Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 27
    el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

Kritikë ndaj fese islame : Opinione nga të huajt!

Pershendetje!

Kjo tema e kritikes mbi fene islame ne kete forum eshte bere si kritika "mbi sistemin" ne kohen e E. Hoxhes. Nuk po dihet, a eshte i lejuar nje mendim apo jo. A lejohet fjala kritike apo vec ajo miratuese - njejte si ne kohen e "Xhaxhit", ku nuk kishte asnje ne salle qe nuk aplaudonte. Aq me e pakuptueshme kur sot jane mu fetaret ata qe mbyllin tema me kritike ndaj feve. Qe ndalojne mendimin.

Perkunder kesaj situate te pakenaqshme aspak do e pervoj kritiken tme te radhes mbi fene islame. Kesaj radhe do doja t'i leme te flasin kritiket e huaj, me c'rast nenkuptoj kritike jashte forumit, pavaresisht nga bota shqiptare apo shqiptare.

Do e filloj me kritikuesen e fese islame nga Gjermania, turken Necla Kelek.
    Ne vijim do tentoj te gjej disa mendime te saj, t'i perkthej nga gjermanishtja dhe t'i vej ketu. Te shohim sa e perbashket eshte "pjesa penguese" e kesaj feje per shoqerine gjermane dhe per ate shqiptare.

Me nderime.

Kaurri

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Chino,

ti harron dicka, se kthim ka dhe ka forca proselitizuese shumë të forta nga të gjitha drejtimet që po aktivizohen. Kriza ekonomike vec po e përshpejton këtë gjë, dhe është mëse normale, ose më saktë anormale por për rrjedhën e civilizimit njerëzor është normale, sepse jemi krijesa që kemi shumë qejf ti rrejmë vetes.

Në një kohë që njëriu po përgatitet në vitet e ardhshme të shkoj në Mars, kemi humbameno që duan ta djegin dhe degjenerojnë cdo arritje shkencore për shkak të marrëzirave të tyre. Un nuk e di kush po e krijon këtë klimë që nuk është vec në Kosovë por ka përfshirë dhe po përfshin shumë vënde, por është një klimë e keqe. Ka një apati politike për të zgjidhur problemet e rëndësishme ekonomike që po e fut njerëzimin në një rrugë shumë të rrezikshme fundamentalizmi fetar, ku neve që nuk duam të kemi pjesë në këto marrëzira, që duam që ky civilizim, kjo shkencë, letërsi, njohuri, defetarizim të vazhdojë do detyrohemi shumë shpejt të zgjidhim kampin se ku do luftojmë, me Kishë a me Xhami. Ai Hoxha Gjerman ka të drejtë për konvertimet në Amerikë, duam apo nuk duam është një fenomen në rritje, sepse sa më e thellë është kriza ekonomike dhe rrjedhimisht pabarazia sociale(që në Amerikë është shumë evidente), aq më e egër do jetë vëndi ku do kërkohet strehim psikologjik. Krishtërimi ka vite që është zbutur disi si doktrinë në implementim, sepse ka vepruar shkenca fuqishëm, madje në Europë Katolicizmi është zbutur totalisht. Sigurisht kjo ka dhe arëse teologjike që e lejojnë këtë interpretim. Arësyeja pse Amerika ka një bazë të fuqishme Kristiane, është prej Puritanizmit. Krishtërimi Amerikan është i bazuar në Testamentin e Vjetër, prandaj dhe është shumë i egër dhe brutal, pasi Zoti i Testamentit të Vjetër është i tillë. Prandaj dhe nuk c'rrënjoset dot sic po c'rrënjoset në Europë, dhe gjen madje arësye të depërtoj në klasat e varfëra shoqërore që tash në Amerikë janë në rritje. Islami si fe e re, me fonde dhe me vitalitetin e komunitetit që përfaqëson po krijon konvertime në masë. Kjo për mua është shqetësuese po aq shqetësuese sa është stopimi i procesit të zbehjes fetare në botë.

Pra pyetja më e rëndësishme që ke bërë dhe vetë është sa nga këta drogmena janë të konvertuar në Islam ? Shumë do thoja unë, sic shumë nga ekstremistët e Krishterë në Amerikë janë klasa më e ulët e shoqërisë. Mirëpo ajo klasë nesër mund të ngrihet dhe të vej përposhtë cdo gjë, të shkatërroj bazamentin e cdo gjëje sepse nuk do e rruaj shumë për arritjet njerëzore dhe pasojat që do ketë shkatërrimi i këtyre arritjeve. Pyetja është, pse po rritet kjo klasë njerësish që gjen kalim në këto ideologji ? Rezultat direkt i falimentimit të shoqerisë për tu kujdesur për këto njerëz që po kthehen në shumicë është dhe arësyeja pse feja nuk po vdes, madje po ringjallet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 04-07-2011 më 17:13
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

Rreth Personit:

Necla Kelek u lind ne vitin 1957 ne Stamboll. Eshte nje sociologe gjermane dhe kritikuese e fese islame. Ajo veten e kupton si perfaqesuese e te drejtave te grave. Prej vitit 1999 deri ne 2004 ishte mesimdhenese per sociologji migracioni ne Shkollen e Larte Evangjelike per Pedagogjike Sociale ne Hamburg.

Sipas te dhenave te saj, ajo buron nga nje familje nga Turqia me prejardhje cerkeze, e cila u dynd ne vitin 1966 per ne Gjermani. Te dhena autobiografike gjinden ne librin e saj Nusja e Huaj.

Sipas saj prinderit e saj ne Stamboll paskan jetuar nje jete ne stil perendimor. Ne Gjermani ata i qenkan kthyen fese islame. Babai i saj nje here pergjate nje perleshjeje verbale ju paska kercenuar ta vras me sopate. Ia paska ndaluar pjesemarrjen ne sport per te mos e humbur virgjeritetin dhe mbrojtje te nderit familjar. Vellezerit e saj me te vjeter qenkan nenshtruar pikepamjeve konzervative te prinderve. Ne moshen e rinise ajo paska pasur depresione dhe abstenimet e saja te hapura ndaj shoqerise i paska kompenzuar me dedikim ndaj shkolles dhe univerzitetit. Paska ndodhur nje ftohje (zbehje marredheniesh) me babain e saj dhe ajo dikur paska braktisur familjen.

Necla Kelek studioi ekonomi shoqerore dhe sociologji ne Hamburg dhe fitoi ne vitin 2001 titullin doktor. Tema e doktoratures se saj ishte nje hulumtim mbi domethenien e religjiozitetit ne jeten e nxenesve me prejardhje turke. Ky punim u publikua si liber me titullin "Islami ne Perditshmeri".

Teza kryesore e saj eshte "shoqeria paralele islame ne Gjermani". Ajo refuzon ne menyre te vendosur durimin e nje edukimi te paemancipuar te vajzave, por edhe te djemeve, ne familjet tradicionaliste islamike si nje tolerance e gabueshme.

Ne librin e saj Nusja e Huaj, i cili ne vitin 2005 u be bestseller dhe u cmua lart nga kritika, pershkruante nepermjet te perjetimeve personale dhe te hulumtimeve ne jeterat e grave turke dhe i krahasonte ato me rezultatet e hulumtimeve shkencore. Ajo ne kete liber erdhi tek perfundimi se feja islame ehte nje nga pengesat per integracion. Emocionaliteti i librit u perceptua nga shume recensente te librit si aspekt forcues. Per librin Nusja e Huaj, Kelek mori cmimin e renomuar ne Gjermani te Vellezerve Scholl (Geschwister-Scholl-Preis).

Libri i saj i radhes me titullin Bijte e Humbur (2006) i dedikohet edhe me konkretisht tezes se Kelek mbi shoqerine paralele islame ne Gjermani.

Necla Kelek u pozicionua kunder ndertimit te xhamise ne Köln me arsyetimin se shume xhami ne Gjermani praktikuakan nje Islam, i cili eshte nje pengese per integrimin ne vend. Keso xhami qenkan qelizat themelore te nje "kunder-shoqerie" (shoqerie paralele). Aty u mesuaka botekuptimi i Sharias. Qe ne femijeri u mesuakan muslimanet te ndahen nga shoqeria gjermane.

[Marrur nga Wikipedia, shkurtuar nga une, me pas vijojne artikuj me mendime konkrete te saj]

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    24-06-2011
    Postime
    267
    Prof. Bernard Leëis, i njohur si ekspert perëndimor për historinë e Islamit, thotë:

"Në përgjithësi, ardhja e Islamit solli një përmirësim të jashtëzakonshëm për pozitën e grave në Arabinë e hershme duke i dhënë atyre pasuri dhe të drejta të tjera, si dhe duke u dhënë mbrojtje ndaj trajtimit të keq që i bënin burrat apo pronarët e tyre. Vrasja e foshnjeve femra, e sanksionuar ne Arabinë Pagane u bë e paligjshme me ardhjen e Islamit. Megjithate pozita e grave mbeti e varfër, dhe u keqësua kur mesazhi origjinal i Islamit humbi momentin dhe u modifikua nën influencën e sjelljeve dhe zakoneve që ekzistonin para Islamit"

H. G. Wels

“Evropianët, që janë marrë me shqyrtimin e detajeve dhe hollësive të Kur’anit, janë fare të paktë. Ata, nga kjo mos*njohje, i përshkruajnë atij shumë të pavërteta e të paqena. Nxitja e muslimanëve në përpunimin e pasurive të nëntokës dhe metaleve, në zhvillimin e inxhinierisë, astronomisë, arkitekturës, artev...e të bukura dhe filozofisë ishte rezultat i Kur’anit. Ai i bashkoi dhe bëri që ata të arrijnë suksese në fushën e dijes dhe shkencës“.

"Herët a vonë, duhet të pranojmë Islamin, sepse ai pajtohet me arsyen. Nëse Islami është bindje ndaj Zotit, atëherë, të gjithë (lindim) jetojmë dhe vdesim në Islam."

- Johan Volfgang von Goethe (Gëte),

“Unë nuk jam musliman në kuptim të rëndomtë, edhe pse shpresoj se jam një musliman që i është dorëzuar Zotit”, por mendoj se shprehjet e ngulitura në Kur’an dhe shprehjet e tjera të vizionit islam janë një thesar i madh i së Vërtetës hyjnore, nga të cilat unë dhe oksidentalistët e tjerë mund të mësojmë edhe më shumë dhe se Islami është një luftëtar i fuqishëm për të na dhënë skeletin themelor të një religjioni të së ardhmes.”

W. Montogomery, Watt, Islam and Christianity Today, London, 1983, pp. IX.

“Ai (Islami) e zëvendësoi murgërimin me burrëri. Ai u jep shpresë skllevërve, vëllazërim njerëzimit dhe mun*dëson njohjen e fakteve themelore të natyrës njerëzore”.

Canon Taylor, Kumtesë e lexuar para Kongresit kishtar në Volverhamton, 7 tetor 1887, cituar nga T. Arnold, në “Preaching of Islam” pp. 71-72.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 05-07-2011 më 11:06

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Figaro,

Fakte, jo opinione të para 200 viteve të njerëzve që as nuk ishin musliman. Në 200 vjet, Europa jo ka ndryshuar, por është rrënjësisht ndryshe nga c'ka qenë para 200 vitesh. Tërmet politike e sociale që ka përjetuar Europa janë dhe do jenë dhe për qindra vjet objekte shumë të thella studimi.

Në relacion me të drejtat e Europës ku ndodhet sot bota Islame ? Eshtë e kotë të fillojmë të flasim për dhunën ndaj grave që ekziston kudo, por që atje mbetet krejtsisht e pakritikuar nga mileti dhe opinioni publik.

Nuk dua te vendos fotografitë makabre, sepse do duheshin me faqe të tëra dhe nuk kam qejf të futem këtij debati nga ai krah, por vec vej google emrin : Saira Liaqat, një simbol në kafshëritë që janë kryer në emër të Sharias.
    Nuk e di cdo thoshte Gëtja po ta shikonte këtë femër sot, ashtu sic nuk e di cdo thoshin shumë rilindas për Shqipërinë, po të shikonin se në cfarë gjëndje ndodhet feja në këto territore. Nuk e imagjinoj cdo thonin dhe ato të huajt si Bajroni që pamvarësisht fesë ngrinin lart, shumë lart vlerat Shqiptare. Jemi po të njëjtit njerëz besoj, por a kemi ato vlera që kishim ?

Vetë kjo "botë e avancuar" e Islamit, me Arab Spring po organizohet dhe po inspirohet nga demokracia perëndimore, ku Arabëve të thjeshtë i është lodhur koka me diktaturat që ngrihen nga këto sisteme dhe që mbajnë njëra tjetrën me frikë. Se cfarë force do jetë Islami, është ende shumë herët për të folur. E ardhur 600 vjet më vonë se Krishtërimi dhe rreth 2000 vjet më vonë se tradita Judaike, deri tani ka patur periudha të arta por ka disa shekuj që është nën një diktaturë totale, madje po krijon reaksion anticivilizues kudo. Të shikojmë se cdo ndodhi mbas lëvizjeve tektonike dhe atje, dhe si do vendoset në punë kapitali i llahtarshëm i pasurive që kanë fituar nga bota perëndimore me anë të tregtisë dhe naftës.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    24-06-2011
    Postime
    267
    Citim Postuar më parë nga Hyllien Lexo Postimin
    Figaro,

Fakte, jo opinione të para 200 viteve të njerëzve që as nuk ishin musliman. Në 200 vjet, Europa jo ka ndryshuar, por është rrënjësisht ndryshe nga c'ka qenë para 200 vitesh. Tërmet politike e sociale që ka përjetuar Europa janë dhe do jenë dhe për qindra vjet objekte shumë të thella studimi.
    Beret mir qe e lansuat debatin, keni te drejt, perceptimet politike te perendimit, kan ndryshuar ndaj Islamit. Sot eshte fakt, qe pas 11 shtatorit 2001, asgje nuk eshte me njesoj. Por ketu nuk behet fjal per nje politikane, por per nje turqelike (1 nder 60 milion, a sa jan), ka vendosur ta gjykoj Islamin. Eshte njesoj sikurse nje i krishter ik nga besimi i tij, dhe vendos t'i jap leksione te teologjis 2 miliard besimtareve.

Në relacion me të drejtat e Europës ku ndodhet sot bota Islame ? Eshtë e kotë të fillojmë të flasim për dhunën ndaj grave që ekziston kudo, por që atje mbetet krejtsisht e pakritikuar nga mileti dhe opinioni publik.
    Bota Islame eshte duke u kfjellur, eshte mbrapa evropes. Nuk besoj qe i duhet me shume se 20 vite paqe, per t'ia kaluar Evropes. Sa i perket dhunes, nuk mund ta gjeneralizosh ter nje popull, vetem pse ne kodrat e afganistanit eshte praktikuar denimi me vdekje ndaj nje femre. Keta jan si grat e dhunuara, ke kudo, sepse eshte sindrom i injorances, e kjo sindrom s'ka fe, s'ka kombesi !

Nuk dua te vendos fotografitë makabre, sepse do duheshin me faqe të tëra dhe nuk kam qejf të futem këtij debati nga ai krah, por vec vej google emrin : Saira Liaqat, një simbol në kafshëritë që janë kryer në emër të Sharias.
    Nuk e di cdo thoshte Gëtja po ta shikonte këtë femër sot, ashtu sic nuk e di cdo thoshin shumë rilindas për Shqipërinë, po të shikonin se në cfarë gjëndje ndodhet feja në këto territore. Nuk e imagjinoj cdo thonin dhe ato të huajt si Bajroni që pamvarësisht fesë ngrinin lart, shumë lart vlerat Shqiptare. Jemi po të njëjtit njerëz besoj, por a kemi ato vlera që kishim ?
    Rilindasit kan jetuar me Sharia, nuk eshte dicka qe do ti frigsonte. Ju duhet ta kuptoni qe çdo besimtar jeton me sheriat, e din se c'eshte mir, e din c'eshte keq, dhe e din q'eshte e ndaluar dhe e lejuar. E din gjithashtu, qe nese i shpeton denimit te kesaj jete, ne jeten tjeter gjithsesi do te denohet ose shperblehet. Po ju, pse nuk thuani qe ky denimi me gur nuk eshte praktik e botes islame, por te nje grupi fanatikesh qe ndoshta as shkrim e lexim nuk din ? Duhet then qe vrasja me gur, nuk eshte praktik e 1.5 miliard muslimaneve, dhe se krimet e ketyre fanatikeve, mund ti numrojm ne gishta te duarve ! Po, eshte nje praktik mesjetare por nuk aplikohet me as ne Arabin e sotme, ku eshte qendra e Islamizmit.

Vetë kjo "botë e avancuar" e Islamit, me Arab Spring po organizohet dhe po inspirohet nga demokracia perëndimore, ku Arabëve të thjeshtë i është lodhur koka me diktaturat që ngrihen nga këto sisteme dhe që mbajnë njëra tjetrën me frikë. Se cfarë force do jetë Islami, është ende shumë herët për të folur. E ardhur 600 vjet më vonë se Krishtërimi dhe rreth 2000 vjet më vonë se tradita Judaike, deri tani ka patur periudha të arta por ka disa shekuj që është nën një diktaturë totale, madje po krijon reaksion anticivilizues kudo. Të shikojmë se cdo ndodhi mbas lëvizjeve tektonike dhe atje, dhe si do vendoset në punë kapitali i llahtarshëm i pasurive që kanë fituar nga bota perëndimore me anë të tregtisë dhe naftës.
    Te shohim tani se çfar do bejn. Shanca per ta gjetur krenarin e dikurshem, po i buzeqesh popullit Arab. Po edhe sikur te beheshin me te miret ne bot, ata prap nuk do ta perfaqesonin Islamin. Islami mbetet nje fe universale, qe eshte e gjithsecilit. Arabet jan nje popull, qe shumica e tyre, thjesht, kan perfaqesuar kete besim. E asgje me shume !

i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Nuk e kuptoj pse po mundoheni ta devijoni temen qe eshte mjaft interesante?, ju ne nenforumim islamik (te forumitshqiptar) keni hapur teme vecante duke sulmuar Skenderbeun, Gjergj Fishten, Gjon Buzukun, Nene Terezen etj. dhe nuk ju kemi munduar me ja prish temen panvarsisht qe na ofendonin figurat tona shqiptare. Prisni sa ti poston argumentat Chino, e pastaj mundohuni te kunderpergjegjni me argumenta e jo te sillni si legena duke dalur jashte teme se spo keni tema tjera te diskutoni.

Poashu eshte mire kjo teme te zhvendoset tek nenforumi Ateisto-Agnostik.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fishtani1 : 05-07-2011 më 09:50

i/e regjistruar Maska e Kanina
    Anëtarësuar
    14-10-2010
    Postime
    542
    nje fe nuk duhet kritikuar sepse si e tille eshte e padiskutueshme dhe ne se e ben krijon thjesht nje konflikt midis fese dhe kritikueseve. nuk te vlejne argumentet sepse feja eshte e tille pa argumente por thjesht me besim. myslimanet sote te cilet jane shume te kritikuar nga bota perendimore vjen nga fakti se ata jane me pak te kulturuar(bota islame) dhe normalisht kane norma morale dhe fetare ende ne zbatim te cilat jane te papranueshme nga bota perendimore. perendimi(ose krishterimi) ka qene dhe vete kohe me pare ne te njejten gjendje sic eshte islami sote ku me mire e ku me keq por pak a shume njelloj. por ajo qe e coi perendimin ketu sote eshte zhvillimi kulturor dhe social i cili me sforco te medha thyeu shume nga keto norma dhe tabu qe ishin krijuar ne shekuj. une mendoj se te trajtuari keq te gruas nuk ka te bej shume me fene se sa me kulturen. njerzit e sotem e kritikojn fene islame dhe ja veshin fese te gjtiha keto probleme sociale dhe ne vecanti ato ne lidhje me gruan. per mendimin tim nuk eshte feja ajo qe e ka fajin por eshte mentaliteti njerezor i kesaj kulture i cili ka mbetur shume mbrapa ne kohe persa i takon normave morale dhe sociale. keto norma besoj se kane ekzistuar shume me para se vete fete. nuk besoj se para feve monoteiste gruaja eshte trajtuar me mire. kur u krijuan fete monoteiste ato ruajten bazen morale dhe sociale pothuajse te njejete me ate te meparshme. shume ende e ruajne kete ku ne vecanti ne kete raste mund te permendim islamin(me sakte boten islame) ndersa bota e krishtere e ka kaluar kete faze sic e dime me shume mundim sepse kisha ne ato kohera ndryshimesh ka bere cdo gje per te ruajtur autoritetin e saj. por kjo nuk erdhi sespe feja e krishtere ishe me e mire(kujtojm se edhe te krishteret kohe me pare nuk i kane trajtuar me mire femrat) por sepse ndryshimi ne boten e krishtere ndodhi shume me pare per arsye te ndryshme ekonomike kulturore dhe gjeopolitike. prandaj mund te them se bota islame nuk ka problem fene por zhvillimin kulturor te saj. nese keta njerez marin nje kulture dhe nje zhvillim modern ateher nuk do te jene me problem keto ceshtje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kanina : 05-07-2011 më 10:05

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    607
    rreth kesaj teme dhe rrethe fes do thoja vetem dy tre fjal, duke pas parasysh se hapesi i kesaj teme eshte skajshmerisht anti islamist i perbetuar edhe pse i mungojn faktet dhe argumentet, pra nese arabet jan te keqinje nuk do thot se islami eshte i keq. edhe do citoja nje thenje te ALIJ IZETBEGOVICIT then ne konferencen islamike pjes e te ciles eshte bosnja por edhe shqiperia citoj islami eshte feja me e mir por ne muslimanet nuk jemi me te miret fund i citatit

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Nuk e keni idene, c'kenaqesi kam ndjere kur kjo teme erdhi ne kete forum!

Diskutim te mbare!
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •