Close
Faqja 12 prej 45 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 446
    Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga brandon* Lexo Postimin
    pra ti kur leviz nuk ke mase

shaka

megjithate, ndoshta dhe ka mase, ku i dihet.

Likewise, the behavior of static magnetic fields would be modified. An upper limit to the photon mass can be inferred through satellite measurements of planetary magnetic fields. The Charge Composition Explorer spacecraft was used to derive an upper limit of 6 × 10−16 eV with high certainty. This was slightly improved in 1998 by Roderic Lakes in a laboratory experiment that looked for anomalous forces on a Cavendish balance. The new limit is 7 × 10−17 eV. Studies of galactic magnetic fields suggest a much better limit of less than 3 × 10−27 eV, but there is some doubt about the validity of this method.

References:

E. Fischbach et al., Physical Review Letters 73, 514—517 25 July 1994.
    S'do kisha nese si me magji shenderrohesha ne foton!

Nuk kam asgje kunder studimit me lart, metoda sigurisht eshte indirekte! Gjithsesi, nuk ka asnje kuptim nje "drite me mase" eshte pa sens! Po edhe sikur te kishte 7x10-17 eV eshte e paperfillshme ose te pakten keshtu thone "Shkencefetaret" :P
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    S'do kisha nese si me magji shenderrohesha ne foton!

Nuk kam asgje kunder studimit me lart, metoda sigurisht eshte indirekte! Gjithsesi, nuk ka asnje kuptim nje "drite me mase" eshte pa sens! Po edhe sikur te kishte 7x10-17 eV eshte e paperfillshme ose te pakten keshtu thone "Shkencefetaret" :P
    The Question

Do photons have mass? Because the equations E=mc2, and E=hf, imply that m=hf/c2 . Is it so?

The Answer

No, photons do not have mass, but they do have momentum. The proper, general equation to use is E2 = m2c4 + p2c2 So in the case of a photon, m=0 so E = pc or p = E/c. On the other hand, for a particle with mass m at rest (i.e., p = 0), you get back the famous E = mc2.
    This equation often enters theoretical work in X-ray and Gamma-ray astrophysics, for example in Compton scattering where photons are treated as particles colliding with electrons.

Andy Ptak

eshte i Nasa ky me siper

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Keshtu per te thyer pak monotonine e postimeve, ne rast se na lejohet pak humor.

Te masesh masen e fotonit, ne gjuhe popullore i bie keshtu:

Brandon* eshte polic fotonesh. Vizioni dhe Moto e tij eshte "Asgje s'me iken mua", per t'ja bere te mundur kapjen e fotoneve qe jane ne shkelje flagrante te rregullave te qarkullimit, bazuar ne nenin 235 "Mbi levizjen e trupave ne natyre", paragrafi 3 i fletorez zyrtare te Republikes se Shqiperise, Ministri i puneve te brendshme z. Bujar Nishani, ka pajisur z. Brandon* me nje shkop "Elektromagnetik" i cili besohet qe kap dhe fut ne kurth grimcat qe thyejne rregullat e qarkullimit.

Gjate miratimit te paketes ligjore te quajtur "Fotoni" opozita kundershtoj fuqishem kete projekt duke u bazuar ne argumentin se "Nuk mund te kapesh nje vale elektro-magnetike, me vale elektromagnetike". Nese polici z. Brandon* do i dilte perpara fotonit, thjesht ky i fundit do e kishte injoruar me fjalet "S'ke cme ben se shkopin magjik e kam kushuri, ai s'me ndalon dot mua".

Shkurt, per ta matur nje foton ne kushte laboratorike, ne duhet ta fusim ate ne gracke ne menyre stacionare dhe ta pyesim "Sa dhembe ke, sa kile peshon, ngjyra e syve, ngjyra e flokeve etj"
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 03-10-2011 më 11:19

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    c'ke mer me brandonin, do na akuzojn per noj duet.

muabetin e kopsiti ai Andy Ptak i Nasa, E=mc2

asnje ligj nuk thyet, masa eshte ekuivalent me energjine, por fotoni s'ka mase, ka momentum dhe energji

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Shkurt, per ta matur nje foton ne kushte laboratorike, ne duhet ta fusim ate ne gracke ne menyre stacionare dhe ta pyesim "Sa dhembe ke, sa kile peshon, ngjyra e syve, ngjyra e flokeve etj"
    po pse mer neutrinot qe kan mase i kane kapur ne gracke? e megjithate dihet sa e kane masen.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Deri tani vetem nje grup shkenctaresh kane dalur ne kete rezultat. Nese eshte e vertete duhet te presim e te verifikohet nga te tjeret. Kam me qejf te bej nje xhiro mbas kohes per pushime shpresoj seshpjeti

Sa eshte "marginal error" qe mund te jete gabim rezultati!? Nuk e lexova tek shkrimi qe u soll.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Tani, Javan ... ti lejme lojrat e fjaleve! Levizja e disa grimcave me shpejt se C do te thote qe C nuk eshte me konstante por nje shpejtesi V e cfardoshme.

E interpretuar nga vete einstein!
    Nuk po ben shaka?

Une isha nden perceptimin se Shpejtesia e Drites merret si C= konstante bazuar ne postulatin e pare se: "Shpejtësia e dritës eshte e njëjtë për të gjithe vëzhguesit, pavarsisht shpejtësisë tyre relative" dhe jo sepse eshte me e shpejta apo me e ngadalshmja, por pikerisht sepse eshte konstante nga cilido kend matjeje.

Qe pason se, postulati i Einstain qendron, edhe sikur te zbulohen shpejtesi me te medha te drites, deri ne momentin kur dikush te vertetoje se keto supershpjetesi jane konstante.

PS. Citim qe ke sjelle nuk eshte Einstain por i mbeshtetur ne te. Po te shikosh mevemendje ai citat ka #5 dhe #6 dhe jo #1. Sidoqofte, shenimi #5 vertet i referohet f.48 e librit te Einstain, mirepo po te lexosh faqen e kupton menjehere qe autori qe citove, ka permbledhur kuptimin personal per ate qe ka lexuar ne f. 48 te Einstein. Per me teper, citimi qe solle (nje fali e vetme) ka dy referenca (5) te Einstein dhe (6) te dikujt tjeter, qe tregon se nje mendim nuk mund te formulohet ne menyre ekzakte nga 3 persona (perfshi edhe cituesin).
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 03-10-2011 më 12:49

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin

Tani kur flasim per grimca subatomike dhe jo ne vakum, siç e shpjegoi shume thjesht baptisti udhetimi i ketyre grimcave nuk eshte nepermjet zhvendosjes fizike te grimces por nepermjet zhvendosjes se informacionit kuantik.
    futu thelle brenda kesaj pyetje.

kur je ne polin e jugut e gjen dot nga bie jugu?

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    ?...
    Te lutem!
    Nese ti do te nxjerresh, nje fizike tjeter e cila ne fillim nxjerr postulate e pastaj ben kakulimet matematike, beje... une nuk mund te te ndaloj, e as kam c'te shtoj me teper.
    Respekte,
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 03-10-2011 më 13:52

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga brandon* Lexo Postimin
    po pse mer neutrinot qe kan mase i kane kapur ne gracke? e megjithate dihet sa e kane masen.
    Ne rast se kane mase, heret a vone do ti kapin! Me sa di une, neutrinot (pjese e fermioneve) nuk kane ngarkese elektrike, qe ketu veshtire qe interaktojne me materien e zakonshme, e deri me sot jane vrojtuar indirekt, e kjo s'do te thote qe smund te kapen. Nese ti arrin ne ndonje metode per te vezhguar dhe matur neutrinon ne lab. ke fituar cmimin Nobel plako (Vetem ne rast dikush tjeter nuk e zbulon me pare)

PS. Pssst, we are on the right direction to play pingpong even with quants! http://www.sciencedaily.com/releases...0921134529.htm
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 03-10-2011 më 14:02

Faqja 12 prej 45 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •