Close
Faqja 10 prej 20 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 194
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga vajz Lexo Postimin
    kjo qe kam shkruar eshte e vertete dhe nuk eshte marrine dhe as e folur nga njerez qe kane te meta ne te folur.

te fjalori i gjuhes shqipe: http://www.fjalori.shkenca.org/

pru

PRUAJ I kal. krahin.
    Pretoj; plaēkit.
    PRUAJ II jokal. krahin.
    I bie pas njė sėmundjeje duke bėrė mjekime popullore etj.
    PRUAJ III kal. krahin.
    Ruaj, mbroj. Pruaje nga qentė!
    PRURA kr. thj.
    e BIE II.
    PRURĖS m.
    Fatkeqesishit edhe organizatat vullnetare qe vetequhen "shkenca" shkruajne pa pergjegjesi. Nga gjithe citimi i gjate qe ke sjelle, vec keto qe shkeputa me lart kane lidhje me ate qe po diskutohej.

PRU- Pretim ->(bej Pre), PREtim dhe PRU jane dy rrenje krejt te ndryshme.

PRUAJ - i bie pas nje semundje -> eshte saktesisht P'Ruaj pra jam ne vigjilence/ruatje qe semundja te te mos keqesohet. Te bashkosh "Po Ruaj" nje nje fjale te vetme nuk eshte dialektalizem por analfabetizem. Ti mund te thuash edhe qe kuptimisht Plan => Larje teshash (P'Lan), po ja qe Plan dhe "Po Lan" jane gjera diametralisht te ndryshme dhe pa lidhje me njera tjetren.

PRUAJ- Ruaj, Mbroj nga Qente -> Po Ruaj, pra. Me kete variant hartuesit e ketij fjalori e kane vulosur injorancen e vet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 20-12-2011 mė 08:24

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Fatkeqesishit edhe organizatat vullnetare qe vetequhen "shkenca" shkruajen pa pergjegjesi. Nga gjithe citimi i gjate qe ke sjelle, vec keto qe shkeputa me lart kane lidhje me ate qe po diskutohej.

PRU- Pretim (bej Pre) -> PREtim dhe PRU jane dy rrenje krejt te ndryshme.

PRUAJ - i bie pas nje semundje -> eshte saktesisht P'Ruaj pra jam ne vigjilence/ruatje qe semundja te te mos keqesohet. Te bashkosh Pp Ruaj nje nje fjale nuk eshte dilaektalizem por analfaberizem. To po deshe beje edhe Plan-> Larje teshash (P'Lan) po ja qe Plan dhe Po Lan jane gjera diametralisht te ndryshme.

PRUAJ- Ruaj, Mbroj nga Qente -> P'Ruaj, pra. Me kete variant hartuesit e ketij fjalori e kane vulosur injorancen e vet.
    Nuk ke pse merresh -nuk ekziston as fraze as shprehje me prun ne: ""kuptimin me mbrojte dicka/dike - prun delet nga ujku, prun femijet nga shiu""
    Nuk e kuptoj pse zgjateni.
    Ndersa per sa i perket formes se korruptuar te "presė" e cila njesoj si folja "pru" eshte e palakueshme, dhe tentimet per ta lakuar ate implikojne dhunen e deshmuar edhe e fjale tjera ku demtohet rrenja e rrenjes, semantika e saj.

PRUAJ [rrenja: PRE] paskajore e (per te prere)/
    Eshte forme e padrejte e kuptimit "[une] po prej"; PROVA: poashtu forme e parregullt e kuptimit "[une] posa e preva"; PRUAJ; jokalimtare, une pre-is, te gjitha keto forma te rrenjes PRE' kane nje qellim - shmangjes se homonimise me fjalen "pres" te kuptimit "per te pritur".

Hyrja shtese ne fjalor, i eshte dhene si Kuptim i dyte, fjales shkurtese [p'ruaj] - pa qene fare homonim.
    P'RUAJ [rrenja: RUAJ, R[O]E]
    Pra nuk eshte as fjale por nje shkurtese; shkurtese e frazes "pėr+ruaj (dikė)", ne kuptimin "i bej roje here-pas-here"; ku per te mos rene ne ngaterrese me fjalen "pėr-rruaj" ne ate kontekst te pahijshem, me tingellimin aksidental si pėrruaj vet fraza leshon nje (r) dhe pas leshimit te tij gjate formes kalimtare [pė'r'uaj], meqe krijon veshtiresi shqiptimi kontrakton edhe nje here per t'u stabilizuar ritmikisht ne pėruaj, qe cungut i tingllon si "pruaj" por ajo eshte: p'ruaj, me apostrof! E jo si e kane vene ne fjalor cuingat qe mesojne gjuhen si muziken. Sepse 'muzika' do vesh e gjuha rrenje.

Anipse per ata qe e mesojne gjuhen si muzike, homofonia barazon me homonimine - kjo nuk ndodhe ne realitet, gjuha eshte me e sprehur se veshi i cungut per muzike.

as e para [pre], as e dyta [roe] nuk kane asnje lidhje direkte me rrenjen e aq me pak kuptimin e semes [pru] ne diskutim perpos ndoshta muzikore ,e te nje shqipje -tallava.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 20-12-2011 mė 08:53
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    por ekziston sic e tregova, ne kuptimin "me mbrojte dike ose dicka". Ato qe e dijne kete kuptim le te flasin. Shembulli qe solla une: prun femijet nga shiu - eshte i ngjashem me shembullin e fjalorit, pruaje nga qente (psh pruaj djalin nga qente). Nqs nuk do te isha e sigurte qe ekziston, pse do ta shkruaja?

pruaj - prun (dialekt i gegerishtes)

ti ndac ec ndac rri
    Sema PRU, nuk eshte dialekt, vajze. Lexo pak, e shkuraj sa te du'sh.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

por ekziston sic e tregova, ne kuptimin "me mbrojte dike ose dicka". Ato qe e dijne kete kuptim le te flasin. Shembulli qe solla une: prun femijet nga shiu - eshte i ngjashem me shembullin e fjalorit, pruaje nga qente (psh pruaj djalin nga qente). Nqs nuk do te isha e sigurte qe ekziston, pse do ta shkruaja?

pruaj - prun (dialekt i gegerishtes)

ti ndac ec ndac rri
    Eshte shume e vertete se ne veri te Shqiperise, me sakte ne Lume, te pakten atje e kam degjuar vete kete fjale.

Kur isha i vogel shkoja ne bjeshke dhe atje degjoja ne mbremje, kur vinin delet per t'u mjele, se dikush i bertiste dikujt " Pruj dhent". Perdorej per te thene ndali dhent ose mbaj dhent, qe te mos ikin andej-kendej, por te drejtohen per nga shtrunga.

Kjo forme e "pruj" eshte ndoshta nje forme lokale e "mbroj" - "mproj", "proj"! Ndoshta nje forme lokale e shumesit te "prit" d.m.th. ata e bejne ate si "pruj", "proj"!

Se edhe kur luaja futboll, ai qe rrinte ne porte thoshte " e prujta".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 20-12-2011 mė 15:34

Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Per bese nuk e di!
    por per [pu~] te garantoj se nuk eshte dialektore
    Ndoshta mund te jete "praj". Ndoshta nga "praj" e vjeter eshte krijuar forma me e re "prit". Edhe sot ne disa zona te te folmes gege thuhet "prajt". Njejte sikurse perdoret per ""rrit - rrajt", "mbrri - mrrajt" etj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 20-12-2011 mė 15:40

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Sa zakon te keq kemi, ikim nga thelbi i temes dhe merremi me dhen e me dhi.
    Nuk eshte perendiu(a) me pruj dhent or tej !

i/e regjistruar Maska e Skorpioni
    Anėtarėsuar
    18-12-2010
    Postime
    206
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    e verteta eshte gjithmone me interesante se imagjinata
    kto ta besojn ty veq thmija sa llulla edhe trritunit qe jan total budall

e cka asht hala ma keq ... ti e din hala ma mire se une, kto qe ta thash qtash
    Religion Is Curable

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga DYDRINAS Lexo Postimin
    Eshte shume e vertete se ne veri te Shqiperise, me sakte ne Lume, te pakten atje e kam degjuar vete kete fjale.

Kur isha i vogel shkoja ne bjeshke dhe atje degjoja ne mbremje, kur vinin delet per t'u mjele, se dikush i bertiste dikujt " Pruj dhent". Perdorej per te thene ndali dhent ose mbaj dhent, qe te mos ikin andej-kendej, por te drejtohen per nga shtrunga.

Kjo forme e "pruj" eshte ndoshta nje forme lokale e "mbroj" - "mproj", "proj"! Ndoshta nje forme lokale e shumesit te "prit" d.m.th. ata e bejne ate si "pruj", "proj"!

Se edhe kur luaja futboll, ai qe rrinte ne porte thoshte " e prujta".
    Citim Postuar mė parė nga DYDRINAS Lexo Postimin
    Ndoshta mund te jete "praj". Ndoshta nga "praj" e vjeter eshte krijuar forma me e re "prit". Edhe sot ne disa zona te te folmes gege thuhet "prajt". Njejte sikurse perdoret per ""rrit - rrajt", "mbrri - mrrajt" etj.

nuk ekziston or trim, merre fjalorin kqyr.
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-07-2007
    Postime
    90
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    PRUAJ- Ruaj, Mbroj nga Qente -> Po Ruaj, pra. Me kete variant hartuesit e ketij fjalori e kane vulosur injorancen e vet.
    Nga e more Po Ruaj? Pėr cilin fjalor e ke fjalėn. Fjalori nė www.fjalori.shkenca.org nuk e shpjegon kėshtu.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    30-11-2010
    Postime
    314
    ok doja ti jepja fund ketij diskutimi ne lidhje me "pruaj-pruj-prun" meqe e nisa une dhe nuk ka lidhje me temen.

pruaj-pruj-prun - ekziston si fjale me vete ne kuptimet qe jane dhene deri tani dhe nga Dydrinasi por mesa shoh une kjo fjale nuk ka rrenje "pru" ne kuptim me sjelle, bie por ka rrenje tjeter.

Cfare rrenje ka? Rrenja mund te jete "roe, ruaj" por edhe nese dikur ka qene keshtu "po ruaj", tani kjo eshte fjale me vete dhe nuk duket ne rregull te shkruhet me apostrofe "p'ruaj".
    Everyday is a gift, that's why they call it the present

Faqja 10 prej 20 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •