SHBA: Veshja e femrave shqiptare, e ekzagjeruar. Në biseda merren me thashetheme, meshkujt flasin për politikë
Në kabllogramet e ambasadës amerikane për Shqipërinë, zbulohen edhe detaje interesante se si e shohin ata mënyrën e jetesës dhe veshjes së shqiptarëve, sidomos femrave. Më poshtë janë dy kabllograme të shkruara në shkurt të 2008-s, ku flitet për modën që ndjekin shqiptarët, si dhe për bisedat e zakonshme të tyre dhe se si shihet dhe gjykohet femra në Shqipëri.
Teksa ecën teposhtë rrugëve të ”Bllokut”, zona më moderne e Tiranës, të lind dyshimi nëse je vërtet në një vend në zhvillim. Makinat e shtrenjta dhe veshjet e modës janë të rrejshme për syrin në fillim – por po ti shohësh nga afër kupton që nuk jnaë aq të shtrenjta, më shumë sesa farfuritëse e pompoze. Ndërsa moda ndjek trendet dhe stilet perëndimore, përshtatja e tyre në vend është interesante. Gratë menaxhere apo profesionale në Perëndim zakonisht priren drejt elegancës “casual” dhe praktike, por femrat shqiptare duket se e kanë humbur nga sytë veshjen praktike, aq sa shpesh i sheh duke ecur me taka stiletto në kalldrëmin e thyer të Sheshit Skënderbej apo përgjatë trotuareve me gropa të qytetit të tyre. Për gruan e re mesatare moda e përgjithshme konsiderohet ajo e kategorisë së klubeve të natës së e Hollivudit, ndërkohë që të rinjtë zgjedhin xhinse (mesatarisht i veshin një numër më të vogël se i tyri) dhe t-shirt të ngjitur pas trupit.
Megjithatë, në qytetet e vogla të periferisë ka një përzierje interesante të veshjeve të vjetra tradicionale me stilet e modës së fundit. Kjo ndodh zakonisht për shkak të boshllëqeve që ekzistojnë mes brezave, ku të vjetrit e një brezi janë mbërthyer pas traditës, ndërsa të rinjtë përpiqen të ndjekin modën “perëndimore” sa më shumë që të jetë e mundur (brenda kufijve zakonisht striktë të buxhetit të tyre). E veshura mirë perceptohet si një shenjë e pasurisë, e kundërta me periudhën komuniste, kur shumica e njerëzve kishin vetëm pak veshje të cilat i mbanin për vite me rradhë. Tani shumë njerëz harxhojnë një sasi të mirë të parave për rroba në përpjekjet e tyre për të ndjekur një mënyrë jetese perëndimore.
Nëse je shofere, të trajtojnë si “down” në timon… sepse je femër!
Në lokale, femrat veç, meshkujt veç. Femrat bëjnë thashetheme e flasin për flokët, meshkujt për gjëra “të rëndësishme” si politika!
“…Në një shoqëri patriarkale si Shqipëria, gratë janë të drejtuara në jetën shtëpiake ose në sferën private, ku ka shumë pak hapësirë për veten e tyre, ndërsa meshkujt janë të drejtuar në jetën publike. Si rezultat, marrëdhëniet ndërmjet femrave dhe meshkujve, dhe më vonë edhe në mes të njerëzve të të njëjtit seks, janë të ndërtuara në parimin e fitim-humbje ose të pushtuesit dhe të pushtuarit.
Pjesëmarrja e grave në sferën publike është disi e limituar për shkak të seksualitetit të tyre. Shembuj të tillë mund të gjenden kudo. Nëse je shofere femër të kujtojnë të paktën një herë në ditë për aftësitë e tua të kufizuara si shofere. Në tavolinat e bareve brenda vendeve të punës “ndahen” në bazë të seksit pasi meshkujt ulen dhe flasin për çështje të “rëndësishme” politike dhe ekonomike ndërsa femrat flasin për veshjet, flokët dhe tualetin, dhe bëjnë thashetheme për të tjerët.
Për më tepër të jetuarit vetëm nëse prindërit e tu jetojnë në të njëjtin qytet mund të konsiderohet si e çuditshme dhe si e papërshtatshme. Shumë qiradhënës shpesh pyesin nëse keni marrëdhënie të mira me familjen, pasi ata nuk e kuptojnë pse do të donte një vajzë e re të jetonte vetëm. Gjinia bëhet ngjitësi që mban bashkë shumicën ndërveprimeve njerëzore në jetët tona të përditshme.
Një aspekt që në përgjithësi neglizhohet në Kodin e ri Elektoral është një sistem kuote për kandidatet femra, i cili synon të përmirësojë pjesëmarrjen e grave në politikë dhe përfaqësimin e tyre në parlament. Fatkeqësisht, ky sistem kuote për kandidatet femra është më shumë një ngjitës mbi plagë sesa një kurë.
Megjithëse mund të gjejmë shumë “zgjidhje-leukoplastë” për problemet e shkaktuara nga sistemi i fortë patriarkal i Shqipërisë, ato nuk do të japin një zgjidhje afatgjatë dhe të qëndrueshme për shumë femra shqiptare në jetën e tyre të përditshme. Si pasojë, ato do të dështojnë…”
Shekulli
---------------------------------------------
Wikileaks, prokuroria ngre grup të posaçëm për hetimin e akuzave
Prokuroria e Përgjithshme ka urdhëruar ngritjen e një grupi të posaçëm për hetimin e akuzave të bëra nga ana e kabllogrameve të ambasadës amerikane.
Bëhet fjalë për çështje si ajo e Gërdecit, rruga Durrës-Kukës, ajo e Damir Fazlliç etj.
Lajmi bëheti i ditur nga ana e burimeve pranë prokurorisë.
Wikileaks ka nxjerrë në dritë një sërë të dhënash të ambasadës amerikane, të cilat tregojnë implikimin e qeveritarëve shqiptarë në krime dhe afera korruptive. Në këto kabllograme përfshihen kryeministri Berisha, fëmijët e tij, veçanërisht Shkëlzeni për Gërdecin, si dhe një sërë deputetësh të rëndësishëm.
Tema
-----------------------------------------------
Wikileaks, Arvizu: Njerëzit të krijojnë vetë opinionet e tyre mbi gjërat që janë botuar. Jam zhgënjyer nga emërtimet si ‘spiunë’
Ambasadori amerikan, Aleksandër Arvizu, ka qenë i pranishëm në seancën e parë të sesionit të ri të Kuvendit, ku e pranishme ka qenë dhe opozita. Në përfundim të seancës që ka zgjatur mbi 1 orë e gjysëm, ai ka folur për dokumentet e Wikileaks.
“Ne nuk komentojmë gjërat që dalin nga Wikileaks. Të gjitha këto çështje që kanë dalë, janë të ndëshkueshme me ligj. Por janë botuar shumë gjëra dhe njerëzit do formojnë mendimet e tyre mbi ato që janë botuar. Nga pikëpamja ime, njerëzit duhet të formojnë mendimin e tyre dhe nuk ka asnjë problem. Ka diçka që kam parë në media dhe që më bën të mos ndjehem mirë. Kjo ka lidhje me disa përshkrime e komente për emërtimin e njerëzve si informatorë, si spiunë. Për njerëzit që flasin kështu, veprojnë kështu, duhet të them se jam shumë i zhgënjyer. Mendoja se ditët e Sigurimit i kishim lënë pas. Ka njerëz që e kthejnë kokën pas, dhe ata njerëz nuk do e çojnë vendin përpara. Të gjithë njerëzit në këtë vend duan që ky vend të ecë përpara. SHBA do jetë këtu për mbështetje,” tha Arvizu.
Në lidhje me seancën, ai tha se palët duhet të kujdesen për të zbatuar rekomandimet e ODIHR. Ai shtoi se mazhoranca duhet të japë më shumë për kompromisin.
“Është e rëndësishme që të dy palët patën mundësi të shprehin opinionet e tyre. Ka pasur probleme serioze që kanë dalë nga raporti i ODIHR. Të dyja palët kanë pranuar se është e rëndësishme të punojnë bashkë.
Dua të përmend diçka që e ka përmendur edhe kryeministri, që ndonëse mazhoranca ka më shumë karrige në parlament, duhet të bëjë sa më shumë kompromise. Por kjo nënkupton që edhe opozita duhet të bëjë punën e saj. Duke parë situatën aktuale mendoj se mazhoranca duhet të japë sa më shumë për kompromisin.
Le të flasim për rekomandimet e OSBE/ODIHR. Duhet të jemi realistë, ka një ndarje shumë të madhe mes qeverisë dhe opozitës. Berisha dhe Rama thonë se do mirëprisnin trupa të tilla si ODIHR dhe Venecian. Sigurisht Shqipëria është vend sovran dhe shqiptarët vendosin se si e drejtojnë vendin e tyre. Por nëse ka organizata që janë të gatshme të ofrojnë ekspertizë, kjo është e rëndësishme. Mendoj se e rëndësishme që reformat të nisin, por që të përmbushen. Ne e dimë se bëhet fjalë për çështje besimi,” tha Arvizu.
/Tema/
Krijoni Kontakt