Korrespondenca nê vijim në lidhje më keqêsimin e marrêdhenjeve Shqipêri-Jugosllavi 1948... nëse është kêtu vendi në këtë tem apo jo.. ti dergojmi edhe letrat tjera ? falemenderit.
Josip Gjergja Ambasador Jugosllavë nê Tiranë
TELEGRAM
Josip Gjergja Josip Broz Titos
21, prill 1948, Tiranë
Për Marshallin,
Sontë në ora shtatë e gjysmë më ka dërguar Hoxha përmes Kapos këtë Telegram me lutjen që t'jua dërgoj Juve mënjëherë.
"Shoku Marshall, Ju lutëm, bëhuni sa më i mirë që është e mundur dhe ta shtyni, nëse është e mundur, urdhëresën e komandës suaj ushtarake e cila është dhënë përmes gjeneralit Kupreshanin për terhjeqjën e instruktorëve ushtarakë dhe delegatve nga Shqipëria, dhe se Juve, më aeroplanin e parë ua dergojë letrën në lidhje më këtë qështje.
Pranoni, shoku Marshall, përshëndetjet tona më të ngrohëta"
Ndërkohë, gjatë dergimit të këtij telegrami nuk ka patur asnjë bisedë.
Po e cekim se nesër 22 G.M, nisët aeroplani për Beograd.
Josip Gjergja
Sqarim; Josip Gjergja (Arbanasi, Zarë, 11 shkurt 1911 - Beograd, 18 shkurt 1990), është arbëresh nga Arbanasi i Zarës, politikan dhe diplomati Kroacisë. Ka qenë anëtarë i PKJ nga viti 1934, i burgosur nga viti 1935-1938. Pjesëmarrës i luftës antifashiste nga 1941. Pas Luftës së Dytë Botërore ambasador i Jugosllavisë në Shqipëri, Egjipt, Libi dhe Birmani. Ndihmës i ministrit jugosllav për punë të jashtme nga viti 1959-1963, delegat dhe nënkryetarë i kuvendit federativ të RSFJ (1970-1972). Pasi ra në konflikt me udhëheqjen e LKK dhe politikën e Titos dha dorëheqje.
Krijoni Kontakt