Postuar mė parė nga
bamatat
Por ja cfare ka thene LSI-ja
LSI nė 7 korrik 2008, akuzė nė Kuvend: SALI BERISHA, spiun sigurimi dhe agjent i UDB
Nga Kledian Lula
Shtetasi shqiptar Sali Berisha, politikan prej 20 vjetėsh dhe aktualisht me detyrė kryeministėr i Shqipėrisė, dhėndėr nė Serbi, martuar me Sllobodanka Ramėn, vajzėn e njė koloneli (oficeri aktiv) tė shėrbimeve sekrete agjenturore Jugosllave, nuk do ketė mundėsinė ti shpėtojė damkės sė zezė, hijes sė krimeve dhe faktit tė turpshėm, qė ka qenė spiun i sigurimit tė shtetit, me aktivitet intensiv konkret dhe maksimal, me pasojė burgosjen dhe internimin e shumė familjeve tė intelektualėve e njerėzve tė thjeshtė, kundėrshtarė tė regjimit diktatorial komunist.
Nė njė deklarim tė tij publik nė televizion, Berisha tha: Nuk kam qenė spiun, nuk kam denoncuar dhe nuk kam dėnuar njeri. Mirėpo, gjatė njė akuze tė bėrė nė parlamentin shqiptar, nė datėn 7 korrik 2008, nga deputeti Spartak Braho nė emėr tė grupit parlamentar tė LSI, pėrforcuar me ulėrima nga kreu i LSI Ilir Meta, u deklarua se ka prova shkresore, se SALI RAM BERISHA, komunist, pedagog, mjek nė klinikėn e bllokut dhe pjesė e brendshme e familjes sė diktatorit, ka qenė jo vetėm spiun i sigurimit tė shtetit prej 21 vitesh gjatė diktaturės komuniste shqiptare, por dhe agjent special i shėrbimeve tė huaja, me veprimtari agjenturore kryesore anti-shqiptare, si spiun nė shėrbim tė UDB-sė Jugosllave. Shkak qė LSI dhe Ilir Meta, nxori nėpėrmjet Spartak Brahos letrat e SALIUT si spiun dhe agjent i UDB, ishte fakti qė SALIU, JOZEFINA dhe 20 deputetė figura tė pastra me nė krye Astrit Patozin, kėrkuan shtyrjen e miratimit tė projekt-ligjit BIBERAJ tė hartuar prej BE pėr lustracionin (hapjen e dosjeve), pėr nė muajin tetor 2008, pra pas pushimeve verore.
Kjo shtyrje u konsiderua prej Ilir Metės, si lojė e Sali Berishės pėr konflikt interesi si spiun i sigurimit shqiptar dhe agjent i shėrbimeve sekrete tė huaja me veprimtari agjenturore anti-shqiptare. Akuza e LSI, u pėrforcua nė njė emision televiziv edhe prej ish-shefit tė SHIK, Fatos Klosi, atėherė anėtar kryesie i LSI, i cili aprovoi dhe deklaroi hapur, se ka dokumente autentike qė provojnė plotėsisht akuzėn e LSI nė parlament, qė SALI RAM BERISHA ka qenė spiun i sigurimit tė shtetit shqiptar dhe qė ėshtė agjent i UDB. Po citojmė tė plotė, akuzėn e LSI, bėrė nė parlament nė datėn 7 korrik 2008, nga (ish) deputeti Spartak Braho:
Spartak Braho, nė emėr tė LSI: Sali Ram Berisha, spiun sigurimi dhe agjent i UDB
Kam detyrimin ti bėjė me dije dhe me prova parlamentit, se Sali Berisha ėshtė i interesuar tė bllokojė miratimin e ligjit tė lustracionit pėr hapjen e dosjeve tė ish-sigurimit tė shtetit dhe tė ish-shėrbimeve agjenturore tė huaja, sipas rekomandimeve dhe afateve tė pėrcaktuara nga BE dhe KiE. Ka fakte, qė SALI RAM BERISHA dhe shumė nga ministrat e deputetėt e afėrt tė kabinetit tė tij, janė ish-spiunė tė sigurimit dhe kanė dosje me veprimtari konkrete nė dėnimin me burg dhe internimin e shumė intelektualėve, familjeve e qytetarėve tė tjerė. Pėrveē si ish-spiun i sigurimit tė shtetit shqiptar, ka prova e fakte, se SALI RAM BERISHA, ka pasur dhe ka lidhje agjenturore me UDB-nė (shėrbimi sekret nė ish-Jugosllavi), si informator i rregullt dhe i vullnetshėm i kėtij shėrbimi, duke dhėnė informacione me efekt zhvillimesh anti-shqiptare. Kėto shėrbime si spiun sigurimi dhe agjent i UDB, SALIU i bėnte me qejf, pasi nga njėra anė e shtynte kauza pėr fitoren e komunizmit nė rang botėror, ndėrsa nga ana tjetėr e shtynin lidhjet agjenturore me UDB-sė nė Mal tė Zi, prej nga ka edhe origjinėn e gruas. Kryeministri SALI BERISHA, ka pasur takime e biseda tė fshehta edhe me Millosheviēin, takime qė i ka pranuar edhe vetė.
Grupi parlamentar i PD dhe kryeministri SALI BERISHA po kundėrshtojnė dhe po bllokojnė projekt-ligjin e Biberajt, mbasi po tė hapen dosjet, del se nė krye tė listės sė spiunėve dhe agjentėve anti-shqiptarė nė shėrbim tė tė huajve ėshtė vetė kryeministri. Kam prova tė plota, se SALIU ka dhėnė informacione tė forta pėr Komitetin Qendror, pėr Sekretarin e Parė shokun Xhelal Gjoni dhe ka pasur takime informative nė disa kryeqytete evropiane, me zbulues e agjentė rezidentė tė huaj. SALIU ka frikė nga miratimi i projekt-ligjit tė dosjeve tė spiunėve, mbasi e di mirė, qė do ta pėsojė ai dhe gjysma e kabinetit qeveritar dhe e grupit parlamentar tė PD. Unė kėto akuza i kam deklaruar edhe nė mbledhjen e Komisionit tė Ligjeve pėr diskutimin e ligjit tė hapjes sė dosjeve
Krijoni Kontakt