Eshte e vertete se per shkak te disa shqiptareve kriminel i ka dale nami i keq edhe shqiptareve te tjere te dinjitetshem. Poashtu eshte e vertete se ne shume raste te huajt i varin turinjte kur e kuptojne se jane duke bisedu me nje shqiptar. Fatkeqesisht ky eshte imazhi momental i shqiptareve karshi nje qytetari te rendomte ne Europe. Para nje dekade ishte akoma me i keq, tani ka permiresime...dhe me gjeneratat e reja pritet te largohen ne mase te madhe keto paragjykime.
Por une dua te tregoj ty ne cilat raste te huajt e humbin komplet respektin ndaj nje shqiptari, e qe eshte shume me keq se varja e turinjeve. Ata e humbin respektin kur takohen e bisedojne me nje shqiptar legen qe rri gjate gjithe kohes duke i share shqiptaret e tjere dhe duke e paraqit vetveten si me ndryshe nga shqiptaret e tjere, si perparimtar, i civilizuar, cosmopolitan etj. Ne keto raste, edhe pse ai mund te aprovoj fjalet e tij me koke, ta kesh te kjarte se atij do ti duket sekondi minute deri sa te ndahet prej atij shqiptari, dhe kurre ne jete nuk do te kete me respekt per ate shqiptar.
une nuk besoj se ky argument qe nenvizova eshte justifikimi i duhur per imazhin e keq qe kane shqiptaret perballe europianeve.
une i kam rreshtuar ne komentet e mepareshme se cilat jane gjerat tona me
negative.
mentaliteti i dhunes
kriminaliteti
mos respektimi i ligjit
gjakmarrja
fanatizmi
intoleranca
keto jane disa nga anti-vlerat qe na ulin autoritetin ne europe por
krijojne edhe nje shoqeri pa paqe sociale brenda republikes.
Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru
Ato i kam thene une me kohe. Gjithashtu i ke edhe ne postimin paraprak ku i kam permbledhur me nje fjale - 'kriminel'. Une po te tregoj ty se cka eshte edhe me keq se ajo.
Vojislav Sheshel eshte versioni me i keq i shkaut qe ka mujt me dal prej p... te shkines. Jo pse te tjeret jane me te mire, por Shesheli me urrejtjen patologjike ndaj te gjithe joserbeve te Jugosllavise ju shkon te gjitheve.
Kur ishte takuar me Rrahman Morinen, nje shqiptar i shitur (ka versione qe ka qene i shantazhuar por pak ka rendesi kjo), i kishte thene 'sado qe ti mundohesh te punosh ne te mire te popullit serb, kurr nuk do te jesh i respektuar nga une. Perderisa ti nuk e do popullin tend, une nuk mund te pres qe ti te duash nje popull tjeter'.
Ja ku erdh puna, te marrim shembull edhe Vojislav Sheshel. E morra kete shembull prej zorit, se Rrahman Morinat po na shtohen shume kohen e fundit.
kisha pershtypjen se biseda nuk kishte si qellim demostrimin e dashurise apo urrejtjes, por thjesht nje analize e ftohte mbi shqiptaret perballe kultures europiane, sic eshte edhe tema e forumit.
te pohosh pa ndjenja ate qe mendon dhe shikon, nuk eshte as tradheti, as urrejtje, as armiqesi. por AKTI ME I LARTE I INTELIGJENCES.
Ndjenjat tuaja jane aq te hapura sa nuk m'u nevjiten me shume se 3-4 psotime qe ti kuptoj ato. Hidhesh ne mbrojtje te shovenisteve grek ne secilen teme duke harru se cilat jane qendrimet e tyre per popullin dhe vendin qe ti i takon, apo qe i ke takuar dikur.
Kur vjen puna te autokritika mendoj se shumica prej nesh bejme autokritike sa here qe flasim per imazhin tone. Secili shqiptar i dinjitetshem eshte i shqetesuar per imazhin e tij dhe i denon krimet e kryera nga shqiptaret kudo qe ato ndodhin. Ti sikur futesh nje cik me thelle se aq, duke dal ne mbrojtje te atyre qe nje shqiptari nuk i takon ti mbroje.
ne si shqiptare nuk kemi bere ndonje marreveshje se ke mendim duhet te mbrojme dhe ke jo.
sepse e paraqet situaten si me detyrim percaktim. se cfare na takon apo jo.
ne jemi qenie individuale dhe gjykojme individualisht.
ose sic thoshin latinet. INTELLIGENCIA NON E CAUSA COLLECTIVA.
une e njoh shume mire llogjiken e turmes, e cila ve kufij edhe ne mendim, madje prandaj quhet edhe turme.
--CITIM--ne jemi qenie individuale dhe gjykojme individualisht.
Kur është në pytje qeshtja Kombëtare ,Kombit të cilit i takon si Doktorri,Filozofi,Prifti,Hoxha,Minatori,Bariu,Prof esori,Qytetari,Fshatari,duhet te jenë të një mendimi ,ky pra është gjykim kolektiv e jo individual .
Të përshendes dhe të lutem mos më repliko se ky është shkrimi i fundit nga ana ime ,mundë të debatojmë në Tema tjera .
Naten e mirë të gjithëve
Krijoni Kontakt