Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anėtarėsuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664

Anetare te nderuare muslimane C'jane elvijate ??

Anetare te nderuare , nje shumice e muslimaneve e dijne se c'jane Elvijate ,nga ligjeratat e Hoxhallareve ,dhe ne menyra te tjera te leximit te librave te shejnta, pore eshte shume me rendesi te bisedohet studijohet me thellesishte ,sa ka mundesi me mendjen e njeriut se ne te vertete njeresit kane nevoje per me shume dijeni dhe informim,rreth paraqitjes se Elvijase, ne mesin e njeresve .

Allahu i dine m'sheftesite e tije .
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TetovaMas : 19-08-2011 mė 17:03

Thirr ne rruge te Zotit! Maska e IslamInfo
    Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Citim Postuar mė parė nga TetovaMas Lexo Postimin
    Anetare te nderuare , nje shumice e muslimaneve e dijne se c'jane Elvijate ,nga ligjeratat e Hoxhallareve ,dhe ne menyra te tjera te leximit te librave te shejnta, pore eshte shume me rendesi te bisedohet studijohet me thellesishte ,sa ka mundesi me mendjen e njeriut se ne te vertete njeresit kane nevoje per me shume dijeni dhe informim,rreth paraqitjes se Elvijase, ne mesin e njeresve .

Allahu i dine m'sheftesite e tije .
    Fjala "evlija" rjedh nga gjuha arabe "velij" qe d.t.th: mik apo i afert.

Me kete fjale ne terminollogjine islamike eshte per qellim njerezit qe jane te afert me Zotin.

Allahu ne Kuran na ka sqaruar se cdo besimtare ka afersi me Zotin, ne baze te besimit te tij dhe se pabesimtaret jane miq te shejtanit.

Allahu ne Suren Bekare ajeti 257 thote: "Allahu eshte mik i besimtareve, i nxjerr ata nga erresirat ne Drite, ndersa ata qe kane mohuar, miq te tyre jane shejtanat, te cilet i nxjerrin nga Drita dhe i futin ne erresira. Ata do te jene banore te zjarrit, ku do te ngelin pergjithmone."

Pra, Allahu eshte "velij" (mik) i cdo besimtari, dhe cdo besimtari ka hise ne kete miqesi me Allahun e Lartesuar.

Ne nje ajet tjeter Allahu i Lartesuar thote: "Me te vertete miqte e Allahut, per ta ska as frike e as pikellim, ata jane qe besuan dhe i paten frike Zotit."

Pra, ketu Allahu na e sqaron se kush jane "evlijat" = Ata qe besuan dhe i paten frike Zotit. Pra kusht per te qene nje person i aferte me Allahun eshte te besoj ne te dhe ti kryej urdherat e Tij dhe te largohet nga ndalesat e Tij.

Pastaj nese e arrine kete grade Allahu i ndihmon ne cdo gje.

Pejgamberi a.s. thote ne nje hadith kudsij (hadith ku Pejgamberi a.s. e transmeton fjalen e Allahut mirepo qe nuk eshte Kuran): Ka thene Allahu i Lartesuar: 'Kush ma armiqeson nje mik timin, Une i kam shpalle lufte. Gjeja me e dashur tek Une me te cilen me afrohet robi Im eshte ajo qe ia kam bere obligim. Pastaj robi Im vazhdon te me afrohet mua me vepra vullnetare derisa ta dua ate..."

Pra, robi i afrohet Allahut duke i kryer obligimet e Tij dhe vazhdon te afrohet me vepra vullnetare derisa te behet i dashur i Allahut, apo evlija i tij.

Pastaj "evlijaja" eshte i sinqerte dhe nuk eshte mendjemadh dhe nuk u thote njerzve une jam "evlija" po gjithmone ka mendim me te ulet per veten e tij.

Ne kete aspekt kane gabuar sufijt, te cilet kane shume e shume besime te gabuara reth evlijave, ua ngritin vorret, u ndertojn teqe, shkojn te varret e tyre dhe luten, disa madje edhe ua drejtojn lutjen atyre. Kjo eshte shirk, sepse adhurimi dhe lutja i takojn vetem Allahut.

Allahu i Lartesuar thote ne suren Xhin: "Xhamite jane per Allahun, andaj mos lutni askend tjeter pos Tij."

Pejgamberi a.s. thote: "Lutja eshte adhurim."

Ndersa kuptimi i SHEHADETIT, qe eshte shtylla e islamit eshte: "Nuk meriton te adhurohet askush perpos Allahut."

Adhurimi i ka dy kushte qe te jete i pranuar tek Allahu:

1. Te adhurohet vetem Allahu sinqerisht duke mos adhuruar askend tjeter pos Tij.

2. Te adhurohet Allahu ashtu sic na ka mesuar Pejgamberi a.s. e jo ne ndonje forme tjeter.

Pejgamberi a.s. ka thene: "Kush shpike ndonje veper ne fene tone (bidat), ajo veper eshte e refuzuar." Dhe ka thene: "Kush e vepron nje bidat, ajo nuk do t'i pranohet." Te dy hadithet i tranmeton Muslimi nga Aishja.

Allahu te dhashte sukses ne jete.

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anėtarėsuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Ju faleminderit shume Islaminfo ,per gjithe ate munde dhe pergjigjet e juaja .

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Simabs religjionit tone islam , C'jane elvijate ???[/b][/quote]
    Simbas predikusve te fes islame ose imamve apo hogjallarve jon njerz te cilet me devotshmerin e tyre ne fe dhe afrimin me krijuesin e tyre arrij me ndihmen e Allahut te parashofin ngjarjet te ndryshme para se ato te ndodhin.
    Kta besimtar te sinqert dhe te bindur jon njerz te cilve Allahu xh.h u ka dhen dije ndaj qeshtjeve te cilat ata prokupohen,dhe si lehtsim per shum qeshtje Allahu i gradon ,i udhzon dhe i mbron.
    Dikush kalon neper kto sprova pa e ven re se ishte pikrisht udhzimi i Krijuesit te gjithmeshirshem.
    Shum njerz kalojn ne kto dhunti te Allahut xh.h pa e kuptuar se ishte pikrisht udhzimi i Allahut ne raste kure ate e mbron nga kaderi etj.
    Sesht e rastsishme kure dijetar islam mbi jeten e njeriut thon se njeriu e ka te shkruar ne ball se si do ket jeten e tij.Une besoi ne ne kte konstatim ,ajo qe me ve ne dilem eshte se jo te gjith njerzit si vrejn e si besojn kti mendimi.Fshehtsit e Allahut xh.h jon qellimisht per ta kuptuar besimtarin e vertet ,se po te dukej haptas,besimi do ishte nga frika ,dhe besimin e till nuk e don Zoti nga se Atij ne Arshin e tij i bejn lutje dhe lavdrim nga 70 000 engjuj per gjdo dit e kthehn disa sosh mbas 70 000 vjete e ca nuk kthehen me.
    Raste te cilat flasin per evlijat sigurisht qe ka ne gjith trevat tona.Une po permen nji rast sa per te i dhen nji kuptim kure nji i ditur para 50 vitesh kishte parashikuar ndarjen e Mitrovices po ne kto pika te ndarjes.
    Nji gjagjaje i imi qe kishte degjuar nga personi qe po e cek(qe ka permendur ose parashikuar) se dy ushtri te huaja do ruajn uren mbi lumin Iber , njeri anen e ures ne pjesen veriore,., e tjetra ne ate jugore.
    Une para dy vitesh kom kaluar atej pari dhe kjo me ka kujtuar rrefimin e para 20 vjete.

Nji person tjeter me ka rrefyer per jeten time par 20 vjete dhe ne masen 100%e ka parashikuar jeten time te cilen se kom besuar e ne fakt ate e kaloja koh pas kohe duke e kujtuar gjersa me esht shtjelluar asht duke me len te befasuar ose drej me then pa koment.
    Po thuaj se rastet qe as qe i kom besuar dhe as endrruar me kan dal ne ralitet edhe pse ather as qe i besoja.Ktu skam nevoj per te me ber te besoi me shum e as me pak se njerzit kan dije te fsheht ani pse kogja me rezerv e besojm .
    Per mua kta njerz jon evlija ose njerz ku Allahu i ka gradu me dije.Shum tjer ua humbin vleren njerzve te till dhe fusin huti me genjeshtrat e tyre, pore qe ka njerz qe e din te fshehuren se ve ne dyshim.Te till njerz une mendoi se jon pikrisht evlijat te cilet Pejgameri Muhamed a.s na ka lajmruar me hadithin e tij se do vijn nga besimtaret e kti dini dhe do shperblehen me gjenetin te cilin gjenet ua kan lakmi edhe profetet ,per te till besimtar qe Allahu u ka dhen dije te gajbit ose te fshetes.te tillet jon evlijat .
    Nese sisha i kjart hallall .Allahu na e ndriqoft rrugen per ne gjenetin firdevs duke na ndriquar rrugen veprat tona te dashura nga Allahu xh.h dhe te dobishme per boten dhe njerzit e ymetit te Muhamedit alejiselam, amin.

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Citim Postuar mė parė nga ganimet Lexo Postimin
    pore qe ka njerz qe e din te fshehuren se ve ne dyshim.Te till njerz une mendoi se jon pikrisht evlijat te cilet Pejgameri Muhamed a.s na ka lajmruar me hadithin e tij se do vijn nga besimtaret e kti dini dhe do shperblehen me gjenetin te cilin gjenet ua kan lakmi edhe profetet ,per te till besimtar qe Allahu u ka dhen dije te gajbit ose te fshetes.te tillet jon evlijat
    E nderuar ganimet. Ne si besimtar musliman besojm se argumentet e kesaj feje jane ne KURAN dhe SUNET! Pra per cdo gje qe ia pershkruajm fese tone duhet te kemi argument ne KURAN dhe SUNET, sepse pershndryshe flasim per Allahun dhe fene e Tij pa dije. Pra kujdes.

Hadithi qe e cek ti nuk eshte asnjefar argumenti se evlijat e din gajbin (te fshehten), po se thjeshte disa prej besimtareve ne diten e gjykimit do te jene te ulur ne kolltuqe prej drite, dhe njerezit do te mahniten me ta, dhe ata jane ata qe jane dashur per hire te Allahut, e jo per ndonje interes dunjaje. Pra ketu s'ke asnje argument per ta mbeshtetur teorine tende.

Perkundrazi, argumentet fetare te gjitha na tregojn qarte se GAJBIN nuk e dine askush pos Allahut.

Allahu i Lartesuar thote: "Thuaj askush pėrveē Allahut as nė qiejt dhe as nė tok, nuk e di tė fshehtėn". (En-Neml, 65)

Dhe thote: "Thuaj: Une nuk ju them se kam thesaret e Allahut,as edhe qe di gajbin,as nuk ju them se jam melek.Une ndjek vetem ate qe me shpallet..."

Dhe i thote Pejgamberit a.s te thote: "Sikur ta dija gajbin do t'i shumfishoja te mirat dhe nuk do te me goditke e keqja."

Pra, shume e qarte eshte, andaj kush pretendon se e din gajbin ai konsiderohet FALLTORE. Ai me kete veper del prej feje.

Pra e nderuar keto jane argumentet fetare dhe dijeni se besimi i juaj eshte i gabuar.

Evlijat duhet t'i respektojm, mirepo askush pos Allahut se din se kush jane evlijat e Tij ne te vertete, sepse AI e din se cka ne zemrat e njerzve, ne vetem gjykojm ne baze se pamjes se jashtme te tyre.

Pra kush i respekton urdherat e Zotit dhe largohet nga ndalesat e Tij, ne e respektojm sepse eshte i devotshem, mirepo nuk i japim atij cilesi te Zotit, nuk e adhurojm ate, dhe nuk themi se e din Gajbin. ARGUMENTET per kete jane shume te qarta!

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Edhe dicka ganimet: Mire eshte ta shikosh kete dokumentar e te qartesohen me mire punet inshallah: http://www.youtube.com/watch?v=AQRm2IdIGwk

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Evlijat duhet t'i respektojm, mirepo askush pos Allahut se din se kush jane evlijat e Tij ne te vertete, sepse AI e din se cka ne zemrat e njerzve, ne vetem gjykojm ne baze se pamjes se jashtme te tyre.

Citim
    .I nderuar ne po debatojm dhe as nji her gjerat nuk i mar fikse dhe si i thon me guri ne krah.Mendim i pergjithshem esht se vetem Allahu e din te fshehten dhe se Allahu i madhrishem mund kuj te doj tia tregoj te fshehten .Ne thenjen se vetem Allahu xheleshanuhu e din se kush jon evlijat ose dost apo miku i Zotit qe pa dyshim se nuk ju kundeshtoi ne mendimin tuaj pore edhe ne duhet te besojm vetes ton dhe mendjeve tona ,te pakten ather kure po perjetojm thenje te cilat na i thon njerzit ..madje ngjarje te qindperqinda qe na tregohen me perpara dhe pastaj si ne rastin tim qe e permenda me lart.Allahu te shperbleft per infot qe mi ke derguar.Per ti dhen nji shpjegim asaj qe une po perpiqem te qartsoi esht se vertet disa njerz vertet sherbehen per ta njohur te fshehten nga exhinet ,qe esht mase e vertet,te pakten une se kontestoi.Edhe ne hadithe gjejm shum pa qartsi ose me mir do thosha se ,dhe ket ta them shum sinqerisht se pas vdekjes se Profetit Muhamed alejhiselam u transmetuan jo drejt duke ua humbur qellimin kuptimeve te tyre(haditheve) ose duke i keq interpretuar me ose edhe pa vetdije.Veret Vetem Allahu e din se qa ka ne zemrat tona ,besoi pa dyshim ne ket qe cekni edhe juve i nderuar ,pore se Allahu qe veqon njerz te till dhe u jep dije Evlijajvet nuk ka as nji dijetar qe me ben te terheqem nga kyjo bindje ime.
    Une mendoi se mos pajtimet ne shum qeshtje qe te brengosin qendro ne ate ku hadithet i permend ne kohra jo tamam qe i perkasin kohes ,te cilat mund te jen te hershme apo ne fillimet e profetsis se Muhamedit a.s.
    Nese i referohesh En -Nemel ather hadithi tjeter kure Allahu e pergzon Muhamedin a.s se Ai do bej shefat ne diten e gjykimit .Pershkrimi i umeteve qe do dalin para Allahut ne diten e gjykimit ,Paraqitja e umetit te musas ,Isas a,s dhe paraqitja e ymetit te tij qe do jet turma me e madhe.Shfaqja e Pejgamerit para zjarrit te gjehnemit qe deshiro ti gelltit njerzit dhe Pejgamberi a.s i del para etj Pra te gjitha kto sikur jon thenje te shpikura apo verteton se ne hadithe duhet gjykuar ne koh dhe ne qeshtje.
    Ktu jemi ne f.sh dhe se pash te arsyshme te jem i stergjatur.Fundja Allahu i Madhrishem esht Ai qe din per zemrat tona dhe pa meshiren e Tij ne te gjith do jemi prej te mekatuarve.

Shpresojm ne meshiren e Tij dhe nese kom ber naj leshim pa vetdijen dhe pa njohur peshen e mekatit lus Allahun e Madhrishem te me fal.
    Vllarisht Ganimeti me i ne fund
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ganimet : 19-08-2011 mė 21:00

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    .I nderuar ne po debatojm dhe as nji her gjerat nuk i mar fikse dhe si i thon me guri ne krah.Mendim i pergjithshem esht se vetem Allahu e din te fshehten dhe se Allahu i madhrishem mund kuj te doj tia tregoj te fshehten .Ne thenjen se vetem Allahu xheleshanuhu e din se kush jon evlijat ose dost apo miku i Zotit qe pa dyshim se nuk ju kundeshtoi ne mendimin tuaj pore edhe ne duhet te besojm vetes ton dhe mendjeve tona ,te pakten ather kure po perjetojm thenje te cilat na i thon njerzit ..madje ngjarje te qindperqinda qe na tregohen me perpara dhe pastaj si ne rastin tim qe e permenda me lart.
    Po padyshim se ne po debatojm dhe se qellimi jone eshte te mesojm fene tone, andaj edhe e keshillojm njeri-tjetrin. Shume mire qe nuk i mer gjerat fikse dhe kur te vjen argumenti e pranon, kjo eshte cilesi e njerezve te mencur.

Sa i perket "ne duhet t'ju besojm mendjeve tona", po e vertete eshte, mirepo ne ceshtjet fetare ne i besojm asaj qe na ka treguar Zoti yne. Sa i perket perjetimit, une se di se per cfar perjetimi e ke fjalen, mirepo kjo nuk eshte argument ne vete. P.Sh: Nese dikush te thote se do te martohesh me dikend nga Amerika dhe me te vertete del keshtu, apo dicka tjeter, kjo nuk eshte argument se ai e din te fshehten, sepse mund qe ndonjeher njeriu tja qelloj edhe palidhje. Dhe e dyta sepse kjo fjale ndikon psikologjikisht tek ju qe te drejtoheni ne drejtim te asaj fjale.

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Per ti dhen nji shpjegim asaj qe une po perpiqem te qartsoi esht se vertet disa njerz vertet sherbehen per ta njohur te fshehten nga exhinet ,qe esht mase e vertet,te pakten une se kontestoi.Edhe ne hadithe gjejm shum pa qartsi ose me mir do thosha se ,dhe ket ta them shum sinqerisht se pas vdekjes se Profetit Muhamed alejhiselam u transmetuan jo drejt duke ua humbur qellimin kuptimeve te tyre(haditheve) ose duke i keq interpretuar me ose edhe pa vetdije.
    Ne hadithe ti gjen shume paqartesi. E nderuar se pari ti nuk mund te gjykosh per hadithet. Se dyti duhet t'i lexosh arabisht ne gjuhen origjinale per te gjykuar mbi to. Dhe se fundi ai qe eshte thelluar ne kete shkence e sheh se sa te perpikt kane qene ata qe kane transmetuar hadithe, ata jane se pari shoket e Pejgamberit a.s. dhe pastaj pasuesit e tyre te sinqert.

E vertete eshte se ka pas sharllatana qe kane shpik hadithe, mirepo ato jane klasifikuar dhe qartesuar shume bukur per ate qe e studion kete lemi. Ska asnje mjegull ketu.

Te kisha keshilluar qe ne keto ceshtje mos te nxitosh ne gjykim!

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Veret Vetem Allahu e din se qa ka ne zemrat tona ,besoi pa dyshim ne ket qe cekni edhe juve i nderuar ,pore se Allahu qe veqon njerz te till dhe u jep dije Evlijajvet nuk ka as nji dijetar qe me ben te terheqem nga kyjo bindje ime.
    Une mendoi se mos pajtimet ne shum qeshtje qe te brengosin qendro ne ate ku hadithet i permend ne kohra jo tamam qe i perkasin kohes ,te cilat mund te jen te hershme apo ne fillimet e profetsis se Muhamedit a.s.
    Me fjalen GAJB e nderuar eshte per qellim: Dija me te cilen eshte vecuar Allahu dhe nuk ja ka treguar asnje profeti. Ate dije qe Allahu ja ka treguar profetit tone prej asaj se cka do te ndodhe ne te ardhmen ajo me nuk konsiderohet GAJB, sepse krejt na e dijm me.

Mirepo Allahu kete gje e ka vecuar vetem per profetet, pra atyre Allahu u shpall dije nga Ai, e jo cdo njeriut. Xhibrili i eshte derguar Muhammedit a.s. dhe krejt cka ka pas te na tregoje Allahu per ceshtjet e gajbit na i ka treguar nepermjet tij.

Kush pretendon pas tij se atij Allahu i shpall ndonje dije te vecant, ai eshte genjeshtare, dhe nuk eshte habi qe te jete i mashtruar nga xhinet te cilet i thone se jane engjuj.

Mua e nderuar nuk me brengos asnje ceshtje, une e kam studiuar fene ne MEDINE, dhe keto ceshtje i kam shum te qarta. Mendimi yt se keto mospajtim rjedhin nga hadithet e paqarta... etj etj etj eshte mendim i GABUAR.

Ne realitet: Une per ket ceshtje skam nevoje as te argumentohem me hadithe, sepse ajetet jane SHUME TE QARTA!!! Pra ke kujdes.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •