Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Ja se si e mer SHPETIMIN i Krishteri.

Kjo teme vejn ne vazhdim te temave te tjera qe te krishteret kane hapur ne kete faqe te krishtere. Megjithse kam nisur disa temat te tjera, e shoh si shume te rendesishme temen mbi "Shpetimin" . Pershendes te gjithe ata te krishtere, qe me kontributin e tyre ashtu si Zoti ja u ka dhene, sherbejne ne kete faqe te krishtere. Ne kete tem mbi SHPETIMIN, do te ndalem kryesisht ne dy "Perjudhat" e SHPETIMIT , ne te cilen ecen i krishteri .
    Deshmeusi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Pjesa e pare.

Ka plot te krishtere te cilet nuk kane nje qartesi te plote rreth SHPETIMIT ne Krishtin Jezus. Temat mbi SHPETIMIN , kane qene te shumta ne kete faqe te krishtere. Po keshtu, edhe mendimet
    dhe qendrimet e tyre kane qene te shumta. Nese i sheh me kujdes te gjitha shkrimet dhe mendimet e sjella mbi SHPETIMIN, do te veresh se ato ndahen ne dy grupime: ne ate te SIGURISE se SHPETIMIT, dhe PASIGURISE ose humbjes se tij nga ana e te krishterit. Vertet kjo eshte nje dukuri e kahershme qe verehet tek te krishtert e te gjitha kohrave, por gjithsesi ne duhet te japim nje mesazh te qarte rreth SHPETIMIT te cilin Perendia e pergatiti me ane te JEzusit ne kryq.
    Njeri grup flet per SIGURINE e SHPETIMIT ndersa grupi tjeter flet per HUMBJEN e SHPETIMIT. Por: perse tek te krishtert mund te kete mendime te tilla per te njejtin SHPETIM qe u dha me ane te Krishtit Jezus?
    Une do te ndalem pikerisht ne DY PERJUDHAT qe ecen i Krishtri per sHPETIM, te cila jane:
    - Perjudha e pare: " ECJA E BESIMTARIT TE KRISHTERE DREJT SHPETIMIT.
    -Perjudha e dyte: BASHKIMI ME KRISHTIN, MARJA E SHPETIMIT DHE ECJA QE BEN I KRISHTERI I SHPETUAR SE BASHKU ME KRISHTIN.
    Keto jane dy PERJUDHAT ne te cilat une do te perpiqem qe te shpreh sa me qarte SHPETIMIN dhe SIGURINE e SHPETIMIT tek KRISHTERI .
    Fillimisht le te shqyrtojme perjudhene pare: " Ecja e besimtarit te krishtere drejt marjes se SHPETIMIT" , e cila vjen si rezusltat i BASHKIMIT me Krishtin JEzus, nepermejt BESIMIT tek Krishti.
    Ecja e te krishterit drejt marjes se SHPETIMIT , e cila vjen si rezultat i besimit dhe bashkimit me Krishtin, eshte fillimi drejt njohjes se Perendise Jehovah, eshte fillimi i te qenit i krishtere, ose me mire te themi: eshte fillimi i BESIMIT tek Krishti . Kjo perjudhe fillon me te qenit i LINDUR simbas mishit ( pasardhes i Adamit), dhe mbaron me VDKEJEN e njeriut MEKTAR dhe Mishor, e cila u arrit vetem me ane te kryqezimit te Krishtit ne kryq. Ketu mbaron "Perjudha" e pare, e cila eshte "ECJA DREJT SHPETIMIT", ku njeriu i MISHTE i cili ishte nen denim te MEAKTIT , perfundon udhen e tij si psardhes i Adamit dhe Eves dhe keshtu i hap rrugen KRIJESES se RE ne Krisht, e cila eshte krijuar simbas Krishtit Jezus nepermejt Vdekjes dhe Ringjalljes se tij nga Vdekja. Pikerisht ketu fillon PERJUDHA e Dyte , thelbi i seciles eshte: I "SHPETURI NE KRISHT". Ky shpetim u be i mundur nepermejt BASHKIMIT me Krishtin, me ane te BESES nga ana e besimtarit, dhe vepres "SHPETUESE" qe Krishti beri ne kryq.
    Kush nuk ka te qarte keto dy PERJUDHA nepermejt te cilave ECEN i krishtri per SHPETIM, ai do te jete gjithome i LEKUNDUR dhe i PASIGURTE ne SIGURINE e SHPETIMIT. Ai i krishtere qe momentalisht nuk e ka FILLUAR ECJEN ne PERJUDHEN e PARE, NDJEHET I PASIGURT sepse ende nuk eshte bere pjese e SHPETIMIT te Perendise. Pra ai ende nuk ka PERJETUAR VDEKJEN dhe RINGJALLJEN se BASHKU me Krishtin ne kryq, nerpermejt te cilit LIND njeriu frymor , krijesa e re e Perendise( me ane te UJIT dhe FRYMES Gjon:3:3-6.). Nje njeri ose i krishtere i tille, eshte ne hapat e para te besimit tek Krishtit dhe nuk e ka perfunduar ( kryer) vepren shpetuese te besimit Gjon:6:29.
    Jezusi , tek shembelltyra e Djalit palngprishes, na jep nje pershkrim dhe mesim te qarte te ketyre DY PERJUDHAVE, neper te cilat ecen i krishtri per te mare dhe per tu bere pjese e SHPETIMIt. Lexojeni me kujdes kete shembelltyre, e cila gjendet tek Luka:15, dhe do te merni nje mesazh te qarte rreth njohjes se DY PERJUDHAVE qe i krishteri duhet te pershkoje drejt Shpetimit te Perendise. Le ta shohim kete shembelltyre, dhe njekohesisht ti argumentojme ne menyre konkretete, se si perputhen ne jeten e te krishterit te dyja keto Perjudha neper te cilat eci djali plangprishes.
    Vazhdon.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 15-03-2003 mė 18:34

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    pershendetje
    kisha deshire te dija me shume pe shpetimin....fillimisht mos ma merrni per te keq se juve me njihni mire, qellimi i vetem qe kam eshte se dua te di se si ju e koceptoni shpetimin???
    ne qofte se me lejoni do deshiroja tju beja disa pyetja dhe pres pergjigjen tuaj...faleminderit

Jam i interesuar me shume per fazen e pare.....ju pak e keni prekur kete teme???
    ok jezuesi vdiq ne kryq qe njerezit te shpetohen....fillimisht pse jezuesi zgjodhi pikerisht kete kohe qe te kryqezoj ne qofte se ka ndonje arsye????
    Ai i perket shpetimi te gjithe njerezve ose vetem atyre qe besojne ne krisht???? a i perket shpetimi njerezve qe jetuan perpare krishtin dhe se njihnin ate apo ai u kryqezua vetem por ato mbas tij????
    ne qofte se zoti e deshi kaq shume boten saqe dhe birin e tij te vetem e flijoi dhe zoti eshte shume meshireberes saqe nuk denon njeri mund te tjeter qe nuk besojne ne krisht te shpetohet sepse ne qofte se jo meshira e zotit eshte e njeanshme???
    pra ne qofte se zoti flijoi birin e tij per mekataret sepse e deshka kaq shume boten atehere ai mund ti fale jo-te krishteret sepse e don "kaq shume boten"???

pervec se te pranosh krishtin ne jeten tende cka duhet te beje tjeter nje i krishtere qe te shpetohet apo vetem kaq mjafton????
    sepse kam lexuar diku ne bibel ku se permend shpetimin por thote ne qofte se do te beni vepra te mira do shpetoheni???
    pra BESIM apo VEPRA TE MIRA????

shpresoj qe te mi sqaroni kete gjera qe me kane munduar per nje kohe te gjate....

ju faleminderit shume

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Ruud.

Nese ju jeni i nteresuar qe te dini me teper mbi shpetimin, ki durim dhe ndiqe kete teme, besoj se shume nga pyejtet e tua do te gjejne pergjigje. Puna eshte se, une mund tju pergjigjem atyre menjehere ne menyre shume te thjeshte, por porblemi eshte se ju ato pergjigje mbase i kini digjuar edhe me pare, keshtu mendoj se eshte mire qe te ndejkesh te gjithe temen , dhe ne fund te kesja teme une do tju pergjigjem drejtpersedretji te gjitha pyetjeve te tua.
    Me respekt deshmuesi.

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    ok ....got it ...
    faleminderit do mundohem ta ndjek temen

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Pjesa e dyte.

Shembelltyra e Djalit plangprishes eshte nje nder mesimet e shkelqyera qe Jezusi ne tregon, rreth KTHIMIT te njeriut drejt Perendise, si dhe MARJES se SHPETIMIT te Perendise. Ashtu sic kam thene dhe ne shkrimin e mesiperm, ne kete shembllytre ne do te mund te shohim ne menyre konkrete te dyja PERJUDHAT ne te cilat ecen i krishteri per te mare Shpetimin e Perendise.
    Kjo shembelltyre ndahet ne dy perjudha, ku Perjudha e pare fillon me KTHIMIN qe Djali beri drejt Atit te tij te dashur, dhe perfundon me vajtjen e tij ne prezence te Atit te tij. Perjudha e dyte fillon me BASHKIMIN qe ai pati me Atin e tij, dhe perfundon me HYRJEN e tij ne SHTEPI te Atit te tij. Pikerisht ne keto Dy Perjudha, te cilat pershkuhen prej djalit plangprishes ne kete shembelltyre, ne shohim konkretisht dy Perjudhat ne te cilat ecen i krishteri, ku Perjudha e pare eshte: "ECJA E TE KRISHTERIT DREJT SHPETIMIT", dhe perjudha e dyte eshte: "BASHKIMI ME KRISHTIN, MARJA E SHPETIMIT DHE ECJA QE BEN I KRISHTERI I SHPETUAR SE BASHKU ME KRISHITIN".
    Le te hidhemi tek kjo shembellyre dhe te shohim konkretisht djalin plangprishes.
    Nese shohim te Dy Perjudhat ne te cilat ecen Djali Plangprishes, ato ne thelb te tyre permbajne te njejtin qellim (Shpetimin), por "Elementet" qe perbejne Perjudhen e Pare nuk jan te njejte me "elementet" qe perbejne perjudhen e dyte. "Elementet e Perjudhes se pare jane teper te rendesishem dhe jetike per Djalin Plankprishes, pra le ti shohim konkretisht ato se si pershkuhen prej besimtarit te krishtere , ne rrugen qe ai ben drejt BASHKIMIT me Atin Perendi si dhe marjen e SHPETIMIT. Le te shohim konkretisht "Elelemnitn" e pare.
    1- "Elementi" i pare eshte: Djali plankprishes pranoi se eshte biri i Atit Luk:15:17. Ky "element" na tregon konkretisht PRANIMIN qe i krishteri i ben Jezusit ne zemer te tij. Pranimi i Jezusit do te thote Pranimi i Atit.Gjon:12:44.
    2- "Elementi" i dyte eshte: Djali plankprishes pranon plotesisht PLANKPRISHJEN e tij , duke ecur ne rrugen e shkatrimit kunder vullnetit te Atit te tij Luka:15:17.. Ky " element" na tregon konkretisht momentin kur i krishteri pranon TE QENIT E TIJ MEKATAR, dhe ecjen e tij ne te kundert me vullentin e Atit Perendi.
    3- "Elementi"i trete eshte: Djali plangprishes mori VENDIM qe te KTHEHET tek Ati i tij , per faktin sepse vetem atje ka SHPETIM nga shkatrimi ne te cilin ai ndodhej Luka:15:18. Ky "Element" na tregon konkretisht MARJEN E VENDIMIT qe ben i krishteri per tu KTHYER dretj Atit te tij Perendi , sepse vetem atje eshte SHPETIMI nga MEAKTI dhe VDEKJA. Deri ketu ne shohim se, ende i krishteri nuk ka vajtur plotesisht tek Ati Perendi dhe keshtu ai ende nuk ka mare SHPETIMIN, por gjithsesi ai eshte duke ECUR drejt tij. Le te vazhdojme me tej me ""Elementin e katert te djalit plankprishes.
    4- :Elemenit i katert eshte: PENDESA, e cila fillon me MARJEN E NJE VENDIMI TE BRENDSHEM dhe perfundon me VEPRIM te KRYER nga JASHTE Luka:15:18. Pra Djali plankprishes pranoi ploteisht se kishte MEKATUAR ndaj Atit te tij, dhe keshtu mori VENDIM ( vendimi i brendshem i aktit te PENDESES) per tu kthyer tek Ati i tij dhe per ta KRYER konkretisht PENDESEN ( metanoin) para Atit te tij. Me pas ne shohim se djali palnkprishes u NGRIT dhe SHKOI( veprimi nga jashte i Pendeses) ne prani te Atit te tij , ku KREU konkretisht AKTIN e Pendeses Luka:15:20. Ky eshte momenti me i rendesishem ne jeten e te krishterit. Ai pranon plotesisht te qenit e tij MEAKTAR dhe kundershtar i Perendise, dhe PENDESA e tij fillon me MARJEN e nje VENDIMI te BRENDSHEM duke pranuar te qenit e tij mekatar, dhe perfundon me nje VERPIM konkret nga JASHTE , duke SHKUAR dhe u GJUNJEZUAR para kembeve tek KRYQI i Krishtit. Vjatja e djalit plankprishes ne PREZENCE te Atit te tij, tregon qarte pefundimin e Perjudhes se pare qe i krishteri pershkon drejt Bashkimit me Perendine dhe drejt marjes se SHPETIMIT.
    Vazhdon.
    deshmeusi.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Pjesa e trete.

Nepermejt KTHIMIT te djalit Palngprishes, kemi arritur qe te shohim konkretisht Perjudhen e pare drejt SHPETIMIT, ne te cilen ecen besimtari i krishtere. E gjitha kjo perjudhe pershkuhet prej VENDOSMERISE dhe SIGURISE qe tregon i krishteri drejt ecjes dhe marjes se SHPATIMIT , nepermejt vajtjes prezent para Krishtit si dhe bashkimit me te. Pa erdhur ne kete perfundim nuk mund te kemi SHPETIM dhe BASHKIM me Atin Perendi. Por cfare na tregon tjeter ne te krishtereve Perjudha e pare ne te cilen eci Djali palngprishes? ME vajtjen prezent para Atit te tij, djali plankprishes perfundoi njehere e pergjithmone RRUGEN e tij ne plankprishje. Ky fakt ka nje rendesi fondamentale ne besimin e krishtere, pasi shume njerez pretendojne se jane te krishtere, por qe nuk e kane te qarte kete FAKT ne krishterizmin e tyre . Jezusi na tregon se, Pasi djali vajti tek Ati i tij dhe u BASHKUA me te, Plankprishja e tij mori fund. NEse nje i krishtere nuk ka arritur ne kete perfundim ne te cilen arriti djali plankprishes, kjo tregon se ai nuk ka erdhur KONKRETISHT ne prezence te Jezus Krishtit, se ai nuk ka bere BASHKIMIN me Atin Perendi, se ai nuk ka perfunduar perjudhen e pare , e cila eshte ecja drejt SHPETIMIT. Pikerisht mosnjohja e ketij Fakti , ben te mundur qe shume te krishtere te kene nje mendim te gabuar , te cilet mendojne se: nje i krishtere mund te perzgjedhe perseri qe te kthehet ne plankprishejn e tij. Dikush mund te thote se , une kam nje mikun tim i cili vinte regullisht ne kishe, lutej dhe bente nje jete te krishtere dhe me pas ai u largua dhe nuk do tja dije me per Perendine dhe Zotin Krisht. Ky fakt eshte i vertete bile dua te them se, edhe une kam disa miq te cilet vinin regullisht ne kishe biles ishin dhe ne disa funksione dretjuese, por me pas ata u larguan dhe mbase qendrojne ende te ndare nga kisha. Por si dhe cfare duhet te mendojme per kete lloj te krishteresh? Se pari: ne duhet te pranojme se nuk eshte "PAMJA " e jashtme nepermjet se ciles ne dalim ne perfundimin 100% se ky njeri eshte i krishtere dhe i shpetuar. Kete gje duhet ta kemi shume qarte parasysh. Njeriu nuk mund te shohe ate qe sheh Perendia, prandja ne nuk jemi ne gjendje qe te percaktojme se ky eshte i shpetuar, dhe ai tjetri nuk eshte i shpetuar. Apsotulli Pal i quan vellezer ne Krisht te gjithe ata qe kane pranuar Krishtin ne ZEMER te tyre, po keshtu ai i quan kundershtare te gjithe ata qe e kundershtojne Krishtin dhe Frymen e Perendise. I shpetuar eshte vetem ai i cili eshte BASHKUAR me Krishtin, i cili ka VDEKUR dhe eshte RIMGJALLUR me Krishtin, i cili eshte i RILINDUR ne Krishtit, i cili ecen me Krishtin. Por dikush do te thote: Po keta lloj te krishteresh qe permendem me siper: A ishin te Shpetuar dhe me pas e humben shpetimin? Kjo pyetje eshte pyetja me thelbesore ne te cilen ndahen dy doktrina ku e para eshte: Shpetimi nuk humbet tek besimtari i rilindur ne Krisht( te ciles i perkas edhe une). dhe e dyta: Besimtari i krishtere mund ta humbe shpetimin nese ai largohet nga Krishti.
    Nese e kini ndjekur me vemendja perjudhen e pare ne te cilen eci Djali palnkprishes, do te shihni plotesisht se ajo eshte e vetmja rruge qe te garanton BASHKIMIN me Perendine dhe marjen e Jetes se perjetshme. Nepermjet Djalit plankprishes Jezusi tregon Rrugen e KTHIMIT nga MEAKTI qe pershkon i krishteri drejt Atit Perendi, tregon PERFUNDIMIN e plote te PLANKRISHJES qe eshte SKLLAVERIA nen MEAKT, si dhe MOSKTHIMIN e tij MBRAPA ne plankprishje. Ky eshte thelbi i te gjithe perfundimit te Perjudhes se pare ne te cilen ecen i krishteri per shpetim. Ai i krishtere i cili e ka PERFUNDUAR kete "CIKEL" (perjudhen e pare), tashme eshte ne prezence te Krishti , i gjynjezuar para kembeve dhe Kryqit te Krishtit. Une nuk mund te gjykoj askend ne lidhje me shpetimin dhe te them se ,meqenese ky i krishtere tani qe u largua nga kisha dhe nga besimi, e HUMBI SHPATIMIN. Perse: Sepse nuk e di (dhe e kam te pamundur qe te di) nese ky i krishtere e kishte Perfunduar plotesisht PERJUDHEN ne te cilen eci djali Plangprishes? Une nuk e di nese ky i krishtere e ka mare me pare shpetimin apo jo. Kete te vertete e di vetem Perendia. Por per nje gje jam i sigurte dhe deshmoj se: Nese nje i krishtere e perfundon Perjudhen e Pare , e cila karakterizohet me BASHKIMIN e besimtarit te krishtere me Krishtitn, ai tashme e ka mare Sheptimin dhe qendron ne dore te Krishtit, ku askush nuk mund ta HEQE, por edhe nese bije nuk bije per SHKATRIM sepse Krishti do ta ngreje Psalm:37:23,28. Qysh ne kete moment ky i krishtere fillon te ece ne Krishtin Jezus si i SHPETUAR ,duke bere VERPAT e nje te SHPETUARI te cilat Jakobi i quan : VEPRA qe deshmojne Shpetimin e Perendise tek i krishteri. Bibla na nxjer ne nje perfundim se, nuk mund te besh Vullnetin e Atit ne qiej pa qene me pare i shpetuar. Por perse duhet me se pari te jesh i shpetuar? Kjo eshte perseri nje pyetje teper fondamentale te cilen shohim konrektisht ne perjudhen e dyte, ne te cilen eci djali plankprishes.
    Vazhdon.
    Deshmuesi.

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390

Mbi Shpetimin!

Perseri mbi shpetimin!

Faleminderit vella deshmues, qe gjithmone je treguar i gatshem te shkruash mbi kete teme teper te rendesishme, dhe mendoj jo vetem per te krishteret, por per cdo njeri. Une i kam ndjekur pothuajse te gjitha shkrimet e gjithsecilit qe ka kontribuar mbi kete teme dhe eshte teper inkurajuese per mua kur lexoj shkrimet e vellezerve dhe motrave ne Krisht qe i japin lavdi Krishtit dhe qe tek kryqi i Krishtit ato kane gjetur shpetimin e perjetshem.
    Me terhoqi vemendjen ne kete teme pjesmarrja e ruud-it dhe me terhoqen vemendjen edhe pyetjet qe ai ka ngritur, dhe te siguroj ruud qe pyetje te tilla si te tuat cdo njeri prej nesh i ka ngritur, ose i ka bluar ne mendje, perpara se tja dorezonim jeten tone Shpetimtarit, Zotit Jezu Krisht, njera pyetje qe ruud ka ngriturpostuar me pare nga ruud)

ne qofte se zoti e deshi kaq shume boten saqe dhe birin e tij te vetem e flijoi dhe zoti eshte shume meshireberes saqe nuk denon njeri mund te tjeter qe nuk besojne ne krisht te shpetohet sepse ne qofte se jo meshira e zotit eshte e njeanshme???
    Ne se me lejohet ti pergjigjem kesaj pyetje, dua te theksoj se Zoti me te vertete eshte i meshirshem, dhe ne qofte se Zoti s'do te ishte i meshirshem, atehere, askush nuk mund te shpetonte, pasi te gjithe jemi mekatara perpara Tij, dhe sado qe te perpiqeshim ne nga vetvetja jone, ne asnjehere nuk do te mund te shfajesoheshim perpara Tij.Por s'duhet te harrojme edhe nje tipar tjeter te Zotit, Ai eshte i drejte dhe i shenjte, dhe Ai eshte kaq i shenjte sa diku ne Bibel thuhet se syte e Zotit jane teper te paster per te pare mekatin. Zoti kurrsesi nuk mund te toleroje mekatin ne pranine e Tij, nese Ai na pranon ne per shkak te meshires se Tij, Ai duhet te na denoje per shkak te drejtesise se Tij.Drejtesi do te thote te denosh cdo mekat, sado i vogel qe te jete. Duket sikur ka nje kontradikte, meshira dhe drejtesia, ne fakt nga pikepamja njerezore eshte nje kontradikte, por nga pikepamja e Zotit jo, ketu qendron edhe mesazhi i kryqit, ne kryq Perendia denoi mekatin e botes, te gjitha mekatet u hoqen, drejtesia e Perendise u permbush, kushdo qe pendohet dhe beson tek Krishti i kryqezuar, ai menjehere behet i drejte ne syte e Perendise, te gjitha mekatet e tij hiqen, pastrohen.Krishti vdiq qe te denoje mekatet e botes, me qellim qe te permbushet drejtesia e Perendise, pikerisht ketu tregohet edhe meshira e Perendise ndaj botes, vetem pasi te pastrohemi tek kryqi i Krishtit ne rilindim per jeten e perjetshme, ne pranohemi prej Zotit. Tek kryqi ne shohim meshiren e Zotit, dashurine e Tij per ne mekataret, por njekohesisht ne kryq, plotesohet edhe drejtesia e Perendise, aty denohet i gjithe mekati, ky eshte guri i pengeses per cilindo qe nuk beson dhe guri i qoshes per ate qe beson dhe prej ketij guri dikush pengohet dhe rrezohet dhe po prej atij guri te tjere ndertojne dhe ndertohen. Shpresoj ruud, qe i jam pergjigjur pyetjes tende, dhe uroj qe edhe ti te besh hapin drejt kryqit, rikthimin si djaloshi i shembelltyres qe ka sjelle deshmuesi.

Kerkoj falje deshmuesit per kete nderhyrjen time dhe shpresoj dhe uroj qe ai do te vazhdoje mesazhin e tij. Persa i perket pyetjes tjeter qe ngre ruudi, ne dashte Zoti do ti pergjigjem nje here tjeter.
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Pjesa e katert.

Se pari do te falenderoja te Shpetuarin, i cili i ka dhene nje pergjigje mjaft te vlefshme per Ruud. I Shpetuari jeni i mirepritur , si dhe te gjithe te krishteret per te kontribaur me sherbesen e Krishtit ne Trupin e Krishtit. Zoti ju bekofte.
    Le te vijme tani tek tema jone . Ne shkrimet e para pame plotesisht Perjudhen e pare ne te cilen ecen i krishteri drejt BASHKIMIT me Perendine dhe marjen e Shpetimit, te cilat une i konkretizova nepermjet KTHIMIT qe Djali plangprishes beri drejt Atit te tij te dashur. Tani do te ndalem konkretisht tek Perjudha e dyte, ku do te shohim " Elementet" qe perbejne kete Perjudhe dhe si ato konkretizohen ne ECJEN e te krishterit drejt Paqes me Perendine dhe marjen e Shpetimit.
    Perjudha e pare ne te cilen eci djali plangprishes, perfundoi me BASHKIMIN dhe te ARDHURIT e tij ne PREZENCE te Atit te dashur. Ky perfundim per te krishterin , ashtu sic e kam theksuar edhe me siper, eshte momenti me fondamental dhe me i rendesishem i BASHKIMIT te tij me Perendine. Ky eshte momenti ku kryhet konkretisht: AKTI i PENDESES nga MEAKTI , DOREZIMI ne dore te Perendise , ku perfundon PLANKPRISHJA dhe ecja e tij ne te kundert me vullnetin e Perendise, ku perfundon ndarja e tij e perjeteshme me Atin Perendi, si dhe FILLIMI i jetes se RE ne Krishtin Jezus. Pikerisht ketu fillon edhe Perjudha e dyte e te krishterit , i cili tashme eshte ne DORE te Atit Perendi, i cili tashme eshte ne nje KINONI( BASHKESI) me Atin e tij te dashur.
    Por si u arrit BASHKIMI i Perendise me njeriun nen mekat?
    Cdo merite i perket Perendise. Njeriu i kufizuar brenda LIMITIT te MEAKTIT e kishte te pamundur qe te njihte Perendine, e kishte te pamundur qe te vinte ne paqe me Krijuesin. MEKATI ishte "BLLOKU" i tij i ERRESIRES , i cili ndante ne perjetesi njeriun me Perendine. Por si arritem ne te njohim dhe te vijme ne paqe me Zoti Perendi? Ishte vete Zoti Perendi i cili pranoi te VESHE njeriun (Filip:2:6.) me ane te NJERIUT Jezus , dhe keshtu Ai beri te mundur ta risjelle njeriun ne paqe me Krijuesin. Jezusi kete fakt e DESHMON shume here ne te gjithe ungjillin e tij, kur thote: Une jam BIRI i NJERIUT. NEse do te mohojme NJERIUN Jezus ne MISHIN fizik, ne kemi mohuar pikerisht VESHJEN qe Perendia i beri njeriut, per ta RISJELLE ne Paqe me veten e TIJ. Por perse e VESHI Perendia NJERIUN dhe si e risolli ate ne PAQE me vete Krijuesin? Meqenese njeriu vete nuk kishte asnje aftesi per te mundur MEAKTIN ( shkaku qe e mban njeriun te ndare nga Perendia), atehere i takonte Krijuesit qe te NXIRTE njeriun nga MEKATI , per te cilin dhe i premtoi Zanaf:3:15. Por si e CLIROI dhe e NXORI Perendia NJERIUN nga MEAKTI dhe VDEKJA? Kjo esht nje pyetje teper fondamentale ne besimin e krishtere. Pali tek Roamk:6:23. na tregon se, PAGA e Mekatit eshte VDEKJA e perjetshme. Pra mekati eshte si ai "HELMI" te cilin njeriu e pi sapo vjen ne jete, dhe ky "HELM"fillon te veproje ne jeten e njeriut derisa e konsumon JETEN e tij ne VDEKJE te perjetshme . Pra Pali na jep perkufizimin me thelbesor te veprimit dhe perfundimit ne te cilin MEAKTI e con njreiun, perfundimi i te cilit eshte VDEKJA. Pikerisht Perendia duke e veshur NJERIUN FIZIKISHT, beri te mundur CLIRIMIN E tij nga Skllaveria e MEAKTIT. VDEKJA e Krishtit ne kryq eshte konkretisht MBAJTJA e PAGES se MEAKTIT per njeriun, pra ai mbajti PAGEN e MEAKTIT qe eshte VDEKJA. Ai ishte i vetmi, i cili ishte i denje per ta mbajtur kete PAGE, te ciles i detyrohet ta PAGUAJE gjithsecili qe vjen ne kete bote. Ringjallja e Krishti nga VDKEJA eshte FITORJA e njeriut ndaj MEAKTIT . Njeriu me ne fund arriti te KALOJE portat e FERRIT, arrit te kaloje Pertej VDEKJES duke e MUNDUR ate ne KRyq. Por duhet then se kjo gje u arrit te behet e mundur vetem me ane te JEzus Krishtit, sepse Ai ishte plotesisht i denje dhe i forte per tu ndeshur me mekatin dhe vdekjen te cilat edhe i mundi ne kryqin . Qe ju ta kuptoni konkretisht kete FAKT po ju jap nje shembull nga Dhjata e vjeter. Te gjithe e dime historine e Davidit, i cili u ndesh me Goljathin ( 1Samul:17.).
    Goliathi ishte luftatari me vigan i asaj kohe. Gjatesia e tij ishte rreth 3,55m, parzmorja qe ai kishte veshur ishte 82kg. ndersa vetem maja e ushtes se tij ishte rreth 10kg. Goliathi ishte perfaqsues Filistejve, te cilet ishin ne lufte me Izraelin. Filistejt kishin dale qe te ndesheshin ne fushen e betejes me Ushtrine e Izraelit. Ata kerkonin qe fitorja te percaktohej nga dueli i Goliathit me nje luftetar izrailit. Pra Fitorja e ushtrive do te varej nga Fituesi i duelit midis Goljathit dhe luftetarit izrailit. Por duhet thene se, perpara Goliathit te tmereshem nuk guxonte askush qe te ndeshej, pasi e kishte te humbur cdo beteje. Pikerisht ne kete rraport qendron edhe NJERIU perballe MEAKTIT dhe VDEKJES. NJERIU nuk mund te ndeshet dot me "Goliathin" (vdekjen), pasi ai eshte i pafuqishem per ta mposhtur ate. Por le te shohim se cfare ndodhi me tej me Goliathin dhe ushtrine e Izraelit?
    Nje djale njomezak rreth te 20-tave, pranoi te ndeshej me Goljathin e tmershem, emri i te cilit ishte : David. Ai nuk kishte zene asnjehere shpate me dore, ai nuk kishte idene e luftimit ne fushen e betejes pasi ishte thjesht vetem nje BARI. Ai pranoi te ndeshej me Goliathin pa pasur as shpate , as shtize dhe as ushte. E vetmja gje qe ai kishte, ishte vetem nje "PRAZHGE"( hobe me lidhze) te cilen e perdorte per te vrare gjahun e tij ne pyll. Por ku qendronte SIGURIA e tij ne kete dyluftim me te tmershimin Goliath? SIGURIA dhe FITORJA e tij ne duelin me Giloathin qendronte tek Perendia i Izraelit. Ai i doli perballe Goliathit dhe i tha:

" Ti po vjen me shpate , me shtize dhe me ushte; kurse une po te dal ne emer te Zotit te ushtrive, Perendise se ushtrise se Izraelit qe ti ke FYER. Sot Zoti te dorezoi ne duart e mija..."

Shikoni se sa e SIGURTE eshte FITORJA e Davidit ndaj Goliathit te tmershem. Me pas ne shohim se Davidi pasi doli balleperballe me Goliathin , nxori nje gur nga thesi i tij i vogel dhe e vendosi ne Prazhgen e tij, dhe me te e qelloi filisteun mu ne BALLAE, keshtu filistu GOLIATH ra perdhe dhe Davidi ju hodh SIPER dhe i preu KOKEN.
    Ky GUR i cili e qelloi Goliathin mu ne BALLE eshte Jezus Krishti, GURI I QOSHES, ne te cilin u SHKATURA VDKEJA dhe MEAKTI. Krishti e goditi VDEKJEN mu ne BALLE , duke ja prere KOKEN njehere e pergjithmone. Ringjallja e Krishtit nga vdkeja , eshte FITORJA qe arriti NJERIU ne duelin me VDEKJEN (Goliathin). Kush eshte PJESE e ketij GURI te GJALLE, eshte FITIMTAR. Shikoni Izrailitet ne sheshin e betejes me filistejte. Ata u shpallen FITIMTARE ne saje te fitores qe arriti Davidi. Po keshtu dhe ne: Ne u shpallem FITIMTARE ne saje te NDESHJES qe JEzusi ber me VDKEJEN dhe MEAKTIN ne kryq. I cili na mori dhe na CLIROI nga skllaveria e mekatit me vajtjen e tij ne kryq, duke na NXJERE FITIMTARE nga VDKEJA me ane te RINGJALLJES se tij nga VDKJEA.
    Nuk mund te jesh FITIMTAR pa qene PJESE e Krishtit; si ta kuptojem kete? TEK dueli i Goliathit me Davidin, FITIMTARE u BENE vetem ATA, te cilet i PERFAQSONTE Davidi. Pikerisht kjo gje esht e vertete per te gjithe njerezimin mbare. FITIMTARE ndaj VDEKJES jane te GJithe ata qe jane PJESE e Krishtit. Krishti eshte i vetemi PERFAQSUES i denje NJERIUT, i cili pranoi te ndeshej dhe te na CLIRONTE nga mekati dhe Vdkeja. Pra me ane te ketij DYLUFTIMI qe JEzusi beri me VDKEJEN ne Kryqin e tij, NJERIU perfundimisht u CLIRUA dhe doli FITIMTAR. Pra PERendia e Plotesoi permtimin e tij rreth Shpetimit te Njriut nga vdekja, duke e risjelle ate perseri ne paqe me veten e Tij. Por ketu ka nje FAKT qe duhet pasur parasysh dhe qe eshte fondametal. Meqense NJERIUN Perendia e krijoi simbas IMAZHIT te tij, cdo kush prej nesh ka te drejten e PERZGJEDHJES . Kush Perzgjedh Krishtin si PERFAQSUESIN E tij ne duelin me VDEKJEN, e ka FITUAR BETEJEN dhe eshte i CLRIUAR nga MEAKTI dhe VDKEJA , sepse kjo u arrit me ane te RINGJALLJES se Krishtit nga VDKEJA . Pra VDEKJA nuk pati PUSHTET qe ta MBAJE ate , sepse ai e ZHVLERESOI pushtetin e Vdekjes, duke e denuar VDEKJEN me VDEKJE. Kete FAKT e shohim konkretisht tek Davidi. Ai PERFAQESOI ushtrine e IZRAELIT dhe popoullin e tij. Davidi e ZHVLERESOI plotesisht PUSHTETIN e GOLIATHIt duke ja PRERE KOKEN. Por cfare solli FITORAJ e tij per ushtrine dhe kombin e Izraelit? FITORJA e TIJ nxori FITIMTAR Izraelin. Cdo izrailit doli fitimtar ndaj Goliathit , jo ne saj te DUELIT direkt me Goliathin, por ne saje te FITORES qe arriti PERFAQESUESI i tij Davidi, ndaj Goliathit. Pra Izraeli i mundi Filistejte dhe Goliathin e TMERSHEM me ane te DAVIDIT. Po keshtu dhe ne, e mundem VDEKJEN jo duke u ndeshur direkt me te, por me ane te Birit te Perendise Zotit Krisht. Ky FAKT tregon se, CDO NJERI qe perzgjedh Krishtitn si Shpetimtarin e tij , e ka fituar DUELIN midis tij dhe VDKEJES , jo me ane te AFTESIVE dhe FUQIVE te TIJ, por me ane te Krishtit. NE kete pike cdo kush eshte i LIRE qe te PERZGJEDHE: ose te ndeshet vete me MEAKTIN dhe VDEKJEN, ose te Pranoje Krishtin si te vetmin PERFAQSUES te NJERIUT cili u NDESH dhe FITOI ndaj MEKATIT dhe VDEKJES.
    Mbase u ndala pak ne kete pike, por mendoj se eshte shume e rendesishme dhe fondamentale ne jeten dhe perzgjedhjen qe njeriu ben per te shpetuar Jeten e tij nga vdekja e perjetshme . Une e pranoj se edhe mysliamnet edhe budistet edhe te gjithe fetaret e tjere, kane deshrien per te besuar tek Perendia dhe per te shpetuar jeten e tyre, por MOHIMI qe ata dhe bota i ben Krishtit, vecse i vendos ata te vetem perballe MEAKTIT dhe VDEKJES, e cila eshte nje lufte e HUMBUR prej njeriut.
    Ata menjanojne PERFAQSUESIN e NJERIUT i cili e FITOI DUELIN me VDKEJEN duke u RINGJALLURE prej saj. Ky eshte FAKTI me FLAGRANT i FITORES qe Perendia pergatiti jo vetem per nje pjese njerzish, po per te gjithe. Cdo njeri pa perjashtim eshte i DHEMSHUR ne sy te ATIT Perendi, prandaj ai DERGOI BIRIN e tij qe te VDESE per ne ne kryq, qe te ringjallet per ne nga VDEKJA , ne menyre qe ne nepermjet tij te marim SHPETIMIN.
    Une fola vetem ne nje kendveshtrim te Duelti te Jezusit ne kryq, pasi vdekja e Krishtit ne kryq ka dhe plot mesime te tjara, te cilat jane shume te rendesishme, por per to mbase do te flas njehere tjeter.
    Vazhdon.
    Deshmuesi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Pjesa e peste.

Se pari ju uroj shendet dhe paqe ne Krishtin Jezus.
    Me duhet te bej nje sqarim te vogel. Astrit77, me fal se ju kam ngatruar me te Shpetuarin. NE shkrimin e mesiperm falenderimi ju drejtohet personalisht juve.
    Le te vijme tani ne pjesen e peste, dhe te shohim konkretisht Perjudhen e dyte, ne te cilen eci Djali plangprishes drejt Atit te tij te dashur.
    Perjudha e dyte fillon me ardhjen e djalit plangprishes ne PREZENCE te Atit te tij te dashur. Ky eshte momenti me i rendesishem ne jeten e nje besimtari te krishtere. Pikerisht ketu, Djali plangprishes PERFUNDON KTHIMIN e tij te plote ne Gjirin e Atit te tij te dashur. Ne bashkimin e Atit me birin, Jezusi na jep nje mesim teper te rendesishem dhe konkret qe bdodh ne jeten e besimtarit te krishtere. Ky eshte momenti ku i krishteri kryen PENDESEN duke i dhene mundesi HIRIT te Perendise qe te veproje konkretisht ne BASHKIMIN e tij me Perendine. Le te shohim se sa mrekullueshem na e zbulon Jezusi kete fakt te vertete. JEzusi thote se, Ati sapo e pa prej se largu birin e tij te HUMBUR, rendi drejt tij dhe ju hodh ne qafe duke e pushtuar ate me DASHURI. Ky eshte mometi final i te krishterit, ku ai perfundon njehere e pergjithmone: KTHIMI e tij drejt Perendise dhe ECJEN e tij ne rrugen e MEKATIT. Tashme i krishteri eshte ne doren e Atit te tij te dashur. Me pas JEzusi na tregon se , Djali plangprishes REFEN dhe PRANON Mekatin dhe plankprishjen e tij ne prani te Atit , si dhe kerkon FALJE me PENDESE prej Atit te tij. Nese i krishteri nuk do te arrije konkretisht para ketij FAKTI , ai kurre nuk mund te arrije ne paqe me Perendine ,si dhe kurre nuk mund te marre FALJEN e mekateve. Ky eshte momenti ku i Krishteri mer HIRIN dhe MESHIREN e Perendise. Ja se si thote Pali ne letren e Romak:5:20.
    " ... atje ku teproi MEAKTI , fort me teper teproi HIRI i Perendise.."

Kete gje Jezusi naj paraqet konkretisht tek BASHKIMI qe biri beri me Atin e tij. Biri duke qene larg Atit te tij si dhe duke ECUR nen MEKAT, ai e HUMBI jo vetem te gjithe pasurine e tij , por ai HUMBI dhe veten e tij . Ai per Atin dhe familjen e tij nuk ishte gje tjeter vecse nje i HUMBUR ose i VDEKUR. Nese shohim RAPORTIN e DREJTESISE midis Birit dhe Atit , djali plankprishes ishte plotesisht FAJTOR dhe njekohesisht "BORXHLI" para Atit te tij, spse ai e kishte HUMBUR te gjithe "PASURINE" e Atit te tij ne nje jete plot MEKAT. Por cfare ndodhi ne BASHKIMIN e tij me ATIN? Ati sapo e pa Birn qe u kthye drejt tij, e perqafoi dhe e pushtoi ne krahet e tij. Ai nuk i kerkoi asnje pjese te "Pasurise" qe biri kishte humbur ne plangprishjen e tij, ai nuk e shau dhe nuk e perzuri ate lark pranise se tij. Pra te gjitha keto tregojne per nje DASHURI dhe HIR te merkullueshem qe vepronte prej Atit, per birin e tij te HUMBUR. JEzusi na e tregon se, ishte HIRI , MESHIRA dhe DASHURIA e Atit ajo qe i dha mundesine e vetme birit te Humbur ne mekat, qe te vinte ne BASHKESI me Atin e tij, si dhe njekohesisht te RIFITONTE perseri Birerine e tij te HUMBUR. Ky eshte mometni FONDAMENTAL ku i krishteri ben bashkimin me Atin Perendi, si dhe MER SHPETIMIN Jeten e perjetshme.
    Le te ndalemi konkretisht tek "Elementet" e Perjudhes se dyte, ne te cilat eci djali plangprishes , ku te gjitha keto karaterizohen nga : BASHKIMI me Atin , MARJEN e Shpetimit si dhe JEATA si i SHPETUAR ne prani te ATIT te tij te dashur.
    "Elementi" i pare ne perjudhen e dyte eshte: Nepermejt BASHKIMIt qe Biri beri me Atin e tij, ai rifitoi BIRERINE e tij te HUMBUR nen MEKAT. Ky eshte FAKTI me FONDAMENTAL ne jeten e besimtarit te SHPETUAR kristjan. Te rifitosh BIRERINE e HUMBUR do te thote: Te jesh Biri i Atit Perendi, te jesh i RILINDUR, te jesh PJESTAR dhe TRASHEGIMTAR i Mbreterise qiellore, te kesh KALUAR nga VDKEJA ne JETE te perjetshem, nga PLANGPRISHJA ne DREJTESI, nga ERESIRA ne DRITE si dhe te kesh PAGUAR ( me ane te KRishtit ne kryq) plotesisht BORXHIN ndaj PERENDISE e cila eshte: PASURIA e HUMBUR nen MEKAT.
    Ishte pikerisht Krishti ai qe beri te mundur per ne, qe ne te marim prej Perendise FALJEN per HUMBJEN qe i beme "PASURISE" se Perendise nen MEKAT. Arsyeja se perse njeriu vdes eshte pikerisht sepse ai eshte nen denim te MEAKTIt, dhe paga e mekatit eshte vdekja e perjetshme. Por cfare eshte RINGJALLJA e Krishtit per ne te krishteret? Ajo eshte FITORJA dhe njekohesisht PAGIMI i BORXHIT qe ne i kishim PERENDISE ( Zbules:5:9). Me ane te Krishtit Perendia dha HIRIN e tij SHPETUES per cdo njeri qe do te besoje ne te. Kete Fakt Jezusi na e paraqet edhe tek DJali palngprishes. Ishte pikerisht HIRI i Atit , qe i dha mundesine e vetme birit te tij, qe te mos ishte me BORXHLI ndaj Atit te tij. Drejteisa e kerkonte qe djali ti KTHENTE Atit te tij PASURINE qe i mori, qofte dhe nje pjese sado te "vogel" . Por Jezusi thote se djali plangprishes nuk kishte asnje kacidhe ne xhep, bile ai arriti te hante dhe ushqimin DERRAVE. Pra PENDESA qe Biri beri ne prani te Atit , ishte pikerisht veprimi i drejtperdrejte i HIRIT qe Ati kishe per Birine tij te Humbur. Bibla na e tregon konkretisht kete FAKT tek Gjon: 3:16.
    " Perendia aq shume e deshi boten sa qe e dha Birin e tij te vetemlindur, qe kushdo qe beson ne te te mos HUMBASE, por te kete jete te perjetshme."
    Ky eshte HIRI dhe DASHURIA qe Perendia dha per ne , nepermjet KRYQIT dhe SHPERBLIMIT qe ishte ne Jezus Krishtin.
    "Elementi" i dyte qe ne shohim ne perjudhen e dyte tek djali plangprishes eshte: PASTRIMI dhe SHENJTERIMI i te krishterit, te cilat permbildhen ne fjalen: KRIJESE e RE ne KRISHT.
    Ati pasi e PRANOI dhe e FALI birin e tij prej PLANGPRISHJES se tij, ai e PRANOI ate ne SHTEPINE e tij. Ai e FUTI brenda ne shtepi dhe e shpalli ate dite , nje dite FESTE dhe Gezimi. Ai urdheroi sherbetoret qe te shtronin tavolinat dhe te sillnin "VESHJEN e RE" per birin e tij te dashur. Kjo "VESHJE" perbehej nga tre "ELEMENTE": KOSTUMI, UNAZA, dhe KEPUCET.
    Vazhdon

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ta bėjmė vuajtjen kryq pėr shpėtimin tonė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-10-2007, 02:36
  2. Perse i krishteri shkon ne kishe?
    Nga deshmuesi nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-03-2003, 20:47
  3. " Dhjete virgjereshat".
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 13-02-2003, 02:17
  4. I krishteri dhe Krishti.
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-09-2002, 17:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •