Oketa kundër Berishës: Topi ka vendin e tij në PD
Deputeti i Partisë Demokratike, Gazmend Oketa shprehet se presidenti Bamir Topi e ka rrugën e hapur për tu rikthyer në selinë blu. I cilësuar si deputeti i fundit i PD-së që mbështet ende presidentin Topi, Oketa pohon se në bazë të statutit, Topi mund të rikthehet në Këshillimin Kombëtar. Sipas tij, rikthimi i kreut të shtetit në jetën politike, do i bënte nder politikës shqiptare dhe Partisë Demokratike.
Z. Oketa, kryetari i Partisë Demokratike kishte lajmëruar një mbledhje të Këshillit Kombëtar të PD në Tetor. Ende nuk kemi një sinjal që do të mblidhet. A mendoni se ministrat e kabinetit duhet të jenë në poste drejtuese brenda PD apo duhet t’i mbajnë të dy funksionet?
Unë personalisht jam shprehur edhe herë të tjera që jemi në shkelje të statutit të PD. Qoftë mbledhja e parë, qoftë zgjedhja e Kryesisë së re bëhen me një vonesë gati dy vitesh. Vonesë disi e pashpjegueshme dhe aktualisht ndodhemi në një situatë ku funksionarët kryesorë të PD janë pa mandat, përveç kryetarit të PD, i cili është votuar në Kongresin e dy viteve më parë. Që të shikosh më pas nëse ministrat duhet të kenë pozicione të ndara, së pari duhen të mblidhen strukturat dhe këto çështje duhet të jenë pjesë brenda strukturës, brenda organeve drejtuese të PD. Në rastin konkret mund të jetë një çështje që duhet diskutuar në Këshillin Kombëtar, ku anëtarët të Këshillit mund të hedhin propozimet e tyre, mund të paraqesin opinionet e tyre dhe më pas duhet marrë një vendim kolegjial nëse është në të mirë të punë që këto poste të jenë të ndara. Unë nuk kam një mendim të prerë pasi secili nga opsionet ka pro-të dhe kundrat e tij. Personalisht nuk e shoh aspak mosfunksionimin apo mosrespektimin e statutit se një pjesë të anëtarëve të kryesisë apo një pjese të sekretariatit mbajnë edhe poste drejtuese në qeveri. Nuk besoj se është kjo pengesa pasi referuar historikut 20 vjeçar të PD, është një gjë normale që ka ndodhur vazhdimisht. Por më parë strukturat kanë funksionuar më normalisht.
Nga zgjedhjet elektorale mazhoranca shprehet se ka fituar 140 mijë vota më shumë, por nuk kemi parë ende një analizë për zgjedhjet ku keni humbur disa qytete që konsiderohen bastione?
Do të kisha dy këndvështrime të rezultatit të zgjedhjeve të 8 majit. Duhet të kemi të qartë së pari se PD nuk garoi e vetme në këto zgjedhje. Garoi në një koalicion tepër të gjerë që u quajt “Aleanca për Qytetarin”, në përbërje kishim edhe një forcë të majtë si LSI, me të cilët jemi në koalicion qeverisës prej dy vitesh. Parë në këndvështrimin e koalicionit dhe leximin e votës në nivel republike është e vërtetë se koalicioni ynë qeverisës mori mbi 100 mijë vota më tepër se aleanca që përfaqësonte koalicionin e majtë. Unë personalisht do të preferoja që ky koalicion le të kishte marrë edhe disa vota më pak, por do të preferoja që ne duhet të kishim fituar disa qytete të mëdha. Pasi realisht rezultatet që ne morëm në shumë qytete të vendit, qytete kryesore lënë shumë për të dëshiruar. Nga ana tjetër parë në planin e dytë , parë duke e zhveshur analizën nga koalicioni, por duke kaluar te PD si forcë politike përsëri personalisht mendoj se rezultati i marrë në zgjedhjet e 8 majit nga PD si forcë e vetme është një rezultat shqetësues, i cili duhet të na bëjë që të mendojmë seriozisht për hapat që duhen marrë për të marrë një rezultat tjetër në zgjedhjet e përgjithshme të 2013.
Duke u ndalur në zgjedhjet e 2013 presidenti Topi foli për rikthimin e tij në politikë dhe të një force të djathtë. E mbështesni këtë vendim ndoshta për tu bashkuar me PD?
Unë besoj se edhe pa u deklaruar z. Topi, ata që e kanë menduar se zoti Topi do të largohet nga politika duhet të kenë qenë të pakët. Vështirë se gjen qytetar apo politikan që besonte se me mbarimin e mandatit, zoti Topi do të largohet nga politika. Është një çështje, e cila kur të vijë koha e duhur ashtu si edhe vetë Topi është deklaruar do të mbajë qëndrimet e tij, do të hedhë hapat e tij politik. E rëndësishme është që të djathtët do t’i rikthehet si një figurë politike aktive, një figurë si ajo e presidentit aktual zotit Bamir Topi, i cili besoj i bën nder politikës shqiptare.
Duke iu referuar edhe situatës politike, ka pasur shigjetime ndërmjet kryeministrit, kryetares së kuvendit në drejtim të presidentit të cila iu është përgjigjur edhe kreu i shtetit. Sa me vend mund ta shohim zotin Topi në strukturat e PD?
Sado aktuale që mund të duken, këto shigjetime janë një histori e vjetër e politikës shqiptare. Një histori fatkeqësish 20 vjeçare, e cila përsëritet në mënyrë ciklike dhe sa herë ka shigjetime të tilla, pas njëfarë kohe kalohen me një fjali që ishin thjesht një sulm politik për fushatë.
Pra mund ta shohim zotin Topi edhe brenda PD-së?
Në bazë të statutit të PD, zoti Topi është automatikisht anëtar i Këshillit kombëtar të PD dhe besoj se do të ishte edhe në nderin e PD që të respektonte së pari statutin dhe më pas është në vendimmarrjen e z. Topi nëse detyrimi statutor, qoftë për të marrë ftesën për të qenë i pranishëm në mbledhjet e Këshillit Kombëtar, në rast se Këshillimi Kombëtar do të mblidhet. Nëse do të marrë pjesë dhe nëse aty do të kemi një ndryshim të qëndrimit, qoftë nga lidershipi i PD-së apo vendimmarrja e z. Topit. Por theksoj se e rëndësishme është që kur të vijë momenti i duhur pasuesi deri në korrikun e viti që vjen kur bëhet zgjedhja e presidentit të ri shumë ujëra do të rrjedhin, shumë situata politike do të ndryshojnë dhe unë pavarësisht se iu përgjigjja pyetjes, e shoh si një diskutim tepër të parakohshëm. Presidenti aktual ka akoma edhe 8-9 muaj kohë për të ushtruar mandatin e tij dhe kur të vijë zgjedhja për presidentin në vitin 2012.
Duke u kthyer te Këshilli Kombëtar ju u shprehët skeptik. Çfarë po ndodh brenda selisë blu?
Unë nuk u shpreha skeptik. Unë po shprehem realist. PD ka një statut që në gjykimin tim bën edhe Kushtetutën e PD-së dhe duke e cilësuar si të tillë, si anëtar i PD do të dëshiroja shumë që ky statut, kjo Kushtetutë e PD të respektohet.
gazeta shekulli
Krijoni Kontakt