Vjen edicioni i 12-të i festivalit “Marie Kraja”
Për të 12-in vit me radhë, kthehet në Tiranë një nga aktivitetet më të mëdha muzikore, festivali operistik “Marie Kraja”. Në datat 28-29 tetor, në sallën e Universitetit të Arteve, do të nisë gara e radhës, prej së cilës do të dalin të tjerë fitues, të gatshëm për të nisur karrierën në skenat më të mëdha operistike të botës. Ashtu si edhe ka ndodhur me paraardhësit e tyre. Siç mësojmë nga producentja dhe prezantuesja e këtij aktiviteti, Zana Çela, edhe këtë vit lista e konkurrentëve ka qenë tejet e gjatë. Në fazën e parë kanë marrë pjesë 150 këngëtarë, që janë përzgjedhur nga 5 juri profesioniste të stacionuara në kryeqendrat botërore si New York, Paris, Madrid, Milano, Tiranë dhe në fazën artistike janë përzgjedhur 17 këngëtarë lirikë. Këngëtarët vijnë nga të pesë kontinentet, Amerika Veriore, Amerika e Jugut, Afrika, Azia, Europa. Në karrierën e tyre të re profesionale numërohen qysh tash kryerole në teatrot e vendeve të tyre, por edhe në skenat ndërkombëtare. Konkurrentët do të këndojnë live të shoqëruar nga orkestra e Radio Televizionit Shqiptar, nën drejtimin e dirigjentit të famshëm italian Leonardo Quattrini. Ata do të paraqiten me dy arie, të përzgjedhura prej tyre para një jurie në përbërje të së cilës do të jenë emra të mëdhenj të operistikes shqiptare e botërore. Madje, priten edhe surpriza. Në gjykimin e festivalit, si çdo vit do të bashkohen drejtuesit më të famshëm të operave europiane, por dhe një divë e muzikës operistike botërore, që vjen për herë të parë në Shqipëri, emri i së cilës është ende surprizë. Festivali “Marie Kraja” këtë vit realizohet nën kujdesin e kryetarit të Bashkisë së Tiranës, Lulzim Basha, i cili do të jetë dhe president i aktivitetit.
Festivali operistik “Marie Kraja” prej 12 vjetësh është kthyer në një ngjarje kyçe në ditarin ndërkombëtar të operës, duke krijuar një reputacion të admirueshëm. Prej më se një dekade, festivali është transformuar në një trampolinë të rëndësishme drejt karrierës ndërkombëtare të pjesëmarrësve dhe fituesve. Prej shumë vitesh, laureatët e çmimit të parë janë kontraktuar nga teatrot më të famshëm botërorë, duke e kthyer këtë ngjarje në një institucion artistik të njohur në çdo vend të botës.
Panorama
Krijoni Kontakt