Njerzit më inteligjent, nga ana statistikore janë më të prirë të shfaqin vlera sociale dhe preference religjiozë dhe politikë që jane të reja për specien njerzore në historinë e evolucionit. Specifikisht, liberalizmi dhe ateizmi, dhe për burrat (por jo grate), preferencat për seksualitet ekskluziv lidhen me inteligjencen e lartë, thekson studimi.
ScienceDaily (Shkurt. 24, 2010)
Studimi në fjalë, shqyrtimi-shkencor I të cilit u publikua në botimin e gazetes shkencore “Social Psychology” Mars 2010 çerek-vjetore, shtyn përpara teorikisht arsyen se përse njerzit formojnë preferenca dhe vlera të veçanta. Teoria sugjeron se më inteligjentët në dallim nga më pak inteligjentët janë më të prirur të adoptojnë vlera dhe preferenca “vazhdimisht më të reja”, dhe se inteligjenca nuk lidhet me vlerat të cilat janë tepër të vjetra e që gjithsesi evolucioni nuk ka mundur ti formësojë gjatë miliona viteve. Preferencat dhe vlerat “e reja Evolutive” janë ato të cilat njerzit nuk janë dizenjuar për ti pasur, e me gjasë edhe para-ardhësit tanë nuk I kanë patur. Në contrast, ato të cilat para-ardhësit tanë kishin për miliona vite quhen vlera “Evolutivisht Familiare”.
“Inteligjenca e përgjithshme, aftësia për të menduar dhe arsyetuar, pajisi stërgjyshërit tanë me aftësi për të zgjidhur problemet e reja evolutive për të cilat nuk kishin zgjidhje të lindura,” thotë Satoshi Kanazawa, një psikolog evolutiv nga shkolla Ekonomi dhe Shkenca Politike të Londrës. “Si rezultat, njerzit më inteligjent janë më të aftë të njohin dhe kuptojnë situatat dhe entitetet e reja sesa njerzit më pak inteligjent, dhe disa nga këto entitete dhe situata janë preferencat, vlerat dhe kualiteti I jetesës.
Një studim I mëparshëm nga Kanazawa gjeti se individët më inteligjent qenë më shumë tipa të natës (Nokturnal), çohen dhe rrinë më vonë se individët më pak inteligjent. Për shkak se stërgjyshërit tanë nuk kishin dritën artificiale bënte që të çohen pak pas agimi dhe të flinin pas muzgut. Të qenit nokturnalë është e re evolutive. Në studimin në fjalë, Kanazawa argumenton se njerzit janë evolucionarisht të dizenjuar të jenë konservative, të kujdesshëm kryesisht ndaj familjes dhe shokëve, dhe liberalë, të afrueshëm ndaj një numri të pacaktuar të huajsh të cilët nuk I kanë takuar ndonjëherë, që rrjedhimisht quhet risi. Pra, fëmijët më inteligjent me gjasë do të kenë prirje për të qenë liberalë.
Të dhënat, nga “National Longitudinal Study of Adolescent Health” e mbështesin hipotezën e Kanazawa’s. Adultët e rinj të cilët subjektivisht identifikohen si “liberalë” kanë një IQ mesatare tek 106 e ndërsa kounterparti tjetër që identifikohen me “Konservative” kanë një IQ mesatare tek 95.
Në ngjashmëri, religjioni është bi-produkt I tendencave njerëzore që perceptojnë veprimin dhe qëllimin si shkaqe të ngjarjeve, duke vërejtur “Duart e Zotit” pas gjitha të ashtuquajturave Fenomene Natyrore. “Njerzit janë evolutivisht të dizenjuar për të qene paranojakë, dhe ata besojnë në Zot sepse janë paranojakë” thotë Kanazawa. Ky paragjykim I lindur për të qenë paranojakë i ka shërbyer humanizmit njerzor shumë mirë në vetëmbrojtje dhe mbrojtjne e familjes dhe fiseve që vareshin nga vigjilenca ekstreme nga të gjitha shkaqet potenciale. “Pra, fëmijët më inteligjentë janë të prirur të rriten si sfidues ndaj evolucionit natyral dhe tendencave në besim në zot, dhe ata me gjasë bëhen ateistë”
Më tej, njerëzit gjithmon kanë qenë butësisht poligamë gjatë histories evolutive. Nga burrat në lidhje poli-gamike nuk pritej preferencë seksualisht eksluzive ndaj një partneri, ndonëse nga burrat në lidhje monogamike kjo e njëjta ështe e pritshme. Në contrast të mprehtë nga burrat, nga gratë pritej eksklusivitet ndaj një burri. Pra, risia seksuale si preferencë ështe risi evolutive për burrat e jo për grate. Teoria parashikon pritje të burrave më inteligjentë ndaj risive seksuale sesa Kounter-parti tjeter, por inteligjenca e përgjithshme nuk ndan për vlerat ekslusive të grave. Analizat nga të dhënat e Kanazawa’s në AddHealth mbështesin këto pikëpamje seksualisht-specifike gjithashtu. Një e dhënë intriguese por teorike parashikon gjithashtu që sa më shumë inteligjentë janë njerzit aq më pak vlerësojnë vlera Evolucionarisht Familijare si Martesa, Familja, Fëmijët dhe Shokët.
APA - American Sociological Association (2010, February 24). Liberals and atheists smarter?
Krijoni Kontakt