Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 30
    bashkekohor Maska e ~Geri~
    Anëtarësuar
    21-06-2004
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    914

Polemika për shprehjet trivializuese të Papa Benediktit

500 vjet kristianizim i Amerikës Latine: Polemika për shprehjet trivializuese të Papa Benediktit

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15301599,00.html

Pape Benedickt XVI
    Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Pape Benedickt XVI
    Më 8 gusht 1511, u krijuan dioqezat e para Santo Domingo dhe San Juan de Puerto Rico si strukturat e para të Kishës katolike në Amerikë. Festimet për 500 vjetorin e tyre do të zhvillohen pa praninë e Papës.

Vatikani ka dërguar në festimet që zhvillohen në Republikën Domenikane dhe në Puerto Rico kardinalin spanjoll Calos Amigo Vallejo von Sevilla. Papa Benedikti XVI bëri mirë që ka hequr dorë nga udhëtimi.

Sepse gjatë vizitës së tij të parë në Amerikën Latine në vitin 2007, Benedikti shkaktoi kritika të mëdha me shprehjet e tij për kristianizimin e kontinentit, kritika që nuk janë shuar as sot. Në një fjalim të mbajtur në Konferencën e Ipeshkëve amerikanolatine në vendin pelegrinazh të quajtur Aparecida, në Brazil, Papa tha se kristianizimi i Amerikës Latine, i cili filloi pas "zbulimit" të kontinentit nga Christoph Columbus në vitin 1492, është bërë nga Kisha Katolike "pa përdorimin e dhunës". "Asnjëherë", tha Papa, "shpallja e Krishtit dhe Ungjillit të tij nuk është bërë duke sjellë me vete tjetërsimin e kulturës pre-kolumbiane ose detyrimin e një kulture tjetër." Fakt është "Krishti ka qenë shpëtimtari që popujt indigjenë e kanë pritur prej kohësh". Samuel Ruiz, Ipeshkv i MeksikësBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Samuel Ruiz, Ipeshkv i Meksikës

Mohim i fakteve historike

Më ashpër nga të gjithë reagoi presidenti venezuelas Hugo Chavez, i cili tha për shprehjet e Papës: "Hirësia e tij nuk mund të vijë ketu dhe të mohojë holokaustin e kryer ndaj popujve indigjenë." Ajo që kanë përjetuar popujt vendas të Amerikës Latine, "ka qenë shumë më e keqe se Holokausti në Luftën ë Dytë Botërore". Njëjtë, por jo me kahasime pa vend me krimin unik të Holokaustit kundër hebrejve evropianë, reagoi edhe presidenti indogjen i Bolivisë, Evo Morales.

Por edhe pjesëmarrësit e Konferencës së ipeshkëve amerikano- latinë komentuan të habitur deklaratat e Papës. Sepse kristianizimi i Amerikës Latine është bërë nëpërmjet "tjetërsimit" dhe "detyrimit" si dhe me përdorimin e dhunës dhe kjo është e padiskutueshme në histori, dhe është e dokumentuar mirë. Pushtimi, nënshtrimi dhe skllavërimi i popujve të Amerikës Latine nga kolonizatorët spanjollë dhe portugezë është legjitimuar shprehimisht nga letrat apostolike të papëve. Njëkohësisht, që në fillim të shekullit të 16-të ka patur edhe misionarë dhe fetarë, sidomos mes domenikanëve si dhe ipeshkvë të veçantë të cilët ka luftuar në mënyrë pastorale, argumentative dhe legjislative kundër dhunës të ushtruar ndaj popullsisë indigjene.Krishtlindjet në GuatemalaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Krishtlindjet në Guatemala

Tensione midis katolikëve amerikan- latinë dhe Vatikanit

Pararendësi i Benediktit, Johannes Paul II i pati kërkuar shprehimisht falje pasardhësve të banorëve indigjenë amerikano- latinë për genocidin e ushtruar në emër të Krishtit. Prandaj shprehjet e Papës, hasën në refuzim jo vetëm në Amerikën Latine por edhe mes katolikëve evropianë. Teologu nga Insbruku Franz Weber, i cili ka punuar vite me radhë si misionar në vatrat e nxehta sociale të Brazilit, kritikoi Papën që "duke patur parasysh rëndësinë e kristianizmit për formimin e religjiozitetit dhe kulturës aktuale të Amerikës Latine, ka harruar fakte të rëndësishme. Kjo është një "kthesë mbrapa" që është për të ardhur keq.

Me një korrigjim të këtij hapi mbrapa, Kardinali Vallejo i dërguari i Papës, mund të ndikojë në festimet për 500 vjetorin e kristianizimit të Amerikës Latine për përmirësimin e marrëdhënieve të kishës katolikë të atjeshme dhe të krishterëve të Vatikanit.

Autor: Andreas Zumach

Redaktoi: Aida Cama
    "Ta duam "Shqiperine", si shqiptaret "Ameriken"

bashkekohor Maska e ~Geri~
    Anëtarësuar
    21-06-2004
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    914
    (Diego Armando Maradona). . . Po U Zura Me Papen .. U Zura Sepse Isha Ne Vatikan Dhe Pashe Tavanin Prej Floriri E Me Pas Degjova Papen Te Thonte Se Shqetesohej Per Femijet E Varfer , Atehere Shit Tavanin Mik , Bej Dicka . . .
    "Ta duam "Shqiperine", si shqiptaret "Ameriken"

i/e regjistruar Maska e Elytony
    Anëtarësuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga ~Geri~ Lexo Postimin
    (Diego Armando Maradona). . . Po U Zura Me Papen .. U Zura Sepse Isha Ne Vatikan Dhe Pashe Tavanin Prej Floriri E Me Pas Degjova Papen Te Thonte Se Shqetesohej Per Femijet E Varfer , Atehere Shit Tavanin Mik , Bej Dicka . . .

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga ~Geri~ Lexo Postimin
    T'lezetshme keto barcaletat islamike....
    Une kam qene ne Vatikan dhe s'e kam pare kund kete "tavanin prej floriri".....pibja do te kete qene nen efektin e fese islame...
    Jarigas

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-07-2011
    Postime
    90
    Dtth se nuk paske hyre atje ku ka hyre maradona ,sepse ti je sa nje plesht per papen prandaj edhe nuk e ke shansen te futesh tek tavani i floririt

P.s. vetem per kete gje e dua Maradonen se tha:Papa eshte gjal kurve,po ai e tha ne italish

i/e regjistruar Maska e Renea
    Anëtarësuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-këndej
    Postime
    3,131
    Lereni Maradonen, po mua po me shqetson gabueshmeria e Papes , tash para disa dite lexova nje shkrim sipas te cilit Papa nuk gabon asnjeher.
    Deformime te ktilla historise i ben edhe nje prift i prishtines , e dini ju shum mir cili esht ai , ja kam dediku nje tem te plot.

Gold, gems, jewels, and marble are everywhere.

http://euroheritage.net/vatican12.jpg

http://newsblogs.chicagotribune.com/...04/17/papa.jpg

http://kenraggio.com/Pope-Gold-Pearls.jpg

Jarigas a je i sigurt se ke qe ke qen ne Vatikan?
    Shqiperi eshte edhe Cameria

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Zarushja Lexo Postimin
    Dtth se nuk paske hyre atje ku ka hyre maradona ,sepse ti je sa nje plesht per papen prandaj edhe nuk e ke shansen te futesh tek tavani i floririt
    ..ahahahahha....kurse drogaxhiu Maradona ishte i madh ....ahahahahahah...
    P.s. vetem per kete gje e dua Maradonen se tha:Papa eshte gjal kurve,po ai e tha ne italish
    E ty te pelqejne ata qe kane jane eksperte kurvash??!! Po pse beri lutje qe te shkonte te papa ai, kur nuk i pelqente??!!......ahahahhaha....perla islamike keto...!!!!
    Jarigas

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Renea Lexo Postimin
    Lereni Maradonen, po mua po me shqetson gabueshmeria e Papes , tash para disa dite lexova nje shkrim sipas te cilit Papa nuk gabon asnjeher.
    Nje idhujtari te harapit analfabet, iu digjka barku per prijsin e katolikeve??!!
    Deformime te ktilla historise i ben edhe nje prift i prishtines , e dini ju shum mir cili esht ai , ja kam dediku nje tem te plot.
    ...halli se ke provuar vetem se prifti ka te drejte!!!! Ata qe deformojne historine jane vetem ata qe kane interes te mos iu dale tradhetia ne shesh......e ti e din shume mire se kush tradhetoi Shqiptarine!!!

Kam qene dhe kam kenduar ne altarin qendror!! Sidoqofte une nuk thashe se nuk ka flori ne Vatikan, madje eshte plot.....por tavani eshte i pikturuar me ngjyre ari dhe nuk eshte prej ari!!!
    Ama si barcalete, bie ere nje ore larg qe eshte islamike.....
    Jarigas

i/e larguar Maska e Traboini
    Anëtarësuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Citim Postuar më parë nga Renea Lexo Postimin

Na paskan dale shqiptaret, ose turko-arabet me origjine shqiptare qe ti japin lekcione qendres se krishterimit dhe bazes se civilizimit oksidental se si te beje. Papa gjerman si dhe bota e krishtere ne pergjethsi tue perfshi ketu Amerikat, Europen, Kanadane, Australine dhe vendet me te zhvilluare te botes duhet te pyes shqiptaret qe pernedimi ju shpetoi b*then. Njerez te pa bese, shakllabana qe skeni karakter.....Edhe po, merrnju me Somali, Afganistan....se atje e keni mendjen dhe zemren......

i/e regjistruar Maska e dijetari
    Anëtarësuar
    30-03-2009
    Postime
    1,189
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    T'lezetshme keto barcaletat islamike....
    Une kam qene ne Vatikan dhe s'e kam pare kund kete "tavanin prej floriri".....pibja do te kete qene nen efektin e fese islame...
    O jarigas ,a mos rrastesisht ke qen ne taulet te papes lol ,se vetem aty ndosht nuk ka flor,
    [COLOR="Blue"][/COLO

Duart e plakes, jan duar te arta.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •