Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Shuhet Liridona, “ëngjëlli” i ushtarëve grekë në Kosovë

Shuhet Liridona, “ëngjëlli” i ushtarëve grekë në Kosovë

NGA: ANILA JOLE

ATHINE-Ishte shkurti i vitit të kaluar, kur gjatë "rrokadës" në komandën e repartit "Rigas Fereos" të forcës greke (ELDYKO) në Ferizaj, një vajzë 14 vjeçare i bëri për vete të gjithë me forcën e shpirtit të saj dhe e detyroi komandantin e atëhershëm, kolonelin Jorgos Haxhitheofanus t'i mbushte sytë me lot, për vogëlushen që kanceri e kishte detyruar të njihte shumë herët fytyrën e ashpër të jetës.
    Buzëqeshja e Liridonës, për shpëtimin e së cilës ishte mobilizuar që nga momenti i parë e gjithë forca greke në Kosovë, "u shuajt" përgjithmonë, pasi trupi fëminor nuk mundi t'iu rezistonte goditjeve të njëpasnjëshme të kancerit.
    Para se të kapërcente pragun e shkollës, mjekët diagnostikuan sëmundjen e rëndë. Dhimbjen e Liridonës dhe të familjes së saj u përpoqën ta lehtësonin drejtuesit e atëhershëm të ELDYK. Me iniciativën e komandantit të atëhershëm vogëlushja u dërgua në Greqi, u operua dhe iu pre njera këmbë, me qëllim që të mbahej në jetë.
    Për dy vjet spitali në Greqi u bë shtëpia e saj, dhe mjekët bashkë me gjithë personelin u bënë familja e dytë. Liridona mësonte greqisht duke i befasuar të gjithë sa qenë rreth saj, me fuqinë që përballonte problemin e saj.

U kthye në shtëpinë e vet, me ëndrrat për një jetë të çliruar nga kanceri. Goditja e re, kësaj here në kokë, ishte më e fuqishme nga e para. U soll përsëri në Greqi, iu nënshshtrua një operacioni tjetër dhe pak më vonë u kthye në Kosovë.
    Kostoja e terapisë ishte jashtëzakonisht e lartë dhe gjendja ekonomike e familjes ishte e vështirë; prandaj forca greke
    në Kosovë i mbulonte shpenzimet për barnat e përditshme, si dhe koston e ekzaminimeve dhe jo vetëm.
    Mirëpo, më e rëndësishmja që i ofruan ushtarët grekë ishte një "përqafim" i madh, shumë dashuri dhe përkujdesje. Një përkujdesje që e shoqëroi deri në ditën e fundit të jetës së saj të shkurtër.

"Ushtarët grekë të ELDYK i fituan të gjitha betejat, por humbën më të rëndësishmen. Për fat të keq, u mundën nga kanceri në përpjekjen e tyre për të mbrojtur Liridonën", shprehet i mallëngjyer, koloneli Haxhitheofanus, njeriu që e konsideroi dhuratë nga Zoti, njohjen me vajzën kosovare, apo "dekoratën më të rëndësishme të jetës së vet".
    Në një nga vizitat e tij në spitalin ku Liridona përmes dhimbjeve të padurueshme përpiqej t'i buzëqeshte që mos ta hidhëronte, ai i kishte thënë se së shpejti do të bëhej mirë. Vajza në dijeni të plotë për gjendjen e saj i ishte përgjigjur me fisnikëri të jashtëzakonshme dhe me buzën në gaz: "Ç'është për t'u bërë do të bëhet...".
    Dhe u bë ajo që të gjithë e dinë: sytë plot dritë të Liridonës u mbyllën një herë e përgjithmonë, duke zhytur në pikëllim e në zi familjen e saj, miqtë, por edhe ushtarët e forcës greke në Kosovë, që zhvilluan një betejë kaq të pabarbartë për ta mbajtur në jetë.
    Lamtumirë, Liridona!

(d.b/BalkanWeb)

i/e regjistruar Maska e cool_shqype
    Anëtarësuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    jetoj me lemoshat e nanes natyre
    Postime
    1,024
    ja pra qe ka dhe njerez te mire dhe iau shperblefshim ne te mira
    each second is eternity as eternity is now,
    and now, now is forever

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •