Postuar mė parė nga
Nuh Musa
selamu alejkum,
kujdes vella, dhe ma ngadale, une nuk foli as per veten time, as per teje e as per asnjerin, jap thjesht sqarime te pergjithshme !!!, thejsht u kyca ne diskutimi me te vetmen arsye qe te mbroj nga stigmatizimi. Nuk ish fjala tek racizmi, por tek demagoget dhe doremarja e tyre me "gabimin" rhetorik qe beri hoxha.
Nje:
Termi MAGJUP ne perdorimin e perditshem nuk etiketon racen ROME, por eshte nje mjet i rhetorikes, i cili pasqyron attributin: i pakulturuar, analfabet, si dhe epitete tjera negative. Kur ky perdoret ne nje diskutim, ka karakter ofendues per diskutantin tjeter. Termi i referohet komunitetit ROM, i cili ne perditshmerine e tije jep kete pasqyre, jo se e ka ne gjak (atehere do te ish shprehje raciste, por sepse keshtu e ngushtojn rrethanat shoqerore). Pra, MAGJUP eshte nje stereotipizem dhe assesi nuk eshte stigmata per nje race njerezore, te solla si shembull doremarjen ne gjuhen gjermane, ku ne termin "magjup" ka edhe attribute romantizmi, pra, me magjup imagjinohet nje jete e lire, endacake, pa brenga, me muzike perreth zjarrit, thjesht, jete shpendi, i lire....
Dy:
Pyetja ime qe e bera nuk ishte sugjestive, ashtu sic e ke kuptuar ty, por apelative....pra, SI do te reagoje ty ne nje situate te tille ???......racizem do te ish per shembull, nese romit nuk i jepet asnjehere shanca te mare vendin e punes, ngase per ate vend vakant dot te pritnin tane kohen edhe 10 shqiptare tjere me te njejtat kualifikime. Si do te veproje ty ???
Une nuk u urrej ne pergjithesi ASNJE KRIJESE TE ALLAHUT !!, as mikun, dhe as armikun.
me nderime
PS: une bej nje vershim sociologjik, jo ideologjik, ki kujdes !!!
Krijoni Kontakt