5 Vetem ne shoqeri
Pa Luken qe me gumezhinte ne jete me ndodhte shpesh qe te gjendesha vetem . Me mungonte . Me mungonte shume . I dergonim email njeri tjetrit ndonjehere , shkembenim telefonata .
Puna qe po bente ne ate periudhe nuk ishte e lehte . Ishte perballe nje batice veshtirsish dhe problemesh . Gjuha , ligjet , zakonet , njerezit… Por nuk kishte dyshim mbi suksesin e projektit te tij . Luka ishte vertete i madh . Dinte te punonte . Dhe kur dilte mbremjes dinte edhe te defrehej . Cdo gje qe bente , e bente deri ne fund .
Me kujtohet qe ka qene nje periudhe ne te cilen duhej te punonte edhe mengjesin e se shtunes . Ndodhte qe pas mbremjes se te premtes duhej ta shoqeroja ne shtepi une sepse nuk ishte ne gjendje te ngiste . I shkaterruar , i perfunduar si larve . E megjithate ai ne nente ishte ne zyre .
Nuk e kam kuptuar kurre se si ja bente . Pastaj mbasdites i binte te fiket ne krevat dhe te shtunen ne mbremje ishte prape gati . Kategori tjeter .
Ishte i sigurte , duke e njohur , qe ne pak muaj do te kishte kthyer permbys zakonet e banoreve te Indonezise .
Une , nderkohe , duhet te perballoja veten . Nisja e tij , me djeg qe ta pranoj , por ka ndihmuar mjaft . Ne njefare menyre , edhe une , si ai , isha duke eksploruar nje vend te ri , isha duke vizituar nje toke te panjohur me nje gjuhe te huaj , kerkesa te shumellojshme , menyre te te menduarit te ndryshme .
Nisja e Lukes me la gjithe ate kohe per veten , por edhe rriti ndjesine time te vetmise dhe me ka ndodhur shpesh qe te kem akoma ankthet e mia .
Projekti i ri i ndryshimit , tentativa e re per te gjetur nje zgjidhje ndaj palumturise ishte ndalur megjithate ne pjesen teorike .
Ne analizen . Mendoja mbi gjithēka . Mbi punen time , familjen time , historite e mia te dashurise , miqte e mi .
Po ta mendosh mire , mundeshin te perceptoheshin shenjat e asaj palumturie dhe pakenaqesie , perveē se ne ankthe , edhe ne ato shkeputjet e mia mendore te papritura , ne ato largimet e mia pergjate disa bisedave te caktuara .
Me ndodhte te gjendesha pershembull me miqte ne tavoline dhe ne nje moment largohesha nga te gjithe , me mendjen nuk isha me aty , mendoja tjeter gje .
Papritmas gjithēka behej e heshtur , i shikoja te qeshnin , te bisedonin , por nuk i degjoja . Sikur te ishin brenda nje televizori pa ze .
Nga ato mbremje ndjehesha automatikisht i veēuar si nje bime Koriandri.
Kthehesha ne shtepi dhe , kur isha aty ne shtrat vetem , nuk arrija te kisha gjume . Me vinte ne mendje nje seri pyetjesh . Pyesja veten : ndershmerisht , a u argetove kete mbremje ? Kjo eshte jeta qe do te jetosh ? A po ben vertete ate qe do apo e ben sepse ndjek rrjedhen e miqve te tu ?
Isha i turbullt . Por nuk e kuptoja nese ishin situatat qe nuk me pershtateshin me , apo isha une qe nuk isha me ne gjendje te argetohesha . Mbase isha bere me kerkues .
Nuk mund te rrija pa pyetur : “ Dreq , po jeta jote vetem kaq eshte ?“.
Me vinte per te menduar se duhej te ishte diēka me shume . Diēka qe te kishte me shume kuptim .
Nuk arrija te hiqja qafe ate ndjesi te kotesise se jetes .
Desha pergjigje . PER-GJI-GJE
Ka mundesi qe nje pjese e imja , ajo me intime , ajo me e thelle , ishte duke mbizoteruar ne jeten time .
Nuk e di . Di vetem qe kam qene shume i ēuditshem per ca kohe . Te pakten keshtu me thoshin .
« Cfare ke ? Je i ēuditshem kohet e fundit , je bere me i heshtur . »
Ose u vinin kapak sjelljeve te mia me frazen : « Mendon shume ».
Keshtu pra , kthehesha ne shtepi dhe nuk dija te jepja nje pergjigje pyetjeve qe me sulmonin .
Diēka shtynte . Ishte si nje shtatzani . Po me plasnin ujerat . Femija brenda meje po ngulmonte qe te dilte .
Por me ke mundja te flisja ? Absurde me miqte e mi , me te cilet kisha me shume konfidence , ishin po ata me te cilet ishte me e veshtire per te perballur keto argumenta . E kisha te veshtire t’u komunikoja atyre sikletin tim . Do te kishte qene me e lehte te flisja me nje te panjohur ne tren . Me ata do te ishte e rrezikshme . Do kisha mundur te prishja ekuilibra .
Me shume se sa te me plasnin ujerat kisha filluar te ēaja koken e te tjereve . Me fiksimet e mia te zakonshme . Po a eshte faji im qe kthehem ne shtepi dhe ndjej se keshtu nuk me shtyhet me ?
Pastaj , arsyetimet e mia nuk ishe shkaqe . Ishin pasoja . Pasoja te diēkaje . Te nje merzitjeje , te nje krize , te nje ndjesie , te nje boshlleku , te frikerave . Te atyre te mallkuarave ankthe .
Ndonjehere mendoja madje qe mbase ajo diference e ime nga te tjeret , mund te ishte shkaktuar edhe nga nje gabim ne perberje .
Domethene , mbase ishim shume te ndryshem brenda . Qe era e bukes per mua te ishte nje ere tjeter per ata . Qe mbase shija qe ndjeja ne te ngrene makarona , ata e ndjenin duke ngrene peshk . Ja pse dikujt i pelqen diēka dhe dikujt tjeter diēka tjeter .
Thjesht ngaqe njerezit ndjejne shije te ndryshme . Pra , mbase kur dikush thote « me pelqen peshku » dhe nje tjeter thote « me pelqejne makaronat », ne te vertete po flasin per te njejten shije .
Sidoqofte , mbetet gjithmone dyshimi nese molla do te kete te njejten shije per mua si per ta , dhe mbi te gjitha nese , perpara se te kafshohet , nese do kete nje shije te saj .
Domethene , nje here u habita duke menduar se asgje nuk ka shije deri sa te kete nje takim . Qe molla nuk ka shije derisa te takohet me nje goje qe e kafshon . Nga takimi i molles dhe gojes lind shija ndaj ēdokush prej nesh ne jeten e vet krijon shije te ndryshme…
Si parfumet qe ndryshojne sipas lekures . Cdo gje eshte neutrale . Je ti qe i jep shijen gjerave , duke i takuar .
Mbase eshte e vertete qe mendoj shume .
Por nuk eshte se mendoj shume . Fiksohem , eshte ndryshe . Ashtu si atehere kur kam te gjithe shtepine rremuje sa duket se ka qene aty tregu i mengjesit , nje stalle e vertete derrash , por une fiksohem mbi therrimet qe futen ndermjet tasteve te germave te tastieres se kompjuterit .
Per shembull ndermjet H dhe J me rane dje therrime torte me karrota .
Cfare nervash . Jam i pushtuar dhe i varrosur nga rremuja ne te gjithe shtepine , por jam i bezdisur nga ato therrime te poshtra .
Nuk mund te bej sikur s’ka asgje . Kaloj ore duke fryre . Ose kerkoj t’i heq me laps . . Hjjhjuujjnjjhjjghhjjjhj. ( E provova , por kot .)
Ky i therrimeve eshte nje problem qe do e zgjidh me vone . Vazhdojme perpara . . Hjjhujhjhjhu-juujhjhjhjh ( me falni , ishte nje moment dobesie).
Duke menduar per shoqerine time dhe duke analizuar mire situaten , mbase problemi ishte qe ne ate kohe isha ca i lodhur me te njejtat gjera te zakonshme .
Me kujtohet qe kur ishim te vegjel , kalonim mbremjet jo duke bere diēka , por duke vendosur ēfare te benim .
Hahej nje pice , me pas hypej ne makine , fillohej te behej lista e vendeve ku mund te shkohej , festa , lokale , bare etj . , dhe me pas ndersa kerkohej te merrej nje vendim , perfundonte gjithmone qe mbyteshim duke tymosur te dredhura , derisa njeri te thoshte « une u trasha , po iki ne shtepi , shihemi neser », dhe qe aty nje nga nje dilej nga skena .
Ato makina nuk jane me . Sediljet me ato vrimat e te djegurave ishin hartat e merzise tone .
Xhama te mjegulluar , zhurme pardesysh qe ferkoheshin dhe ēakmake qe ngjanin si flakehedhese .
Dhe shume ftohte .
Nese nuk kishim per te tymosur benim mbledhje parash dhe kalonim mbremjen duke e kerkuar , me rrezikun shpesh qe te bleje brum gome , e quajtur ‘’qelbese’’ , nga nje marokien qe te therriste ‘’ mik’’.
« Shkemi , mik , hajde te une she do te bej nje hishtori te bukur… »
Mbase kishim mbaruar edhe letrat , prandaj duhej gjetur nje te vullnetshem ne shoqeri qe kishte qef te zbrazte cigaret e zakonshme nga duhani . Sigurisht ai i vullnetshmi nuk isha une . Une , qe refuzoja edhe te rrotulloja me letrat e shkurtra . Imagjino te zbraz cigare duhani .
Do ta ndaloja , shitjen e letrave te shkurtra per t’u dredhur .
Duke u rritur , sidoqofte nuk ndryshoi edhe aq shume . Praktikisht nga e pira ne makine shkoi ne te piren ne shtepi .
Shkohej ne shtepine e njerit , hahej darka , spostoheshim mbi divan dhe rrotullohej bota .
Ndermjet frazave te tipit ‘’Ku do shkojme ? Cfare do bejme ? Nuk ka asnje budallek per te bere ne kete qytet’’ , duke u mbytur me mariuane dhe alkol mbarohej mbremja .
Shkaterroheshim ne ate pike , duke u pare ne fytyre , ngjante se ishim ne ndonje bar te Luftes se yjeve . Ca nete ishin edhe argetuese , por shume te tjera ishin si goditje ēekiēi ne geshtenja .
Merzi merzi merzi . Dukej se , duke mos gjetur nje kuptim per jeten , nuk mbetej veēse ta shkaterroje.
Prandaj ndryshimet me te rendesishme ne shoqerine time si perfundim kishin qene :ambjenti perreth . Ne fillim stolat e parkut te vogel , pastaj makina , pastaj divani .
Gjeja e ēuditshme duke e pare qe ketu ishte se ishim te bindur qe jemi te lire .
Fakti qe ke nje makine , te tymosesh , te mund te rrish verdalle deri vone, apo te besh ate qe kishim deshire , na jepte si shkembim iluzionin e lirise .
Nje liri sa per dukje . Te lire , por te rrethuar me gardh . Nje rrethim me hekura qe nuk mund te shiheshin .
Edhe sepse shpesh perballeshim me jeten qe kishin bere prinderit tane .Sa here kam degjuar fraza te tipit : ‘’Ju te rinjte nuk e dini ēfare do te thote sakrifice .’’
Prandaj ne ishim ata me fat . Ne fakt e verteta ishte se ne nuk ishim me te lire se ata . Thjesht kishim zgjatur pak ate zinxhir te padukshem . Dhe nuk ishim as me te pasur . Thjesht kishim me shume gjera .
Mbase liria nuk eshte as qe te besh ate qe do pa limit , por me mire qendron qe te dish te t’i japin ato qe do.
Mos te jesh skllav i pasionit , i deshirave . Te jesh zot i vetes tende .
Por une nuk isha i lire as nga gjykimet e te tjereve .
Sa here do kisha dashur te them ne fund te mbremjes : ‘’ Hajt, ikim te gjithe bashke , keshtu asnje nuk flet keq per ata qe iken perpara’’.
Disa here kisha frike te ikja i pari .
Edhe pse flisja shpesh per liri , duhet te them se pak ma fuste friken .
Liria te bente me frike . Sido qe te jete , te lire apo jo te lire , ne , ne ate periudhe rrotulloheshim rreth vetes tone . Gjithmone aty .
Dukeshim femije ne karusel.
Kur isha i vogel dhe shkoja ne det , me mbahet mend gjyshja ime qe me ēonte gjithmone ne parkun e lojerave . Me pelqente aq shume .
Beja nje xhiro me motorrin , pastaj te anija kozmike qe ngrihet , me pas te kali , te karroca , te furgoni i zjarrfiksave , te rraketa . Sa bukur kur hypja dhe nisej . Sa shemtuar kur me thoshin : « Tani mjaft , shkojme ne shtepi ».
Ato makina te vogla do i kisha shkulur , do i kisha zhvidhosur dhe do i kisha marre . Do i kisha marre ne shtepi aq shume me pelqenin . Imagjinoja te mundja t’i perdorja ne rruge sikur te ishin te verteta . Sa bukur te enderrosh .
Me kujtohet nje here qe nje zoteri kishte zbritur nga karuseli ne levizje dhe kishte rene . Meqenese une isha i ulur ne makinen e ambulances , e pyeta veten me vite me pas nese prisnin nga une qe te beja diēka .
Rrotullohesha ne ate karusel duke kenduar , duke uleritur e duke u munduar te kapja litarin qe do te me bente te fitoja nje xhiro falas .
Nese ja dilja shikoja gjyshen time me krenari dhe e perdridhja qafen qe te mos e humbja nga syte as edhe nje sekonde . Fytyra ime e buzeqeshur ishte sikur bertiste :’’ Ejj… gjy –she… fitova… jam i zoti , a je krenare per supernipin ?’’.
Kujtimet ne karusel jane nje metafore perfekte per jeten tone ne ate periudhe . Ishim edhe ne mbi nje karusel .
Ajo qe kur niset e ke te veshtire te zbresesh . Por aty nuk ka karroca te verteta , makina te verteta , anije kozmike te verteta .
Jetonim me ambicjen e vetme qe te arrinim te shkulnim ndonje litar per te pasur momentin tone te lavdise dhe nje xhiro tjeter ne karusel .
Ai karusel , ama , nuk eshte jete , por nxjerr nje skene parodine. ‘’Parodine e jetes’’.
Ndersa jeta , jeta e vertete ishte poshte . Me afer se sa mund ta mendoja . Nje hap . Por ai hap na takonte neve . Duhet pasur kurajo . Kurajoja per te zbritur . Kurajoja per te ndaluar ate ekzistence . Kurajoja per te qene i lire .
Por te zbrisje nga karuseli do te thoshte te ndaloje . Dhe une , pershembull , nuk isha i afte .
Duhej gjithmone te isha ne levizje , gjithmone i zene , gjithmone plot me gjera . Ishte nje jete qe ikja , qe vrapoja , qe arratisesha nga frikerat e mia , nga nje melankoli e vazhdueshme , nga nje lloj depresioni . Nga heshtja . Nga vetmia .
Gjithmone kisha nevoje te beja diēka . Kisha gjithmone nevoje te isha i perfshire ne nje projekt , i zene , i ngarkuar , per te qendruar larg nga vetja .
Ne ēdo lloj momenti .
Kur shkova te jetoj vetem , ditet e para , ēmendesha . Ne tavoline ,pershembull , isha mesuar te rrija me te mite dhe me televizorin ndezur .
Mbremjen e pare qe hengra darke vetem , ne nje moment fillova te marr ne telefon .
Vetem fare ne heshtje degjoja zhurmen e ushqimit qe pertypja . Sallata kerciste ne goje . Piruni grricte pjaten . E me pas heshtje . Cmendesha . Hapja listen e kontakteve te telefonit dhe merrja ndonje . Edhe sikur te ishte dikush qe s’kisha deshire ta degjoja .
« Ckemi , si shkon ? ‘U be ca kohe’ qe nuk flasim . Po joo , nuk te mora ne telefon se nuk kisha asgje per te bere . Per ke me kujton ti , per nje m.ut ? » I zbuluar menjehere !
Ne ato momente vetmie do t’u isha pergjigjur edhe atyre qe do me kishin marre me ‘’anonim’’ apo ‘’numer privat’’.
Ata qe zakonisht e shikon me ngulm telefonin sepse je kurioz te dish kush eshte , por ke edhe frike se mos eshte ndonje qe te ēan derrasat dhe nuk di ēfare te besh .Nje kurth monstruoz .
Nje here e nje kohe nuk e dije kurre kush te merrte nese nuk pergjigjeshe . Kurse tani , i mesuar qe ta shohesh me pare , anonimet te nxjerrin nga rehatia . Perveē kur te therret dikush dhe ti nuk i pergjigjesh sepse nuk te behet per ta degjuar ; por ai , pas pak te merr anonim… atehere e di qe nuk te pelqen ta degjosh .
Edhe ne makine duhej gjithmone te beja diēka , te pija cigare , te kendoja . Me fjale te tjera nuk arrija dot asnjehere te qendroja palevizur dhe ne heshtje .
Megjithate , problemi ishte qe duhej ne ndonje menyre te kerceja nga ai karusel , dhe hapi i pare per te bere ishte pikerisht te mos leviz . Te ndaloj .
Krijoni Kontakt