Falėnderimi i takon vetėm Allahut. Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė Dėrguarin e fundit tė Tij, Muhamedin alejhi selam, mbi familjen e tij, shokėt e tij dhe tė gjithė ata qė ndjekin rrugėn e tij deri nė Ditėn e Gjykimit.
Eselamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu!
I lartėsuar ėshtė Allahu dhe Ai ėshtė i Plotfuqishėm tė bėjė ēdo gjė, si tė dojė dhe kur tė dojė dhe nuk ka kufi pėr Fuqinė dhe Pushtetin e Tij Subhanehu ue Teala.
Ata tė cilėt kanė folur nė djep (foshnja) janė shtatė (qė ka argumente pėr ta, disa numėrojnė edhe mė shumė) dhe qė ta kuptojmė shprehjen "kane folur ne djep", e ka kuptimin qė kanė folur nė njė moshė qė nuk flasin nė tė fėmijėt asnjėherė, (pra nga mosha njė ditė e deri sa tė flasė ky fėmijė normalisht) dhe kėto quhen mrekulli qė Allahu jua ka dhėnė kėtyre njerėzve nėpėrmjet fėmijėve tė tyre siē janė kėto raste, nė kohė dhe momente tė vėshtira, qė ti mbrojė nga ajo qė i akuzojnė, siē ėshtė rasti i Merjemes ose adhuruesit Xhurejxh, ose Jusufi alejhi selam kur e akuzuan pėr imoralitet (kurvėri).
Allahu menjėherė i mbrojti kėta njerėz tė pastėr dhe tė ndershėm siē ėshtė tradita e Tij nė tė tilla raste, qė qėndron gjithmonė nė mbrojtje tė atij qė i bėhet padrejtėsi, se kush e ruan Allahun nė kohė tė mirė dhe largohet nga haramet, e ruan atė Allahu kur ėshtė nė vėshtirėsi dhe i ka mbrojtur kėta besimtarė nga kėto akuza nėpėrmjet gojės sė kėtyre foshnjave tė pastra dhe tė porsalindura, siē ėshtė rasti i Isait dhe djalit tė ngjitur te Xhurejxhit, ku nuk kishte kush ti mbronte pėrveē Allahut dhe nuk kishte kush tė dėshmonte pėr pastėrtinė e tyre, por Allahu u dha gjuhė kėtyre foshnjave qė tė dėshmonin ndershmėrinė e tyre dhe shqiptuan fjalė madhėshtore qė nuk mund ti thotė as burri i menēur nganjėherė dhe i nxori Allahu tė pastėr robėrit e tij.
Ose ka qenė e folura e kėtyre foshnjave, shkak pėr qėndrueshmėri deri nė momentet e fundit pėr moskthimin nė "shirk" tė nėnave tė tyre kur donin tė shtireshin sikur ndėrruan fenė nga frika pėr fėmijėt e tyre, siē ėshtė rasti i parukieres se Faraonit dhe nėna e djalit nė historinė e hendeqeve prej zjarri, pėr shkak se thoshin: Allahu ėshtė Zoti ynė; pra pėr shkak tė besimit tė tyre nė Allahun dhe tani po ti sqaroj njė nga njė:
1. Isai alejhi selam(Jezusi): Unė jam rob i Allahut "
Thotė Allahu nė Kuran: Dhe trego (o Muhamed) nė Libėr pėr Merjemen, kur u tėrhoq nga familja e saj nė njė vend nė lindje, duke e fshehur veten nga ata. Ne i dėrguam Shpirtin Tonė (Xhibrili), i cili iu paraqit asaj si njė njeri i plotė. Ajo i tha: Unė kėrkoj qė tė mė mbrojė i Gjithėmėshirshmi prej teje, nėse i frikėsohesh Allahut. Ai tha: Nė tė vėrtetė, unė jam vetėm njė i dėrguar i Zotit tėnd, qė tė tė dhuroj ty njė djalė tė pastėr. Ajo tha: Si mund tė kem unė djalė, kur asnjė mashkull nuk mė ka prekur e nuk jam as e pacipė?! Iu pėrgjigj: Kėshtu ėshtė!
Zoti yt ka thėnė: Kjo pėr Mua ėshtė e lehtė. Ne do ta bėjmė atė (Isain) shenjė pėr njerėzit dhe mėshirė nga ana Jonė. Dhe kjo ėshtė punė e kryer. Ajo mbeti me barrė e u tėrhoq me tė nė njė vend tė largėt. Dhembjet e lindjes e detyruan atė qė tė shkonte te trungu i njė hurme. Ajo tha: Ah, sikur tė kisha vdekur para kėsaj (ngjarjeje) dhe tė isha harruar krejt! Njė zė e thirri nga poshtė: Mos u pikėllo, se Zoti yt tė ka bėrė njė burim uji poshtė teje! Shkunde trungun e palmės, qė tė bien mbi ty hurma tė freskėta! Ha, pi dhe qetėsohu.
Nėse vėren ndonjė njeri, i thuaj: Unė jam betuar nė tė Gjithėmėshirshmin se do tė agjėroj, prandaj sot nuk do tė flas me askėnd. Dhe u kthye te populli i vet, duke mbajtur fėmijėn. Ata i thanė: O Merjeme, ke bėrė diēka tė turpshme! O motra e Harunit! Babai yt nuk ka qenė njeri i keq, as nėna jote nuk ka qenė grua e shthurur. Ajo bėri me shenjė nga i biri. Ata thanė: Si ti flasim ne fėmijės qė ėshtė nė djep? Ai (Isai nė djep) tha: Unė jam rob i Allahut. Ai mė ka dhėnė Librin (Ungjillin), mė ka bėrė profet dhe mė ka bėrė tė bekuar kudo qė tė jem. Ai mė ka porositur qė tė falem e tė jap zekat sa tė jem gjallė dhe qė tė jem i mirė ndaj nėnės sime dhe nuk mė ka bėrė tė ashpėr dhe tė padėgjueshėm. Merjem, 16-32.
Fjala e Allahut "Njė zė e thirri nga poshtė". Thonė komentuesit e Kuranit ai ėshtė Isai i porsalindur, dhe ajetet nė vazhdim e tregojnė qartė qė flet nė mbrojtje tė nenės sė tij i porsalindur.
2. "Djali" Xhurejxhit: "Babai im ėshtė filan bari.
Transmetohet nga Ebu Hurejre radiallahu anhu se ka thėnė i Dėrguari i Allahut alejhi selam: "Tre foshnja kanė folur nė djep: Isai; ka qenė nga mesi i israelitėve njė njeri tė cilin e quanin Xhurejxh. Njė dite kur po falej nė faltoren e tij (jashtė qytetit) i erdhi e ėma pėr vizitė dhe e thirri Xhurejxhin.
Tha nė veten e tij: O Zot nėna apo namazi? dhe vazhdoi tė falej derisa e plotėsoi. Kthehet e ėma nė shtėpi dhe e pėrsėrit vizitėn e saj tri ditė dhe ndodh e njėjta gjė. Xhurejxhi nė namaz, e thėrret nuk i pėrgjigjet por plotėson namazin, atėherė ajo tha: O Zoti im, mos e vdis derisa ti tregosh (sprovosh) me laviret ( te takohet me ta).
Njė dite e kujtojnė Xhurejxhin njė shtresė e prishur nga izraelitėt dhe deshėn tia prishnin moralin dhe gjejnė njė kurvė tė bukur dhe ia dėrgojnė kundrejt pagesės.
Kur Xhurejxhi ishte nė vendadhurimin e vet. Vjen kjo grua e bukur dhe ia ekspozon trupin e saj dhe e fton pėr dashuri. Xhurejxhi e refuzon kėtė gjė dhe e pėrzė. Ajo nga inati takon njė ēoban qė kulloste bagėtitė rreth tempullit dhe bėn me tė zina dhe ngel shtatzėnė. Kur lindi e pyeten se kush ėshtė i ati? Tha: "Ky ėshtė fėmija i Xhurejxhit". Atėherė u zemėruan njerėzit pėr kėtė punė tė fėlliqur dhe shkojnė tek ai, e fyejnė dhe e rrahin dhe ia prishin tempullin dhe kur urdhėroi mbreti qė ta vrisnin.
Xhurejxhi u thotė: "Ēfarė keni me mua, jam i pafajshėm". I thanė se ti ke bere kėtė e kėtė. Tha: "Me jepni kohė sa tė marr abdes dhe tė fal dy rekatė." Dhe kur i mbaroi, shkoi tek foshnja, e vendosi gishtin e tij nė barkun e foshnjės dhe i tha: "O vogėlush, kush ėshtė babai yt?"
Vocėrraku i porsalindur iu pėrgjigj: "Babai im ėshtė filan bari". Atėherė filluan njerėzit ta pėrqafonin dhe ti kėrkonin falje dhe i thanė qė do tia rindėrtojnė vend-adhurimin prej Ari (Flori), por Ai refuzoi dhe tha: "Ma ndėrtoni prej balte siē ishte.
3. Foshnja qė thotė: "O Zoti im, mos mė bėj si ky, O Zoti im, mė bėj si kjo!"
Njė grua izraelite po i jepte gji tė birit. Pranė saj rastėsisht kaloi njė kalorės i bukur. Ajo tha: "O Zoti im, bėje djalin tim qė ti pėrngjajė kėtij kalorėsi". Djali e lėshoi gjirin, u kthye nga kalorėsi dhe tha: "O Zoti im, mos mė bėj si ky", pastaj pėrsėri vazhdoi tė pinte. (Ebu Hurejre radiallahu anhu thotė se sikur po e shoh tė Dėrguarin e Allahut alejhi selam si e thith gishtin e vet duke jua shembėlluar fėmijėn shokėve.) Pastaj sollėn njė robėreshė dhe po e rrihnin, ndėrkaq e ėma e djalit tha: O Zoti im, mos e bėj djalin tim si kjo! Ai e lėshoi gjirin dhe tha: O Zoti im, mė bėj si kjo!
"Pse?" e pyeti e ėma. Ai ju pėrgjigj: Kalorėsi ėshtė njeri i keq e gjakpirės, kurse pėr robėreshėn thonė se ka vjedhur dhe ka bėrė zina, kurse ajo nuk ka bėrė asgjė nga kėto." Buhariu dhe Muslimi.
4. Foshnja nė historinė e hendeqeve prej zjarri.
Foshnja nė historinė e hendeqeve prej zjarri, qė tregohet ne suren El Buruxh, ku njė mbret mizor thirrtė qė ta adhuronin atė si zot, dhe Allahu nxjerr nga populli i kėtij mbreti njė djalė besimtar qė i ftonte njerėzit nė adhurimin e Allahut si Zot tė vetėm dhe lėnien e adhurimit tė mbretit dhe magjistarit tė tij. Kur dėgjon mbreti zemėrohet dhe vendos zhdukjen e kėtij djaloshi, mbas disa atentateve tė dėshtuara pėr zhdukjen e djaloshit besimtar, mė nė fund, me mėnyrėn qė i tregoi djali mbretit, si rrugė e vetme pėr vrasjen e tij ishte qė mbreti tė grumbullonte gjithė popullin nė njė diteė tė caktuar dhe ta qėllonte djalin besimtar para tyre duke shqiptuar me zė tė lartė qė ta dėgjonin tė gjithė tė pranishmit: "Ne emėr tė Zotit tė kėtij djaloshi".
Dhe mbasi e lidh para gjithė popullit tė grumbulluar pėr tė parė kėtė ngjarje mbreti thotė: "Ne emėr tė Zotit tė kėtij djaloshi" dhe e qėllon pėr vdekje, atėherė njerėzit thanė se mbreti nuk mundi ta vrasė djalin besimtar vetėm se kur tha: "Ne emėr tė Zotit tė kėtij djaloshi". Atėherė ne besuam ne Zotin e djaloshit besimtar, atėherė mbreti i zemėruar urdhėroi rrethimin e tyre dhe hapjen e hendeqeve tė thella dhe ndezėn nė tė zjarr tė madh pėr djegien e besimtareve.
Ushtaret hidhnin nė tė tė gjithė ata qė thoshin: Zoti ynė ėshtė Allahu, derisa erdhi radha e njė gruaje qė kishte nė gjirin e saj njė fėmijė tė vogėl dhe nga dhimbsuria pėr tė, vendosi tė shtiret sikur beson qė mbreti ėshtė zot, por Allahu ia mundėsoi kėtij fėmije qė po pinte gllėnjkat e fundit nga gjiri i nėnės sė tij, qė ti thoshte asaj para ushtarėve dhe para mbretit: "Duro o nėna ime se ti je nė tė drejtėn dhe do shpėrblehesh pėr kėtė"
Dhe duroi e i hodhėn tė dy (nėnė e bir) nė zjarrin gjigant. (Ngjarja ėshtė e gjatė dhe kjo ishte pėrmbledhje hadithesh nga Muslimi, Ahmedi, Nesai ). (Sot ky vend ndodhet ne jug tė Arabisė Saudite, nė Xhezan dhe ėshtė i rrethuar, nuk lejohet hyrja nėn moshėn 18 vjeē, pėr shkak se duken kockat dhe hiri sipėr tokės sikur ngjarja ka ndodhur para disa vitesh e jo para rreth 1600-1700 viteve.)
5. Djali i parukieres sė vajzave tė faraonit.
Transmeton Abdullah ibn Abasi se i Dėrguari i Allahut ka thėnė: "Kur kam qenė nė Natėn e Israsė (udhėtimi i tij natėn nga Mekja pėr nė Aksa), dėgjova njė ere shumė tė kėndshme dhe i thashė Xhebrailit alejhi selam (qė e shoqėronte): "Ēfarė ėshtė kjo ere kaq e kėndshme?" Mė tha: "Kjo ėshtė era e parukieres sė Faraonit dhe fėmijėve tė saj".
I thashė: "Si ėshtė puna e saj?". Me tha (Xhibrili): Kur ka qene njė ditė duke krehur vajzėn e Faraonit i ka shpėtuar nga dora krehri dhe ėshtė ulur pėr ta kapur dhe ka thėnė:" Bismilah". I ka thėnė vajza faraonit: "Babai im?". I ka thėnė parukierja: "Jo, por Zoti im dhe Zoti babait tėnd, Allahu".
Dhe vajza shkon e i thotė faraonit. Ky urdhėron qė ta sjellin gruan sė bashku me pesė fėmijėt e saj dhe i thotė: "O filane, a mos ke Zot tjetėr pėrveē meje qė e adhuron?". I thotė me qetėsinė e besimtares: "Po, Zoti im dhe Zoti yt ėshtė Allahu".
Ky urdhėron qė tė merret njė kazan i madh dhe tė vendoset nė zjarr e tė mbushet me vaj dhe urdhėron qė tė hidhet djali mė i madh i saj nė vaj tė vluar, nėse gruaja nuk kthehet nė mosbesim.
Dhe kėshtu bėjnė, e hedhin djalin e madh nėn ulėrimat e tij dhe mbas disa minutash del trupi i tij i djegur nga nxehtėsia e vajit. I thotė nenės: A ke Zot tjetėr pėrveē meje tani? I thotė gruaja: "Po, Zoti im dhe Zoti yt ėshtė Allahu". Atėherė faraoni i inatosur urdhėron tė merret djali i dytė dhe tė hidhet nė vaj. E tėrheqin me forcė dhe e hedhin nė vaj dhe mbas disa minutash del i pėrcėlluar dhe bashkohet me trupin e vėllait tė djegur qė notonin sipėr vajit tė nxehtė.
Dhe nėna e vėllezėrit e tyre shikonin. Pėrsėri e pyet faraoni dhe pėrsėri e njėjta pėrgjigje nga nėna e djemve qė ia hidhnin njeri pas tjetrit nė zjarr (vaj), deri sa i ngel mė i vogli nė gji.
Ndjen dhembshuri pėr tė dhe mendon tė tėrhiqet pėr ta shpėtuar nga vdekja, por Allahu i jep gjuhė dhe shqiptim kėtij vogėlushi qė po pinte nga gjiri i sė ėmės dhe i thotė ky vogėlush: "O nėna ime, mos u tėrhiq po hidhu se ndėshkimi i dynjase ( vaji i nxehtė) ėshtė shumė mė i lehtė se ndėshkimi nė botėn tjetėr."
Atėherė nėna e tij i thotė faraonit: "Kam njė dėshire". Cila ėshtė dėshira jote, - i thotė faraoni, se ne do ta plotėsojmė". I thotė nėna e djemve: "Dua qė ti grumbullosh kockat e mia dhe tė fėmijėve dhe tė na varrosesh nė tė njėjtin varr". Dhe e hedhin nė zjarr me gjithė fėmijėn. Sunen Ibn Maxheh.
6. Dėshmitari i Jusufit alejhi selam.
Transmtohet nga Ibn Abasi radiallahu anhu se i Dėrguari i Allahut alejhi selam ka thėnė: "Nuk kanė folur nė djep pėrveē katėr (fėmijėve): Isai, dėshmitari i Jusufit, "djali i Xhurejxhit dhe djali i parukieres sė faraonit. Shėnuar nga Hakim nė Mustedrek
Kur gruaja e ministrit tė Egjiptit i mbylli dyert e dhomės sė saj mbasi e kishte futur brenda saj (dhomės) me dredhinė e njė gruaje tė dashuruar shėrbėtorin e saj tė bukur Jusufin alejhi selam, djalin e Jakubit alejhi selam dhe e urdhėroi qė tė kryente marrėdhėnie me tė, Jusufi i ndershėm refuzoi dhe tentoi qė tė shpėtojė nga dredhia e saj duke dalė nga dhoma.
Ajo e kapi nga kėmisha nga pjesa e kurrizit qė ta ndalonte pėr tė realizuar qėllimin e saj, ndėrkohė iu gris kėmisha nga mbrapa (kurrizi) nga tėrheqja dhe ndodhi qė erdhi burri i saj, dhe kjo, gruaja e tij pėr tu justifikuar pėr atė qė kishte bėrė ia hodhi fajin Jusufit alejhi selam duke thėnė qė ai ishte vėrsulur asaj dhe Allahut qė nuk i shpėton asgjė i jep gjuhė qė tė flasė njė fėmijė e vogėl nė djep dhe tė tregojė historinė.
Thotė Allahu nė Kuran: (Jusufi) tha: Ajo provoi tė mė joshte. Njė i afėrt i saj (qė u gjend aty), pohoi " Sipas hadithit tė transmetuar nga Ibn Abasi tregohet qė ai ishte foshnje. ( Pėr kėtė ka mendime tė ndryshme nga dijetarėt)
7. Mubarek el Jemameh: "Ti je i Dėrguari i Allahut".
Nė njė transmetim tė Muared bin Abdullah el Jemani nga gjyshi i tij ka thėnė: Kam shkuar pėr kryerjen e haxhit tė lamtumirės dhe kam hyrė nė vendbanimet e Mekės dhe kam parė tė Dėrguarin e Allahut alejhi selam dhe fytyra e Tij ndriēonte si hėna e plotė dhe dėgjova tek ai gjėra interesante. I ka ardhur njė burrė nga Jemamah qė mbante nė duart e tij njė djalė tė porsalindur (donte ta bekonte i Dėrguari i Allahut), kur e mori foshnjėn i Dėrguari i Allahut alejhi selam nė duart e tij tė bekuara, i thotė: "Kush jam unė?". I pėrgjigjet foshnja: "Ti je i Dėrguari i Allahut". I thotė Muhamedi alejhi selam: "Tė drejtėn the, Allahu tė bekoftė!" Bashkėfshatarėt e tij thonė se djali nuk ka folur mė derisa ėshtė rritur. Transmeton Bejhekiu nė Dalail en-Nubue.
Thotė Ibn Haxheri se Dahaku ka thėnė nė tefsirin e tij se Jahja alejhi selam ka folur nė djep.
Thotė imam El Begeuij nė tefsirin e tij se edhe Ibrahimi alejhi selam kanė folur nė djep dhe gjithashtu thonė pėr Muhamedin alejhi selam sapo ka lindur ka folur duke lutur Allahun.
Allahu e di mė sė miri dhe prej Tij falje kėrkojmė.
Vėllai juaj Murat Basha
Krijoni Kontakt