Pengu i Drita Pelingut:“S’mė lanė tė luaj filma kur isha e re”
Zenepe Luka
Ajo i shpėrfill vitet. Betejėn me to e ka fituar. Nė finesėn qė reflekton dhe nė praninė e vazhdueshme nė skenė. Drita Pelingu e ka tė lidhur ngushtė jetėn me teatrin. Kanė kaluar plot 62 vjet nga koha kur ajo guxoi tė sfidonte. Konkurroi dhe ishte e vetmja femėr aktore mes Kadri Roshit, Naim Frashėrit, Lazėr Filipit...Njė brez qė i dha emrin teatrit shqiptar. Vazhdon tė “ushqehet” me ato emocione. Shtėpia e saj i ka lėnė vendin njė auditoriumi pėr tė rinjtė. Nė vitet e gjata tė pėrvojės, ata i sjellin nė kujtesė rininė e saj qė pėr tė ka edhe hidhėrime apo pengje. Nė kėtė rrėfim tė thjeshtė kujtimesh dhe ndjenjash, aktorja e njohur “shfleton” pak nga jeta e saj.
Ēfarė janė 62 vjet nė skenė pėr aktoren Drita Pelingu?
Ėshtė jeta ime. Kalova 60 vjetėt dhe vazhdoj tė jem nė skenė, pėr tė mos u ndarė kurrė prej saj.
Pas njė pėrvoje kaq tė gjatė, si i kujtoni fillesat tuaja nė teatėr?
Pėr hir tė sė vėrtetės, hapi i parė ėshtė hedhur gjatė luftės. Kam qėnė studente tek “Nėna Mbretėreshė” ku recitoja bukur. Tė gjithė mė thoshin:- Drita, ti do tė bėhesh artiste. Nė dhjetor tė vitit 1944 pashė njė lajmėrim nė njė gazetė ku ftonin talente pėr tė konkurruar pėr teatrin. Guxova dhe shkova duke mos pyetur pėr pasojėn qė do tė mė vinte nga familja dhe nga mentaliteti i kohės. U paraqita nė konkurs pėrballė njė komisioni me figura tė shquara tė artit si regjisori Sokrat Mio, Tefta Tashko, Andon Thano, etj. Kisha pėrgatitur vjershėn pėr vrasjen e Qemal Stafės. E kisha lexuar nė njė revistė qė dilte ilegalisht dhe e mėsova menjėherė pėrmendėsh. Ēuditėrisht edhe sot e mbaj mend. E recitoj rresht pėr rresht edhe pse nuk e kam lexuar qysh nga viti 1943. Fitova konkursin dhe isha e vetmja vajzė me djemtė e talentuar si Kadri Roshi, Naim Frashėri, Lazėr Filipi. Ishin edhe dy vajza qė erdhėn nga jeta partizane, por u larguan. Mendoni se ēfarė pėrmbysje ndodhi nė familjen time, por triumfova. Nė vitin 1946 fillova punėn me pagė nė teatėr dhe siē mė shihni edhe sot pas plot 60 vjetėsh mė gjeni kėtu, nė skenėn e Teatrit Kombėtar. Sigurisht nuk hyra lehtė. Nė shtėpinė tonė erdhi Zihni Sako, Besim Levonja dhe i luteshin babait qė tė mė lejonte. Aty njoha edhe tim shoq, i cili duke qėnė artist mė kuptoi e dha mbėshtetjen.
Ēfarė mbani mend nga roli juaj i parė?
Ishte roli i piktores tek drama “Portreti”. Pikturoja foton e kunatės, qė ishte aktorja Liza Vorfi, e cila atėher u vlerėsua pėr plastikėn dhe zėrin. Ky ishte njė fillim i mbarė. Por..
Unė kam qėnė me shumė fat pasi kam interpretuar vetėm kryerole. Nuk ka regjisor qė tė mos e hiqte mėnjanė rolin e parė pėr mua. Por fati lidhet edhe me faktin qė kam pasur nderin qė tė kem partnerė artistė tė mėdhenj si Kadri Roshi, Sandėr Prosi, Loro Kovaēi, Gjon Karma, Violeta Manushi, Marie Logoreci, Margarita Xhepa. Ata ishin ndihmė dhe pėrvojė qė ndikoi nė karrierėn time si aktore.
Kujt ia dedikoni “mjeshtėrinė e aktorit”?
Unė kam punuar me regjisorė tė mėdhenj si Pandi Stillu, Sokrat Mio, Kujtim Spahivogli, Mihallaq Luarasi, Drita Agolli. Ata mė kanė vlerėsuar e mė kanė dhėnė role kryesore, por mėsimet e para i kam marrė nga regjisori sovjetik Krickov, me tė cilin bėmė njė kurs dy vjeēar pėr mjeshtėrinė e aktorit, plastikėn etj. Kėto i kam shfrytėzuar gjatė gjithė jetės nė skenė.
Cilin do tė konsideronit rol tė veēantė?
Nuk jam nė gjendje ta bėj kėtė, por do tė rrėfej emocionet e rolit tė Zojcikės tek njė pjesė e shkruar nga klasiku i madh rumun, Karaxhale ku intepretoja e vetme mes 22 meshkujsh. Njėra nga shfaqjet u ndoq edhe nga personeli i ambasadės Rumune dhe u vlerėsua tepėr. Njė zonjė diplomate hoqi njė trėndafil nga fustani i saj dhe e vendosi tek fustani im dekolde. Unė kam luajtur nė tė shumtėn e rasteve rolin e dashnoreve dhe dekoldea nuk mė ėshtė ndarė gjatė gjithė jetės nė skenė. Pas shfaqjes do tė shkonim nė njė koktej nė ambasadėn rumune. U veshėm e pispipillosėm dhe prisnim tė niseshim. Prisja tė isha nė krye tė listės, por pėr ēudinė time e tė gjithėve nuk isha as nė fund. Madje nuk isha fare nė listė, megjithėse kisha rolin kryesor dhe isha e vetmja femėr. Natyrshėm u ndjeva e tronditur dhe mė solli nė vehte njė dorė qė mė ra nė sup. Ishte Kujtim Spahivogli qė mė tha:- mbaje vehten Drita. Ika me vrap dhe erdha nė shtėpi. Rashė nė gjoksin e babait qė i tregova me lot nė sy atė ēka kishte ndodhur.
Cili ishte shkaku?
Probleme tė kohės, pasoja nga familja ime. Babai ka qėnė tregtar. Nuk dėshiroj ta kujtoj kėtė pjesė tė hidhur tė jetės sime. Mė e bukura ėshtė se unė gėzoj edhe pensionin e luftės pasi kam punuar nė teknikėn. Por duhet tė paguaja...
Ju ka penguar nė karrierėn tuaj ky diferencim?
Karriera ėshtė arritur me punė. I vura gjoksin skenės, ndėrsa ky diferencim nuk mė ka dhėnė vlerėsimin e duhur dhe nė kohėn e duhur. Nuk shkruhej asnjėherė nė shtyp pėr mua megjithėse interpretoja kryerole. Pėr tė mė bėrė Artiste tė Merituar ndėrhyri Dritėro Agolli, i cili ishte kryetari i Lidhjes sė Shkrimtarėve. Si pėr ironi tė fatit, kėtė vlerėsim e mora pasi dola nė pension.
Nė kėto 62 vjet nė skenė, kujtoni ndonjė incident gjatė shfaqjeve?
Skena ka shumė tė papritura. Do tė kujtoj njė rast qė lidhet me aktoren e madhe, miken time Violeta Manushi. Do tė jepnim shfaqjen “Gratė gazmore”, por ishte shumė ftohtė nė skenė dhe s’mund tė qeshet kur ngrin nga tė ftohtit. I them Violetės:- pi pak raki se do tė ngrohesh dhe nėn efektin e alkoolit roli del mė organik. -Jooo,- m’u pėrgjigj,- ē’ėshtė ajo fjalė. Unė kurrė nuk kam pėrdorur alkool. Mė mirė duroj tė ftohtit se sa tė pi raki. Atėherė vendosa t’ia hedh nė ēaj. Gjatė interpretimit e dha efektin alkooli. Violeta nuk pushonte sė qeshuri, paēka se i kishte dhėnė pasojėn edhe nė mimikė. E sa historira ka skena qė janė pjesė e bukur e karrierės.
Drita Pelingu nė kinematografi. A jeni e kėnaqur me kėtė pjesė tuajėn?
Problemet e biografisė sigurisht qė sollėn pasojėn edhe nė kėtė fushė. Ndjehem e trishtuar qė rinia ime nuk ėshtė pasqyruar nė kinematografi. Gjithsej numėroj 15 role nėpėr filma. Kam njė rol episodik tek filmi “Tana”, ndėrsa realisht nė kinematografi hyra kur dola nė pension. Kujtoj rolin e Budes tek filmi “Kur hidheshin themelet” me regjisor Viktor Gjikėn, tek “Njeriu me Top”, etj. Nė kėtė film, u desh tė merrej lejė nė Komitetin e Partisė pasi fitova nė kinoprovė. Sa shumė u lumturova kur mė thanė se u aprovua.
Numėroni 30 vjet pedagoge e mjeshtrisė sė aktorit. Kush janė talentet qė keni nxjerrė nga duart tuaja?
Ėshtė e vėrtetė qė prej 30 vjetėsh jap mėsim dhe vazhdoj ende. Nė vitin 1976 isha asistente regjisore. Shefi i katedrės Esat Oktrova kėrkoi tė jepja mėsim pėr mjeshtrinė e aktorit nė vitin e dytė. Them se nė kėto vite kam pėrcjellė pėrvojėn, mjeshtėrinė time si aktore nė breza. Unė kur punoj e harroj vehten. Punėn e kemi pasur nė gjak nė familje. Qė kur dola nė pension, deri mė sot, shtėpinė e kam khyer nė auditor. Kur punoj harroj moshėn, harroj sėmundjen. Mė flasin vajzat:- ruaj vehten, bėj kujdes pėr shėndetin, mos u lodh. Por asnjė nuk mė pengon qė t’u pėrcjell brezave tė rinj qė do tė mbushin skenat mjeshtėrinė e aktorit.
Ju pyesni pėr emra aktorėsh qė kanė dalė nga duart e mia? Nuk jam nė gjėndje tė numėroj. Llogarisni 30 vjet me nga 30-40 studentė nė vit. Bėjeni llogarinė vetė, por do tė veēoja aktoret femra Luiza Xhuvanin, Edlira Diamantin... Por kam vėnė edhe shumė shfaqje nė skenė si “Shumė zhurmė pėr asgjė” e Shekspirit, “Gratė gazmore” etj...
Cila do tė ishte kėshilla juaj pėr aktorėt e rinj?
Tė punojnė. Nuk bėhet teatri pa pasion dhe punė. Ėshtė e pamundur tė nxjerrėsh rolin nėse nuk njeh jetėn e pėrditshme, nėse nuk ke kulturėn e duhur. Pėr fat tė keq hyjnė nė kėtė fakultet studentė sa pėr tė marrė njė diplomė. Aty duhet tė vėrshojnė talentet qė nuk i mungojnė Shqipėrisė.
Tė flasim pėr pjesėn tjetėr tė jetės. Drita Pelingu si grua, nėnė. Keni qėnė e lumtur dhe a i keni pėrballuar detyrimet nė familje?
Nė punė njoha bashkėshortin tim Hysen Pelingun. Pasi ishte kthyer nga jeta partizane, pėrfundoi Konservatorin pėr kanto nė Romė. Kam lindur dy vajza; njėra ka qėnė violiniste nė orkestrėn e RTSH-sė, tani ka dalė nė pension, dhe e vogla ėshtė mjeke psikiatre. Hyseni ka qėnė njė njeri i mrekullueshėm. E them me plot gojė, jo nga nostalgjia se nuk ėshtė mė, por unė ndoshta nuk e meritoja. Gjatė gjithė jetės ai manifestoi dashurinė bashkėrtore, dashurinė prindėrore, ishte zemėrgjėrė, njeri me vullnet dhe mbi tė gjitha ishte njė kollonė e rėndėsishme ku unė mbėshtetasha pėr tė bėrė punėn e vėshtirė tė aktorit, pėr tė thyer tabutė, por edhe pėr tė pėrballuar vėshtirėsitė e jetės. Ai ishte vetė artist. Im shoq ka marrė pjesė nė operėn e parė shqiptare “Rusallka” nė rolin e Mullisit. Pastaj nuk duhet harruar se pėrveē tė tjerash duhet tė pėrballoja detyrimet si nėnė, ēka ju ka munguar vajzave tė mia. I lija mes lodrave dhe i gjeja nė gjumė nė dysheme. Vdekja e tim shoqi mė 1997 mė krijoi boshllėk tė madh, sado qė rrethohem nga nipėr e mbesa. Madje kam edhe njė stėrmbesė. Po kjo ėshtė jeta.
Si janė ditėt tuaja sot, pas kaq shumė viteve nė skenėn?
Punoj. Madje rolet mė interesante janė vėnė 5 vjetėt e fundit. Punoj nė skenė, me studentėt nė shtėpi. Unė jam shumė e kėnaqur pėr dimensionin qė mė ka afruar teatri, por vazhdoj tė punoj, jam shumė e okupuar. Kam miq ata tė restorantit “London”,qė mė sjellin pėr tė ngrėnė nė shtėpi. Unė vazhdoj luftėn pėr tė arritur qėllimin qė kam pasur nė jetė. Kur tė mos jem mė, tė lė pas emrin e njeriut tė mirė, tė aktores sė vėrtetė. Kjo pėr tė nderuar emrin tim, fėmijtė e mi, vendin tim, tė cilit i kam falur gjithēka.
Botuar tek Gazeta Shqiptar me 24 gusht 2008
Krijoni Kontakt