Close
Faqja 17 prej 17 FillimFillim ... 7151617
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 164 prej 164
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Korrespondenca nê vijim në lidhje më keqêsimin e marrêdhenjeve Shqipêri-Jugosllavi 1948... nëse është kêtu vendi në këtë tem apo jo.. ti dergojmi edhe letrat tjera ? falemenderit.

Josip Gjergja Ambasador Jugosllavë nê Tiranë
    TELEGRAM

Josip Gjergja Josip Broz Titos

21, prill 1948, Tiranë

Për Marshallin,

Sontë në ora shtatë e gjysmë më ka dërguar Hoxha përmes Kapos këtë Telegram me lutjen që t'jua dërgoj Juve mënjëherë.

"Shoku Marshall, Ju lutëm, bëhuni sa më i mirë që është e mundur dhe ta shtyni, nëse është e mundur, urdhëresën e komandës suaj ushtarake e cila është dhënë përmes gjeneralit Kupreshanin për terhjeqjën e instruktorëve ushtarakë dhe delegatve nga Shqipëria, dhe se Juve, më aeroplanin e parë ua dergojë letrën në lidhje më këtë qështje.
    Pranoni, shoku Marshall, përshëndetjet tona më të ngrohëta"

Ndërkohë, gjatë dergimit të këtij telegrami nuk ka patur asnjë bisedë.
    Po e cekim se nesër 22 G.M, nisët aeroplani për Beograd.

Josip Gjergja

Sqarim; Josip Gjergja (Arbanasi, Zarë, 11 shkurt 1911 - Beograd, 18 shkurt 1990), është arbëresh nga Arbanasi i Zarës, politikan dhe diplomati Kroacisë. Ka qenë anëtarë i PKJ nga viti 1934, i burgosur nga viti 1935-1938. Pjesëmarrës i luftës antifashiste nga 1941. Pas Luftës së Dytë Botërore ambasador i Jugosllavisë në Shqipëri, Egjipt, Libi dhe Birmani. Ndihmës i ministrit jugosllav për punë të jashtme nga viti 1959-1963, delegat dhe nënkryetarë i kuvendit federativ të RSFJ (1970-1972). Pasi ra në konflikt me udhëheqjen e LKK dhe politikën e Titos dha dorëheqje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 25-04-2012 më 07:48
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Tito i shkruan Enverit...letër Nr.4

Josip Broz Tito Enver Hoxhes

Më 22 prill 1948, Beograd

Shoku Kryetar,

Mora sot letrën tuaj dhe dërgesën dhe mundëm të ju pêrgjigjëm si vijon:
    Komiteti qëndror i partisë komuniste i Jugosllavisë ka ardhur deri tek mendimi i përbashkët se marrëdhënjët në mes dy vëndëve tona kohëve të fundit kanë filluar të vështirësohën, njêsoj si vitin e kaluar.
    Këto vështirësi nuk mundë të jenë në asnjë mënyrë shkaku se gjenerali Kupreshanin ka dhënë disa vërejtje dhe atë zyrtarishtë, disa udhëheqësve tuaj, kundër sjelljeve të pavendë ndaj qytetarëve tanë në Shqipëri.
    Mirëpo qështja shtrihet thellë dhe ne e konsiderojmi se këto incidente aqë të imta mund të shërbejnë vetëm se që të mëshifen ato arsyjet më të thella.

Sipas mendimit tonë, cila është këtu qështja ?

Së pari, mungesa nga ana e juaj e besimit të duhur në qellimet e tona të sinqerta ndaj Shqipërisë.

E dyta, tek Ju, pa dyshim se pranohët në fjalë viktima materjale që vëndi yni bënë, më qëllimët më të mira që ti ndihmoje në ndërtim aletës sonë Shqipërisë, kurse në praktik bëhët e kundërta.
    Sipas kësaj, kuptohët se neve nuk mund të pajtohëmi që në dëmin e popullit tonë ne të bëhëmi viktim materiale jo aqë e vogël, në dobi të Shqiperisë, dhe para së gjithash, nuk e shohim përmirësimin dhe forcimin e marrëdhënjeve tona, por të kundërten, marrdhënjët prapë u përkeqësuan, dhe atë, jo me fajin tonë.

E treta, ne konsiderojmi se që nga fillimi ne ishim të lidhur idealishtë më tepër se sa realishtë në marrëdhënjet tona e tani jemi në konflikte të vërteta.
    Mê fjalë tjera, marrëdhënjet tona nuk janë vëndosur mbi baza të duhura dhe ne duhët, nëse dojmi më të vërtetë rivëndosje, nga fillimi të rivlërsohët bashkëpunimi yni dhe të vëndoset në një bazë e cila iu përgjigjët në fazës së dhënë si dhe kushteve ndërkombëtare.

Kemi vëndosur të terhheqim vetëm gjeneralin Kupreshanin më të gjithë ata njerëzë që ka ardhur atje, dhe kuptohët, vëtëm më këtë bie buxhetimi i Armatês suaj në llogari të buxhetit tonë ushtarakë, dhe jemi gati që këtë qështje ta rregullojmi në një mënyrê tjetër, qoftë më kontratë në formë huasë ose ashtu si ngjajshëm.
    Njashtu mendojmi duhët të bëjmi edhe më disa qështje tjera.
    Zlatiqi na ka lajmëruar mbi tê gjithat dhe tani presim zgjedhjen tuaj në pikpamjet e propozimeve tona.
    Ai gjithashtu na informoi edhe për disa fakte që na shqetësojnë, se flasin për diçka që nuk është në rregull dhe se duhët sa më parë në çfarëdo mënyre të zgjidhet.

Më përshendetje shoqnore
    Josip Broz Tito
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Letrat tjera do i postoj deri te dielen.; shendet lexim te këndshëm..

LAVDI XHAXHIT Maska e soldiers
    Anëtarësuar
    29-01-2011
    Postime
    134
    Shokt e TITOS e paskan fshij postin...po shume shok kishte Tito ne kete forum!
    Lavdi XHAXHIT

Faqja 17 prej 17 FillimFillim ... 7151617

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •