...o fishtan, kur do te vdesish, do te qaje gjaku yt, familja jote....e nese i takon nje rrethi musliman, dije se do te varosesh ne vareza muslimane, dhe, pamareparaysh
sa derra ke ngran, sa birra ke pijt, e sa cupeza ke defloru, koken do ta kthej hoxha kah qabeja.....mere kete si nje akt "kulturore" te shqiptarise qe ke trasheguar nga stergjysherit e tu.....kesaj i thuan kulture, tash a na pelqen a jo, eshte mesele tjeter, por kudo qe te shkosh ne bote, ke rituale varimi, edhe kafsha si kafshe, strehohet diku mbanesh kur e veren se i vjen fundi......une pra nuk ta percaktoj vendin, por te kujtoj nje realitet......
...ki kujdes, per devotshmerine e muslimanit ka nje udhezues, e keto jane te ashtuquajturat 33 SHARTET......zbatimi i tyre te ben musliman te kompletum....ata kane te gjitha te bejne me jeten shpirterore...
Per jeten "trupore" i ke ligjet perkatese, ne islam sheriat te quajtura, te cilat perkujdesen per mireqenjen shoqerore dhe rrendin shoqerore....vetem 1/3 e kuranit ka karakter regullativ ose ligjdhenes, kurse me i sakti prej tyre eshte ai i trashigimise....tjeret ligje jane te kodifikuara nga dijetare te medhenj musliman, qe i kane bazuar kodifikimet ne kuran dhe sunet....dhe natyrisht duke i interpretuar ata.....pra, une si Nuh Musa nuk jam kompetent te "interpretoj" ligjet, por nuk eshte e thene se ligjet nuk mund te interpretohen, ngase kodifikimi i ityre eshte proces interpretimi.....sic e din, ne islam i ke 4 shkollat juridike, ku edhe elementi kyc i jetes se muslimanit, NAMAZI, eshte i "interpretuar", me kompromissin, qe "farzet" te jene te unifikuara....pra, interpretim, qe ka kulminuar ne kompromiss, dhe ketu eshte celesi, sepse kompromissi e ben interpretimin valid....perderisa ai nuk gjinndet, por miret vendim, do te ket keqperdorim, gje, qe nuk eshte ne interes te asnjeres ane qe mundohet per "zgjidhje" te nje problemi.
Muslimani i vertet nuk eshte zombie i pavullnetshem i cili ndjek kodifikime si ai qeni qe i njeh 150 urdheresa, por eshte i DETYRUAR te sherbej trurin vetvetiu sic e din me se miri.....kurse DIJA, eshte faktori kyc, qe e kategorizon muslimanin ne nivele te ndryshme pershtatshmerie ne shoqeri.....ti ke nje rrang, une kam nje rrang, ne sy te "pershtatshmerise" tone ndaj rrendeve shoqerore, apo kulturore, qe i ka formuar dhe qe i kushtezon islami si ideologji jete....
....kjo nuk eshte e vertet !!!, ose ndryshe, do te ish e vertete, nese shkalla e diturise individuale tek shqiptaret do te ish e larte, mundesisht e nivelit perendimore ose me larte.
Mendon se populli shqiptare, ndash ai i shqiperise, ndash ne te ish-pseudosllavise jemi ne ate nivel diturie, qe te mund te perceptojm boten shpirterore ne nivelet sic e bejn psh. nobelistet e astrofizikes, apo filozofet me rrang boterore, apo artistet me nam ???
Vetem ata njerez, qe kane njohuri te medhaja natyrore dhe te pergjithshme, jane ne gjendje "intelekti", bindshem (per vetveten) te pohojn se jane "agnostik"....edhe ata, deri ne ate shkalle, qe se paku mos te lidhin bindjet e tyre mbi "fillozofine" e jetes ne konceptet e njohura qe i kane gatuar fete.....
Pra, eshte paksa qesharake, te pohohet se shqiptaret na qenkan "agnostik"..... Eshte thjesht abzurde, te ju ngjitet ki epitet shqiptareve te postkomunizmit, vetem duke u bazuar ne faktin, se tash 50 vite kane pesuar nje "blackout" fetare, dhe "restarti" i tyre na qenka automatikisht i anuar ne agnosticizem.....ata jane thjesht te PADIJTUR, ngase kane nje grimce inteligjence emocionale te trasheguar nga e kaluara, jane ne gjendje vetem te bejn dallimin mes fillozofise aktuale perendimore dhe asaj te kaluar muslimane.....eshte nje llogari shume e thjeshte, njera eshte e prapambetur, tjetra eshte perparimtare......pra, automatikisht do te anoj ne ate perparimtaren....por kjo, si rezulltat i "paditurise" dhe i rrethanave reale, e jo si rrezulltat i bindjes perzonale.....thjesht, agnosticizmi per shqiptaret e postkomunizmit eshte televizor me boja....asgje me shume....thjesht pas motos, une jam i "pafee", ergo, jam "agnostik".....
tung
Krijoni Kontakt