duhet te kete patur vlleh ne Kosove, pasi ishin popullsi pastorale qe levizte shpesh neper Ballkan, nje kerkim i thjeshte, ketu thote ne Prizren quheshin Gog, mos eshte fjale serbe kjo.
http://books.google.com/books?id=GCR...Kosovo&f=false
duhet te kete patur vlleh ne Kosove, pasi ishin popullsi pastorale qe levizte shpesh neper Ballkan, nje kerkim i thjeshte, ketu thote ne Prizren quheshin Gog, mos eshte fjale serbe kjo.
http://books.google.com/books?id=GCR...Kosovo&f=false
Everyday is a gift, that's why they call it the present
Duhet te kete pasur mbase ne te kaluaren, por tani nuk e di qe ka komunitet vllehe ne Kosove, meqe nuk e di dikush te jete deklaruar ne Kosove si komunitet e tille, sepse dhe ne kohen e Jugollsavise do te kishin qene shume me te favorizuar se shqiptaret dhe do te ishte me mire te deklaroheshin ne perkatesine e tyre.
Ma merr mendja qe dhe ky komuniteti "turk" ne Kosove eshte krijuar ne kohen e Jugosllavise meqe nuk kane qene te diskriminuar sikurse kur jane deklaru shqiptare.
Keni degjuar ju per ndonje diskriminim te atyre te ashtuquajtur "turq". sigurisht se jo.
Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 11-10-2011 më 10:23
me siguri qe jane asimiluar ne serb ose jane larguar nga Kosova per ne Serbi heret. Jam kurioze te di si i quani ju vllehet? Se cerkezet jane te ardhur ne Ballkan nga rajoni i Kaukazit, s'kane lidhje me vllehet.
Everyday is a gift, that's why they call it the present
Nuk ka emertim per ta tek ne, mbase ka ezksituar me heret nuk e di, madje me te thene te drejten shumica ne Kosove nuk besoj qe e din qe ekziston nje komunitet i tille i quajtur vllahe apo te kene degjuar per te.
Vllehët nuk kanë asnjë lidhje me rumunët siç nuk kanë as me grekët. Nëse shteti rumun financon shkolla dhe kopshte për pakicat kulturore vllahe, është njëlloj sikur pakicat gjermane të financohen nga shteti anglez apo suedez. Ata janë një popullatë e mbetur jetime, pa shtet amë, ku ekzistojnë shumë teza rreth prejardhjes së tyre, ku një ndërto është ajo e mbetjeve romake. Ajo çfarë dihet saktësisht rreth tyre është se nga ana linguistike vërtetohet që gjuha latine volgare është ndarë në katër pjesë në shek VIII, ku dy nga këto pjesë ishin vllahishtja dhe rumanishtja e sotme: pra dy degë që kanë të njëjtin trung por janë të ndryshme nga njëra-tjetra, e njëjtë me paralelizmin e rasteve mes gjermanëve me anglezët dhe suedezët. Gjithashtu gjuha vllehe nuk përmban në të asnjë huazim nga gjuha hungareze, nga ku mund të vërtetohet se kjo popullatë në Ballkan i përket një lëvizjeje më të hershme se shek IX.
Ajo çfarë tentohet rregullisht, është asimilimi i kësaj popullate për hir të interesave gjeopolitike, meqë rasti paraqitet i lehtë në mungesë të shtetit amë. Shtete si Greqia, që janë ndërtuar në sajë të identitetit kulturor, të ndihmuar edhe më tej nga fetarizimi i strukturës shtetërore, e kanë edhe më të lehtë të thithin në të si një amebë, gjithçka ''pa bosht'' rreth tyre. Në Greqi ekziston një komunitet ende dhe më i gjërë me origjinë vllahe se në Shqipëri, gjithashtu edhe në Serbi dhe në Arbërinë Veriore dhe bregdetare, ku dokumentohen si elementë më vete në statutet qytetare të mesjetës, mes arbërve dhe sllavëve, por në vijueshmëri historike janë tretur në kulturën sllave apo shqiptare, siç u tretën edhe serbët e Peloponezit në atë helene pa lënë gjurmë.
Sa për figurat vllahe, janë të shumta. Madje një pjesë e mirë i takon edhe Rilindjes Kombëtare, ku dhe vetë himni kombëtar u shkrua nga një vlleh.
Ndryshuar për herë të fundit nga Uriel : 11-10-2011 më 10:55
relata refero
http://www.zemrashqiptare.net/articl...21937/1/print/
Lexojeni kete shkrim te Dr. Thanas Gjikes mbi arumunet. hajt "xua bun".
Moderator, e di vet ti...
c'do me thene qirja ja lesi
e kam degjuar shpesh nga nje shoqe
shpresoj ta kem shkruajtur mire![]()
ne fakt thuhet "Qiro leso" ose keshtu e di une ..
nuk e di cdo te thote me saktesi por perdoret zakonisht si tip "lutje" gjate ndonje katastofe. Psh, gjithmone mamaja ime e thoshte ate shprehje gjate ndonje termeti apo stuhie qe vinte. Eshte thjesht supersticioze se po te thuash ate do kaloj me kollaj.
Ndryshuar për herë të fundit nga ^SHIU^ : 11-10-2011 më 11:35
Ja disa nga njerezit me te njohur te arumuneve:
Mihal Gramenon, Themistokli Gërmenjin, Kostandin Kristoforidhin, Naum Veqilharxhin, Asdrenin, Spiro Ballkamenin, Kol Idromenon, Eli Fara, Lasgush Pordeci (Llazar Gusho), Violeta Manushi etj etj
Krijoni Kontakt