Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    Anti Zombizem SigPunizem Maska e Duaje Siveten
    Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698

Ish ushtarakët të Ri-organizohen ne nje Shoqate

Gazeta Sot, 07 Shtator 2011

Ish ushtarakët, koha për aderim në një shoqatë të vetme
    Nga Xheladin ÇELMETA

Ish ushtarakët duhet të riorganizohen. Sa më parë të jetë e mundur.

Përvoja e deritanishme ka treguar qartazi, se aderimi në disa shoqata nuk i ka sjellë asnjë dobi objektivit bazë të tyre, rifitimit të një Statusi të plotë. E vlerësoj si një definicion të saktë, atë që ka shprehur disa herë në media, koloneli në rezervë Pëllumb Zaimi, se “që shoqata e ish ushtarakëve të ketë një mision dinjitoz, së pari vetë ish-ushtarakët duhet të angazhohen. Të angazhohen konkretisht. Të paguajnë edhe kuotazicione”.“Ngrehina” e çdo shoqate është e destinuar të bjerë pa këtë lloj kontributi, i cili normalisht duhet të jetë modest, jo dëmtues për xhepat e varfër të tyre, por ama që duhet të jetë ekzaktësisht korrekt dhe transparent.

Për Statusin e Ushtarakut, qysh pas vitit 1991 e këtej, dihet që ka një përpjekje të përhershme nga ish ushtarakët, që ai të përfitohet në të gjithë dimensionin e vet. Ish ushtarakët kanë protestuar edhe kur në pushtet kanë qenë të majtët, edhe kur kanë qenë të djathtët, sikurse ndodh tani. Por e vërteta është se zëri i protestës së tyre ishte shumë më “agresiv” kur e majta kishte drejtimin e vendit pas 1997-tës. Kujtojmë që gjatë viteve 2000-2002, këto protesta ishin në apogjeun e tyre. Ish ushtarakët protestuan edhe para një viti përpara godinës së Parlamentit shqiptar, për t’ju kundërvënë Aktit Normativ lidhur me pensionet. Në të dy rastet, rezultatet kanë qenë thjeshtë mediatike. Këto protesta, më së shumti iu kanë vlejtur reporterëve të shtypit për të mbushur hapsirat televizive apo ato të gazetave, se sa vetë ish ushtarakëve.

Aktualisht, sot kemi në veprim dhjetra shoqata të ish ushtarakëve. Natyrisht, asnjëra prej tyre nuk thotë që Statusi i Ushtarakut nuk duhet të zbatohet. Presidentët e këtyre shoqatave të ish ushtarakëve (natyrisht, ata janë persona pa ndonjë fuqi ekzekutive), të parin objektiv të tyre thonë se kanë Statusin e Ushtarakut. Por kur vjen puna për tu bashkuar në një tryezë, dhe për ta mbështetur këtë objektiv madhor, hezitimet për shkaqe nga më banalet nisin të shfaqen. Ta zemë; si shoqata Kombëtare e Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë (ShKURSh), ashtu edhe Aleanca Kombëtare e Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë (AKURSh), e të tjera, që është vështirë tua artikulosh emrat, ndahen mes tyre për vogëlsi dhe jo për çështje thelbësore. Njera “krenohet” se “kemi bashkëpunime intensive me NATO-n”, e tjetra se “kemi programe konkrete pune me EUROMIL-in”. As njera, e as tjetra nuk bien poshtë, natyrisht, por e gjithë puna është se si të jemi bashkë në këto synime, për t’i afruar ish ushtarakët në një organizatë të vetme, në një shoqatë të vetme për të “rritur akordin e zërit”. Jo të mbetemi si deri tani; “shoqata e aviatorëve”, “shoqata e xhenierëve”, “shoqata e topografëve”, “shoqata e këmbësorëve”, etj., etj.

Ky “pyll” shoqatash, natyrisht që nuk do të na orientojë aspak drejt Statusit të Ushtarakut. Asnjë lloj rëndësie nuk ka, e nuk do të ketë, se kush do jetë në pushtet sot a nesër. Gjithçka varet nga vetë ish ushtarakët, nga aftësia e tyre për t’u riorganizuar me standarde, vërtetë euroatlantike, vërtetë perëndimore. Tendencat e kohëve të fundit për riorganizimin e ish ushtarakëve në një shoqatë të vetme, duket se do jenë dhe shkëndijat e para të një lufte ambicioze për të shmangur “shkërmoqjen” e komunitetit të ish ushtarakëve në gjithë vendin. Jam tronditur një mëngjes teksa një telefonuese e emisionit të mëngjesit të gazetarit Bashkim Hoxha, familje minatori, i përfliste ish ushtarakët si “parazitë të dikurshëm” që “s’paskan bërë gjë tjetër veçse, paskan ngrënë konserva mishi”(!). Njëlloj sikur ne ish ushtarakët të përflasim minatorët, për racionin e qumështit që e merrnin falas dikur, përpara se të hynin në galeri. Si ish ushtarakët, edhe minatorët e kanë të drejtën e tyre për të fituar atë që iu takon me ligj, për punën e vështirë që kanë patur secili në profilin e vet. Ish ushtarakët duhet të riorganizohen në një shoqatë të vetme, jo për zhurmë mediatike, siç kanë bërë deri tani, por për të sensibilizuar e argumentuar në institucionet më të larta të shtetit, deri në Parlament, se përse atyre iu takon Statusi i mohuar deri tani.

Të studiohet përvoja amerikane, gjermane, britanike, franceze, zviceriane, apo edhe e vendeve afër nesh, si Italia apo Greqia. Ne jemi tani pjesë e NATO-s, dhe këtë gjë e themi me krenari legjitime, por të mos na rrëmbejë euforia e kotë, sikur çdo gjë tek ne funksionon sipas rregullave e standardeve të NATO-s. Natyrisht, jo se nuk duam, por se kaq mundemi për momentin si shtet e si qeveri. Ky shtet, sigurisht që do të përparojë më tej në këtë drejtim në të ardhmen.

Ish ushtarakët duhet me çdo kusht të rifitojnë dinjitetin e tyre në shoqërinë shqiptare. Të jetojnë si qytetarë normalë në këtë vend; të akomodohen me strehim; dhe jo të ndodhë që edhe pas lirimit nga ushtria, të jenë ende pa një çati mbi krye. Ta kenë pensionin e tyre të hedhur në një kartë krediti, dhe jo të shtyhen e të shqyhen nëpër radhë sportelesh për të marrë lekët në çdo datë “një” të çdo muaji. Ish ushtarakët shqiptarë duhet të jenë aq dinjitozë sa të mos i shohin me një zili të shprehur ish ushtarakët e vendeve të tjera europianë e atyre të NATO-s, sa herë që ata vijnë me ture vizitash në Shqipëri dhe kanë të tëra mundësitë të bëjnë turizëm elitar apo “shopingje” klasi. Ish ushtarakët shqiptarë së fundi, nuk kanë arsye të vuajnë moshën e tretë më keq sesa baballarët e tyre dje. Ndryshe, do të ishte vërtetë paradoks.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    keta zhapiker nuku kan marre pjese ne asnji beteje per mbrotjen e atdheut..

kan ngren e pire ne kurriz te buxhetit te shtetit ton te varfer..

u ka dhene saliu te han e pine tash 20 vjet pa bere asnji sherbim per ushtrine.. perkundrazi kan qene dhe jane armat rezerve por dhe aktive e partise qe me plenumet e saja u a masakroj ketyre m.uterve oficeret me te mire..

kjo armate parazitesh skan te ngopur duke ngren qyl djersen e popullit..

ne 97 ten keta qelbaniker udhehoqen zan causherine.. se si ti masakrojne rojet e ushtrise e ti plackisin magazet e armatimit.. e se si te shkrepin automato kallasho mortajo mitralozat.. kunder shtetit demokratik..

pse duan keta te bashkohen..

qe te jene ushtri e fuqishme 21 janaroiste 97-toiste.. e gatshme per yxhym kunder shtetit kur ti urdheroje komisari gjinush rucaj..

..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-01-2011
    Postime
    2,425
    ushtaraket tane u ngriten kunder shqiperise ne 97-en.
    ata duhen burgosur te gjithe.
    te gjithe jane mesuar me poshtersira, u pelqejne dallaveret, mendojne vetem per familjen e tyre, nuk kane ndjenja atdhetarizmi

Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    keta zhapiker nuku kan marre pjese ne asnji beteje per mbrotjen e atdheut..

kan ngren e pire ne kurriz te buxhetit te shtetit ton te varfer..

u ka dhene saliu te han e pine tash 20 vjet pa bere asnji sherbim per ushtrine.. perkundrazi kan qene dhe jane armat rezerve por dhe aktive e partise qe me plenumet e saja u a masakroj ketyre m.uterve oficeret me te mire..

kjo armate parazitesh skan te ngopur duke ngren qyl djersen e popullit..

ne 97 ten keta qelbaniker udhehoqen zan causherine.. se si ti masakrojne rojet e ushtrise e ti plackisin magazet e armatimit.. e se si te shkrepin automato kallasho mortajo mitralozat.. kunder shtetit demokratik..

pse duan keta te bashkohen..

qe te jene ushtri e fuqishme 21 janaroiste 97-toiste.. e gatshme per yxhym kunder shtetit kur ti urdheroje komisari gjinush rucaj..

..
    Siç e pershkruan edhe i sipershenuari, saliu rezulton te jete krye-zhapiku!

Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    Ushtaraket qenkan te bashkuar ... bashkimi ben fuçine ...

Sot News, Publikuar te Marten, 13 Shtator 2011

Ushtarakët janë të bashkuar
    Nga Shkëlqim BEJO, Vlash BUSHI

Në gazetën “Sot” të datës 7 shtator 2011, botohet artikulli i zotit Xheladin Çelmeta me titull: “Ish ushtarakët, koha për aderim në një shoqatë të vetme”. Ta fillojmë me diçka të thjeshtë që nuk shkon. Qysh në titull, por edhe në të gjithë shkrimin, përdoret emërtimi “ish ushtarakët”. Është mirë që, në artikuj në gazeta të rëndësishme, sikurse është gazeta “Sot”, të përdoren përcaktimet ligjore të emërtimeve dhe këto janë saktësuar qartë në ligjin nr. 9210 datë 23.03.2004, “Për statusin e ushtarakut të FA të RSh” dhe janë: “..ushtarakë aktiv,..ushtarakë në lirim,…ushtarakë në rezervë,…ushtarakë në pension” dhe, jo ish ushtarakë. Për ju kjo mund të duket e parëndësishme, por kjo ka vlerën e vet, se tregon se sa njihen ligjet dhe cili është koncepti për ushtarakët.

Kjo sa për shpjegim dhe tani të hyjmë në temë, për aderimin e ushtarakëve në një shoqatë të vetme.Ushtarakët janë të bashkuar dhe jo të përçarë. Ushtarakët janë të bashkuar në Shoqatën Kombëtarë të Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë – ShKURSh. Kushdo që në shtyp apo poshtë e lartë thotë të kundërtën, punon kundër interesave të ushtarakëve. Mund të jetë ndonjë, i cili nuk ka hyrë në këtë shoqatë ose, janë disa ish anëtarë të saj, madje edhe të zgjedhur në organet drejtuese, si në asamble, këshill drejtues e deri të cilët, për qejfmbetje, u vetëlarguan nga shoqata, pra nuk u përjashtuan. Shoqatë Kombëtare të Ushtarakëve ka vetëm një, ajo është Shoqata Kombëtare e Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë, kurse shoqata e xhenjerëve, e artiljerëve, e këmbësorëve e të tjerë, sipas armëve e shërbimeve që ka ushtria, bashkojnë ushtarakët sipas sektorëve dhe janë shoqata që nuk marrin dot mbi vehte përfaqësimin dhe mbrojtjen e interesave të të gjithë ushtarakëve.Shoqata Kombëtare e Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë, e formuar që 16 vjet më parë, përfshin në gjirin e sajë ushtarakë të të gjithë armeve e shërbimeve, bile edhe nga repartet e organet e Ministrisë së Punëve të Brendshme, të organizuar në degë në të gjithë rrethet e vendit, ka degë në Athinë e Selanik të Greqisë, në Milano e Nju Jork, anëtarët e saj paguajnë kuotizacionet dhe si shoqatë, jemi anëtarë me të drejta të plota në Konfederatën Ndëraleate të Oficerëve në Rezervë të NATO-s (CIOR), ku dhe paguajmë kuotën e anëtarësisë 1.500 euro në vit. Dua të theksoj se, të gjitha rrethet, por edhe Tropoja e largët, me kryetar kolegun tonë të nderuar, Muharrem Nezirin, nuk harron të dërgojë, herë pas here kuotat, për shoqatën. Shoqata jonë zhvillon aktivitete të ndryshme jo vetëm në vend, por edhe në plan ndërkombëtar.

Veç të tjerave, në fund të muajit tetor 2011, CIOR do të zhvillojë në Tiranë një Ëorkshop me pjesëmarrës nga vende të ndryshme antarë të CIOR-it ose, e thënë ndryshe, të NATO-s. Po kush janë ata që i fryjnë kërkesës për “bashkim”?! Janë ata që u larguan nga shoqata jonë, sikurse e thamë edhe pak më lart dhe krijuan atë që e quajtën shoqata e “elitës” së ushtrisë, e “nomenklaturës së Byrosë Politike” dhe tani me qenë se nuk kanë antarësi, kërkojnë bashkim. Ne të bashkuar jemi, kurse ju të nderuar kolegë, në qoftë se e keni kuptuar se keni bërë gabim që u larguat, deklaroni shpërndarjen e shoqatës tuaj inekzistente dhe fillojeni edhe një herë si anëtarë të thjeshtë, dhe duke konkurruar me vota. Urojmë që të arrini shkallët më të larta, deri te Presidenti i shoqatës. Në rast se dëshironi të mbani Aleancën tuaj, kritikoni qeverinë dhe politikën e jo kolegët tuaj, në qofte se synimet tuaja janë mbrojtja e ushtarakëve; bashkërendoni veprimet më në dhe mos bëni si për Aktin Normativ që nuk morët pjesë në protesta se “ishit të ndryshëm nga ne”.Por, le të kthejmë pak kokën prapa dhe të rikujtojmë disa probleme të pakëndshme që kanë krijuar kolegët që u larguan nga shoqata. Pas fitores në Gjykatën Kushtetuese për ankesën që bëmë kundër ligjit Nr.9481 datë 16.02.2006, në korrik 2007 na u kërkua një kompromis që të bënim, për shtyrjen 6 muaj të afatit të hyrjes në fuqi të të drejtave financiare të ligjit, por ky grup nguli këmbë që të drejtat të fillonin më 1 janar e jo me 1 korrik 2006.Po të ishte pranuar ky kompromis, të gjithë grupet e përfituesve, përfshi dhe pensioni i parakohshëm, do t’i kishim marrë të drejtat e tyre më parë dhe jo më 1 korrik 2009, dy vjet më vonë.

Plus kësaj, koha bëri të vetën, maratona e gjatë, bëj ligje e kundërshto në Gjykatën Kushtetuese, çoi në degradimin dhe në përkeqësimin e ligjeve, sa që akti normativ i nëntorit 2010, në zbatim të ligjit nr.10142 datë 15 maj 2009, dënoi rëndë të gjithë përfituesit e pensionit të parakohshëm për vjetërsi shërbimi, si ata që sot janë në shërbim aktiv, ashtu edhe ata që e kanë përfituar më parë pensionin e parakohshëm. Le të shohim edhe diçka tjetër, kush e thirri në skenën e historisë Shoqatën KURSh dhe kush e thirri Aleancën e Ushtarakëve në Rezervë. Shoqatën KURSh në skenën e historisë e thirrën padrejtësitë, nëpërkëmbja, braktisja që u bëri ushtarakëve shteti, të cilit ata i shërbyen me devotshmëri, e bëri prerja me vendimin e KM nr. 7 datë 10 janar 1996 edhe e asaj pak lëmoshe nga qeveria e asaj kohe, ushtarakëve të dalë në reformë nga korriku 1992, duke i hedhur në rrugë dhe pa asnjë trajtim financiar. Kjo bëri që ushtarakët të revoltohen, u vunë në lëvizje për të kërkuar të drejtat, por veç e veç nuk fitohet gjë, kjo çoi ne nevojën e bashkimit dhe, nga lëvizjet e vogla, më 8 prill 1996 u krijua kjo shoqatë që kemi sot.Po shoqatën e Aleancës së Ushtarakëve në Rezervë kush e thirri në skenën e historisë? Mendojmë se e thirri egoizmi, karrierizmi, për të mos thënë që mund të ketë patur edhe ndonjë shtysë politike. Partitë dhe qeveritë, asnjëherë nuk na duan të bashkuar, pasi të përçarë na sundojnë e keqtrajtojnë më lehtë.

Edhe diçka tjetër zoti Çelmeta, ju nuk jeni në dijeni të aktiviteteve të gjëra e të larmishme që ka bërë shoqata jonë, prandaj ka edhe pasaktësi në shkrimin tuaj. Protestat e zhvilluara nga shoqata jonë nuk kanë qenë mediatike. Protesta shoqata ka bërë më 1996, me një herë pas krijimit të saj. Gjatë vitit 1997 u tregua e gatshme dhe ndihmoi në riorganizimin e ushtrisë të shkatërruar pa luftë, pas normalizimit të gjendjes, më 1998 u zhvillua protestë e madhe ku, qeveria e asaj kohe, vuri policinë kundër ushtarakëve, na goditën me shkopinj gome dhe arrestuan 22 nga shokët tanë, përfshi edhe kryetarin e asaj kohe, Zyhdi Kroi. Në rezultat të protestave, qeveria u detyrua dhe nxori ligjin nr. 8521 datë 30.07.1999, zbatimi i të cilit u bë në vitin 2000, me të drejta nga 1 janar 1999. Por kërkesat tona nuk reshtën, kërkuam që statusi i ushtarakut dhe ligji i pensioneve suplementare, përfshi edhe pensionet e plota të pleqërisë, të përmirësoheshin. Përsëri, në saj të protestave të bëra, doli ligji nr.9410, datë 23 mars 2004 “Për statusin e ushtarakut të Forcave të Armatosura te RSh” dhe, një vit më vonë, doli ligji nr. 9418 datë 20.05.2005 për pensionet e parakohshme e suplementare.Por aty, nëpërmjet pikës 6 të nenit 14, i jepej zgjidhje edhe pensioneve të plota të pleqërisë për ushtarakët e dalë në reformë nga viti 1992. Rrjedha e mëvonshme e ligjit të 20 majit 2005 dihet, ai nuk u zbatua nga maxhoranca që erdhi në pushtet, por ai u përkeqësua me ligjin e 16 shkurtit 2006 dhe, më keq, me ligjin e 15 majit 2009.

Megjithatë, krahas ndjekjes së problemit në rrugë institucionale, se dy herë është vënë në lëvizje Gjykata Kushtetuese dhe kemi fituar ligjërisht, asnjëherë nuk kanë reshtur edhe protestat. Edhe një herë e them se, protestat e shoqatës tonë nuk kanë qenë mediatike, për të furnizuar me material për gazetat, megjithëse gazeta “Ushtria”, ku ju punonit në atë kohë, nuk shkroi asnjëherë dhe asnjë rresht, po ashtu material edhe për televizionet. Logjika juaj që të kritikoni ata që morën pjesë në protesta se na paskësh qenë “mediatike” dhe të lavdëroni ata që nuk morën pjesë, duket logjikë struci, për të mos thënë dashakeqe. Protestat tona i emërton e i trajton si mediatike ndonjë që nuk ka marrë pjesë në to dhe nuk ka parë përmasat e tyre. Aleancën tuaj nuk e kemi parë që të bëjë ndonjë aktivitet të fuqishëm, (përjashto takimet me qofte e raki) që t’i mbledhë rripat qeverisë, bile nuk është aspak normale që, disa artikujt e botuar nga “Aleanca…”, shoqërohen me fotografi nga ato të protestave të bëra nga Shoqata KURSh. Kësaj po t’i vesh emirin e vërtetë, shkon edhe në shkeljen e ligjit për të drejtat e autorit.I kërkoj ndjesë lexuesit për zgjatjen që bëra, por krahas disa artikujve që kam bërë më parë, e pashë të nevojshme të përmend disa gjëra. Ushtarakët janë të bashkuar, janë bashkuar në Shoqatën Kombëtare të Ushtarakëve në Rezervë të Shqipërisë. Jeni ju dhe disa kolegë tuaj që jeni të veçuar. Juve ju ftoj, ejani dhe bëhuni pjesë e shoqatës tonë, bëhuni pjesë e zgjidhjes së problemeve të ushtarakëve. Edhe një herë ftoj kolegët tanë që kanë qenë antarë të Shoqatës KURSh, të rikthehen në gjirin e saj, ajo ka zemër të madhe dhe do t’i presë me kënaqësi. Një pjesë e aleancistëve që kanë patur detyra të rëndësishme dikur, le të tregohen para masës së madhe të ushtarakëve se janë po ata që kanë qenë dikur e që kërkonin drejtësi, unitet e respekt reciprok, të shikojnë përsëri bashkimin e jo përçarjen, duke shkrire atë lloj organizmi të krijuar për inat të kolegeve, le të lënë në një anë ngarkesat politike e qejfmbetjet e ndryshme, të vijnë e të aderojnë në Shoqatën e vetme Kombëtare të Ushtarakëve, me qëllim që zëri ynë i përbashkët të jetë akoma më i fuqishëm, me qëllim që të vëmë në vend dinjitetin e nëpërkëmbur nga politika e mbrapshtë. Problemet për të diskutuar dhe për të rregulluar janë mjaft. Ushtarakët janë të papërfaqësuar në politikë në mënyrë direkte, pavarësisht nëse organizimi i tyre është shoqatë apo formacion politik. Forma nuk përfaqëson gjithmonë përmbajtjen, ndërsa mundësitë janë.Ne jemi të bashkuar. Ejani, ju mirëpresim.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    "antisigurimsi".. "antibllokmeni".. e "antienveristi" dujcuf.. i shqetsuar per ushtaraket..

pse valle..?

ta thom u..

sepse i shqetsuari dujcuf.. shqetsohet se mos nuku jan te kompletuara e kopsitura mire falangat 97-tshe e 21 janarshe.. per kriengritjen tjater qe po pergatit shtabi bllokqen i ed rucit.. kunder shtetit shqiptar.. dhe ushataraket rezerviste e pensioniste e staliniste llogariten ne seli roze si regjiment besnik i mafies.. selim roziste..

kte shqetsim ka dhe banda hakmarrja dhe ed ruci e ramizi bashk me nexhin..

..

Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    Uuuh, mor shoki salli, ushtarakat a jane popull apo jo, o pionier i perjetshem i enverit!

apo i don si ai ish-gjenerajli qe iu "zbulua" rrefimi per shkelzenin, e mbasandaj i mbushi qillotat ...

perqaj e sundo ne emer te karriges kryeministrore, o shoki salli, po vendi ne te semes te veje!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-09-2011
    Postime
    105
    derisa ne shqiperi s'ka ligje dhe nuk kane perfunduar neper burgje kane te drejte te kerkojne c'fare do lloj gjeje.
    Lumturia nuk eshte te besh c'do gje qe do, por te duash c'do gje qe ben!!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •