Nese me te vertete do te shkosh te zoti atehere askush nuk te çon me shpejt dhe me sigurt se Kanuni!
Nese me te vertete do te shkosh te zoti atehere askush nuk te çon me shpejt dhe me sigurt se Kanuni!
Fjala kanun përdoret edhe ndër popuj të tjerë, si anglisht canon, danisht ( canon dhe kanon ) e që në shqip përkthehet si: kanun, kod, kriter, ligj i kishës, listë e engjëjve, standart, e drejtë kishëtare,
ndërkaq në fjalorin e gjuhës shqipe jepet ky shpjegim:
KANUN m. sh.
1. hist. Përmbledhje ligjesh e normash të pashkruara, të trashëguara brez pas brezi, që pasqyrojnë gjendjen ekonomiko-shoqërore të periudhave të kaluara dhe që në kohën e vet mbronin interesat e klasave e të shtresave të caktuara shoqërore; tërësia e normave të së drejtës zakonore. Kanuni i Skënderbeut. Kanuni i Lek Dukagjinit. I dogjëm (i shkatërruam) kanunet e vjetra.
2. vjet. Ligj. E kishte me kanun.
Nëse në periudhën "primitive" këto ligje quheshin kanun, sot në kohën bashkëkohore e quajmë ligj, kushtetutë.
Kur në një shoqëri nuk shkon dicka në rregul bëhen ndryshime kushtetuese. Nuk mund të kthehemi parpa për 500 vjet sepse i ka dalë boja asaj kushtetute.
Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 18-11-2011 më 11:12
"Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!
Eh tme falni pra se une kam menduar qe ekzistojne qe nga koha e bungut!
Tani nuk e di se sa nga ju qe flisni me kaq Kompetenca keni lexuar Kanunin ( e Lek Dukagjinit).
Kanuni nuk u fut nga turqit. Quhet Kanuni i Lek Dukagjinit. Leka ishte kundershtar i ashp kunder Turqeve. Ne fakt mbasi Skenderbeu Vdiq Leka vazhdoj te bente kryenngritje kunder Turqeve.
Sote eshte e veshtire qe te identifikohesh me kanunin por per kohen qe egzistoj ishte i domosdoshem. Ishte "Kodi Civil" i asaj kohe. Ishte ligj me te cilin shoqerite e asaj kohe qe jetonin ne vendet me te egera, me te ashpra natyrore mbanin rregullin. Kur te tjeret jetonin me rregullat e kishes ose te Xhamise, Geget jetonin me Ligjet dhe Kanunin qe krijuan Vet. ishin Vetqeverites.
Bile edhe fjala Jelek ka prejardhjen nga Leka vet. Gjate sundimit Turk, ata qe ishin me leketn, veshnin rroben e "jelekut" ose xhamadanin, si shenje qe jane Mbeshtetes te Lekes. Prandaj edhe emri "Je-i-Lekes=Jelek"
P.S Kanuni i Lek Dukagjinit nuk ka te bej hic fare me Turqit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/
Ndryshuar për herë të fundit nga Maqellarjot : 18-11-2011 më 11:33
Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne
Krijoni Kontakt