Tanush Mulleti: Ju tregoj momentet kur arrestuam Ramiz Alinė
Ish-drejtori i burgut 313 nė kryeqytet dhe nipi i Qazim Mulletit tregon kohėn qė erdhi nga internimi nė krye tė institucionit mė specifik tė vuajtjes sė dėnimit. Ēfarė ndodhi nė qelitė e atij burgu natėn kur njė nga njė sollėn nėn pranga tė gjithė ish-Byronė Politike duke filluar nga Ramiz Alia.
HYRJE
Tanush Mulleti, njė emėr i njohur nė Shqipėri, si njeriu qė drejtoi burgun e sigurisė sė lartė, pikėrisht nė kohėn e ndėrrimit tė sistemit komunist dhe qė koiēidoi me arrestimin e liderėve tė shtetit tė djeshėm. Tanush Mulleti nė krye tė Burgut 313, u njoh si njeriu qė luftoi konjukturat e tmerrshme tė kohės sė kaluar pėr pėrēudnimin e tė dėnuarve. Konkretisht nė kohėn e tij u aplikuan lejet pėr tė burgosurit, u lejuan takimet speciale, u lejuan takimet mė tė shpeshta dhe mė tė zgjatura me familjarėt, u lejua futja e mė shumė ushqimeve nė qeli etj. Kėshtu Tanush Mulleti ishte emėr qė kėmbėngulte dhe kėrkonte ndryshime nė legjislacion dhe pėr kėtė fitoi njė emėr tė madh nė strukturat e shtetit tė ri, por ndryshe nga sa pritej ai u pa edhe nga tė dėnuarit si njeri jo hakmarrės dhe qė njihte anėn sentimentale tė gjėrave.
Por Tanush Mulleti trashėgon dhe njė emėr tė fuqishėm nė Shqipėri, pėr vetė faktin se ai ėshtė pikėrisht nipi i drejtpėrdrejtė i ish-prefektit historik tė Tiranės, Qazim Mulletit, gjė pėr tė cilėn gjatė gjithė kohėrave ka prezantuar njė krenari karakteristike.
Por mė e veēanta e Tanush Mulletit ėshtė pikėrisht fakti qė ai ishte drejtori i burgut tė sigurisė sė lartė nė tė cilėn vuajti dėnimin gjithė nomenklatura mė e lartė e shtetit tė djeshėm qė nga Ramiz Alia, Nexhmie Hoxha apo deri dhe te Fatos Nano etj.
Pikėrisht nė intervistėn e sotme tė kėtij cikli intervistash qė Tanush Mulleti pranon tė japė pėr lexuesin e gjerė tė gazetės Standard, ai dėshmon pėr momente qė erdhi nga internimi nė Tiranė dhe ju besua detyra specifike e drejtorit tė burgut tė sigurisė sė lartė me numėr 313. Ēastet kur u arrestua Ramiz Alia dhe gjithė Byroja Politike e PPSH-sė. Si e mėsoi arrestimin e Ramiz Alisė dhe momentet kur nė qelitė e burgut tė drejtuar nga ai, u kyēėn njė nga njė tė gjithė ish-udhėheqėsat qė pėr 50 vjet kishin qenė idhuj tė paprekshėm pėr mbarė popullin.
Pėr mė shumė hollėsi lexuesi i Standardit do tė mėsojė nė botimin e mė poshtėm tė kėtij shkrimi.
Zoti Tanush. Vjen njė moment dhe juve nga njeri i persekutuar si njė prej njerėzve tė fisit qė pushteti komunist kishte antipati ekstreme tė mund tė bėheshit ai qė keni qenė dikur, pra njeri i nderuar dhe mė e veēanta tė bėheshit njeri i respektuar nga pushteti i ri demokratik aq sa ju nderoi me detyrėn mė specifike, ku drejtuat institucionin e repartit 313 apo thėnė ndryshe drejtor i burgut tė Tiranės qė mban emrin Burgu 313. Si e ndiet veten befasisht pas kėtij vlerėsimi?
Ėshtė e vėrtetė se mė shumė se ju gėzova detyrės, ju gėzova faktit se unė mora pozicionin qė meritoja nė shoqėri. Kaluan jo pak, por 50 vjet ku diktatura komuniste jo vetėm na persekutoi por na pėrēudnoi.
E them kėtė se ne ishim njerėzit e Qazim Mulletit, madje familjarėt e tij do tė thoja, pasi unė e kam pasur xhaxha tė vėrtetė, pra vėllain e babait dhe pėr kėtė gjė kam qenė gjithnjė krenar. Por ēndodhte nė shoqėrinė e doktrinuar qė mė rrethonte? Tė gjithė e kishin emrin e Qazim Mulletit si njeriun mė plėngprishės, mė injorant, mė kot, qė bashkėpunonte me pushtuesin nė dėm tė interesave kombėtare etj., etj. Ndėrsa neve, njerėzit e tij na shikonin si njerėzit mė tė shėmtuar tė shoqėrisė, qė nuk kishim tė drejtėn tė ishim krenarė dhe nuk kishim tė drejtėn tė kėrkonim as njė privilegj qoftė edhe elementar.
Ju e keni parasysh mirė se ēfarė ndodhte me komedinė e Besim Levonjės tė titulluar Prefekti. Ju vėrtet mendoni se e ka shkruar Besim Levonja atė komedi? Asnjėherė nuk ndodhte qė njė njeri tė marrė njė status tė tillė shpifjesh dhe intrigash ndaj njeriut tė nderuar Qazim Mulletit.
E kam tė qartė se ēfarė mund tė ndodhė nė njė komedi humoristike aq mė shumė satirike , por do tė doja nga ju duke mos ju shmangur pyetjes sė parė se kush ishte Qazim Mulleti?
Qazim Mulleti ishte njė njeri qė ka mbaruar me medalje ari nė Vjenė. Dikur ka qenė komandant i forcave tė veriut nė luftėrat e gjata kundėr serbėve. Ndėrsa pas ikjes sė Zogut nga Shqipėria ai u rikthye nė atdhe se ishte nolist, ndėrkohė qė ishte edhe mik i ngushtė me kunatin e Enver Hoxhės, Bahri Omarin. Pas kthimit nė Shqipėri, ai u bė fillimisht kryetar bashkie nė Kavajė, nė Mat e mė mbrapa nė Tiranė. Pas kėsaj u emėrua Prefekt i Tiranės. Mos mendoni se u emėruar kot? Mos mendoni se ishte ai njeriu i trash qė paraqet komedia nė fjalė? Pse nuk u tha dje se Qazim Mulleti ka liruar shumė komunist pėr vetė cilėsitė patriotike qė trashėgonte familja e tij? A e dini juve se shumė dėshmorė apo heronj tė njohur tė luftės tė cilėt dikur kanė qenė burgjeve ka ndėrmjetėsuar Qazim Mulleti pėr ti liruar? E dini ju se mes njerėzve qė ka shpėtuar Qazim Mulleti ėshtė edhe Ramiz Alia i cili u arrestua nė 42-shin me tė rinjtė komunistė? Pse nuk u thanė asnjėherė kėto? Por u tha se Hajria qenkėsh budallaqe qė nuk dinte tė fliste nė telefon dhe e mėsonte shėrbėtorja qė skishte bukė nė shtėpi. A e dini ju se Hajria kishte ardhur nga Vjena dhe pastruesja fshinte pėrditė banjat, ndėrsa nė teatėr e nxjerrin njeri tė zgjuar qė vinte nė lojė Qazim Mulletin? E ku ta di unė budallallėqe tė tjera tė kėsaj natyre.
Ju thatė se kishte ndikuar tė shpėtonin nga burgjet shumė komunistė apo njerėz antifashistė siē quhej atėherė, ndėrkohė qė mes tė liruarve ėshtė dhe vetė Ramiz Alia. Nuk mendoni se kjo gjė komprometon lėnien e tij si zyrtar nė bashkėpunim me pushtuesin italian?
Mos i lidhni asnjėherė veprimet e njerėzve me pushtuesin. Ėshtė e vėrtetė se pushtuesi erdhi nė Shqipėr, por atė nuk e solli as Qazim Mulleti dhe as e pyeti kush Qazim Mulletin, por ai vetė u bė njė zyrtar i denjė dhe punoi nė interes tė shtetit tė tij. Pse duhet tė fajėsohet Qazim Mulleti me planet e Duēes? Por duke qenė zyrtar, ai bėnte njė politik nė interes tė njerėzve dhe kėtė politik e shikonte nė plan me italianėt qė do tė thotė se ai si zyrtar bashkėbisedonte me ta se ēfarė mund tė pėrfitonte si pushtet lokal. Mundohej tu kėrkonte tė mos ndėrhynin nė kompetencat e kėtij pushteti etj., etj. Prandaj edhe tė gjitha shkresat e firmosura nga Qazim Mulleti tė cilat juve duhet ti keni konstatuar nė kokėn e tyre shkruanin Shteti Shqiptar. Kjo besoj qė do tė thotė shumė apo jo?
Dhe tė dalim nė pėrgjigjen e pyetjes sė parė, ēfarė do tė shpjegonit pėr tė?
Pikėrisht aty ėshtė fjala qė unė pėr 50 vjet kam ndier krenari qė kam qenė nipi i drejtpėrdrejtė i Qazim Mulletit dhe kjo krenari ka qenė e ligjėruar. Mirėpo nuk mė kanė njohur kėshtu tė tjerėt qė i kishte doktrinuar sistemi i ēuditshėm qė ngrinte ēdo gjė deri te historia, mbi baza gėnjeshtre. Kėshtu qė ti vė kokė pėrgjigjes qė ju kėrkoni ėshtė ajo se pas ardhjes sė Demokracisė nė Shqipėri, familjes sonė iu rikthye krenaria e munguar. Kėtu qėndron edhe kėnaqėsia qė shpreha pėr detyrėn e marrė qė ju thashė se isha mė shumė i kėnaqur jo pėr shkak se kisha nė shpirt atė karrierėn e sėmurė, por qė erdhi dita qė tė kishim vendin qė meritonim nė shoqėrinė dhe shtetin shqiptar pėr tė cilėn familja jonė ka dhėnė kaq shumė.
Zoti Mulleti. Mendoj se e veēanta e detyrės suaj si drejtor i burgut tė Tiranės ka qenė fakti qė nė atė kohė u fut nė burg gjithė nomenklatura e lartė e shtetit komunist nga i cili ju ishit persekutuar. Ju vetė ēfarė do tė veēonit nga ato momente?
Ėshtė e vėrtetė se nė kohėn qė unė kam qenė drejtor i burgut tė Tiranės ėshtė ndėshkuar me burgim ose mė mirė tė them se ėshtė futur nė burg pothuajse gjithė Byroja Politike duke filluar qė nga Ramiz Alia. Madje ishte edhe Nexhmije Hoxha si dhe Fartos Nanoja. Me njė fjalė kanė qenė tė gjithė ata qė ne dikur i shikonim vetėm nga televizori dhe qė na dukeshin koka tė mėdhaja.
Ėshtė i ēuditshėm fakti se Ramiz Alia erdhi prapė nė dorėn tuaj, pra tė Mulletajve kur kam parasysh se kur ka qenė 17 vjeē ėshtė arrestuar si i ri komunist, ndėrkohė qė do tė kalonin 50 vjet dhe do tė vinte momenti qė ai tė vinte nė krye tė shtetit dhe sė fundmi tė pėrfundonte sėrish nė Burg ku drejtor tashmė pas 50 vjetėsh tė ishte pikėrisht nipi i Qazim Mulletit. Tė duket interesant ky fakt?
Patjetėr qė mė duket madje e kam biseduar edhe me Ramizin kur e kisha tė dėnuar nė burg dhe e pyeta se kush e kishte liruar. Mu tregua shumė i sinqertė dhe korrekt nė bisedė. Por unė do tju saktėsoja diēka tjetėr mė shumė. Pikėrisht faktin se atė nė 42-shin nuk e ka liruar thjesht Qazim Mulleti, se atij nė atė kohė as qė i binte nė mėndje fare Ramiz Alia, por atė e ka liruar pikėrisht nėna ime qė ishte kunata e Qazim Mulletit.
Nuk ju kuptoj?
Nėna e Ramiz Alisė kur iu arrestua i biri, erdhi te nėna ime qė e kishte shoqe dhe i shpjegoi se i ishte arrestuar djali, pra Ramizi. I kėrkoi qė tė ndėrhynte te kunati i saj, Prefekti i Tiranės dhe tė interesohej pėr tu kėrkuar autoriteteve lirimin e djalit. Dhe kėshtu ndodhi, Ramizi doli nga burgu. Doli nė udhėheqje tė shtetit komunist tėrė jetėn derisa u bė edhe drejtues i tij, ndėrsa ne shkuam nė persekutim. Qazimi u largua nė Itali ku jetoi derisa vdiq, ndėrsa e shoqja e tij dhe djali ndenjėn tėrė jetėn nė internim nė Tepelenė, ndėrkohė qė im atė, pra vėllai i Qazim Mulletit, u burgos. Dhe ja tani, erdhi momenti qė unė tė isha drejtor i Burgut ku Ramizi ishte i dėnuar. Pikėrisht atėherė e pyeta se si kishte ndodhur qė ishte arrestuar dhe i saktėsova se ishte pikėrisht nėna ime qė e kishte ndėrhyrė te Qazim Mulleti pėr ta liruar.
Po ai ēfarė tė tha?
Asgjė ēfarė mund tė thoshte. E pranoi si fakt madje e tregoi vetė duke mos ditur qė ishte edhe nėna ime nė kėtė ndihmė.
Nuk e mbajtėt inat apo tė hakmerreshit ndaj jo vetėm Ramiz Alisė, por ndaj tė gjithėve pėr ato qė kishit pėsuar nga sistemi i drejtuar nga ata?
Absolutisht jo. Unė tė thashė se vija nga njė familje fisnike dhe nuk isha i mbarsur tė abuzoja me ligjin dhe njerėzit. Kam kryer detyrėn time korrektėsisht pėr tė mos thėnė edhe pak liberalisht, sepse pikėrisht te kėta qė ju besoni se unė mund tė hakmerresha jo vetėm qė nuk ka ndodhur, por jam interesuar personalisht qė tė mos u mungonte gjė nė qeli.
Dhe ku e keni shfaqur liberalizmin tuaj ndaj tyre?
Qė familjarėt tu vinin sa herė tė donin, qoftė pėr ti takuar dhe qoftė pėr tė sjellė ndėrresa dhe ushqime. Konkretisht meqenėse keni kuriozitet pėr Ramizin, po tė them se ai dilte ēdo ditė te sporteli qė i vinte e bija pėr ti sjellė ushqimin. Ajo i merrte pjatėn bosh qė kishte brenda dhe i sillte tjetrėn me ushqim.
Aty ku ishte populli takohej?
Patjetėr qė aty. Jo se skisha mundėsi tė mundėsoja edhe takim jo publik, por doja ta shikonin tė gjithė qė ishte nė burg se kisha dėgjuar lloj-lloj hamendėsish duke filluar qė nga ato qė thoshin se Ramiz Alia nuk ėshtė nė burg, por mbahet mirė nė njė vilė apo tė tjera qė thoshin se e kanė futur nė burg vetėm pėr demonstrim publik, por ai mund tė jetė jashtė shtetit etj., etj.
Edhe mė ēudit ky fakt qė nuk keni qenė hakmarrės, por sinqerisht ndjehem edhe mirė qė pikėrisht njė njeri qė hoqi aq shumė nga sistemi, mundi tė dalė mbi veten dhe ti shėrbej devotshmėrish detyrės qė i ishte ngarkuar pa kurrfarė paragjykimi. Por di qė jeni konsideruar edhe reformator nė burgje. Keni qenė vėrtet i tillė?
Ėshtė fakt se gjatė kohės qė unė isha drejtor i burgut tė sigurisė sė lartė me numėr 313, janė aplikuar metoda tė reja ndaj tė dėnuarave tė cilat sishin menduar as nė ėndėrr dhe jo tė zbatoheshin. Detyra ime koiēidoi me kohėn e nėnshkrimit nga vendi ynė i Kartės sė Konventės Evropiane. Atėherė unė e shfrytėzova dhe aplikova lejet pėr tė dėnuarit. Takimet me tė afėrmit u shtuan. Sendet dhe ushqimet qė duhej tė mbanin nė qeli dhe shumė tė drejta qė atyre ju jepte mundėsia e krijuar i aplikova saktėsisht etj.
Le tė kthehemi te Ramiz Alia pėr tė kaluar te moment i arrestimit tė gjithė byrosė dhe jetesa e tyre nė Burg. Nė lidhje me kėtė zoti Tanush unė do tė isha i interesuar tė dija se juve si drejtor burgu, kur u arrestua Ramiz Alia a u vendosėt nė dijeni apo e mėsuat nė momentin qė e sollėn nė qeli?
Mbaj mend qė ishte gushti i vitit 1993, data nuk mė kujtohet, por duhet tė ketė qenė aty nga mezi i muajit 14, 15 apo 16. Atė ditė deri nė mbasdite kam qenė me mikun tim avokatin e njohur tė atyre viteve Kleanthi Koēi, madje mbaj mend qė kam qenė te kafja e hotel Tirana. Vetėm rreth orės 18.00 dola pėr tė shkuar nė zyrė.
Pse shkonit edhe nė mbasdite nė zyrė?
Jo unė kisha ardhur nga Shkodra ku kisha jetuar nė monizėm dhe familjen nuk e kisha sjellė akoma. Kėshtu qė flija nė zyrė. Mirėpo pikėrisht ky moment qė unė u largova nga miku im pėr tė marrė rrugėn e zyrės koiēidoi me arrestimin e Ramiz Alisė. Kjo koiēidencė u bė shkak te dyshime tė miqtė e mi se unė kisha pasur dijeni qė mė parė se nuk kishte si shpjegohej ajo saktėsi e shkuarjes sime nė burg pikėrisht nė atė moment.
Dhe ēfarė ndodhi kur ju u nisėt nė zyrė? Pra, si e mėsuat lajmin?
Ndėrsa arrita nė zyrė, pa mbyllur mirė derėn akoma dėgjoj zilen e telefonit qė binte pa pushim. Merrnin me urgjencė nga prokuroria e pėrgjithshme ku mu kėrkua tė mos lėvizja prej andej. Ndėrkohė mėsoj se ishin firmosur nga ajo prokurori fletarrestet pėr tė gjithė ish-anėtarėt e Byrosė Politike dhe shumė individėve tė tjerė tė udhėheqjes sė lartė tė atėhershme.
Ku ishte qėllimi i telefonatės sė Prokurorisė sė Pėrgjithshme?
Mora urdhrin tė pėrgatisja kushtet dhe qelitė qė do tė futeshin pėr tė plotėsuar kriteret e sigurisė sė lartė, pasi ishte vendosur qė tė gjitha arrestimet qė do tė bėheshin do tė izoloheshin nė qelitė e atij burgu, pra tė 313-s.
Vėrtet nuk kishit dijeni pėr arrestimet e Ramiz Alisė dhe tė gjithė Byrosė Politike?
Absolutisht nuk kam pasur. Por pėr kėtė miqtė e mi nuk mė kanė besuar asnjėherė. Madje pėr koiēidencė se edhe miku im qė rrija nė ato momente Kleanthi Koēi ishte ndėrkohė edhe mik i Ramiz Alisė dhe ai mė fajėsonte tėrė kohėn se pėrse nuk i kisha treguar etj., etj. Madje mbaj mend se Kleanthi Koēi ishte edhe avokati i Alisė nė gjyq. Por qė lajmin unė e mėsova nė ēastin qė shkova nė zyrė madje nė atė kohė ishte bėrė edhe prangosja e tij, kėtė jua them me saktėsi dhe sinqeritet.
Sa zgjatėn arrestimet?
Siē ju thashė ishte ora 18.00 apo 18.30 kur u arrestua Ramiz Alia. Pas tij nė interval kohe prej 30 minutash apo maksimumi nė interval prej njė ore sollėn njėri pas tjetrit, Qirjako Mihalin, Simon Stefanin, Muho Asllanin, Rita Markon, Manush Myftiun, Besnik Bekteshin, Prokop Murrėn, Pali Miskėn, Foto Ēamin, Pirro Kondin, etj., pra tė gjithė udhėheqjen mė tė lartė tė shtetit komunist.
Krijoni Kontakt