Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9
    i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767

“Më pëlqen Shqipëria sepse këtu kursej para”

“Në Shqipëri më mirë se në Filipine dhe ShBa”

Kuzhinieri filipinas jeton në Tiranë prej tre vjetësh si një emigrant me kontratë pune. Ka punuar në vende të ndryshme, por i pëlqen shumë Shqipëria, për të sjellë edhe familjen, por “qenkërka shumë vështirë për dokumenta”.

Nga Magdalena Alla

“Nuk dua të rri në një vend. E kam pasion njohjen e botës. Sa jam ende i ri dua të jetoj dhe punoj në vende të ndryshme”. Dhe këto tre vitet e fundit, rastësia dhe zgjedhja e tij e sollën në fillim me kureshtje dhe e mbajtën më pas me dëshirë të madhe në Shqipëri. Edhe pse në atdheun e tij, Filipinen e largët, ka lënë bashkëshorten dhe tre fëmijë, të cilëve nuk ka mundësi t’iu gjendet pranë ‘për natë e për ditë’ veçse me paratë që iu dërgon çdo muaj. ‘Vetë nuk shkoj dot më shumë se një herë në vit”, thotë Ronilo P. Momandre. Është një emigrant me plot kuptimin e fjalës në Shqipëri, i ardhur në Tiranë falë një kontrate pune si kuzhinier i recetave unike japoneze, edhe sushit të famshëm në gjithë botën. ‘Po prisja të më ridilte oferta e punës për në ShBa, por papritur më ofruan Shqipërinë. Nuk dija asgjë për këtë vend dhe e para gjë që bëra ishte kërkimi në internet. Pashë dhe lexova diçka mbi historinë, qytetet dhe si kureshtar që jam nga natyra vendosa ta provoja, edhe pse familja ime e kundërshtoi këtë zgjedhje”. Të tjera vende ku ka punuar më parë Ronilo kanë qenë Japonia, Meksika, ShBA dhe atdheu i tij, Filipine. Por në krahasim me gjithë të tjerat, Shqipëria iu bë vendi ku po qëndron më gjatë dhe nga nuk i iket. “Më pëlqen shumë Shqipëria, natyra e bukur, njerëzit miqësorë. Me atdheun tim nuk ka të krahasuar, sepse këtu edhe pse ka probleme, prapë ka më siguri jete, ka më shumë mirëqenie. Edhe në ShBA ato pará që fiton i prish, ndërsa këtu mund t’i kursesh, jo se çmimet janë më lirë, përkundrazi, por jeta është më e thjeshtë, vendet ku do të shkosh, shërbimet i ke afër, nuk të duhet të harxhosh karburant me kilometra etj, etj.” Por Shqipëria shijohet meqë Roni ka një rrogë jo alashqiptare, por 2000 euro në muaj nga të cilat 1500 ia dërgon familjes në Manila, meqë fëmijët i ka në shkolla me pagesë, ndërsa me 500 euro ia kalon vetë për mrekulli në Tiranë, ndërkohë që edhe qiranë e ka të paguar nga punëdhënësi dhe ngrënien të sigurt në restorantin japonez ku punon. Me një shqipe jo të keqe Ronilo tregon se midis ShBA-së dhe Shqipërisë do zgjidhte për të jetuar Shqipërinë. “E kam menduar seriozisht të merrja gjithë familjen këtu, por është shumë vështirë për të bërë dokumentat si shtetas shqiptar.”

Gjithë ditën gjendet në restorant me hundët e tejngopura me erërat tipike të kuzhinës japoneze, ndaj kur dëshiron të hajë vetë gatimet edhe i përzien. I pëlqen edhe kuzhina dhe ushqimet shqiptare. “Mishi i viçit, pulës, peshkut janë shumë të shijshëm”.

Do të vazhdojë të eksplorojë botën apo do të rikthehet tek rrënjët dhe në gjirin e familjes? “Në të ardhmen? Nëse nuk e rinovoj dot kontratën për të qëndruar në Shqipëri, hera tjetër do të jetë Gjermania, ndoshta. Më vonë do kthehem përfundimisht në atdhe, në Manila. Aty kam një biznes, një bar dhe bilardo timen dhe s’do të lëviz më”.Shekulli

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-01-2011
    Postime
    2,425
    s`eshte keq po te maresh 2000 euro ne shqiperi. aq me teper per nje filipinas qe nuk di te jetoj. filipinasit jane te gjithe skllever ne kine; ky paska shans qe qenka ne shqiperi.

i/e regjistruar Maska e saura
    Anëtarësuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498
    Citim Postuar më parë nga Ziti Lexo Postimin
    s`eshte keq po te maresh 2000 euro ne shqiperi. aq me teper per nje filipinas qe nuk di te jetoj. filipinasit jane te gjithe skllever ne kine; ky paska shans qe qenka ne shqiperi.

Sa i ditur qe je :P ....edhe ti ne amerik skllav duhet te jesh ...
    L'invidia e la forma piu sincera di ammmmirazione.

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    Ne mos gabohem 2,000 euro i thone $2800. Nje individ i vetem bene nje jete normale me kaq ne amerike imagjino ne shqiperi. Shqiperia nuk eshte se eshte keq por ska disa kushte edhe pune. Ky punen e ka edhe te ardhurat i ka te mira, shpenzime nuk ka sepse si thuhet ne artikull shtepia falas, ushqimi falas.
    I LOVE GOD

j&g

i/e regjistruar Maska e landi45
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    1,711
    o shoku ky robi merr 2 fishin e guzhiniereve qe punojne ne anije te medha turistike,,,

ne disa qe kam qene ka shume filipinas marrin 1000 deri 1500 dollare ne muaj plus tip,,,

dhe me disa vite pune kthehen dhe hapin biznese ne vendin e tyre,,,

rrogat ne disa vende si filipine ,,,kine,,, indi ,,,pakistan,,,etjer jane qesharake po ti krahasosh dhe me shqiperine

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-04-2011
    Postime
    1

I lumte prapanica aij filipinasit !

Brovo ti qofte, ai punon ne Shqiperi dhe kursen, Dikush e therret skllav, dikush krahason rrogat me te Kines, Indise e ku di une gjetke...

Ne shqiptaret qe nuk kemi lene pjate pa lare ne Amerike, ndertim pa bere ne gjithe europen e shume te tjera, le pastaj grate sa "shtepi" kane lare e sa "ara" kane mbjellur dhe kur vjen puna ne Shqiperi bejme "garipat" ......., gjithsesi duhet te kemi parasysh se ne pergjithsi ish kolonite angleze kane tjeter kulture dhe profesionalizem, ne me perandorine Osmane mbetem shume prapa dhe ketu besoj eshte zanafilla dhe ketu duhet te fillohet krahasimi.

i/e regjistruar Maska e landi45
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    1,711
    Citim Postuar më parë nga Adojf Lexo Postimin
    Brovo ti qofte, ai punon ne Shqiperi dhe kursen, Dikush e therret skllav, dikush krahason rrogat me te Kines, Indise e ku di une gjetke...

Ne shqiptaret qe nuk kemi lene pjate pa lare ne Amerike, ndertim pa bere ne gjithe europen e shume te tjera, le pastaj grate sa "shtepi" kane lare e sa "ara" kane mbjellur dhe kur vjen puna ne Shqiperi bejme "garipat" ......., gjithsesi duhet te kemi parasysh se ne pergjithsi ish kolonite angleze kane tjeter kulture dhe profesionalizem, ne me perandorine Osmane mbetem shume prapa dhe ketu besoj eshte zanafilla dhe ketu duhet te fillohet krahasimi.
    o shokunuk e shava i thashe dikujt lart qe ky ne shqiperi ka gjet ameriken,,,,,

sa per ate qe punon bravo,,,,,

dhe per shqipetaret qe punojne jashte te mbajne me buke ty atje atyre bravo,,,,

sa per mua sme ben pershtypje as ky filipinasi e as ti si zhurmues qeverie,,,

se kam pare bote me sy e kom nje jete qe ti e sheh ne filma,,,

respekte

lexo pastaj posto,,,

dhe mos harro dhe kupto qa lexo

lavederon filipinasin pse punon e shane shqipetaret pse punojne,,,

QEVERIA Maska e policia911
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Vendndodhja
    new york
    Postime
    167

mos e ke fjalen per shqiptaret qe sapo hynin ne kufi mer plehere
    shikoj tani vajzay shqiptare ku punojn ne amerikne kompanite me te medha amerikone

u bone ti te krasosh shqipot ne emigrim yt mer plehere
    RROFTE SHQIPERIA

i/e regjistruar Maska e saura
    Anëtarësuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498

ZITI SI E PLAKEN MIRE ?
    mE KE PERANDORI JA KA QEJFI ASAJ NA E THUAJ AMAN SE JEMI NE MERAK :P
    L'invidia e la forma piu sincera di ammmmirazione.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •