-
Për: Shqiptar i besimit ortodoks në Maqedoni kërkon rikthim të vetëdijes kombëtare!
Niko,
ceshtja e asimilimit eshte shum komplekse,nuk eshte mire te shikohet bardh e zi,nuk eshte nje gje qe behet brenda dites ,por eshte faktori kohe dhe rrethanat tjera shoqerore qe determinojne ate.
Askush nuk zgjohet nje dite ne mengjes dhe te thot vetes se prej sot nuk jam me ai qe jam por do te jem dikush tjeter.
-
-
i/e regjistruar
Për: Shqiptar i besimit ortodoks në Maqedoni kërkon rikthim të vetëdijes kombëtare!
Impresionuese. Megjithese jo befasuese eshte e cuditshme sa te painformuar jemi. Ky person hap nje teme te rendesishme per ne Shqiptaret qe jemi gjendur gjithmone ne kryqezime kombesh imponuese.
Gjithesei Shqiptaria do te rroje dhe baza e Shqiptarise nuk eshte asnje fe prandaj ata Shqiptare qe mendojne se i bejne nder Shqiptarise duke theksuar fene Islame jane te gabuar ashtu sic jane te gabuar ata qe theksonje ndoje fe tjeter si baza e Shqiptarise megjithese kombi Shqiptar ka qene perkrah krishterimit per 15 shekuj dhe vetem 3 shekuj me ndikimin myslyman perkrah pranise se perhershme te krishterimit nder Shqiptare. Kurre nuk mund te imagjinohet te shuhet krishterimi midis Shqiptareve apo te akuzohet nje Shqiptar se nuk eshte Shqiptar nese eshte i krishtere sic kam degjuar nga disa ne Kosove per shkak te merzitjes se tyre me te krishteret Serbe apo sic mund te jene sot me Maqedonasit.
Do lutesha qe ne Shqiptaret ta mbanim fene larg thelbit te identitetit te kombit tone dhe secili te zgjidhte fene qe i pelqen madje po te doje edhe te asimilohet ne ndonje komb tjeter le ta beje por te mos akuzoje Shqiptarine si te lidhur me ndonje fe te vecante. Ne jemi Shqiptare sepse cfare mund te jemi tjeter? Ashtu si ky burre i kthyer ne rrenjet e veta thote qe kushdo ta zgjedhe si te doje identitetin e vet te ri por mos te mohoje rrenjen tone Shqiptarine si burimin e identitetit tone, dhe identiteti yne Shqiptar eshte jashtefetar. Une vete jam i Krishtere qe vij nga nje tradite myslymane por une se pari jam Shqiptar qe pastaj kam zgjedhur Krishterimin.
Krishterimi nuk e asgjeson identitetin Shqiptar, perkundrazi ne Bibel thuhet qe te gjitha kombet dhe gjuhet do degjohen te kendohen ne Parajse. Nuk jam aq i bindur qe Islamizmi e ruan Shqiptarizmin sepse nuk kam degjuar qe do flasim shqip ne parajsen sipas kuptimit te tyre POR nese njeriu zgjedh te marre nje identitet te ri atehere ai eshte i lire vetem te mos na e perlyeje identitetin Shqiptar duke e akuzuar sikur nuk eshte i hapur per fete e ndryshme. Shqiptari nuk eshte se pari as myslyman as kristian por Shqiptar. Shqiptari mund te jete edhe Kristian edhe Myslyman (i mire ose i nje versioni te shqiptarizuar). Ne kete kuptim une besoj qe 'feja e Shqiptarit eshte Shqiptaria"
Ndryshuar për herë të fundit nga Yllnaja : 23-04-2015 më 09:02
-
-
i/e regjistruar
Yllbardh, po me pelqen ajo qe ke thene ne fund: "Shqiptari qe derdh gjak shqiptari nuk meriton te quhet shqiptar" qe per mua nenkupton qe nese nje fe e con nje njeri te vrase vellain atehere aty ai njeri e ka humbur te drejten te quhet vella apo shqiptar. Ah ne Shqiptaret qe kemi ngelur duhet te behemi te mencur ose do na gllaberoje perseri kjo rryma fetare qe fryn nga lindja kryesisht. Shqiptari nuk duhet ti dorezohet asnje feje qe i kerkon te vrase. Shqiptari nuk ka asnje interes ne vrasjen e askujt ne kemi hallin e jetes dhe per here te pare ne histori besoj se ne kete shekull kemi rastin te ndertojme qyteterimin tone si Shqiptare.
-
-
i/e regjistruar
Yllbardh, po me pelqen ajo qe ke thene ne fund: "Shqiptari qe derdh gjak shqiptari nuk meriton te quhet shqiptar" qe per mua nenkupton qe nese nje fe e con nje njeri te vrase vellain atehere aty ai njeri e ka humbur te drejten te quhet vella apo shqiptar. Ah ne Shqiptaret qe kemi ngelur duhet te behemi te mencur ose do na gllaberoje perseri kjo rryma fetare qe fryn nga lindja kryesisht. Shqiptari nuk duhet ti dorezohet asnje feje qe i kerkon te vrase. Shqiptari nuk ka asnje interes ne vrasjen e askujt ne kemi hallin e jetes dhe per here te pare ne histori besoj se ne kete shekull kemi rastin te ndertojme qyteterimin tone si Shqiptare.
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund të hapni tema të reja.
- Ju nuk mund të postoni në tema.
- Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
- Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt