Close
Faqja 16 prej 26 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 254
    i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga Explorer Lexo Postimin
    Une nuk e di se pse lodheni kot me kete teme.
    Cdo gje eshte e kjaret nese doni ta kuptoni e mos provokoni. Nese shqiptaret orthodokse te asimiluar ne maqedone kane filluar te vetediesohen, atehere bujrum mire se te vine. Por njr gje duhet ditur se kur te vijne, ne keto troje do te gjejne edhe shqiptare te tjere me fe Islame te cilet gjithmone kane qene shqiptare me gjuhe e me zakone ( nuk jane asimiluar si komb). Une them se duhet te jen te kujdesshem te mos provokojne dhe te na tregojne "rrenjet" e fillimit e te mbarimit. Fene sejcili le ta mban per veten e vet dhe ajo te kuptohet si nje faktor tolerance e jo percarje.
    mvjen keq se nuk paske njohuri ne lidhje me kete ,jan asimiluar dhe me te madhe bilese ,nuk ke degjuar per :boshnjakt" e sangjakut ti fare ,dhe ske degjuar per "makedonski mu8slimani" e mos paqe degjuar ather hin e shfleto iqik me shum tek interneti apo ke dhe libra te shkruar per keto gjana ,e pra ata vet jan kto shqiptart musliman qe ti po thua se nuk jan asimiluar asnjeher...
    mvjen keq kur po ju degjoj se me qfar kotsina po mereni,e qa ka rendesi se cilla eshte asimiluar me shum e cilla me pak(ekam fjalen per shqiptart nga cila fe) e rendesishme eshte se jan asimiluar dhe eshte per tu qare se si e ne qfar rethanash jan asimiluar,mvjen keq kur po degjoj lloj lloj etiketime koti!!
    Un them qe eshte shume mir qe kan nisur te vetdijsohen e te tregojn te verteten se qfar jan ,ne pra duhet ti perkrahim e jo te rim duke njollosut njeri tjetrin se kush eshte asimilur me shum e kush me pak.
    mirmbetshit.
    Duajeni njëri tjetrin.

i/e regjistruar Maska e Sharri-Liburna
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Citim Postuar më parë nga Gzim_Cool Lexo Postimin
    Eshte shume veshtire me besu kete, sepse ne maqedoni shqiptaret jane me shumice musliman dhe e dojne kete fe.
    Po te ishin me shumic qysh kan qen ,ne sot nuk do te diskutonim per shqiptaret e makedhonis apo te Greqis,apo te Serbis e kshtu me radh,se nuk do te ekzistonin keto shtete, Greqi,makedhoni apo Serbi ,etj ,po do te ishin te gjitha Illyri.
    Do te diskutonim se si po shkon ekonomia ne Dalmaci,apo Dardani apo Illyrid etj.
    Un nuk kam patur fatin ti takoj ati regjioni te Makedhonis,por kam shum miq andej,
    kush i takon asaj ane ,duhet ta din se ne ato anë nuk jan te diskriminuar nga shteti dhe bashkesia islame vetem shqiptaret orthodoks,por do te ishin edhe me te diskriminuar, bashkesit shqiptare qe i takojn besimit islam,e qe marrin hapa te till,per ket edhe nuk muj me dhan info me teper,vetem them me plot siguri qe ato fshatra i takojn rrethit te tetoves.
    Kur ka marr nje udhtim sesibilizues nje shqiptar orthodoks nga fshati rekë qe tani veq eshte shum i njohur,ai udhtim eshte marr nga ky fshat,neper bullgari e deri ne greqi,ky udhtim eshte ber ne kambë,per ti sensibilizuar shqiptaret orthodoks qe sot njifen si makedhon bullgar apo grek, me ket deshta te trgoj se ne ket udhtim kan marr pjes dikun afer 10-15 shqiptar te asaj ane qe i kan taku besimit musliman.

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ti ke thene shume te verteta!
    Por nuk mendon veshtiresine qe kaluan gjysherit tane..., kur u nderruan, me dhune , ne kohen e osmaneve! Pasi ishin pikerisht ata mbrojtesit e idealit dhe te Beses ( te krishtere ), qe aspironin liri ne dheun e tyre, ku rrinin me te drejte ne vendin perreth sofres evropiane ku me merita e kishin fituar ate te drejte, me pas u detyruan nga "kushtet" te ktheheshin ne delen e zeze, mendo sa zor e veshtire e paten...!
    Ti shton me lart;" E njëjta gjë u ndodh atyre ish shqiptarve të krishter që duan ta ven veten në anën e shqiptarve."
    As'pak e vertete! Perkundrazi do te shtoja une, jane pikerisht ata shqiptare te krishtere,qe ngjarjet bashkohore duke i sjelle ne siperfaqe perbejne rrenjet e Trungut gjenealogjik, jane PROVA e identitetit tone Kombetar, jane si ato rrenjet qe edhe pse te shperndara kerkojne ne menyre llogjike dhe te vazhdueshme te rikthejne ne jete Trungun nga ku vjen edhe origjina e jon!
    Shiko dhe eshte shume domethenese, sa patriote ( pa shperdorur kuptimin e vertete te kesaj fjale fisnike ), jane arbereshet, arvanitet, por edhe pakicat e tjera ne Ballkan o ne Lindje por edhe realitete te ndryshme ( komunitete shqiptaresh ) neper bote, qe ndonese larg Trungut, jane me zemer te paster shqiptare, ata jane pikerisht bartesit historik te identitetit..., kush e mohon kete, rremon kunder rrymes dhe te vertetes historike! Eshte pa dashur antishqiptar, per injorance o me vetedije, por eshte kanceri qe i duhet dhene nje ekspuls! ( flakur tej urgjent )...
    Ne rradhe te pare shqiptari duhet te mposhte urrejtjen ndaj vet shqiptarit, pastaj edhe karshi popujve qe e rrethojne..., kur te kete bere kete, eshte bere gjysma e punes...
    Pra fillon me afrimin e atyre shqiptareve qe mbajne ende ne dna te tyre, identitetin..., qofshin keta te bashkangjitur grupimeve te nje kombi tjeter, por jane puro..., e çdo te thonin per ata qe per plot 500-vjet u perzien me rrancen mongole e ku per meritat qe mund te imagjinohen lehte, sot perbejne nje mbrekulli natyrore, flas per transformimin e popullit turk ne nje popull evropian, duke filluar nga lekura e deri tek stili i jeteses, por qe kete "dhurate" ja ka borxh deri ne nje fare mase popullsise shqiptare..., e kam gabim!?! ..., e çfare at'here, ata qe u perzine me turkun prej rrethanave historike dhe ndeshkimeve ushtarake sistematike, ku per rrjedhoje u konvertuan, si pra keta "metise" te pretendojne te kene stafeten e te pareve tane...! Si ka mundesi te vene ne diskutim nje te vertete te pamohueshme qe shqiptaret e krishtere te izoluar nga vete bashkeatdhetaret prej fese, u detyruan te gjenin strehim dhe mburoje prej komuniteteve joshqiptare, kur sot po keta kane kurajo te dalin hapur, ja ku na dalin filozofe e "arsyetojne" qe keta jane gjysem shqiptari, pasi kane gruan o nenen bullgare o greke..., me ngadale se po te thellohemi del qe nje bullgar eshte me i ngjashem me nje shqiptar se sa turku, por do te shtoja qe eshte edhe me shqiptar se ata qe vetem flasin shqip por zemra u rreh me sahatin e Ankarase..., e pra te nderuar, po te beheshin hesapet pa tendenca, do te dilte qe shqiptaret e vertete jane ata qe edhe pse jetojne e gjinden mire te perzier me komunitete te tjera, por pohojne me krenari qe jane shqiptar, se sa ata qe dihet qe jane shqiptar por qe sa here munden mohojne rrenjet dhe identitetin e tyre historik, ku duke dashur te manipulojne ngjarjet per interesa, arrijne te hedhin poshte hapurazi edhe figurat me te shquara historike kombetare..., kete nuk ka nevoje per prova, forumi dhe interrneti eshte plot.
    Ketu ne vend qe te shohim nje perqafim me pasionin e duhur per ngjarjen qe shtron tema, dilet me teza fallco, ne vend te gezohemi qoft edhe per nje qe "kthehet" ne hapat e te pareve, jo do flasim perçart sikur kemi çelesat e historise...
    Ngelet me shqiptar nje qe thote; Jam shqiptar me zemer, fe e origjine" edhe pse ne anglisht, italisht o arabisht, se sa nje qe pohon me vetedije duke cilesuar vellaun me; "ai nuk eshte shqiptar puro!", pasi qe ky i fundit vemendjen ja ka kushtuar mizes afer hundes........., por qe hurin nen poture ( ne te ndenjurat ) nuk e veren..., ç'fatkeqesi!
    Pershendetje te gjitheve.
    Niko.
    Nga i gjithë ky komenti juaj kjo e nënvizuara bie ndesh me atë që ti poenton këtu se edhe pse deri diku ju keni të drejt prapë se prapë në këtë shkrimin tuaj shohë favorizimin tuaj rreth një pjese të popullsisë duke ia mohuar vlerat dhe sakrificat një pjese tjetër të popullsisë shqiptare. Ne duhet që:
    Ne rradhe te pare shqiptari duhet te mposhte urrejtjen ndaj vet shqiptarit,
    dhe të pranojë të gjithë shqiptarët pa dallim diferencat që i kemi në mesin tonë, ku paragjykimet në mesin tonë zhduken atëherë dhe vetëm atëherë ne mundë të mendojmë për marrëdhëniet me popujt fqinjë, se vetëm atëherë kur ne tregohemi kundër fqinjëve tanë me një unitet ne do të jemi në gjendje që të kemi marrëdhënie në nivel të njëjtë me 'ta.
    Ndërsa sa i përket të asimiluarve në Sanxhak, Maqedoni, Greqi dhe Mal të Zi ata të cilët shprehin ndjenja shqiptare dhe me të vërtet punojnë drejt kthimit brenda trungut shqiptarë pa marrë parasysh se cilit konfesion fetar i takojnë, ata janë më se të mirëseardhur, në të vërtet më të mirëseardhur se ata që janë nën ndikim vehabist, grek a çka po di unë dhe ende flasin një shqipe të bastarduar.

P.S. Besa e shqiptarit i takon gjithë shqiptarëve.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Citim Postuar më parë nga Tonite Lexo Postimin
    Une si musliman por mbi te gjitha si shqiptar me mire do pranoja qe keta njerez te kthehen ne krishterizem se sa te kalojne sektin e poshter vahab!

Por te them te drejten ne fshatrat e malesise se Sharrit dhe fushes se Pollogut ne pergjithesi nuk besoj te kete fryme krishtere. Popullsia e ketyre vendeve thuajse ka leshuar rrenje ne Islam dhe e mbrojne shume kete religjion.
    Te beheshte fjale per vendbanime nga Dibra, Struga do e besoja kete por ama sic te thashe me larte kete smund ta besoj.

Respekte.
    Jo un bera fjal per ato fshatra te rrethit tetov gostivar, Po shiqo kjo qe e ber a me ngjyr tregon se ka shum njerez si ju qe jan rreziku nga ky sekt vehab,e kan vendos si bashkesi qe ta largojn nga oborret e tyre rrezikun nga ky sekt,
    per ju edhe me shum rrespekt.

Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Citim Postuar më parë nga yllbardh Lexo Postimin
    Nga i gjithë ky komenti juaj kjo e nënvizuara bie ndesh me atë që ti poenton këtu se edhe pse deri diku ju keni të drejt prapë se prapë në këtë shkrimin tuaj shohë favorizimin tuaj rreth një pjese të popullsisë duke ia mohuar vlerat dhe sakrificat një pjese tjetër të popullsisë shqiptare. Ne duhet që:

dhe të pranojë të gjithë shqiptarët pa dallim diferencat që i kemi në mesin tonë, ku paragjykimet në mesin tonë zhduken atëherë dhe vetëm atëherë ne mundë të mendojmë për marrëdhëniet me popujt fqinjë, se vetëm atëherë kur ne tregohemi kundër fqinjëve tanë me një unitet ne do të jemi në gjendje që të kemi marrëdhënie në nivel të njëjtë me 'ta.
    Kodi PHP:
    Ndërsa sa i përket të asimiluarve në SanxhakMaqedoniGreqi dhe Mal të Zi ata të cilët shprehin ndjenja shqiptare dhe me të vërtet punojnë drejt kthimit brenda trungut shqiptarë pa marrë parasysh se cilit konfesion fetar i takojnëata janë më se të mirëseardhurnë të vërtet më të mirëseardhur se ata që janë nën ndikim vehabistgrek a çka po di unë dhe ende flasin një shqipe të bastarduar
    Kjo kategori qe flasin shqip dhe thirren ne emer te fes por punojn per interesa te shteteve qe dojn me e qkomtarizu edhe nje grup shqiptaresh ne nacione tjera,siq ka ndodh me heret.

Ndërsa sa i përket të asimiluarve në Sanxhak, Maqedoni, Greqi dhe Mal të Zi ata të cilët shprehin ndjenja shqiptare dhe me të vërtet punojnë drejt kthimit brenda trungut shqiptarë pa marrë parasysh se cilit konfesion fetar i takojnë, ata janë më se të mirëseardhur, në të vërtet më të mirëseardhur se ata që janë nën ndikim vehabist, grek a çka po di unë dhe ende flasin një shqipe të bastarduar.

Mos harro se behet fjale per nje pjese te shqiptareve, te izoluar nga ata po shqiptare ( me fe te ngjashme me turqit ) por qe tashme simpatizonin me pushtuesin te indoktrinuar dhe per aresye mbijetese..., harruan vellezerit e tyre qe mbeten me besimin e te pareve..., keta te fundit detyrimisht dhe eshte ligj natyror, u bashkangjiten me komunitete joshqiptare..., gjithashtu per ti mbijetuar izolimit dhe here here persekutimit te mirefillte.
    Gjithesesi, tema shtron nje çeshtje qe sot ndoshta eshte heret akoma, por qe shpejt do te dale ne siperfaqe, eshte e pashmangeshme!
    Le tja leme kohes, ajo do ta gjykoje dhe sheshoje gjendjen mire.
    Une personalisht nuk bej dallime, por qe ketu flitet per nje pjese te shqiptareve, qe me bese kane mbetur shqiptar..., por qe propaganda "perça e sundo" e pushtuesit, solli rrethanat qe te zotin e shtepise ta vinin ne fund te baçes e jo ne krye te tavolines.............
    Pra ketu u behet thirrje shqiptareve me shumice myslimane, te ndryshojne qendrim karshi vellezerve te krishtere, jo si u kane propaganduar turqit dhe serbet, por ti afrojne pa paragjykime dhe si i ka hije...
    At'here punet do te shkojne mire!
    Pershendetje,
    Niko.
    Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-02-2012
    Postime
    115
    Paragjykime te ulta jeni ka beni.
    Disa besimtar te krishter jan asimiluar, dhe ju fajesoni muslimanet ?
    Ore, ju nese nuk e dini ne mund te ju tregojm qartas, qe nese jo fejen, gjuhen maqedonase asnejehre nuk ua kemi imponuar ne shtepit e tyre ! Cka jan keto fjal te kota qe i thuani ?!!

Ata le te mbesin te krishter, por para se te rideklarohen si shqiptar, le ta kthejn gjuhen shqipe ne shtepi te tyre !

Ketu s'ka faj as turku e as serbi per izolim dhe asimilim te komunitetit ortodoks ne maqedoni. Un nuk e di si qendrojn tamam punet mes shqiptareve dhe maqedoneve ne maqedoni, por heren e fundit kur isha ne Shkup, shqiptar e maqedon kishin kontakte, dhe nuk kishte klane e geto sic leni per te paramenduar ketu !

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga Hamza ! Lexo Postimin
    Ore, ju nese nuk e dini ne mund te ju tregojm qartas, qe nese jo fejen, gjuhen maqedonase asnejehre nuk ua kemi imponuar ne shtepit e tyre ! Cka jan keto fjal te kota qe i thuani ?!!

Ata le te mbesin te krishter, por para se te rideklarohen si shqiptar, le ta kthejn gjuhen shqipe ne shtepi te tyre !

Ketu s'ka faj as turku e as serbi per izolim dhe asimilim te komunitetit ortodoks ne maqedoni. Un nuk e di si qendrojn tamam punet mes shqiptareve dhe maqedoneve ne maqedoni, por heren e fundit kur isha ne Shkup, shqiptar e maqedon kishin kontakte, dhe nuk kishte klane e geto sic leni per te paramenduar ketu !
    Asnjëherë nuk mund të konsiderohet i asimiluari si fajtorë për asimilimin e tij. Fajtori kryesor këtu është asimiluesi pa marrë parasyshë se a është ai grek, turk, shka, makedon a italian dhe asnjëherë i asimiluari që për shkaqe dhe rrethana të ndryshme ka qen i detyruar që të pranojë gjuhë, zakone dhe traditë. Kështu që mos qo pluhur në Saharë se atje pluhur ka mjaftë. Ne këtu mundë vetëm të flasim rreth paragjykimeve që mundë të ekzistojnë në rast të pranimit të këtyre shpirtrave të rinj shqiptarë, që posa kanë zbuluar rrënjët e tyre.
    Natyrisht se po, d.m.th. sipas mundësive por ne duhet që të jemi ata që t'i pranojmë këta shqiptarë të rinj me duar të hapura dhe gjithashtu në rast nevoje edhe t'ua mësojmë shqipen atyre.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-02-2012
    Postime
    115
    Asnjëherë nuk mund të konsiderohet i asimiluari si fajtorë për asimilimin e tij. Fajtori kryesor këtu është asimiluesi pa marrë parasyshë se a është ai grek, turk, shka, makedon a italian dhe asnjëherë i asimiluari që për shkaqe dhe rrethana të ndryshme ka qen i detyruar që të pranojë gjuhë, zakone dhe traditë. Kështu që mos qo pluhur në Saharë se atje pluhur ka mjaftë. Ne këtu mundë vetëm të flasim rreth paragjykimeve që mundë të ekzistojnë në rast të pranimit të këtyre shpirtrave të rinj shqiptarë, që posa kanë zbuluar rrënjët e tyre.

Natyrisht se po, d.m.th. sipas mundësive por ne duhet që të jemi ata që t'i pranojmë këta shqiptarë të rinj me duar të hapura dhe gjithashtu në rast nevoje edhe t'ua mësojmë shqipen atyre.
    Yllëbardhe,

Te lutem, mos i'a fillo me sarkazem ! Lere pluhurin atje ku eshte, e mos na e sjell edhe ketu.
    Shkrimi im ishte si kunderpegjigje ndaj arbreshi_niko's, i cili fajesoj besimtaret musliman, kinse atje i paskan izoluar.

Me duket qe e thash shume kjart, qe ata mund ta ruajn besimin e tyre, por perderisa nuk e kthejn gjuhen shqipe ne zakon te tyre,.. kjo nuk mund ti ben dot shqiptar !

Shqiptar nuk je, nese nuk e flet shqipen !

Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Citim Postuar më parë nga Hamza ! Lexo Postimin

Un po te them nje diqka,asnji shqiptar pa marr parasysh besimin me vetedije te plot nuk do ta kishte ndihmu nji anmik te shqiptareve qe ta asimolon ji pjes te trungut te vet ne serb,makedhon,grek,boshnjak,turketj,por keto asimilime jan ber nga shteti ose nga qeverit perkatese,serbe ,greke etj.Kto asimilime jan ber me ndihmen e klerkeve te besimeve perkatese,ja nji shembull, ne si femij duke i ruajtur bagetin apo duke lozur me shum femi tjer te fshatit dhe fshatrav tjer per rreth, kur uleshim dhe bisedonim per gjana te ndryshme,tregonim ngjarje te ndryshme etj.gjat bisedav si femij,pastaj na bashkoheshin dhe gjenerat me te vjetra dhe mesun nji kang"Dinka ka dinka po vijn do llatinka ardhshin e mos ardhshin(psh,)sharrin e marrshin"pasi perfunoj kenga mu me than tani ty kan me te ardh e me te marr llatinkat,e spjegojshin qe llatinkat te marrin te qojn ne ndonji kish e aty ka dhampira eshte shum e erret kisha e ty do ta pin krejt gjakun,un nga frika me vrap iksha ne shtepi duke bertit se mos po me marrin deri sa te shkoj ne shtepi,kur i tregojsha nanes ,ajo u mundonte te me qetson,jo bir se llatinkat nuk vin se ato shkojn ku ka fmi te halitshem se te ne nuk vin etj etj.
    Kjo ishte nje nder propagandat e radhes qe benin kundrejt femijeve kishes dhe kristianizmit.Kur ishte ndonji rast vdekje, para hoxha,apo pa i dhan leje nuk kishte mundesi askush me fol,hoxha ishte ai i gjithdituri,i benin lloj lloj pyetje,kishte pyetje nese je me niqah ne rrug hoxhefendi e takohesh me nji mik apo njeri tjeter si me vepru, ai thoshte gruja duhet me mlu gojen dhe me hec ma larg e me prit po jo me kqyr kah ju,po thoshte ,"burra ,kur te jesh me niqah e takohesh me nji shka dhe nji katolik,ma sevap asht me mshef gruen mbas shkaut e mos me ta pa kotliki,se me fen e shkaut na dan nje perde e holl sa maza e kepes(allium khepa),a me katalikin na dajn kodra burra.)
    Un nuk po muj me i perfshi te gjitha se ka shum,por deshta ti marr disa shembuj qe ta kuptosh se si eshte ber asimilimi,dmth,shqiptari musliman me u taku me nji katolik e me bisedu apo me i ndihmu diqka ka qen shum "gjynah",katoliki eshte bojkoto apsolutisht ngta vllaznit e vet musliman,nuki eshte ble asgje nga katoliki,nuk i eshte shit asgje katolikit,nuk eshte nderu katoliki,kush ka tentu nji gje te till ta ben, eshte denu apo (leqit)izolu prej katunit ku ka jetu,femijen ia kan nenqmu,ja kan rreh,nuk e kan lan me lujt me bashkmoshataret e vet, dmth ka qen diskriminim total nga bashk fshataret shqiptar musliman,kjo kategori kan qen te diskriminuar edhe nga qeverit,don te thot ,vllaznit e vet i kan shkel me te gjitha mundesit dhe shteti pastaj ua ka mundesu nje jet me te mir me qellime te caktuara qe kjo kategori te gjen mbeshtetje nga shteti,ti shkollon femijet ne klas me gjuh serbe apo tjeter,pasi ne klas me shqiptar musliman ai femij ka mundur te regjistrohet por as ne bank me te nuk eshte ul dikush.
    Kto jan disa z.hamza,mos i merr ti sendet kallaup,sikur po mendon se jan qu muslimant edhe ju kan than hajde ju me u asimilu ne shka,jo hamzo.
    Ka shum sende qe duhesh ti mesosh dhe kuptosh pastaj vetvetiu vjen ne perfundim se si ka ardh deri te asimilimi i tyre,nese ke gjyshin dhe pyete se si kan rrjedh punet asaj periudhe e ndoshta te tregon.

Faqja 16 prej 26 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •