Pyetje: Eselamu alejkum, me falni deshta nje pyetje. Un jom njė vajz muslimane, po du mu mbulu ama prinderit spom lajn, qfar te baj un a un kom shum deshir, te lutem gjejma nje zgjidhje. Pash zotin tregoma nje pergjigje, qfar te bej?
Pėrgjigje:
Falenderimi i takon Allahut (azzevexhel), ndėrsa salavatet dhe selamet qofshin mbi tė Dėrguarin tonė, Muhamedin (salallahualejhiveselem), mbi familjen dhe mbi shokėt e tij.
Rrespektimi i prindėrve ėshtė obligim nė Dinin e Allahut, dhe muslimani patjetėr duhet ti rrespektojė prindėrit e tij. Allahu (azzevexhel) nė shume ajete, menjėherė pas teuhidit, ka pėrmendur rrespektin ndaj prindėrve, gjė qė tregon vlerėn dhe rėndėsinė e madhe qė ka ky adhurim. Gjithashtu Muhamedi (salallahualejhiveselem) menjėherė pas shirkut, ka pėrmendur mosrrespktin ndaj pindėrve, si njė prej mėkateve mė tė mėdhaja. Andaj muslimani duhet tė jetė shumė i kujdesshėm qė mos ti hidhėrojė prindėrit, se ai me kėtė e hidhėron edhe Allahun (azzevexhel).
Por, me gjithė kėtė rrespekt qė Allahu e ka caktuar pėr fėmijėt ndaj prindėrve tė tyre, ka shumė prej prindėrve qė nuk janė tė kėnaqur me kėtė caktim tė Allahut, dhe mundohen qė ti bėjnė fėmijėt rob tė tyre, e jo rob tė Allahut, dhe kėrkojnė prej fėmijėve tė tyre edhe atė qė nuk u takon. Kėrkojnė qė tė rrespketohen edhe nė atė qė janė bagim, dhe tė nderohen edhe nė atė urdhėr tė tyre qė ėshtė nė kundėrshtim me Dinin e Allahut.
Muslimani e ka obgilim ta rrespektojė prindin e tij, pėrveē nė dy raste:
1-Kur prindi kėrkon nga fėmiu atė qė ėshtė e pamundur,
2-Dhe kur prindi urdhėron nė atė qė ėshtė nė kundėrshtim me fjalėn e Allahut dhe tė Muhamedit (salallahualejhiveselem).
Ka thėnė Muhamedi (salallahualejhiveselem): Nuk rrespektohet krijesa, kur i bėhet mėkat Krijuesit. (Hadithi ėshtė i vėrtetė - Sahihul Xhami/7520)
Andaj, nuk merret parasyshė urdhėri i prindit ndaj fėmiut, apo i burrit ndaj gruas, apo i shefit ndaj punėtorit, apo i prijėsit ndaj popullit, kur ai urdhėr kundėrshtohet me Dinin e Allahut.
Ndėrsa mbulesa ėshtė obligim dhe urdhėr i Allahut, dhe pėr kėtė nuk merret leje nga askush. Allahu (azzevexhel) thotė: O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave tė besimtarėve, le ti vėjnė shamitė e veta mbi trupin e tyre, sepse kjo ėshtė mė afėr qė ato tė njihen (se nuk janė rrugaēe) e tė mos ofendohen. Allahu falė gabimet e kaluara. Ai ėshtė Mėshirues. (Ahzab/59)
Andaj, motėr e nderuar, nuk mbetet pėr ty asgjė tjetėr pėrveēse ta rrespektosh urdhėrin e Zotit tėnd, i cili tė ka obliguar me kėtė adhurim, e pa dyshim se kjo ėshtė mė e mirė pėr ty nė kėtė botė dhe nė botėn tjetėr, e nėse pastaj do tė keshė probleme dhe sprova, mos e harro fjalėn e Allahut ku thotė: A menduan njerėzit tė thonė: Ne kemi besuar, e mos tė vihen nė sprovė? Ne i sperovuam ata qė ishin para tyre, ashtu qė Allahu ti dallojė ata qė e thanė tė vėrtetėn dhe ti dallojė gėnjeshtarėt. (Ankebut/2,3).
Lusim Allahun (azzevexhel) qė tė tė shpėrblejė dy herė me tė mirat e Tij, njė pėr mbulesėn tėnde, dhe dy pėr durimin tėnd.
Allahu e di mė sė miri.
Omer Bajrami
Komenti i nje vajze
eselamu alejkum inshAllah motra e nderuar e ka vendosur mbulesen pas kesaj teme qe ka lexuar. Deshta te them edhe une nje keshille per kete motren ne lidhje me kete teme, se edhe une kam qene ne gjendje te njejte sikur ajo dhe kam pas te njejtin problem sikur qe njohe dhe shume motra me te njejten qeshtje.
Keshtu qe do te kisha then une qe vendose mbulesen edhe nese prinderit nuk jan te kenaqur se edhe prind e mi ne fillim nuk kan qen te kenaqur e kam pas probleme te ndryshme duke me mbyllur ne dhome duke mos guxuar te falem para prinderve asnjehere duke mos me folur etj.. per disa muaj keshtu, por tash ka ndryshuar gjithqka dhe jam e njejt sikur motrat dhe vellezerit e tjer me flasin me duan edhe pse se pelqejn mbulesen time por jan pajtuar me ket.
Ma bani hallall se noshta e zgjata pak ama me interesoj kjo teme sepse kam qen vet ne gjendje te njejt duke mos me len prinderit ta vendos mbulesen deri kur vendosa me u mbulu pa i pytur fare, dhe tash elhamdulilah jam e kenaqur me mbulesen time, sepse kur ti e ban nje pun qe e don Allahu, Ai ban qe ate pune me dasht edhe njerezit, ndersa kur ti e ban nje pun qe e urren Allahu dikure Ai ban qe ate pune me urrejt edhe njerezit. selamu alejkum Allahu ju shperbleft hoxh i nderuar per pergjigjjen qe i keni dhen kesaj pyetje.
Krijoni Kontakt