojnë të gjithë ata që e shohin të ardhmen ne Bashkimin Evropian”, ka thënë Robert Cooper, ndërmjetës i BE-së në dialog.

Veturat me targa të Serbisë lëshuar për njerëzit me banim në Serbi dhe veturat me targa KS lëshuar në Kosovë do të kenë mundësi të udhëtojnë lirshëm në ose përmes territorit të palës tjetër. Skema e sigurimit kufitarë/vendkalimeve administrative do të aplikohet në të dyja anët. Pagesa e sigurimit do të jetë në përputhje me listën e çmimeve të skemave përkatëse të aplikueshme të sigurimit. Për njerëzit që udhëtojnë me targa të automjeteve RKS do të jepen targa të përkohshme në pikë kalime, thuhet në njoftim.

Në këtë kontekst, BE-ja përsërit nevojën për heqjen e barrikadave pa kushte dhe për të gjithë.

Fillon zbatimi i marrëveshjes për lëvizje të lirë

Ministri i Punëve të Brendshme i Republikës së Kosovës, Bajram Rexhepi ka thënë se nga e hëna ka filluar zbatimi i marrëveshjes për lëvizjen e lirë mes Kosovës dhe Serbisë dhe deri më tani nuk është shfaqur asnjë problem.

Ai në një prononcim përmes telefonit ka thënë për Kosovapress se kjo marrëveshje ka filluar të zbatohet nga mesnata.

“Po ka filluar të zbatohet nga ora 00:00 e natës. Ashtu e kam informatën që ka filluar dhe nuk ka probleme. Kjo marrëveshje parasheh që qytetarët nga Kosova të kalojnë nëpër Serbi me letërnjoftim ose me pasaportë, por duke u pajisur me një letër hyrje-dalje”, ka thënë Rexhepi.

Ndërsa në lidhje me policat e sigurimit, Rexhepi ka thënë se ekziston një reciprocitet me Serbinë për këtë çështje deri në arritjen e një marrëveshjeje mes shoqatave të sigurimit.

“Tash për tash është reciprocitet derisa të arrihet një marrëveshje apo memorandum mes shoqatave të sigurimit të automjeteve, dhe sigurisht edhe çmimi do të jetë edhe shumë i ulët. Ata duhet të krijojnë një fond dhe secili i merr përgjegjësit për klientët e vet”, ka thënë ministri.

Gjithashtu ai ka konfirmuar se është rritur numri i qytetarëve serb të cilët janë duke u pajisur me tabela KS dhe RKS. “Është e vërtetë, prej atyre rreth 70 % në bazë të dhënave që i kemi kanë marr tabela KS dhe diku 30 % RKS”, ka thënë Rexhepi.

Nga ana tjetër edhe Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari-Lila ka thënë për Kosovapress se marrëveshja për lëvizje të lirë ka filluar të zbatohet.

“E keni parë edhe dje për lëvizjen e lirë janë bërë të gjitha përgatitje. Edhe çështja e marrjes së tabelave të makinave hynë në lëvizjen e lirë, që kanë filluar në mënyrë masive me i marrë tabela serbët”, ka thënë Kusari-Lila.

Ndryshe shumë marrëveshje që janë arritur në Bruksel tash e disa muaj kanë mbetur vetëm në letër, duke mos filluar zbatimi i tyre nga ana e Serbisë. Përveç marrëveshjes për lëvizje të lirë që ka filluar të zbatohet, më herët ka hyrë në fuqi edhe marrëveshja për pranimin e vulave doganore nga ana e Serbisë.

Lajmi për vendosjen e policave kufitare, ka shqtësuar shqiptarët që jetojnë në Luginën e Preshvës, të cilët thonë se me këto tarifa goditen vetëm shqiptarët e Kosovës Lindore.

“Me këto tarifa pagesore goditen vetëm shqiptarët e Kosovës Lindore, ngaqë ata kanë nevojë të qarkullojnë mes kufijve Serbi-Kosovë, më shumë sesa serbët kosovarë. Në vend që Kosova për bashkëkombësit e vet të kujdeset që t’ua lehtësojë qarkullimin e lirë, ajo edhe më shumë i shtrëngon ata të integrohen në Serbi, madje edhe të asimilohen kombëtarisht. Si mund ta ruajnë shqiptarët e Kosovës Lindore identitetin, kur atyre u gjobiten paratë në emër të kalimit kufitar, për t’u takuar me të afërmit e tyre, për t’u shkolluar e për të zhvilluar biznes”, thuhet në reagim Partisë Demokratike Kombëtare.

Më tej, theksohet se me këto veprime, Qeveria e Kosovës po e vështirëson komunikimin me vëllezërit e saj në krahun e saj lindor duke i lënë ata matanë kufirit në mëshirën e ligjeve të Serbisë dhe kamxhikut financiar, nëse hyjnë në shtetin e dytë të tyre amë, Kosovën.

Citim Postuar më parë nga Pika-Kufi.1-31 Lexo Postimin
    Kalojnë me dokumente të Republikës së Kosovës në Serbi

Nga Express 26 Dhjetor 2011 17:37

(E plotësuar) Ashtu siç ishte paraparë edhe ka filluar së zbatuari marrëveshja për lëvizjen e lirë mes Kosovës dhe Serbisë. Konfirmimin për zbatimin e marrëveshjes e kanë dhënë edhe zyrtarët e lartë të institucioneve të vendit. Kosovapress pasdite ka vizituar pikën kufitare në Merdare dhe aty qytetarët kalonin për në Serbi vetëm me dokumente të Republikës së Kosovës.

Në pikën kufitare të Merdares qytetarët e Kosovës kalonin kufirin të pajisur vetëm me dokumente të Republikës së Kosovës. Madje, edhe pse është paraparë, pala serbe nuk ka lëshuar dokumentet shtesë doganore, por ka lejuar lëvizjen vetëm me dokumentacione të Kosovës.

Me të dëgjuar lajmin se po zbatohet marrëveshja për lëvizjen e lirë, Petrit Bahtiri kishte ardhur në pikën kufitare të Merdares për të kaluar pikën kufitare. Ai thotë që nuk ka pas asnjë problem dhe se kufirin e ka kaluar me dokumente të Republikës së Kosovës.

“Ne kaluam kufirin serb me dokumente të Republikës së Kosovës. Jo kurrfarë dokumenti tjetër nuk dhanë, thanë mund të kaloni, të lirë jeni. Me dokumente të Republikës së Kosovës asnjëherë më parë nuk kemi kaluar”, shprehet ai.

Cooper: Zbatimi i marrëveshjes, lajm i mirë për të gjithë

Ka filluar implementimi i marrëveshjes për lirinë e lëvizjes së arritur në dialogun e lehtësuar më 2 korrik. Kjo përfshin personat, të cilët tani do të kenë mundësi të udhëtojnë me dokumente të identifikimit, ndërsa gjithashtu përfshin edhe sigurimin e veturave dhe targat e automjeteve, bën të ditur përmes një njoftimi zyra e përfaqësuesit special të Bashkimit Evropian në dialogun Kosovë-Serbi, Robert Cooper.

“Kjo që njerëzit kanë mundësi të udhëtojnë lirshëm ose përmes territorit të tjetrit është lajm i mire për të gjithë. Kjo është pikërisht ajo për të cilën ka filluar dialogu. Të ndihmohet në përmirësimin e jetës së njerëzve. Për më tepër, lëvizja e lirë është parimi themelor i Bashkimit Evropian, kështu që hapat në drejtim të lëvizjes së lirë e bëjnë Ballkanin si një tërësi në zonën evropiane. Nga kjo do të përfitojnë të gjithë ata që e shohin të ardhmen ne Bashkimin Evropian”, ka thënë Robert Cooper, ndërmjetës i BE-së në dialog, siç transmeton Evropa e Lirë.

Sipas njoftimit, njerëzit tani do të kenë mundësi të udhëtojnë me dokumentet e tyre të identifikimit në ose përmes territorit të palës tjetër. Në pikë kalim, ata do të marrin një dokument hyrës/dalës.

Fillimisht pikë kalimet në Jarinjë/Rudnicë, Merdarë dhe Muçibabë, do të jenë të hapura për kalim nën këtë skemë të re. Gradualisht, kjo do të fillojë së aplikuari edhe në të gjitha kalimet e tjera.

Sa i përket udhëtimit në destinacionin e tretë, njofton zyra e Cooper, fillimisht dy kalime, një midis Serbisë dhe Hungarisë (Horgosh) dhe tjetri midis Serbisë dhe Kroacisë (Batrovci) do të hapen për hyrje/dalje nga Serbia. Gradualisht, të gjitha kalimet e tjera do të jenë njësoj të hapura për udhëtim të mëtutjeshëm.

“Kjo që njerëzit kanë mundësi të udhëtojnë lirshëm ose përmes territorit të tjetrit është lajm i mire për të gjithë. Kjo është pikërisht ajo për të cilën ka filluar dialogu. Të ndihmohet në përmirësimin e jetës së njerëzve. Për më tepër, lëvizja e lirë është parimi themelor i Bashkimit Evropian, kështu që hapat në drejtim të lëvizjes së lirë e bëjnë Ballkanin si një tërësi në zonën evropiane. Nga kjo do të përfitojnë të gjithë ata që e shohin të ardhmen ne Bashkimin Evropian”, ka thënë Robert Cooper, ndërmjetës i BE-së në dialog.

Veturat me targa të Serbisë lëshuar për njerëzit me banim në Serbi dhe veturat me targa KS lëshuar në Kosovë do të kenë mundësi të udhëtojnë lirshëm në ose përmes territorit të palës tjetër. Skema e sigurimit kufitarë/vendkalimeve administrative do të aplikohet në të dyja anët. Pagesa e sigurimit do të jetë në përputhje me listën e çmimeve të skemave përkatëse të aplikueshme të sigurimit. Për njerëzit që udhëtojnë me targa të automjeteve RKS do të jepen targa të përkohshme në pikë kalime, thuhet në njoftim.

Në këtë kontekst, BE-ja përsërit nevojën për heqjen e barrikadave pa kushte dhe për të gjithë.

Fillon zbatimi i marrëveshjes për lëvizje të lirë

Ministri i Punëve të Brendshme i Republikës së Kosovës, Bajram Rexhepi ka thënë se nga e hëna ka filluar zbatimi i marrëveshjes për lëvizjen e lirë mes Kosovës dhe Serbisë dhe deri më tani nuk është shfaqur asnjë problem.

Ai në një prononcim përmes telefonit ka thënë për Kosovapress se kjo marrëveshje ka filluar të zbatohet nga mesnata.

“Po ka filluar të zbatohet nga ora 00:00 e natës. Ashtu e kam informatën që ka filluar dhe nuk ka probleme. Kjo marrëveshje parasheh që qytetarët nga Kosova të kalojnë nëpër Serbi me letërnjoftim ose me pasaportë, por duke u pajisur me një letër hyrje-dalje”, ka thënë Rexhepi.

Ndërsa në lidhje me policat e sigurimit, Rexhepi ka thënë se ekziston një reciprocitet me Serbinë për këtë çështje deri në arritjen e një marrëveshjeje mes shoqatave të sigurimit.

“Tash për tash është reciprocitet derisa të arrihet një marrëveshje apo memorandum mes shoqatave të sigurimit të automjeteve, dhe sigurisht edhe çmimi do të jetë edhe shumë i ulët. Ata duhet të krijojnë një fond dhe secili i merr përgjegjësit për klientët e vet”, ka thënë ministri.

Gjithashtu ai ka konfirmuar se është rritur numri i qytetarëve serb të cilët janë duke u pajisur me tabela KS dhe RKS. “Është e vërtetë, prej atyre rreth 70 % në bazë të dhënave që i kemi kanë marr tabela KS dhe diku 30 % RKS”, ka thënë Rexhepi.

Nga ana tjetër edhe Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari-Lila ka thënë për Kosovapress se marrëveshja për lëvizje të lirë ka filluar të zbatohet.

“E keni parë edhe dje për lëvizjen e lirë janë bërë të gjitha përgatitje. Edhe çështja e marrjes së tabelave të makinave hynë në lëvizjen e lirë, që kanë filluar në mënyrë masive me i marrë tabela serbët”, ka thënë Kusari-Lila.

Ndryshe shumë marrëveshje që janë arritur në Bruksel tash e disa muaj kanë mbetur vetëm në letër, duke mos filluar zbatimi i tyre nga ana e Serbisë. Përveç marrëveshjes për lëvizje të lirë që ka filluar të zbatohet, më herët ka hyrë në fuqi edhe marrëveshja për pranimin e vulave doganore nga ana e Serbisë.

Lajmi për vendosjen e policave kufitare, ka shqtësuar shqiptarët që jetojnë në Luginën e Preshvës, të cilët thonë se me këto tarifa goditen vetëm shqiptarët e Kosovës Lindore.

“Me këto tarifa pagesore goditen vetëm shqiptarët e Kosovës Lindore, ngaqë ata kanë nevojë të qarkullojnë mes kufijve Serbi-Kosovë, më shumë sesa serbët kosovarë. Në vend që Kosova për bashkëkombësit e vet të kujdeset që t’ua lehtësojë qarkullimin e lirë, ajo edhe më shumë i shtrëngon ata të integrohen në Serbi, madje edhe të asimilohen kombëtarisht. Si mund ta ruajnë shqiptarët e Kosovës Lindore identitetin, kur atyre u gjobiten paratë në emër të kalimit kufitar, për t’u takuar me të afërmit e tyre, për t’u shkolluar e për të zhvilluar biznes”, thuhet në reagim Partisë Demokratike Kombëtare.

Më tej, theksohet se me këto veprime, Qeveria e Kosovës po e vështirëson komunikimin me vëllezërit e saj në krahun e saj lindor duke i lënë ata matanë kufirit në mëshirën e ligjeve të Serbisë dhe kamxhikut financiar, nëse hyjnë në shtetin e dytë të tyre amë, Kosovën.

E Gjithe kjo eshte vetem edhe nje genjeshter - propagande e qeverise te korruptuar e shantazhuar e te servilizuar e Hashim Thacit. George Washingtonit - Hashim Thaci Idol i Llapit !!!

Keto jane vetem mashtrime te ketyre genjeshtarve dhe te korruptuarve !!!!
    BASHKIM KOSOVE ME SHQIPERINE DHE JO PAZARLLEQE ME SERBINE E GREQINE

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-09-2011
    Postime
    516
    Zbatohet marrëveshja Kosovë-Serbi

Ashtu siç ishin marrë vesh në muajin korrik, për t’i konkretizuar çështjet në raundin e fundit të dialogut në mes tyre, Kosova dhe Serbia që nga e hëna kanë nisur zbatimin e marrëveshjes për lirinë e lëvizjes.

Mirëpo, një ndryshim i vogël i bërë në ndërkohë, ka të bëjë me çmimet të cilat qytetarët e të dyja vendeve duhet t’u paguajnë kompanive të sigurimeve kur ata synojnë të hyjnë në shtetin përkatës.

Ditë më parë, Beogradi kishte vendosur tarifën prej 60 eurosh për kosovarët të cilët duan të qarkullojnë në shtetin serb-vendim, të cilit Prishtina zyrtare i ishte përgjigjur me reciprocitet.

Ministri i punëve të brendshme, Bajram Rexhepi, i tha Radios Evropa e Lirë se për të mësuar saktësisht këto çështje, qytetarët duhet t’i referohen tabelës së çmimeve të cilën e ka krijuar Byroja Kosovare e Sigurimit.

“Çmimet sillen nga 60 euro dhe varen nga periudha kohore. Ato u përmbahen tabelës që e ka bërë byroja e kompanive të sigurimeve”, theksoi ai.

Rrjedhimisht, automjetet me targa të Serbisë që duan të hyjnë në Kosovë për qëndrim 15 ditor duhet të paguajnë nga 15 deri në 145 euro - varësisht llojit të automjetit.

Tabela saktëson dhe çmimet për periudhën një, dy e gjashtë mujore si dhe tregon tarifën që duhet paguar për qëndrimin njëvjeçar.

Çmimorja e aprovuar edhe nga Banka Qendrore e Kosovës thuhet se ka shkaktuar pakënaqësi te banorët shqiptar të Luginës së Preshevës.

Kryetari i komunës së Preshevës, Ragmi Mustafa, tha se me vendimin e ekzekutivit kosovar janë “getoizuar” shqiptarët e kësaj zone.

Ai i bëri thirrje Qeverisë së Kosovës që ta rishqyrtojë menjëherë vendimin e saj për këtë çështje.

“Është një problem shumë serioz dhe në këtë drejtim kujtoj se Qeveria e Republikës së Kosovës duhet të ndërmarr masa të menjëhershme që këto të hiqen dhe të mundësohet qarkullimi i lirë për të paktën qytetarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës”, u shpreh ai.

Të pakënaqur janë dhe serbët e Kosovës, të cilët, për të hyrë në Serbi do të duhej të paguajnë tarifën 60 euroshe.

Pronari i një agjensioni turistik në Graçanicë, Bogolub Marinkoviq, i quan të larta tarifat e vëna nga shteti serb.

“S’kemi pritur të jenë kështu. Kemi menduar që bëhen shumë më të ulëta, por si duket ata janë marrë vesh. Kjo nuk u përshtatet njerëzve. Ne do të punojmë me kushtet e njëjta, sepse e dimë që njerëzit jetojnë vështirë dhe se nuk kanë para“, tha ai.

Ndërkaq, Lubinko Steviq, e quan plaçkitje vendimin e qeverisë serbe.

“Ne njëfarë mënyre kjo është njohja e Kosovës si republikë, por edhe njëra nga plaçkitjet më të mëdha edhe për qytetarët serbë edhe për ata shqiptarë. Çka me bë i shkreti ai që merr 100 euro, që ka fëmijë dhe që duhet të paguajë rrymën e gjëra të tjera”, u shpreh Steviq.

Marrëveshja, sipas autoriteteve, do të zbatohet në të gjitha pikat kufitare ndërmjet Kosovës e Serbisë. Por, si do të duket kjo në pjesën veriore të Kosovës, ku liria e lëvizjes pamundësohet nga barrikadat e vëna nëpër rrugë? Ministri Rexhepi sqaron:

“Marrëveshja vlen natyrisht edhe për veriun e Kosovës, por në veriun e Kosovës nuk ka fluks të lëvizjes për shkak të barrikadave dhe teknikisht kompanitë e sigurimeve ende nuk kanë bërë zgjidhje për t’i pasur kontejnerët përkatës”, tha ai.

Gjetja e një zgjidhjeje për zbatimin e marrëveshjes për lirinë e lëvizjes edhe përmes veriut të Kosovës, sipas sekretarit shtetëror në ministrinë serbe për Kosovën, Oliver Ivanoviq, do të duhet të gjendet në vazhdën e dialogut Prishtinë-Beograd.

“Veriu është shumë specifik dhe mendoj që në veri kjo do të zgjasë kjo gjendje derisa mund të nis zbatimi i marrëveshjes. Mendoj se disa gjëra duhet të definohen bashkë me zgjidhjet e atyre gjërave që ne i quajmë çështje teknike”, vlerësoi Ivanoviq.

Zbatimi i marrëveshjes, është mirëpritur në ndërkohë, edhe nga ndërmjetësuesi evropian në dialogun ndërmjet Kosovës e Serbisë, Robert Kuper.

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

26.12.2011

Beqë Cufaj

...
    Me ditën dhe datën e sotme, 26 dhjetorin e vitit 2011, e cila shënon edhe futjen në fuqi të marrëveshjes për lëvizje të lirë, Serbia do ta bëjë një hap para drejt Evropës. Kurse Kosova drejt Serbisë. Sado ironike t'i duket kjo dikujt – është një fakt i pamohueshëm, i cili s'ka të bëjë me Edita Tahirin sa me Hashim Thaçin, si shefin e saj dhe njeriun përgjegjës për katrahurën në Kosovë. Çmimi i pranimit të çdo gjëje që Robert Cooper ia ofron Tahirit në tryezë, është i lirë ngase qeveria dhe qeverisja në Prishtinë, thjesht nuk po funksionojnë siç pritej dhe pritet – prandaj lëshimet para Serbisë e Brukselit, në mënyrë që të lahet disi haraçi.

Pyetja e sotme është kjo: nëse do të kemi një dyndje fizike shqiptare për nevoja ekonomike, financiare, shëndetësore drejt Beogradit? Do të shohim. Por, vetë fakti që të gjitha këto tashmë ngjajnë bukur mirë, do të duhej të ishte goxha i sigurt që vetëm do të kemi përshpejtim të këtij procesi, i cili prej dikujt do të shihet si "normalizim" marrëdhëniesh e nga dikush do të ndjehet si tradhti e pastër kombëtare.

Ajo që faktikisht Beogradit i mbetet si detyrë shtëpie, nëse nga sot nis normalizimi, do të jetë kafshata e vështirë për t'u gëlltitur e që i thonë veri i Kosovës. Hapi i arrestimit të dy vëllezërve Veselinoviq, në të vërtetë, është një shenjë që Tadiqi dëshiron të bëjë diçka. Pa humbur fytyrën dhe pa rrezikuar zgjedhjet për parlamentin serb. Këtu hyn në lojë sërish këshilltari Heusgen, i cili me siguri qysh tashti e di se çfarë e pret Serbinë më 12 shkurt kur do të bëhet "vlerësimi" i parë i lëvizjes drejt pikave të kancelares.

Por, Hashim Thaçit ai me siguri nuk do t'ia thotë se cilat do të jenë ngjarjet që na presin. Ndoshta Enver Hoxhajt? Epo ja që Hoxhajt iu tregua "vendi" nga "shefi", prandaj duhet të dyshojmë...

Sidoqoftë, edhe një arsye kjo pse krejt këto mëri tipike shqiptare dhe posaçërisht qeveritare, të na bëjnë të mendojmë sesi nga sot Serbisë po i çelet porta drejt Evropës kurse Kosovës drejt Serbisë!...
    http://www.zeri.info/artikulli/3/19/40972/26-12-2011/

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Thumbs down

Mohohet shtetësia në kufirin me Serbinë

Merdar, Kurshumli, 27 dhjetor – Besnik Berisha shikonte shoferin e tij të hënën teksa i mbulonte targat RKS me një letër të bardhë. Mbi to po vinte targa prej letre me katër “S” të Republikës së Serbisë.

Pajtimi për t’i mbuluar targat RKS është kusht edhe për zyrtarët më të lartë të Republikës së Kosovës që duan të hyjnë në Serbi. Besnik Berisha është njëri prej tyre. Në cilësinë e drejtorit të Departamentit të Prodhimit të Dokumenteve në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Kosovës, ai ishte nisur të hënën paradite për të përfaqësuar delegacionin teknik kosovar në bisedime me atë serb në Nish. I duhej të inspektonte edhe zbatimin e marrëveshjes së arritur në Bruksel muaj më parë.

Hiqi krejt tabelat!”, e urdhëronte shoferin kosovar një polic barkmadh serb, tek mbante me dorë rripin e kallashnikovit në krah.

Nuk mundem t’i heq. A mundem t’i mbuloj me letër”, i lutet shoferi i delegacionit kosovar.

Mozhe” i përgjigjet ai pa dhënë çehre.

Pas një ore vetura zyrtare e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Kosovës nuk ngjante më e tillë. Një targë të quajtur provuese kishte prapa dhe një para. Në vend të inicialeve të shtetit të Kosovës - RKS kishte ato serbe - SRB. Në vend të stemës së Kosovës, kishte kryqin serb me katër “S”. “Samo Sloga Serbina Spashava”, që përkthyer e ka kuptimin “Vetëm uniteti e shpëton serbin.

“Koha Ditore” të hënën ka udhëtuar deri në Kurshumli të Serbisë. Rrugës kishte pak automjete. Shumica prej tyre vetura policie e kamionë me mallra serbe që udhëtonin drejt Kosovës... Gjerësisht lexoni sot në “Koha Ditore”.
    http://www.kohaditore.com/?page=1,13,82102

No Comment!

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Question

A jane publikuar diku "marreveshjet" ose "konkluzionet" zyrtare per levizje te lire?

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Marreveshja per levizje te lire nga faqja zyrtare e qeverise se Serbise...

Freedom of Movement

I. Residents of each party should be able to travel freely within or through the territory of the other;

2. Each party will apply, as soon as operationally feasible, an ID card system for cross Border/boundary travel of residents from the other party;

3. Each party may apply a system whereby ID cards will be accompanied by written 'entry/exit' documents1 for persons from the other party who wish to transit to a third country;

4. As an interim solution, each party will enable residents of the other to purchase border/boundary insurance. Under the auspices of the EU, the parties will continue to work for a commercial arrangement on mutual vehicle insurance cover so that all vehicles are covered on both sides of the border/boundary as soon as possible;

5. Each party will take all necessary measures to enable residents of the other party to travel freely within or through the territory of the other using driving licenses issued by their own authorities;

6. As an interim measure, the authorities in Kosovo will extend the validity of KS vehicle license plates for an initial period of five years at the end of which the issue will be reviewed by the two parties (with the facilitation by the EU if required);

7. All car owners residing in Kosovo will use either RKS or KS (as per bullet 6 above) vehicle license plates. These will be issued by the relevant authorities in Kosovo and distributed with facilitation by EULEX where required. Each party will do its best to ensure the implementation of above:

8. As an interim measure, the authorities in Belgrade will enable vehicles from Kosovo bearing KS vehicle license plates to travel freely in or through its territory;

9. As an interim measure, for every car owner who wishes, temporary vehicle license plates will be made available at the relevant border/boundary crossings;

10. With regard to readmission, and taking account of Pristina's obligations in this area, the arrangements agreed above will not create new obligations for Belgrade to accept readmission requests for persons holding Kosovo documents within the context of the existing readmission agreement between Belgrade and the EU;

11. An implementation group will be set up, chaired by the EU, by mid July, that will start preparing implementation in order to ensure that all arrangements above and any necessary follow up will be applied as soon as operationally feasible, bullet 7 arrangements will be applied from I November 2011;

http://www.media.srbija.gov.rs/meden...t-eng_serb.doc
    Megjithate, as Qeveria e Serbise nuk i ka publikuar detajet e zbatimit te marreveshjes, vetem pikat e pergjithshme.

Pervec faktit se ky "pajtim" paska vlefshmeri 5 vjecare me opsion vazhdimi, gje qe nenkupton dhe rithekson edhe qendrimin dhe qellimin e Beogradit per te mos e njohur Kosoven, se paku brenda 5 viteve te ardhshme jo, mua me interson me teper se si eshte rregulluar trajtimi i pasaportave te Republikes se Kosoves?!
    Sepse Serbia nuk i pranon ato pasaporta. Dhe sipas ligjeve te Serbise, nese nuk egziston ndonje dekret i vecante per trajtimin e tyre, ato mund te konfiskohen dhe pronaret e tyre mund te denohen, nese bartin pasaporta te tilla gjate udhetimit ne ndonje shtet tjeter. Thjeshte: Cka ndodhe, nese policia serbe gjate nje kontrolli rutinor hase ne pasaporta te Republikes se Kosoves. Si do te trajtohen keto pasaporta dhe pronaret e tyre, dhe me cilen marreveshje eshte rregulluar kjo ceshte mjaft e rendesishme e lirise se levizjes...?

Pika 1 dhe 3 e marreveshjes mund dhe mbase duhej te interpretoheshin edhe si njohje implicite e pasaportave resp. leje per bartjen me vete te ketyre pasaportave gjate udhetimit neper Serbi apo gjate qendrimit ne Serbi. Por, nuk jam i bindur se ligji aktual i Serbise lejon nje gje te tille, nese nuk egziston se paku nje dekret, i cili kete ceshtje e rregullon ne menyre precize. Se paku duhej te egzistonte nje dekret, i cili thote se bartja e pasaportave dhe dokumenteve tjera te leshuara nga Republika e Kosoves nuk denohet apo eshte i lejueshem ne territorin e Serbise. Ne te kunderten, polici do te ishte i detyruar ti konfiskonte keto dokumente. Dhe nuk eshte aspak bindese se bartja e ketyre dkumenteve ne territorin e Serbise do te ishte e lejushme dhe e padenueshme, nese pronarit tyre (qytetarit te Republikes se Kosoves) i leshohet nje dokument percjelles ne kufi te Serbise, ne te cilin thuhet se personi trajtohet ne baze te marreveshjes dhe dekreteve perkatse, dhe se cdo dokument teter qe eshte ne kundershtim me ligjet ne Serbi duhet njekohesisht te trajtohet plotesisht i pavlefshem dhe te mos konfiskohet. Edhe po te egzistonte nje dekret i tille, ai duket se do te ishte ne kundershtim me Kushtetuten e Serbise, perderisa nuk behet fjale per dokumente te UNMIK-ut, por per ato te Republikes se Kosoves. Prandaj, do te ishte shume interesante te publikohen dekretet dhe urdherat konkrete lidhur me kete ceshtje te rendesishme per levizjen e lire...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 27-12-2011 më 06:53

Mohohet shtetësia në kufirin me Serbinë !!!

Publikuar: 27.12.2011 - 08:25
    Merdar, Kurshumli, 27 dhjetor – Besnik Berisha shikonte shoferin e tij të hënën teksa i mbulonte targat RKS me një letër të bardhë. Mbi to po vinte targa prej letre me katër “S” të Republikës së Serbisë.

Pajtimi për t’i mbuluar targat RKS është kusht edhe për zyrtarët më të lartë të Republikës së Kosovës që duan të hyjnë në Serbi. Besnik Berisha është njëri prej tyre. Në cilësinë e drejtorit të Departamentit të Prodhimit të Dokumenteve në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Kosovës, ai ishte nisur të hënën paradite për të përfaqësuar delegacionin teknik kosovar në bisedime me atë serb në Nish. I duhej të inspektonte edhe zbatimin e marrëveshjes së arritur në Bruksel muaj më parë.

“Hiqi krejt tabelat!”, e urdhëronte shoferin kosovar një polic barkmadh serb, tek mbante me dorë rripin e kallashnikovit në krah.

“Nuk mundem t’i heq. A mundem t’i mbuloj me letër”, i lutet shoferi i delegacionit kosovar.

“Mozhe” i përgjigjet ai pa dhënë çehre.

Pas një ore vetura zyrtare e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Kosovës nuk ngjante më e tillë. Një targë të quajtur provuese kishte prapa dhe një para. Në vend të inicialeve të shtetit të Kosovës - RKS kishte ato serbe - SRB. Në vend të stemës së Kosovës, kishte kryqin serb me katër “S”. “Samo Sloga Serbina Spashava”, që përkthyer e ka kuptimin “Vetëm uniteti e shpëton serbin”.

“Koha Ditore” të hënën ka udhëtuar deri në Kurshumli të Serbisë. Rrugës kishte pak automjete. Shumica prej tyre vetura policie e kamionë me mallra serbe që udhëtonin drejt Kosovës... Gjerësisht lexoni sot në “Koha Ditore”.

http://koha.net/?page=1%2C13%2C82102
    BASHKIM KOSOVE ME SHQIPERINE DHE JO PAZARLLEQE ME SERBINE E GREQINE

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •