Close

Rezultati i Sondazhit: A duhet të korrigjohet historia shqiptare, sipas kërkesave të Republikës së Turqisë?

Votues
291. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

55 18.90%
  • JO

236 81.10%
Faqja 102 prej 104 FillimFillim ... 25292100101102103104 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,011 deri 1,020 prej 1037
    Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anëtarësuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty më gjen, nën hijen tënde që më le amanet!Nëse të duket që kam humb,më kerko atje ku fryn uragani i kohës,atje do më gjeshë,duke të kërkua Ty!
    Postime
    7,750

Për: A duhet të korrigjohet historia shqiptare sipas kërkesave të Republikës së Turqi

Per Turqi nuk duhet viza,kujt i pelqen historia e shkruar nga Turqit -kufijt i ka te hapur,le te shkojn dhe le te mbeten atje njehere e pergjithemone....Nuk po e kuptoj edhe nje gje: Ma Shqiptar kane mbet ata qe u debuan ne Turqi se sa disa qe jetojn ne trojet Shqiptare.....
    Rëndesia e një personi nuk vlerësohet nga hapësira që zë, por nga boshlleku që le kur nuk është më.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-12-2004
    Postime
    689

Për: A duhet të korrigjohet historia shqiptare sipas kërkesave të Republikës së Turqi

JO,JO, JO.

Hajde Korrupcion ajde me kembe te mbrapsht e Qafen e thefshin ata qe kane gisht ne kete; Pike te Historise!

JO, se e para ishte Okupatore! e Vetni Jahudit-Izraelin a do te ndryshoje Historin e Nazimit qe djegi i poqi si neve Turqia!( me falni ju qe keni miqesi me Turqit a une vete kam fare e fise atje...
    po ata i din qendrimet e mija) e vete Turqit e pranojne se Osmanlinjet ishin ata qe ishin Barbare!
    JO, se Korigjimi i Historise sipas Apetiteve se njerit a tjetrit nuk i pelqeka e kaluar a tij e turpshme aqe duhet te na beje neve.Te s`kuqemi ne per Apetitet e dikurshme te tyre!JOOOOOOO kurrr...
    JO, ne jemi deshmi e kohes... kur gjysherit tane ishin pa shkrim lexim ne Shqipe se Arabisht e turqisht kishin mesuar e serbisht ...

Kur binte tema Regjistrimi ...thoshim duhet te shkruhesh Shqiptar ...thoshin: ju shkruani çka te doni...une jame Turke elamdurilah....me ka rastish vete te degjoje kete fjale si e vogel...
    Per Cilen Histori eshte fjala? Per ate qe 600 Vite na kane djege e pjeke e asimiluar! mbjelle fjalen Turk... nese mendohet te kerkohet Demshperblim per te gjitha ato ...ajo tjeter...( po ne nuk dim se
    kete me bere se nuk mbajme Dokumenta se na kane Djege e besa i Djegim vete a!
    Jo, Asaj duhet ti kerkohet demshperblimi, per te gjithe ato Pazare qe beri me Jugosllavin e mbretrin Serbe Kroate e Slovene ne korrise te Shqiptareve!
    Per çdo koke shqiptari qe eshte shperngul ne Turqi Serbia ka Fituar Tapit e Shqiptareve e para te majme. Kurse,Shqiptaret jane Trasferuar ne Shkretirat e Anadollise!

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Nga Eduard Frrokaj:

DITA KUR MA VRANË HEROIN TIM...

Eduard Frrokaj: Elegji kushtuar Atdheut tim te dashtun...

Eduard Frrokaj: "Unë e kam pasë një hero.Më mbronte kur shpirtin tim dhe tuaj e kaplonte ligësia e atdheut në caste vetmie,trishtimi, dhune, krimi, korrupsioni. Heroi im ishte peng lufte, ai u bë i gjallë nga kampi ’’Zabella ’’ i Pozharevcit, u kthye triumfues në atdhe, i munduar si pengjet e luftës për mendimet në kokë, për fjalën e shkruar ,asht e lëkurë, kur hyra në Kosovë tha një mace e zezë ma preu rrugën si në tregimet popullore,lajmëroj se diq nuk ishte në rregull në këtë vendin tonë të bukur por të tradhtuar nga idealet e revolucionit"

Eduard Frrokaj: "Dikush po mendon se mos është kjo oazë e vetmuar dhe e vogël lidhja jonë me Europën dhe këtu bie me gjasë edhe mallkimi mbi Kadarenë...Në të kundërt Kosova po shkon drejtë nje projekti shkatërrues duke ndërruar drejtimin e historisë me projekt neotoman ka rrezik që një pakicë’’krejtësisht të parëndësishme’’ fetare ta mbyll në guacën e vet, kjo është shenjë më e keqe për shumicën e vëllezërve të gjuhës dhe gjakut të besimit islam, këtë të zezë nuk po e bëjnë ata por
    elita politike".

Eduard Frrokaj: "Në këtë natë heroi im dhe i juaji mbeti i vrarë,një peticion që të mos ndërrohet historia e sulmoi si vepër të njerëzve të paditur, në këtë ’’orgji’’ pati aksident ’’si i paditur’’ të jetë edhe shkrimtari ynë më i madh Ismail Kadare i cili ka vite që lëshon kushtrimin që shqiptarët të kënë kujdes të mbrojnë rrugën europiane se farat e së keqes mbijnë therra. Ne madje u treguam
    naiv se nënshkruam pasi e pamë emrin e Kadaresë, kështu thuhet në komentet e fundit të heroit.
    Heroi ynë nuk u ndal me kaq paralajmëroi si më një kumt triumfal se Turqia qenka bë moderne, perëndimore dhe indirekt (gjithmonë indirekt se indirekt po na preket historia e po na lodrohet gjeografia ) rruga jonë pra si komb nuk ka dert të kalojë nëpërmes te Turqisë, duhet të paketohemi në hurma (dikur heroi thoshte se me iftare publike dhe me hurma mos të mendoj Turqia të na kthejë nga rruga perëndimore)".

Eduard Frrokaj: "Në këtë kontekst kur e mbrojmë Europën jo nga aspekti fetar por si orientim programor, gjithmonë duke i ditur rreziqet e keqpërdorimit të fesë shumicë sa herë shkruajmë si të krishterë shqiptarë rrezikohemi padrejtësisht nga një lukuni e paparë e duhmës së mendimit se ne mund të jemi të indoktrinuar religjioz,radikal fetar, që jetojmë në ëndrra religjioze, edhepse bashkë jemi në luftë, bashkë jemi në libra, bashkë jemi në varre masive,bashkë jemi në fjalë, në dashuri, në plagë, në vdekje dhe në dasma,por në të kundërt të erës madje, madje ky ’’kërcënim misterioz’’ , kjo tendencë ka filluar me i frikësu njerëzit për të shkruar se mos po keqkuptohen si ’’radikal’’ nga ’’liberalët’’ e pra nuk mund të jemi të dashur ’’liberalë dhe engjuj’’ të tillë sepse ne kërkojmë vetëm respektimin e traditës së përbashkët fetare si mysliman, të krishterë dhe ortodoksë pa e cenuar bindjen religjioze të shumicës islame por jo për ta përdorur këtë shumicë që të kthehet Turqia për të prekur librat e historisë të periudhës osmane (ato duhet ti ndërrojmë vetëm ne shqiptarët kur të na zgjojë shkenca nga gjumi ..."

Eduard Frrokaj: "Ka pasë një përrallë legjendare në Kosovën e pasluftës, është dëgjuar në oda me tymë duhani nën telat e sharkisë, një margaritar që i kalonte përceptimet e tregimeve dhe tragjedive orale se aeroplanët turq paskan bombarduar tmerrshëm,jo vetëm tmerrshëm por shkelqyeshëm dhe tmerrshëm.Por për paradoks Ministria e jashtme turke tri ditë para bombardimeve të Natos kërkoj që të mos kalohet në ’’gabimin e tmerrshëm ’’që të bombardohet Serbia (natyrisht aleati strategjik i Turqisë nga nostalgjia për kohën eTitos me atë marrëveshje spektakulare për zbrazjen e trojeve shqiptare e këndej) por të shikohen zgjidhjet diplomatike, një ngjashmëri ishte kjo me qëndrimin rus të kohës".

Eduard Frrokaj: Aeroplanët e Turqisë natyrisht se morën pjesë në bombardimet e Natos sepse ishin pjesë e Aleancës por ata nuk e kishin rolin prioritar përballë shteteve kryesore që sollën lirinë tonë dhe na dhanë drejtimin jo kah Turqia por kah Europa Ata nuk e sollën lirinë tonë dhe nuk duhen të jenë orientimi ynë.’’E vërtete’’ dhe magjike është një përrallë me dukatë në ballë e qobanëve të paditur të atdheut se në momente kritike vinin aeroplanët e Turqisë dhe shpëtonin popullin e pambrojtur, ky do të ishte oguri i keq, dromca e naivëve, kjo është vetëm përrallë me dukat në ballë, e cila dekonstruktohet sepse do ia vjedhim Wesley Klarkut shënimet nga xhepi i luftës, e ka të shqyer i ka rënë bashkë me bombat amerikane në tokën e Kosovës".

Nexhmedin Spahiu: ‘’Mos i detyroni historianët turq të flasin me dokumente’’...

Eduard Frrokaj: "Një tjetër klithi ‘’Mos i detyroni historianët turq të flasin me dokumente’’,një kanosje proverbiale dhe legjendare, e tmerrshme ishte kjo, drithëruese, magjike, abrakadabra, na dërgoj në birë të minit…
    Kjo ishte edhe pak ma zi se përrallë në shkallë me dukat në ballë po ne shqipet e malit të vrara e të syrgjynsoura pa dallim si shqiptarë islam, katolik dhe ortodoksë a ishim të pushtuar apo e pushtuam Stambollin, a ishim të dhunuar a dhunues, a ishim pakëz më vonë të syrgjynsour apo i dëbuam turqit nga Turqia për të realizuar ‘’planet serbe’’, çka ishim ne dhe ku janë ato dokumente që nuk po vijnë tek ne të mallkuarit por po na lënë kështu si në antitezën e Nolit ‘’pranë sofrës të pangrënë,pranë detit të palarë,lakuriq e të dregosur, trup e shpirtë të sakatosur’’. Në këtë tmerr të kësaj nate mizore prilli plus të mbetur pa dokumentet e Stambollit, tërësisht në rërën e shkrëtëtirës historike…"

Eduard Frrokaj: "E kam edhe një hero, këtë hero të fundit nuk dua që ta vret nata barbare me asnjë kusht sepse e konsideroj si penë të mbrehtë, si mehlem për varrë, ai pretendon në një koment të
    shkurtër se Turqia e sotme nuk është perandoria osmane,këtë e dinë edhe zogjët e malit dhe speciet e detit se ka ndryshim por dikund tjetër po fle lepuri i historisë, ô heroi ynë…pra nuk po u bëka të hedhim paralele në mes të aeroplanëve magjik turk, aeroportit të Prishtinës, asfaltit të nxehtë në autostradë dhe librave me Gjergj Kastriotin në qanta të fëmijëve,sepse ne peticionistët po bëhemi kështu histerikë,një përsëritje kjo legjendare e shprehjes dy herë për fytyrë,madje ne gati se në këtë histerinë tonë sa nuk kemi thënë ‘’sikur të ishte Skenderbeu pilot ‘’dhe ‘’Adem Jashari astronom’’, pandeh heroi në koment, hajde po themi të pikëlluar se diq tjetër po pretendohet Sulltani pra pilot magjik i bekuar i trojeve shqiptare ndërsa Veziri i parë i perandorisë astronom legjendar i trojeve shqiptare, pra në të gjitha këto komponenta të thjeshta po tentohen të hedhen farat e therrave të mëdha për të ndryshuar orintimin tonë Europian dhe perëndimor, edhe këtë e dinë zogjtë e malit dhe speciet e detit. Heroi i fundit është gjallë dhe është në zemrat tona kudo si shqiptarë që bukës i themi bukë e ujit ujë. Por kjo është kohë kolere, muzat po qajnë e mitet po bien".

Eduard Frrokaj: "Krejtë në fund në këtë kohë të vrarë reje kur pranë tempujve të rrënuar të fjalës, muzat po qajnë, kronikat po ulërojnë, mitet po bien, hej njerëz‚’’Ra ky morte e u pamë’’...
    Po arratisemi nga anija e dehur e historisë, po ikim natën pa zhurmë, pa fjalë, po ikim me një frymë, ndihmona zot ta prekim Europën shqiptarëve pa dallim, feje, krahine dhe ideje...

Ndihmona dikush që ka dijeni supreme më të mëdha se ne që të na i sjellin dokumentet historianët turq qoftë edhe me cmimin që të na ngulin në hunj gardhi prandaj anijen e dehur e shkatërroj ky motë i ligë...

Zoti ynë i përbashkët i të gjithë shqiptarëve nën këtë qiell e nën këtë dhe ku është heroi ynë, ku janë heronjët tanë".

Eduard Frrokaj:"Do zoti e kthehen një ditë, të paktën hija e tyre le të na sjellë lajmet e fitores...
    Të paktën dikush le të mbetet gjallë në këtë kohë kolere…
    Në këtë kohë trishtimi përzier me erë historie të detit Marmara që të zënë frymën përballë historisë.
    Që ta vrasin atdheun me nishan në ballë…"

Eduard Frrokaj: "Mirupafshim pranë liqenit të Lucernit ku po iki pak këtyre ditëve nga bezdia dhe mërzia, nga atje më bukur shihen pamjet e atdheut…

Do ta ndezi një cigare, tymi do të vjen në atdhe…"
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e klajdi wolf
    Anëtarësuar
    14-09-2012
    Postime
    591

Turqia dhe rishkrimi i historise

Nje debat shume i gjere sidomos per kerkesen e republikes turke,midis historianeve.
    Duke diskutuar edhe mbi pyetjet:A eshte kjo kerkese per qellime politike?
    A ishte pushtimi vetem nje qendrese 500 vjecare ?
    Si ka ndikuar komunizmi ne vendet e ballkanit me kete regjim ne shkrimin e historise duke zhvilluar ide nacionaliste?
    A kishte bashkeqeverisje me shqiptaret ne kete Perandori 500 vjecare?
    Pse u shkeputem te fundit nga Perandoria Osmane?
    A ishe Perandoria Osmane shkaku i prambetjes se shqiptareve? dhe probleme te tjera.

Eshte shume i gjate debati po ia vlen te shikohet

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Cili eshte mendimi yt, Klajdi??!!
    Jarigas

Anëtarësuar
    14-09-2012
    Postime
    591

Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Cili eshte mendimi yt, Klajdi??!!
    ....per te folur per kete ceshtje duhet kuptuar qe peticioni qe i eshte derguar Shqiperise ka te beje me 'rishkimin' e historise e jo per rishkrimin e historise apo korrigjimin e saj pasi ky i fundit eshte nje i hap me i nderlikuar.Rishikimi i historise nenkupton jo vetem rishikimin e fakteve historike por edhe rishikimin e terminologjise qe eshte perdorur per shtet okupuese,pasi shkrimet historike duhet te jene neutrale e jo te ngjallin emocione dhe urrejtje per popujt e tjere.Rishikimi i historise ka te beje me periudhen e Perandorise Osmane ne te cilen gjendej dhe Shqiperia.

Problem tjeter eshte edhe paraqitja e kohes se 'Sundimit Osman' si nje qendrese te shqiptareve ose kryengritje te shqiptareve e kjo ishte nje metode e komunizmit per te paraqitur historine ne kete forme dhe Shqiperine e beri armik me gjithe boten.
    Faktet na tregojne se Shqiperia ka bashkeqeverisur me perandorine Osmane se bashku me shtetet e tjera,p.sh 36 vezire ishin shqiptar e plote nenpunes ne perandori.
    Vasko Pasha ishte ortodoks por ishte ne post te larte ne kete Perandori e punonte per Shqiperine,periudha e pashalleqeve ishte po ashtu bashkeqeverisje.

Ne librat historik ne na tregohen vetem kryengritje te shqiptareve,luftera e ne te vertet shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga perandoria osmane pasi rrezikohej copetimi i tokave shqiptare.
    A mund te na tregosh ti se kush e mbrojti pavaresine e Shqiperise nga serbet dhe greket?????

DILEMAT E BALETES HISTORIK

"Në atë vit që ne fituam pavarsinë (1912) janë vrarë 55.000 ushtar turk, për të mbrojtur Shqipërinë nga serbët dhe grekët."

"Deri në vitin 1962 Hasan Prishtina është konsideruar armik dhe tradhëtar i kombit shqiptar, përse këtë fakt e fsheh historia ?!!"

"Kryengritja shqiptare në Kosovë dështoj, për shkak të përqarjes dhe konfliktit mes Hasan Prishtinës dhe Isa Boletinit, sepse Hasan Prishtina kërkonte që në muajin gusht të ngritej flamuri në Shkup, ndërsa Isa Boletini nuk pranoi, dhe tha se "Ne jemi dalur për ta çliruar Sulltan Abdulhamitin II që është në burg."

"Akti i shpalljes së pavarsisë ka qenë akt ceremonial, qeveria ishte formale, dhe këtë e thotë vet Ismail Qemaili në tetor 1913 kur ka mbajt fjalimi në Vlorë; "Ne këtu në Shqipëri kemi qenë të izoluar, se mirnim vesh se ç`bëhej në pjesën tjetër të Shqipërisë". Faktori ndërkombëtar nuk e njohu qeverin e Ismail Qemailit si qeveri të Shqipërisë, dhe kështu kuptojmë që s'ka pas qeveri të vërtetë, qeveri reale, gjithëqka ka qenë akt simbolik, formal.

/Akademik Abdi Baleta

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Citim Postuar më parë nga klajdi wolf Lexo Postimin
    ....per te folur per kete ceshtje duhet kuptuar qe peticioni qe i eshte derguar Shqiperise ka te beje me 'rishkimin' e historise e jo per rishkrimin e historise apo korrigjimin e saj pasi ky i fundit eshte nje i hap me i nderlikuar.Rishikimi i historise nenkupton jo vetem rishikimin e fakteve historike por edhe rishikimin e terminologjise qe eshte perdorur per shtet okupuese,pasi shkrimet historike duhet te jene neutrale e jo te ngjallin emocione dhe urrejtje per popujt e tjere.Rishikimi i historise ka te beje me periudhen e Perandorise Osmane ne te cilen gjendej dhe Shqiperia.
    Klajdi!! Shoh se paske pakez problem per te dalluar "rishikimin" ndaj "rishkrimit" te historise, prandaj po te them se ne thelb jane e njejta gje, ose me thjeshte per ty, pa rishikim nuk ka rishkrim dhe pa rishkrim, çdo rishikim eshte i kote!! Sidoqofte, ndoshta do te ishte me ndihese per ty te te sillja nje shembull te thjeshte: Meqe ti flet perdobine e rishikimit e terminologjise dhe neutralitet te historise per mosngjallje urrejtjeje dhe kurrfare emocionesh ndaj popujve te tjere, do te doja te dija se si do ta shkruaje ti kete frazen qe per mua eshte e drejte ta shkrujame keshtu: shtazeria e reparteve paramilitare serbe arriti nivele te papara e ndoshta mund te krahasohet vetem me ndyresine dhe shtazerine e ushtrive gjithashtu serbe, gjate Luftes se Pare Ballkanike , gjate se ciles egersirat serbe masakruan pa kurrfare ndjesie njerezore çdo shqiptar qe gjenin perpara , deri edhe fosnjat e duke dhunuar e perdhunuar çdo femer, me nje egersi qe ua kalon t egjitha shtazeve me te perbindshme qe fantazia njerezore mund te perfytyroje!
    nen driten e meçurise turke, qe ju mbeshtetni aq pamend(djallezisht gati, do te thoja)!!
    Problem tjeter eshte edhe paraqitja e kohes se 'Sundimit Osman' si nje qendrese te shqiptareve ose kryengritje te shqiptareve e kjo ishte nje metode e komunizmit per te paraqitur historine ne kete forme dhe Shqiperine e beri armik me gjithe boten.
    Faktet na tregojne se Shqiperia ka bashkeqeverisur me perandorine Osmane se bashku me shtetet e tjera,p.sh 36 vezire ishin shqiptar e plote nenpunes ne perandori.
    Vasko Pasha ishte ortodoks por ishte ne post te larte ne kete Perandori e punonte per Shqiperine,periudha e pashalleqeve ishte po ashtu bashkeqeverisje.
    Nuk eshte fare problem paraqitja e shqiptareve si "qendrues heroike" ndaj perandorise, ndoshta per ata te cektit, pasi nese do te kishte patur qendresa ndaj perandorise, as edhe shume heroike do te thoja, do te kishim ndjekur, madje udhehequr do te thoja une, rrugen e Grekerve drejt pavaresise nga zgjedha Osmane!!
    Sa per "bashkeqeverisjen", une nuk e di se çfare nenkuton ti me kete fjale, por nese do te kishte ndonje qeverisje te Shqiptareve ne te cilen keta te fundit te kishin ndonje te drejte ne qeverisje, mnund edhe te flisnim per "bashkeqeverisje"!! Perndryshe, ashtu siç e kuptoj une bashkeqeverisjen, fakti qe kishte karrieriste shqiptare qe arriten deri ne majat e qeverisjes politike te Perandorise(por jo te Shqiptareve), nuk eshte fakt se egzistonte ndonje "bashkeqeverisje", jo me shume se sa "bashkeqeverisen" iliret Perandorine Romake me tere ata perandore ilire! Ne fakt, tere keta "bashkeqeverisesit" shqiptare ne Perandorine Osmane, nuk kishin asnje shans per te ndryshuar politiken apo vazhdimesine e saj, e ne fakt, ato pashalleqet qe ti kerkon ti shesesh per "bashkeqeverisje"(ose sepse verete je aq naiv sa t'i besosh si te tilla), perfunduan ne menyre mizore, pikerisht prej atyre me te cilet sipas teje "bashkeqeverisnin"!!!
    Po ashtu, Pashko Vasa i krishtere, ishte qeveritar i Libanit te krishtere dha asgje hiç s'mund te bente per Shqiptaret, perveç poezive atdhetare!!!
    Pra, nuk mund te flisni per "bashkeqeverisje" te Perandorise Osmane nga Shqiptaret, nderkohe qe kishte edhe Serbe, Greke, Boshnjake etj te tille, pa rreshqitur ne anen e atyre qe me naivitetin me te madh njehsojne identitetin Shqiptar(i cili perkon me ate arberesh) me ate Osman e, duke kryer keshtu nje poshterim te vetvetes(nese ndihet Shqiptar)!!
    Ne librat historik ne na tregohen vetem kryengritje te shqiptareve,luftera e ne te vertet shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga perandoria osmane pasi rrezikohej copetimi i tokave shqiptare.
    A mund te na tregosh ti se kush e mbrojti pavaresine e Shqiperise nga serbet dhe greket?????
    E sheh ku te çon naiviteti(o ndoshta djallezia)?!
    Ti kerkon te pohosh se ai qe na e kishte hequr pavaresine e na mbante ne zap prej 5 shekujsh, na mbrojti "pavaresine" nga te tjeret!!!!
    Kjo teze jo vetem qe eshte qesharake, nderkohe qe perben nje absurditet ne vetevete, por eshte edhe tregues i nje fakti shume te dhimbshem per shqiptaret: siç pohon edhe ti vete, shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga Perandoria!!! Si eshte e mundur qe te mos ndjenin nevojen qe te ishin te pavarur nga osmanet, pikerisht nga ata te cilet asnjehere nuk lejuan shkollat shqipe (nderkohe qe greket i kishin patur gjithmone e qe per pavaresi kishin derdhur gjak dhe fitar), nuk lejuan asnjelloj qeverisjeje autoktone, por kishin frike nga Serbet dhe Greket??!!
    Pergjigjet mund te jene dy: ose Shqiptaret, nen Perandori, te shnderrruar ne doren e pergjakur kunder fqinjeve kishin friken e hakmarrjes nga keta te fundit, ose kishin duke humbur edhe grimcen e fundit te identitetit si komb e tashme nuk shihnin menyre tjeter jetese perpos si osmane!!!
    Ty, zgjedhja!!

Pavaresine e Shqiperise e kemi fale Austro-Hungarise dhe Italise!!!(Perandoria Osmane dha shpirt ne Evrope e s'ishte ne gjendje te diktonte asnje lloj pretendimi ndaj fitimtareve e lere pastaj te mbronte arnautet)

"Në atë vit që ne fituam pavarsinë (1912) janë vrarë 55.000 ushtar turk, për të mbrojtur Shqipërinë nga serbët dhe grekët."
    Shih pakez ironine e fatit ne logjiken e nej neo-osmani si ti apo Baleta!! Flitet per ushtare "turq" e per "Shqiperi", nderkohe qe ishin "osmane"(mish per top si arnautet gjithandej) dhe Vilajete te Perandorise!!!
    Ty te falet se e ke nga feja, por Baletes nuk i falet te shprehet me kesi termash!!
    "Kryengritja shqiptare në Kosovë dështoj, për shkak të përqarjes dhe konfliktit mes Hasan Prishtinës dhe Isa Boletinit, sepse Hasan Prishtina kërkonte që në muajin gusht të ngritej flamuri në Shkup, ndërsa Isa Boletini nuk pranoi, dhe tha se "Ne jemi dalur për ta çliruar Sulltan Abdulhamitin II që është në burg."
    E sheh pra se sa te vetedijshem per identitetin e tyre ishin Shqiptaret e ne ç'derexhe ishin katandisur nga "bashkeqeverisja"??!! Mua me vjen turp per Isa Boletinin, nese vertet ka thene ashtu, por kjo tregon pikerisht se sa poshte ishin Shqiptaret ne krahasim me Greket!!!
    Jarigas

Style & Substance Maska e qeveriablu
    Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816

Po ashtu, Pashko Vasa i krishtere, ishte qeveritar i Libanit te krishtere dha asgje hiç s'mund te bente per Shqiptaret, perveç poezive atdhetare!!!
    Beri,beri me shume se sa poezi atdhetare.Pashko Vasa hartoi dokumentin e pare ideologjik te ceshtjes shqiptare " E verteta mbi Shqiperine dhe shqiptaret " 1879.,u botua ne te gjithe gjuhet kryesore te Europes (Gjermanisht,Frengjisht,Anglisht),u botua madje edhe ne Stamboll !
    Kjo,midis shume kontributeve tjera.
    ... eshte edhe tregues i nje fakti shume te dhimbshem per shqiptaret: siç pohon edhe ti vete, shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga Perandoria!!! Si eshte e mundur qe te mos ndjenin nevojen qe te ishin te pavarur nga osmanet, pikerisht nga ata te cilet asnjehere nuk lejuan shkollat shqipe
    Si nuk donin te ndaheshin nga PO ?? Separatizmi shqiptar nen PO ka egzistuar,munde te permenden shume elemente.Shikuar historine shqiptare dhe rrethanat duhet thene qe tentativa e fundit e shkeputjes nga PO mbaron me 1847.Kryengritja e jugut te Shqiperise - Zenel Gjoleka,Rrapo Hekali.

Mbas kesaj periudhe paraqiten projektet qe i rrezikojne trojet dhe etnin shqiptare , mu nga ata fqinjet tuaj:
    - Projekti serb i Nacartenias 1844.
    - Shkrimi i Vuk Karaxhiqit "Serbet te gjithe dhe gjithkund" 1849.
    - Megaloideja Greke 1844.

Tani per here te pare (mbas publikimet projekteve te Serbo-Grekeve) shqiptaret ndihen te kercenuar nga fqinjet e tyre dhe detyrohet elita e asaj kohe te vendose se ku do te mbeshtetet per te mbijetuar - Te PO apo fqinjet.Zgjedhja e rrezikut me te vogel,zgjodhen PO ! Kjo shprese zgjati deri me 1878. kur shqiptaret e pane qarte qe PO nuk do i mbronte,ndersa dhurimi i Ulqinit sllavo malazezeve ishte momenti kur edhe Sulltanistet me te medhenj shqiptar i humben te gjitha iluzionet....Pra,periudha Gjoleka (1847) deri te Ismail Qemali (1912),65 vite, eshte kohe kalkulimesh te elites shqiptare - mbeshtetje te Sulltani kunder rrezikut sllavo -grek !!

Tani shqiptaret ne periudhen 1847 - 1912,ne ke te mbeshteten ? (Me thuaj ti !) :
    - Te vetja ; Te dobet,te percare pa force reale.
    - Te Europa e krishter,fuqite e medha ; Popullaten shqiptare e barazonte me ate Turke dhe e llogaritke si mbetje osmane dhe nuk do i ofronte as perkrahje per pavaresi,madje do i konvenonte ta zhdukte nga harta... Biscmarck,midis tjerave.
    - Te fqinjet Sllavo- Grek ; Te armiqesuara ne kulm me shqiptaret dhe me projekte shfarimi dhe kapjen e territoreve te shqiptareve.
    - Te Stambolli dhe Sulltani ; gjer ne momentet e fundit shpresuan shqiptaret se ketu ishte shpetimi nga agresioni sllavo-grek.Praktikisht gjer ne ditet e fundit (1912) kalkuluan mbi kete faktore !

Pra, mbijetuam fale fatit dhe rastesise > apo interesit Austro-Hungarez dhe armiqesit e saj me Serbet !!

Pergjigjet mund te jene dy: ose Shqiptaret, nen Perandori, te shnderrruar ne doren e pergjakur kunder fqinjeve kishin friken e hakmarrjes nga keta te fundit, ...
    Nese ne Jug (kunder Grekeve) kishte ekspedita ndeshkuese te forcave osmane me ushtar dhe komandant shqiptar,si i pergjaken shqiptaret duart e tyre me gjakun e fqinjeve sllave ne Veri - Kosove,Serbi,Mali i Zi,Maqedoni ???
    ... ose kishin duke humbur edhe grimcen e fundit te identitetit si komb e tashme nuk shihnin menyre tjeter jetese perpos si osmane!!!
    Memorandum i shkodraneve derguar Kongresit te Berlinit,Qershor,1878 : " Ashtu sic nuk jemi turq,po ashtu e kundershtojme me te gjitha forcat tona cilindo qe do te deshironte te na bente sllave apo austriak e greke.Ne duam te jem vetem shqiptare... feja e shqiptareve munde te kete levizur nga Ortodoksija te Islami dhe nga ky te Katolicizmi,por qofshin ortodoks,musliman apo katolike,shqiptaret nuk e kane mohuar kurre atdheun e tyre dhe duke i qendruar me kembengulje besnike krenarise per prejarrdhjen e tyre ,kane mbetur kurdohere dhe kudo shqiptare...."
    Ndryshuar për herë të fundit nga qeveriablu : 11-05-2013 më 23:33
    Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !

Anëtarësuar
    14-09-2012
    Postime
    591

Klajdi!! Shoh se paske pakez problem per te dalluar "rishikimin" ndaj "rishkrimit" te historise, prandaj po te them se ne thelb jane e njejta gje, ose me thjeshte per ty, pa rishikim nuk ka rishkrim dhe pa rishkrim, çdo rishikim eshte i kote!! Sidoqofte, ndoshta do te ishte me ndihese per ty te te sillja nje shembull te thjeshte: Meqe ti flet per dobine e rishikimit e terminologjise dhe neutralitet te historise per mosngjallje urrejtjeje dhe kurrfare emocionesh ndaj popujve te tjere, do te doja te dija se si do ta shkruaje ti kete frazen qe per mua eshte e drejte ta shkrujame keshtu: shtazeria e reparteve paramilitare serbe arriti nivele te papara e ndoshta mund te krahasohet vetem me ndyresine dhe shtazerine e ushtrive gjithashtu serbe, gjate Luftes se Pare Ballkanike , gjate se ciles egersirat serbe masakruan pa kurrfare ndjesie njerezore çdo shqiptar qe gjenin perpara , deri edhe fosnjat e duke dhunuar e perdhunuar çdo femer,me nje egersi qe ua kalon t egjitha shtazeve me te perbindshme qe fantazia njerezore mund te perfytyroje!
    Te vendoset njehere se çdo te behet per per ''rishikimin'' pastaj te mendohen per ''rishkrimin'' e historise pasi ky hapi i dyte ka pasoja te renda dhe nuk pritet gjithmone mire nga populli.Problemi ketu eshte raporti qe duhet te kete ''shteti i pushtuar'' me ''shtetin pushtues'' ne shkrimin e historise se tyre te perbashket.
    Me rregullimin e terminologjise dhe neutralitetit ne histori duhet te merren historianet e jo ne dhe njerezit e tjere.
    Ne ate fraze qe ke sjelle ne lidhje me sulmet e serbeve gjate Luftes se Pare ballkanike mbi Kosovaret nuk mund te perdorim terma si shtazeria,ndyresine,egersirat.
    Ajo fraze eshte shkrim subjektiv duke shkaktuar emocione tek lexuesi si tek kjo pjesa: me nje egersi qe ua kalon te gjitha shtazeve me te perbindshme qe fantazia njerezore mund te perfytyroje!
    Nje gjuhe e tille eshte larg neutralitetit historik!!!
    Sa per "bashkeqeverisjen", une nuk e di se çfare nenkuton ti me kete fjale, por nese do te kishte ndonje qeverisje te Shqiptareve ne te cilen keta te fundit te kishin ndonje te drejte ne qeverisje, mund edhe te flisnim per "bashkeqeverisje"!! Perndryshe, ashtu siç e kuptoj une bashkeqeverisjen, fakti qe kishte karrieriste shqiptare qe arriten deri ne majat e qeverisjes politike te Perandorise(por jo te Shqiptareve), nuk eshte fakt se egzistonte ndonje "bashkeqeverisje", jo me shume se sa "bashkeqeverisen" iliret Perandorine Romake me tere ata perandore ilire! Ne fakt, tere keta "bashkeqeverisesit" shqiptare ne Perandorine Osmane, nuk kishin asnje shans per te ndryshuar politiken apo vazhdimesine e saj, e ne fakt, ato pashalleqet qe ti kerkon ti shesesh per "bashkeqeverisje"(ose sepse verete je aq naiv sa t'i besosh si te tilla), perfunduan ne menyre mizore, pikerisht prej atyre me te cilet sipas teje "bashkeqeverisnin"!!!
    Me ''bashkeqeverisje''(ne rastin e P.O.) kuptoj qe njerezit nga popujt qe e perbenin qeverisnin se bashku Perandorine me kryetar nga vendet e tyre sic eshte rasti i periudhes se Pashalleqeve ne Shqiperi.
    Si nuk ishte rasti i Ali Pashe Tepelenes bashkeqeverisje kur ai synonte te krijonte autonomine nga P.O. dhe donte ti bashkonte shqiptaret ne vilajetin e Janines,nese nuk do te kishte bashkeqeverisje si do kishte kaq liri Ali Pasha sa te arrinte ne kete pike.
    Pashalleku i Shkodres po ashtu qeverisej nga shqiptar.
    Nuk po them qe e gjithe periudha 500 vjecare ka qene bashkeqeverisje por ka pasur edhe periudha te tilla.Ndersa ne Perandorine Bizantine as qe behej fare fjale per dicka te tille.
    Perfunduan ne menyre mizore per shkak te tradhtise ndaj Portes se Larte dhe synimit te krijmit te autonomise nga P.O e jo kot.
    Pra, nuk mund te flisni per "bashkeqeverisje" te Perandorise Osmane nga Shqiptaret, nderkohe qe kishte edhe Serbe, Greke, Boshnjake etj te tille, pa rreshqitur ne anen e atyre qe me naivitetin me te madh njehsojne identitetin Shqiptar(i cili perkon me ate arberesh) me ate Osman e, duke kryer keshtu nje poshterim te vetvetes(nese ndihet Shqiptar).
    Pashko Vasa u shqua edhe nje nga figurat kryesore kombetare se bashku me Abdyl Frasherin me 1878-1882 ne ''Komitetin e Stambollit'' per mbrojtjen e Shqiperise.E kontribute te tjera per shqiptaret.
    Shume prej shqiptareve qe kishin poste te larta ne P.O. ishin dhe 'rilindas' si:Naim Frasheri,Sami Frasheri,Abdyl Frasheri,Pasho Vasa etj qe nxorren ne pah identitetin shqiptar dhe e ruajten mjaft mire.
    Shkolla ''Zosimea'' ne Greqi eshte krijuar nga Ali Pashe Tepelena gjate periudhes se bashkeqeverisjes,ne te cilen studiuan ''rilindas kombetar'' si Naim Frasheri etj.
    Si eshte e mundur qe te mos ndjenin nevojen qe te ishin te pavarur nga osmanet, pikerisht nga ata te cilet asnjehere nuk lejuan shkollat shqipe (nderkohe qe greket i kishin patur gjithmone e qe per pavaresi kishin derdhur gjak dhe fitar), nuk lejuan asnjelloj qeverisjeje autoktone, por kishin frike nga Serbet dhe Greket??!!Pergjigjet mund te jene dy: ose Shqiptaret, nen Perandori, te shnderrruar ne doren e pergjakur kunder fqinjeve kishin friken e hakmarrjes nga keta te fundit, ose kishin duke humbur edhe grimcen e fundit te identitetit si komb e tashme nuk shihnin menyre tjeter jetese perpos si osmane!!!
    Ty, zgjedhja!!
    Kjo eshte nje teze e mbrojtur me fakte.
    Arsyet pse shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga P.O. mendoj se ishin 2:

-postet e larta qe kishin si deputet,komandant ushtrije,ne administrate etj.
    -arsyeja fetare.

Shkollat shqipe ishin hapur gjate kesaj kohe qe po permend ti,madje po hapeshin edhe shkolla si ''Normalja'' ne Elbasan ne te cilat formohej patriotizmi shqiptar,pra gjate P.O.
    Ndalimi i shkollave shqip me pare gjate P.O,nuk ishte vetem per shqiptaret dhe gjuhen shqipe,edhe gjuha turke ishte e ndaluar ne P.O. ose gjuha kurde.
    Ata nuk donin qe te bashkoheshin myslimanet me te krishteret me ane te gjuhes ,pasi e shihnin si nje problem perzierjen midis tyre.
    Pavaresine e Shqiperise e kemi fale Austro-Hungarise dhe Italise!!!(Perandoria Osmane dha shpirt ne Evrope e s'ishte ne gjendje te diktonte asnje lloj pretendimi ndaj fitimtareve e lere pastaj te mbronte arnautet)
    Keta i bene dhe nje ndarje te padrejte Shqiperise duke lene jashte kufijve plot toka shqiptare.

Austro-Hungaria donte te pushtonte ballkanin me vone duke filluar me pushtimin e Serbise.
    Italia po ashtu kerkonte Vloren me rrethinat e saj dhe ishullin e Sazanit me vone.
    Shih pakez ironine e fatit ne logjiken e nej neo-osmani si ti apo Baleta!! Flitet per ushtare "turq" e per "Shqiperi", nderkohe qe ishin "osmane"(mish per top si arnautet gjithandej) dhe Vilajete te Perandorise!!!
    Po flitet per ushtaret aty e ne 1912 u shperbe P.O,pra nuk ka PO.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Citim Postuar më parë nga klajdi wolf Lexo Postimin
    Te vendoset njehere se çdo te behet per per ''rishikimin'' pastaj te mendohen per ''rishkrimin'' e historise pasi ky hapi i dyte ka pasoja te renda dhe nuk pritet gjithmone mire nga populli.
    E ç'hyn ne pune "rishikimi" pa jetesimin e rezultatit te rishikimit, pra me rishkrimin??!! E sidoqofte, nuk eshte fare ne pyetje reagimi i popullit.
    Problemi ketu eshte raporti qe duhet te kete ''shteti i pushtuar'' me ''shtetin pushtues'' ne shkrimin e historise se tyre te perbashket.
    Me rregullimin e terminologjise dhe neutralitetit ne histori duhet te merren historianet e jo ne dhe njerezit e tjere.
    Pra, politikanet turq jane te fundit mbi faqen e dheut qe kane te drejte te pretendojne ndonje prekje te historise!!
    E, pikerisht ky eshte edhe thelbi i temes: A duhet qe te marrim parasysh kerkesat e atyre qe s'jane historiane, madej jane edhe te anshem duke i perkitur(trashegimisht) pushtuesit dhe sunduesit te dikurshem??!!
    Pergjigja jote eshte JO!!
    Fundi i debatit!!
    Ne ate fraze qe ke sjelle ne lidhje me sulmet e serbeve gjate Luftes se Pare ballkanike mbi Kosovaret nuk mund te perdorim terma si shtazeria,ndyresine,egersirat.
    Ajo fraze eshte shkrim subjektiv duke shkaktuar emocione tek lexuesi si tek kjo pjesa: me nje egersi qe ua kalon te gjitha shtazeve me te perbindshme qe fantazia njerezore mund te perfytyroje!
    Nje gjuhe e tille eshte larg neutralitetit historik!!!
    KUptohet qe ajo qe shkruajta pasqyron ndjenjat e nje shqiptari shume te trazuara nga tregimet e deshmitareve okulare te egersise ne fjale, por qellimi ishte qe te dija se si duhet te shkruhet sipas teje dhe turqve!!
    rishkruaje sipas parimit te neutralitetit historik!!(kuptohet qe nuk duhet te eliminosh faktet dhe imtesite)
    Si nuk ishte rasti i Ali Pashe Tepelenes bashkeqeverisje kur ai synonte te krijonte autonomine nga P.O. dhe donte ti bashkonte shqiptaret ne vilajetin e Janines,nese nuk do te kishte bashkeqeverisje si do kishte kaq liri Ali Pasha sa te arrinte ne kete pike.
    Nje bashkqeverises qe kerkon autonomine??!!Po kjo eshte kontradikte ne terma, i dashur!!
    Aliu ishte thjesht nje osman i etur per hakmarrjen e te atit dhe se emes, ndoshta, i etur per pasuri e pushtet, e nese kjo perkonte edhe me aspiratat e grekerve dhe shqiptareve qe banonin ne trevat e zaptuara prej tij, aq me mire, por nje mizor i kalibrit te tij, qe ndoshta barazohej me mizorine e Mehmet Fatihut, num mundemi kurrsesi ta vleresojme si luftetar te pavaresise shqiptare!!
    E kontradikta tjeter eshte se pse shqiptareve u duhej autonomia nese bashkeqeverisnin PO-ne, pra edhe vetveten??!!
    Nuk po them qe e gjithe periudha 500 vjecare ka qene bashkeqeverisje por ka pasur edhe periudha te tilla.Ndersa ne Perandorine Bizantine as qe behej fare fjale per dicka te tille.
    Ne ç'kuptim e thua kete??!! Meqe flet per Bizantin, kush qeveriste ne te e me ç'menyre??!!
    Perfunduan ne menyre mizore per shkak te tradhtise ndaj Portes se Larte dhe synimit te krijmit te autonomise nga P.O e jo kot.
    Tradhetuan vetveten, sepse sipas tezes tende, ata "bashkeqeverisnin", pra ishin te zoter te vetvetes!!! E kupton tani kontradikten?!
    Pashko Vasa u shqua edhe nje nga figurat kryesore kombetare se bashku me Abdyl Frasherin me 1878-1882 ne ''Komitetin e Stambollit'' per mbrojtjen e Shqiperise.E kontribute te tjera per shqiptaret.
    Shume prej shqiptareve qe kishin poste te larta ne P.O. ishin dhe 'rilindas' si:Naim Frasheri,Sami Frasheri,Abdyl Frasheri,Pasho Vasa etj qe nxorren ne pah identitetin shqiptar dhe e ruajten mjaft mire.
    Ja kontradikta tjeter e mendimit te neo-osmaneve si ti!! Pse duhej nxjerre ne pah identiteti shqiptar, nderkohe qe valevisni pretendimin se islamizimi i mbrojti shqiptaret nga asimilimi??!! Ku çalon kjo teze, sipas teje?!
    Shkolla ''Zosimea'' ne Greqi eshte krijuar nga Ali Pashe Tepelena gjate periudhes se bashkeqeverisjes,ne te cilen studiuan ''rilindas kombetar'' si Naim Frasheri etj.
    Ja nje tjeter kontradikte: nese Ali PAsha ishte shqiptar e nese i digjte aq shume per fatin e shqiptareve, pse nuk hapi nje shkolle shqipe e pse flishte greqisht me te te huajt??!!(e sa per dijeni, shkolla u hap kur Ali Pasha po jepte shpirt e revolucioni grek po ndizej)

Kjo eshte nje teze e mbrojtur me fakte.
    Arsyet pse shqiptaret nuk donin te ndaheshin nga P.O. mendoj se ishin 2:

-postet e larta qe kishin si deputet,komandant ushtrije,ne administrate etj.
    -arsyeja fetare.
    Pra, siç e thua edhe vete e siç mbrojne te gjithe shqiptaret iluministe, feja islame ishte shnderruar ne nje vargua te zgjedhes osmane, pra faktor negativ nen pikepamjen e patriotizmit!!
    Shkollat shqipe ishin hapur gjate kesaj kohe qe po permend ti,madje po hapeshin edhe shkolla si ''Normalja'' ne Elbasan ne te cilat formohej patriotizmi shqiptar,pra gjate P.O.
    Pra, siç rrjedh nga vete gjykimi yt, shkollat patriotike ishin ne antiteze te fese islame dhe te "bashkeqeverisjes" me zaptuesit!!!
    Ndalimi i shkollave shqip me pare gjate P.O,nuk ishte vetem per shqiptaret dhe gjuhen shqipe,edhe gjuha turke ishte e ndaluar ne P.O. ose gjuha kurde.
    Vertet nje perle e rralle kjo!! E ç'gjuhe flitej ne PO??!(nuk me rezulton se gjuha greke ishte e ndaluar!!)
    Ata nuk donin qe te bashkoheshin myslimanet me te krishteret me ane te gjuhes ,pasi e shihnin si nje problem perzierjen midis tyre.
    Oooo, pra kjo ishte nje politike perçarese e PO, apo jo??!! Dhe vegla e perçarjes ishte pikerisht feja!!! Te lumte, po arrin t'i kuptosh disa mekanizma te "miresise" se PO-se dhe fese se saj!!
    Keta i bene dhe nje ndarje te padrejte Shqiperise duke lene jashte kufijve plot toka shqiptare.
    Po, deri tani u krekose se shqiptaret "bashkeqeverisnin" PO-ne, pra qe ne nje fare menyre paraqisnin perandorine vete!! Ku ishte "Shqiperia"??!! KUsh e kishte mundesuar Shqiperine??!! Ato qe u ndane ishin vilajetet osmane te banuara nga shqiptare, vllehe, greke, sllave,turq, egjiptiane, kurde, etj.....
    Pse, kur shkruan per turqit, u dashka te jemi te kujdesshem per te thene te verteten me neutralitet, ndersa kur flasim per shtetet evropiane, mund te vjellesh çfaredolloj herezie??!!
    Jarigas

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •