Close

Rezultati i Sondazhit: A duhet të korrigjohet historia shqiptare, sipas kërkesave të Republikës së Turqisë?

Votues
291. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

55 18.90%
  • JO

236 81.10%
Faqja 14 prej 104 FillimFillim ... 412131415162464 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 1037
    i/e regjistruar Maska e Vidasusi
    Anëtarësuar
    11-11-2010
    Vendndodhja
    Atje diku...
    Postime
    273
    Pas nja 500 vjetësh do hapen tema e do debatohet "Pse u ndam nga Sërbia?".

SupremacY Maska e IL__SANTO
    Anëtarësuar
    23-08-2004
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    4,248
    Citim Postuar më parë nga Marmara Lexo Postimin
    A do të kuptojnë fëmijët se heroi i tyre kombëtar Skënderbeu ishte në të vërtetë gjysmë serb.? Nëna e tij Vojisllava ishte ortodokse krishtere serbe.

Në një takim të ditëve të fundit ministri turk i arsimit Omer Dinçer, kërkoi nga kolegu i tij nga Kosova Ramë Buja për të bërë ndryshime në tekstet e historisë së Kosovës. Dinçer tha se mënyra e portretizimit të Turqisë në këto tekste është ofenduese dhe ato duhet të ndryshohen. Buja ka rënë dakord për formimin e një komisioni të posaçëm që do të bëjë ndryshimet të cilat do të zbatohen vitin e ardhshëm.

Lajm i nxehtë në Kosovë

Për të ndihmuar lexuesit dhe për të shmangur konfuzionin, të sqarojmë: populli vendas i Kosovës janë Shqiptarët, të cilët ndajnë po të njëjtën histori me Shqipërinë. Por, nga këtu në këtë artikull, unë do t’iu referohem kosovarëve me Shqiptarë të Kosovës, si pjesë disi e veçantë e kombit Shqiptar në përgjithësi që jetojnë në këtë rajon.

Tekstet dhe sundimi Osman

Të gjitha tekstet shkollore ia kushtojnë një pjesë të madhe të historisë 523 viteve nën osmanlinjët, por ata shpesh i referohen si “sundimi Turk”.

Nga ana Turke dhe Myslimane përhapja e sundimit osman ishte një balancim në mes përhapjes së drejtësisë, barazisë dhe fesë Islame. Disa historianë shqiptarë priren për të sugjeruar se Turqia kishte pushtuar tokat Shqiptare, kishte masakruar popullin, i kishte privuar ata nga prosperiteti si dhe ua kishte vjedhur pasurinë e vendasve.

Mund të jetë e vërtetë se Turqia kishte zhvilluar shumë beteja në Ballkan dhe fitoi. Perandoria Osmane ishte mbrojtur me sakrifica të shumta. Çdo rebelim ishte shtypur nga shteti, dhe gjëra të tilla ndodhin edhe sot. Mos harroni se çfarë bëri shteti serb në Kosovë kundër kryengritjeve, se çfarë bëri Gadafi në Libi, apo Asadi në Siri, rusët në Çeçeni apo Britania në Irlandën Veriore. Natyrisht këto janë mjetë që shtetet përdorin për të shtypur kryengritjet kudo. Shteti osman nuk dallonte në këtë aspekt.

Ajo që historianët shqiptarë shpesh nuk vërejnë është se si Osmanlinjtë e shpëtuan kombin shqiptar. Tokat shqiptare dhe njerëzit nën Osmanlinjtë ishin të mbrojtur nga mbretëritë sllave që i rrethonin. Shqiptarët kishin gjuhën e tyre jo sllave dhe me pranimin e fesë Islame në mënyrë vullnetare dhe në masë, ata vulosin fatin e tyre të mirë si komb.

Edhe shekuj më vonë gjatë pushtimeve të pamëshirshme Serbe, Bullgare, Maqedone dhe Malazeze, kurrë nuk kishte rrezik që shqiptarët të humbasin identitetin e tyre. Kjo sepse Shqiptarët kishte rrënjë të thella në fenë jo sllave, kulturën dhe gjuhën, e cila ishte e garantuar nën Osmanlinjtë dhe Islamin. Nëse në anën tjetër ata do të qëndronin të Krishterë, unë mendoj se shqiptarët do të ishin më “pak” shqiptarë sot.

Nën Osmanlinjtë

Nën sundimin Otoman Shqiptarët kishin përparuar jashtëzakonisht shumë. Shqiptarët mbanin poste të larta në administratën Osmane, ishin Begë, Pashallarë, dijetarë, arkitektë, vezirë të mëdhenj ... Shqiptarët ishin të lirë të punojnë, të fitojnë diturinë, si dhe të mbanin poste të rëndësishme përgjatë Perandorisë Osmane, nga Egjipti ( Mehmet Ali Pasha, që njihet edhe si themeluesi i Egjiptit modern) e deri në Ballkan. E tërë kjo gjersa gjuha e tyre njihej si gjuhë zyrtarë nga Gjykata mbretërore Osmane. Nën osmanlinjtë Shqiptarët ishin të lirë të udhëtonin si dhe të vendosën në të gjithë rajonin pa frikën e persekutimit apo vrasjes.

Shembulli më i mirë i asaj që ndodhi me shqiptarët pas tërheqjes Osmane u dha nga askush tjetër pos nga ultranacionalisti serb Vasa Çubriloviç në librin “Emigrimi i Shqiptarëve: Rrënjët e Agresionit Serbomadh.”

Në faqën 117 ai shkruan:

...me rezolutat e Kongresit të Berlinit në vitin 1878, Serbia u bë e pavarur dhe territori i saj u shtri në jug. Kështu në kuadër të saj pastaj hyri Nishi, Piroti, Leskovci dhe Prokuplja. Të gjithë shqiptarët mysliman e këtij rajoni u vendosën në territorin e mëposhtëm të njohur sot si Kosovë.

Ose çfarë thotë Dr. Xhastin Mek Karthi në librin e tij “Vdekja dhe Ekzili: Spastrimi Etnik i Myslimanëve Osmanli” ku ofrohen numra të detajizuar të këtyre spastrimeve etnike të shqiptarëve dhe të tjerëve të cilat u bënë të mundshme vetëm pas tërheqjes Otomane nga Ballkani.

Pyetja ime për shqiptarët atëherë do të ishte: pa Osmanlinjtë( apo siç ju referohemi sot “Turqit”), a do të kishin arritur të mbijetonin shqiptarët në mes të këtyre fqinjëve vulgarë? Siç tregon historia ( eksodet masive të Shqiptarëve të viteve 1912-1941 dhe ai i vitit 1999) Serbët kanë planifikuar një politikë më “miqësore” ndaj shqiptarëve për të cilën e dimë shumë mirë si u përpoqën të zbatojnë.

Identiteti i tanishëm dhe historia

Ti kthehemi pyetjes së si shkruhet historia. Kjo është diçka që do diskutim të madh. Ku do të ndalet ky tren? A ishte Turqia shpëtimtare apo shkatërrimtare? A do të kuptojnë fëmijët se heroi i tyre kombëtar Skënderbeu ishte në të vërtetë gjysmë serb.? Nëna e tij Vojisllava ishte ortodokse krishtere serbe.

Si do të ndjehen Shqiptarët kur ta kuptojnë se në të vërtetë se heroi i tyre kombëtar ishte një nga luftëtarët më ta ashpër kundër fesë së tyre kombëtare, Islami? A ishin të detyruar shqiptarët të hynin në Islam, siç thuhet nga disa dijetarë? Si do të shpjegojnë ata se pse Sllavët dhe Grekët kanë mbetur të krishterë? A do të ju mësohet Shqiptarëve se shqiponja e tyre dykrerëshe është e huazuar nga Perandoria Bizantine, dhe se po të njëjtën stil të shqiponjës tani mban edhe flamuri Serb? A do të konsiderohet Hamza Kastrioti ende tradhtar për shkak të besnikërisë së tij ndaj Islamit, dhe kundërshtimin e tij ndaj Skënderbeut?

Drejtimi në të cilin po shpiejnë tekstet e tanishme historike në Kosovë gjithashtu janë të detyruara të përgjigjen në të gjitha këto pyetje, dhe të konsiderohet me kujdes identiteti dhe uniteti kombëtar Kosovar dhe Shqiptar. Dhe kjo nuk është për shkak se këtë e sugjeron Turqia, por për shkak se këto libra shkaktojnë konfuzion i cili do të minonte ndjenjat e unitetit kombëtar për brezat që vijnë.

Perandoria Osmane e bëri Shqipërinë pjesë përbërëse të tërë territorit të saj duke përfshirë tokën dhe njerëzit e saj-ndërsa Serbia e bëri të kundërtën, pasi ajo donte të zhdukte të gjitha elementet e identitetit Shqiptar, nga gjuha, zakonet e deri te feja. Për Shqiptarët, mund të thuhet se të dytë ishin pushtues- por mos të gabojmë, ata nuk ishin të njëjtë! Dhe si i tillë në qoftë se kujtimet historike kanë ndonjë rol për të luajtur sot, Turqia dhe Serbia nuk duhet të konsiderohet njëjtë në tekstet historike... ndërsa në marrëdhëniet e biznesit –gjithsesi po!
    Do kishim mbijetuar edhe pa vellezerit e tu myslyman copa e idiotit shqipfoles.Ske faj ti jo faj kane smod edhe admin i ketij forumi qe lejojne juve te beni si te doni e te njollosni figurat e kombit.

Ju doni nisur ne arabi te merreni me deve gjithe diten neper shkretetire.

Ke plotesisht te drejte.

FAL SERBIT SKENDERBE PO SHIKON DIELLIN TI MER BIRBO.
    Hapu Shoqe Se Skom Frenaaa.

Anëtarësuar
    23-08-2004
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    4,248
    Kush qenkan keta jevgjit e europes qe kerkojne ndryshim historie tek neve??

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Kjo eshte e keqja e shqiptareve te Kosoves,. E shikojne pushtuesin turk si shpetimtar dhe jo pushtues. Nuk ka faj turku qe kerkon te ndryshohet historia. J'ua ka shpelare trurin popullit dhe pasi u sigurua qe do gjej perkrahje ben deklarata te tilla.
    Feelings change - memories don't.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Ti pergjigjemi nje pyetjeje interesante: A do ishte ne rregull nese dikujt ti thoje se te kam mik, ndersa femijeve te tu i thua se kete e ke armik?

Kete po e bene kosova, duke deshmuar miqesi te madhe me turqin, sa qe kjo miqesi edhe eshte shprehur ne praktik dhe jan shkemby lidhje te shumta si ekonomike, politike, diplomatike, kulturore etj.. ndersa femijeve iu thot se turkun e keni armik...

Thjesht kjo eshte nje dyftyresi nga institucionet kosovare qe sigurisht se nuk e gelltit leht turku dhe e ka vrejtur kete. Edhe kjo eshte me se e drejt nga turku, sepse nese pretendon te konsiderosh mik, ateher harroje armiqesin dhe mos i thuaj femijeve se eshte akoma armiku turku.

Me se miri do kishte me qen qe ne librat e historis kur te tregohet historia, ketyre kapitujve te historis tu vendosen fus nota qe japin sqarime se tani ka ndryshuar koha dhe se keto dy kombe nuk jan më armiq mirpo jan miq te medhenje.

"Nuk mundesh me pas miqesi me nje shtet nese ti per cdo dite i rrit xheneratat me urrejtje ndaj atij shteti"

E di qe ky problem eshte 100% fetar dhe se kjo teme i djeg vetem te krishtereve sepse per ta akoma eshte armiku nr 1 turku, keshtu qe pothuajse ky problem i takon vetem ketij komuniteti dhe jo dikujt tjeter, mjafton ti shifni reagimet neper gazeta, te gjitha shkrimet reaguese jan po te ketij komuniteti.
    Ndryshuar për herë të fundit nga fisniku-student : 24-08-2011 më 11:06
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Anëtarësuar
    23-08-2004
    Vendndodhja
    Larg
    Postime
    4,248
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Ti pergjigjemi nje pyetjeje interesante: A do ishte ne rregull nese dikujt ti thoje se te kam mik, ndersa femijeve te tu i thua se kete e ke armik?

Kete po e bene kosova, duke deshmuar miqesi te madhe me turqin, sa qe kjo miqesi edhe eshte shprehur ne praktik dhe jan shkemby lidhje te shumta si ekonomike, politike, diplomatike, kulturore etj.. ndersa femijeve iu thot se turkun e keni armik...

Thjesht kjo eshte nje dyftyresi nga institucionet kosovare qe sigurisht se nuk e gelltit leht turku dhe e ka vrejtur kete. Edhe kjo eshte me se e drejt nga turku, sepse nese pretendon te konsiderosh mik, ateher harroje armiqesin dhe mos i thuaj femijeve se eshte akoma armiku turku.

Me se miri do kishte me qen qe ne librat e historis kur te tregohet historia, ketyre kapitujve te historis tu vendosen fus nota qe japin sqarime se tani ka ndryshuar koha dhe se keto dy kombe nuk jan më armiq mirpo jan miq te medhenje.

E di qe ky problem eshte 100% fetar dhe se kjo teme i djeg vetem te krishtereve sepse per ta akoma eshte armiku nr 1 turku, keshtu qe pothuajse ky problem i takon vetem ketij komuniteti dhe jo dikujt tjeter, mjafton ti shifni reagimet neper gazeta, te gjitha shkrimet reaguese jan po te ketij komuniteti.
    Ky problem u takon te gjithe SHQIPETAREVE.

Por siduket disa e konsiderojne veten jo shqiptar.Spo them turq por mjafton JO SHQIPETAR.

Kush qenka turku qe kerkon ndryshim historie?Nuk i mjaftuan 500 vjet barbarizma ne trojet shqipetare por do edhe te nderhyj ne histori te na dali mik????

Ku qenkemi miq te medhenj me turqin neve?Kemi marrdhenie por jo MIQ.
    Nqs myslymanet vetquhen TURQ kjo nuk domethene qe jane te gjithe SHQIPTARET.

Keshtu djal i mbare mos e polemizo kot me te krishter e ortodoks.Tek e fundit edhe ti je SHQIPTAR.

Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

O fisnik nuk eshte dyfyrtyresi gjithashtu te quash mik armikun e paraardhesit tend? Nuk po i ofendoni ata qe luftuan e dhane jeten kunder ketij pushtuesi qe tani ti e paska bere mikun nr 1?
    Per paraardhesin tend turku i atehershem ka qene armik, kohet kane ndryshuar. Brezat kane ndryshuar dhe normalisht qe dhe marredheniet kane ndryshuar. Asgje per tu habitur. Por kjo s'do te thote meqe e kemi ''mik'' tani, le t'ua bejme qejfin dhe t'i mohojme krimet, masakrat qe na kane bere. Se fundja nuk erdhen me lule ne dore e kaluan per te na pershendetur. Po ndejten plot 5 shekuj. Pese breza pane vetem lufte, lote , dhimbje , shkaterrime. Jo me kot Shqiptari tani eshte bere i eger ne natyre. Instikti i vetmbrojtjes e ka bere te jete i ashper, mosbesues dhe i gatshem per tu hakmarre.
    Eshte e lehte te falesh por jo te harrosh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga mia@ : 24-08-2011 më 11:20

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    O fisnik nuk eshte dyfyrtyresi gjithashtu te quash mik armikun e paraardhesit tend? Nuk po i ofendoni ata qe luftuan e dhane jeten kunder ketij pushtuesi qe tani ti e paska bere mikun nr 1?
    Per paraardhesin tend turku i atehershem ka qene armik, kohet kane ndryshuar. Brezat kane ndryshuar dhe normalisht qe dhe marredheniet kane ndryshuar. Asgje per tu habitur. Por kjo s'do te thote meqe e kemi ''mik'' tani, le t'ua bejme qejfin dhe ta mohojme qe na kane bere.
    Eshte e lehte te falesh por jo te harrosh.
    Tamam ky mentaliteti jon i pershtatet atyre mentaliteteve te gjakmarrjeve dhe ky rasti ne fjal eshte po ai.

Nuk thot askush te harrosh historin, mirpo sepaku qe per hire te kontrastit te se kaluares me te tashmen te jepen sqarime neper libra historie, sepse edhe femijet sot behen konfuz, pasi qe sot xhenerata e tij turkun e ka mik, ndersa xheneratat e kaluara e paskan pasur armik, thjesht te jepen sqarime ne kete lloj kronike historie.

Fundi i fundit gjithmon duhet ti dilet ne krah dobis se diqkaje dhe se me mire eshte te kesh miq se sa armiq, perderisa nje armik i vjeter qe ishte barr e nje politike qe kjo xhenerata e tashme nuk ka pergjegjesi dhe tash kjo xhenerat e se tashmes te deshmon miqesi dhe faktikisht me ndihmen dhe perkrahjen qe te ofron tani te ka kerkuar falje , ateher pse te zhvillohet akoma ajo armiqesi permes kesaj menyre. Realisht ti nese i thua femijeve akoma se turku eshte pjes e koleksionit te armiqeve, ateher ti akoma je duke e vazhduar kete armiqesi.!!

E genjen veten nese mendon se duke e mesuar popullin se turkun e ke pasur armik, ndersa ne anen tjeter pretendon te kesh miqesi me turkun, sepse ti qe ne femijeri popullit tend po ua mbjell urrejtjen dhe se mos prit qe ky popull i edukuar ne kete menyre te kete miqesi me turkun.

IL__SANTOKu qenkemi miq te medhenj me turqin neve?Kemi marrdhenie por jo MIQ
    Nese je ne rrjedha te aktualiteteve qe zhvillohen ne kosove, miqesia ndermjet kosoves dhe turqis eshte praktike, bile me praktike se sa me cdo shtet tjeter, thjesht miqesia mes kosoves dhe turqis perfshine te gjitha sferat shoqerore, politike dhe ekonomike. Keshtu qe nuk vëhet ne dyshim miqesia ndermjet turqis dhe kosoves.
    Ndryshuar për herë të fundit nga fisniku-student : 24-08-2011 më 11:28
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-08-2009
    Postime
    389
    Ore ,po c'jane keta te pa shkolle qe duan te na i bejne HISTORINE pershesh me dhalle???
    Ne nje shkrim pak me lart,lexova dike qe shkruante: Mos harroni qe shume Shqiptare kane qene qeveritare ne kohen e Perandorise Osmane,: por ky miku harroi te na thoshte ,se si u gjenden keta SHQIPTARE ne Turqi,dhe me c'menyre ata iken nga SHQIPERIA?????? (Mos ndoshta i rrembyen Turqit e mire,nga krahet e nenave te tyre,me dhune dhe i bene jenicere???
    THEM UNE )

Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Tamam ky mentaliteti jon i pershtatet atyre mentaliteteve te gjakmarrjeve dhe ky rasti ne fjal eshte po ai.

Nuk thot askush te harrosh historin, mirpo sepaku qe per hire te kontrastit te se kaluares me te tashmen te jepen sqarime neper libra historie, sepse edhe femijet sot behen konfuz, pasi qe sot xhenerata e tij turkun e ka mik, ndersa xheneratat e kaluara e paskan pasur armik, thjesht te jepen sqarime ne kete lloj kronike historie.

Fundi i fundit gjithmon duhet ti dilet ne krah dobis se diqkaje dhe se me mire eshte te kesh miq se sa armiq, perderisa nje armik i vjeter qe ishte barr e nje politike qe kjo xhenerata e tashme nuk ka pergjegjesi dhe tash kjo xhenerat e se tashmes te deshmon miqesi dhe faktikisht me ndihmen dhe perkrahjen qe te ofron tani te ka kerkuar falje.

E genjen veten nese mendon se duke e mesuar popullin se turkun e ke pasur armik, ndersa ne anen tjeter pretendon te kesh miqesi me turkun, sepse ti qe ne femijeri popullit tend po ua mbjell urrejtjen dhe se mos prit qe ky popull i edukuar ne kete menyre te kete miqesi me turkun.

.
    Mentalitet gjakmarrjesh? Une po te fal dhe ti pretendon qe te te quaj dhe mik ?! Mos do dhe te te them flm qe me vrave? Nuk eshte cudi qe neser te keni te njejta pretendime per Serbet. Ju njerezit e "paqes".
    Kush po kerkon miqesi me turkun ? Vetem ju turqit e Kosoves. Na i quani dhe vellezer pale! Marredheniet e mira midis shteteve jane vetem marredhenie interesi. Jeni ju qe ngaterroni termin "miqesi" dhe "marredhenie te mira" . Marredhenie te mira do te thote qe nuk jemi ne lufte me njeri-tjetrin. Une kam interes te te ndihmoj dhe ti sot per sot ke interes ndihmen time.
    Nuk ka falje per gjakpiresit si turqit. Le tu vij turp per krimet qe kane bere ndaj nesh. Njeri do ti vuaj qofte dhe moralisht pasojat e krimeve. Dhe keta jane pasardhesit e tyre. Do jene si njolle te zeze ne historine tone per ato vite, gjersa te jetoje dhe shqiptari i fundit ne kete toke. Boll e vuajtem ne per 500 vjet.
    Po neser nese prishemi ta ndryshojme prape historine thone ju? Na kenaqet per Zotin!
    Ndryshuar për herë të fundit nga mia@ : 24-08-2011 më 11:42

Faqja 14 prej 104 FillimFillim ... 412131415162464 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •