.....
Prishtine, 27 prill
Sapo isha kthyer nga shkolla ne shtepi, dhe si zakonisht, iu afrova mamase qe ta perqafoja. Kur ajo me shtyti. Ishte egersuar. Turfullonte neper shtepi, bertiste. Nuk e kisha pare asnjehere ne gjendje te tille, as ne kohen e ēapkenlleqeve te femijerise. As ate dite kur kisha marre ne dore gershe'ret e kerkoja te qethja macen, pa ditur se ajo do te me gricte me thonjte e saj te mprehte.
"Ti, vajza ime e zgjuar, bukuroshja ime e dashur (ishin keto epitete me te cilat me perkedhelte shpesh e qe tashti me to me ironizonte). Ti, kerkon te nxish jeten tende dhe tonen? Merr moj, ke te duash, po kosovarin, ku e gjete?"
E kuptova menjehere nga i kish ardhur terbimi. Dikush do t'i kete folur per dashurine tone... Iu afrova perseri ta perqafoja duke buzeqeshur e t'i jepja te kuptonte se asgje e keqe nuk kish ndodhur ne jeten time, se mund te ishte ndonje ngaterrese, keqkuptim etj... Por, mamaja, ne kulmin e zemerimit do te me thoshte:
"Mos m'u afro, po na, lexoje...!" Dhe me leshoi mbi tavolinen e bukes nje leter. Ishte e njejta leter qe kisha marre dite me pare, me te njejtat fjale, me te njejtin shkrim, pa emrin e derguesit. Dhe fjalet kercenuese per mua, kishin mberritur edhe ne familjen time...
- Nuk ke kuraje te flasesh, e...? Folme, e do ate kosovarin, apo...? - Shfryu perseri mamaja, duke shperthyer ne lot. S'dija si t'i pergjigjesha, veēse i tunda koken ne shenje pohimi. Dhe ajo kuptoi se vajza e saj kish rene ne kthetrat e nje "katundari", "te eger", siē thuhej edhe ne leter dhe mbuloi koken me te dy duart, duke qare... Me kishte vajze te vetme dhe per te une isha si nje yll i bukur qe s'duhet te shuhesha aq papritur.
Ne ditet qe do te vinin, kur do te mesonte se dashuria ime per S-ne nuk mund te shuhej nga fjalet e lotet e saj, mamaja do te heshte e psheretinte... Dhe do te me shikonte duke shprehur hidherim e keqardhje, ashtu siē dine te bejne nenat per femijet e tyre qe i duan shume...
Prishtine, 5 maj
Kam pritur prej ditesh nje 'beteje" me babane. Por ai hesht, sikur te mos kete ndodhur gje e te mos di asgje. Sigurisht qe mamaja i ka folur per dashurine time. Por ai pse s'me bie ne sy, pse hesht? Te them te drejten, kjo heshtja e tij me torturon.
Nganjehere mendoj:
Mos valle babai ka zgjedhur ndonje rruge tjeter per te bere te mundur ndarjen me S-ne? Dhe rruget jane te shumta: kurthe, intriga, denoncime per faje te pabera... Gjera te tilla ndodhin shpesh te ne. Dhe keshtu, qete e qete, pa zhurme e konflikte, problemi zgjidhet paqesisht.
Por, prape e kundershtoj kete mendim. Them: babai im nuk eshte njeri i tille. Se ai e di qe po te ndodhe nje gje e keqe me S-ne, ai ka per te me vrare edhe mua. Per kete i kam folur gjate mamase, madje i kam thene: "Vetem vdekja me ndan nga S-ja..." Sidoqofte, babai sillet me mua njelloj si me pare. Kushedi, ndofta i yjen keq e nuk do qe te ma lendoje zemren. Keshtu besoj dhe keshtu qofte!
Prishtine, 10 maj
Eshte mesdite. Me S-ne e kemi lene te takohemi ne mbremje, pasi te studioja diēka nga libri i "Farmakologjise". Eci neper faqet e librit e me behet sikur mbi to me shfaqet fytyra e tij. Dashuria te beka te hedhesh gjithēka prapa, vec ate qe do kerkon ta kesh perpara syve. Kete ndjenje trishtimi ma ushqen ndoshta edhe libri qe kam mbi tavoline. Ai eshte i mbushur me data dhe emra te veshtire, te nje gjuhe te huaj e te vdekur, siē eshte latinishtja.
Ne djall te veje... Perplasa librin mbi tavoline dhe u hodha mbi krevat. Nisa nga enderrimet qe s'me ndahen: Po ai ēfare eshte duke bere tashti? Sigurisht qe studion. Studion me syte ne liber e mendjen tek une? A, sikur te ndodhte me te vertete keshtu! Ēfare po me thote mendja. Mos valle, vetem dashuria eshte e vetmja gje qe i duhet njeriut ne jete? Po studimet, po puna, po profesioni, nuk na duhen? Jo, jo, S-ja, mendoj se di t'u kushtoje kohen e duhur te gjithave, pa nenvleftesuar asnjeren.
Prandaj, per mua eshte djali me i zgjuar qe kam njohur. Sidoqofte, me behet ta them se ai e ēmon shume dashurine tone, e ushqen si ushqen era zjarrin qe digjet. Para ca ditesh, S-ja me lexoi vargjet e nje poezie. Ai nuk me tha se kush e kish shkruar, por une e ndjeva se ajo ish shkruar per ne te dy:
"Ne nje bime kane ēelur dy bisqe te rinj,
Kane ēelur ashtu, prane e prane,
Bryma do t'i thante qe te dy,
Por rrėnjė e forte te dy i mbane..."
Poezia ishte e gjate dhe e gjitha nuk me kujtohet, vetem dy vargjet e fundit, s'mund t'i harroj dot:
"Bisqet nje dite
do t'leshojne burbuqe,
Sa e shkrete do dukej toka,
pa keto lule te kuqe."
Perfundova se perserituri ne mendje keto vargje dhe veshtrova oren. Kish ardhur koha qe prisja. Nxitova te vishem, qe te fluturoj per te takuar ate...
Prishtine, 13 maj
Mbreme isha per darke te tezja ime, Varvara. Sa hapa deren e shtepise e ajo hapi krahet: "Po ku ke humbur, moj ēupe? Harrove se edhe une te kam rritur?" Ē'eshte e verteta, tezja me ka dashur shume e qe femije kam pasur nga ajo kujtime te mira. Kur lozja, po te vritesha pak, do te ishte ajo qe do te perlotej: "Bu, bu... m'u vra vajza," e do te me mirrte ne prehrin e saj per te me qetesuar. Prandaj e kisha si nene dhe dashuria per te, gjithnje ka qene e madhe. Po kisha disa muaj qe s'kisha shkuar ne shtepine e saj e tashti shprehej e permalluar. Me beri nje darke me te gjitha te mirat, sikur une te mos isha mbesa e saj, por nje mysafire e rralle dhe e nderuar.
Po beheshim gati te flinim. Me percolli gjer te krevati im e aty me hapi nje bisede, qe ishte e papritur per mua. E filloi me anes e anes:
- Moj ēupe, a ke menduar ndonjehere per veten tende? - me tha, duke me veshtruar drejt e ne sy. Ishte nje veshtrim hetues e pervelues.
........
Krijoni Kontakt