Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
    i/e regjistruar Maska e pirati
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    7

Gjuha jone ne vende te ndryshme te botes.

Me ka lindur pyetja pse ne vendet te populluara me shume shqiptare ,nuk ka shkolla ku te mesohet gjuha shqipe ? Kjo jovetem per faktin se ne jemi shume por edhe ne Shqiperi ka filluar huazimi me gjuhet e tjera!psh: kompiuter duhet te thuhet llogarites (nuk e dinese dhe kjo eshte shqipe e paster)! ose fjale te tjera te cilat nuk dihen ne shqip nese ekistojne apo jo !
    dua te di mendimin tuaj nese jeni darkort idese qe : ku ka nje paksi etnike eshte e domosdoshme hapja e shkollave ne gjuhen shqipe? Te them te drejten une kam nje kushuri ne amerik dhe betohem se ai nuk di
    Kodi PHP:
     shqip 
    !Megjithese ne shtepine e tyre nuk flitet anglisht !............
    ju lutem jepni mendimin tuaj per kete teme!
    :^engjello olimpys the lamer! :^engjell1

SUPER [INC] Maska e SUPERSTAR_N1
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    475
    Pirati ke te drejte lal ka rene shume poshte Gjuha Shqipe

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anėtarėsuar
    06-05-2002
    Postime
    655

knaqesh me i ndie

o knaqesh me i ndie ne biseda edhe ne telefon: hello, po ke ore
    long time nuk te kam ndegjua, ke humb lost forever, po cka ben
    si ia kalon - truly sot jam disi nonhappy and nonsense, but shiko
    me vone do te ndegjohemi, so til later shoko, bye!

SUPER [INC] Maska e SUPERSTAR_N1
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    475
    Iliriano kjo ishte shume e forte lal hahahahahahahha

i/e regjistruar Maska e bora
    Anėtarėsuar
    22-06-2002
    Vendndodhja
    ny
    Postime
    15
    ilirian, e shoh se kjo teme ka kohe qe nuk hapet mgjt do te doja te te thoja qe mgjs perpiqem te flas vetem shqipe te paster eshte pothuajse e pamundur te mos futet ndonje fjale anglisht ne komunikim. Megjithate pas kesaj do perpiqem te perdor sa me pak fjale qe me vijne me kollaj ne anglisht.
    logjika nuk i ndryshon emocionet, perceptimi po

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    10-07-2002
    Vendndodhja
    Vjene-Austri
    Postime
    4
    Per sa i perket kesaj teme me ka rene ne sy edhe nje fenomen tjeter qe mjerisht duhet te pare me sy kritik.
    Eshte per tu habitur por po te jene nje grup shqiptaresh dhe ne mes tyre te jete vetem nje i huaj te gjithe do te mundohen te flasin ne gjuhen e tij(n.q.s e dine sigurisht).
    Me duket paksa jo ne rregull qe per ti bere qejfin vetem nje te huaji edhe shqiptaret te flasin me njeri-tjetrin ne gjuhen qe ta kuptoje edhe i huaji.
    Mos valle na vjen turp te flasim ne gjuhen tone qe eshte nder 6 gjuhet me te lashta te Europes dhe nder 10 gjuhet me te lashta te Botes(sipas Kadarese)?
    Mendimi im per kete problem eshte qe sejcili duhet qe tja filloje nga vetja separi qe ta nderoje e te kete me shume respekt per gjuhen ashtu sic veprojne e jane krenar shume popuj te Botes per gjuhet e tyre.
    Disa shembuj:
    "shkronjes" me duket me shqip sesa "stilolaps" "stilograf" etj.
    "tymnaje"----------- "oxhak"
    "ranishte"-----------"plazh"

PEDAGOG Maska e Pyes_Lotin
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Chelsea
    Postime
    1,688

Pershendetje..te gjitheve....!!

"PSE NUK KA SHKOLLA SHQIPE NE SHTETE TE HUAJA"

Per mendimin tim eshte

sepse...e .shumta...e ..Shqipetareve ..qe jane ..jasht..shtetit...e

kane...mendjen te..bejne...ca lek ...ene ..te ikin...ne ..atdhe...te

hapin...ndonje biznes....ose ...ose ..hapin ...ndonje...biznes aty

ku jane ..ne ven te huaj....!!

Une kam nje ...shkolle ..fillore...shqipe ketu afer...po ajo ...vetem

te meson ..gjera fillestare...edhe ..e kan ..hapur

kosovar ...kshuqe Mesuset..jane kosovar ..edhe ..nuk eshte kollaj

ti kuptojme...ne Shqipetaret e Shqiperise...!!

i/e regjistruar Maska e armando2001
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Toronto, Kanada
    Postime
    75

Ka shkolla shqipe jashte

Une kam lexuar artikuj, madje nje prej tyre jo shume kohe me pare per hapjen e nje shkolle ne gjuhen shqipe ketu ne Kanada ku ndodhem. Madje ne ate artikull thuhej se kjo i shtohej shkollave te tjera ne gjuhen shqipe ne shtete te tilla si Gjermani dhe SHBA.

Persa i perket fenomenit qe nje parafoles shtroi se kur jane nje grup shqiptaresh dhe nje i/e huaj keta flasin gjuhen e ketij/kesaj te fundit, une jam deshmitar okular qe kjo nuk eshte e vertete pasi me ka ndodhur disa here.

Megjithese ne jemi munduar te komunikojme ne anglisht ne shenje respekti per nje te huaj si pjese e tradites mikepritese qe na karekterizon si shqiptare, te them te drejten ishte e pamundur qe te vazhdoje biseden ne anglisht sepse natyra bente te sajen duke te kthyer tek gjuha meme. Megjithate une nuk shikoj asgje te keqe qe ne tavoline te flitet nje gjuhe qe kuptohet nga te gjithe. Nqs mendoni te kunderten atehere vijeni veten ne poziten e nje te huaji te ulur me shoke nga nje vend tjeter gjuhen e te cileve nuk e kuptoni aspak dhe atehere do te bindeni se sa keq do te ndihenit duke mos kuptuar as edhe nje fjale.

Une kam nje keshille per ato qe une i quaj te "huaj" vendi qe sapo vijne ketu ne Kanada ose ne ndonje vend tjeter, pas 3-4 muajsh bejne sikur kane harruar shqipen. Atehere po qe te vjen keq se si po katandiset jo vetem gjuha por edhe patriotizmi dhe dashuria per cdo gje shqipetare.
    Live and let live!

i/e regjistruar Maska e SyntheticZero
    Anėtarėsuar
    23-07-2002
    Vendndodhja
    Close your eyes, surely i am there.
    Postime
    64
    Para disa kohesh e gjeta veten ne nje ambjent te gjere shqiptar, shume nga te cilet si njihnja. Mu neveriti fakti se kishte njerez qe nuk kishim me shume se sa 2-3 vjet ne US, dhe flisnin nje shqipe te bastarduar me anglishte te mesuar ne rruge. Nderkohe qe perdoruesit vepronin me nje kerenari te pa shpjegueshme, duke menduar se po i shisnin mend nje te panjohure si une ne mesin e tyre.

Bisedova gjate dhe me njerez te tjere, dhe me keto albano-anglisht folesit e famshem te cileve me pak fjale i bera te ditur qe perdorimi anglishtes nuk eshte ndonje zotesi e madhe, perdorimi i shqipes ne menyren e duhur eshte nje bukuri e radhe. Dikush me pergezoi per faktin se dhe pas 5 vjetesh larg shqiperise flisnja nje shqipe te kulluar, dhe une ju pergjigja se dhe pas 50 vjetesh do mundohesha ta flisnja ne po te njejten menyre.

Duhet kupetuar se perdorimi i gjuheve te huaja ne mes te shqipes nuk eshte asgje me shume se sa injorance. Dikush qe nuk njeh gjuhen meme teresisht nuk mund kurre te mesoje nje gjuhe tjeter ne persosmeri. Eshte me se i vertet fakti se shqipja ka deficite gjuhesore duke patur parasysh sepse per 50 vjet diktature ne kishim nje izolim total nga cdo lloj teknologjije e re, evenimenti, apo te tjera te tjera, dhe duke qene se kemi ndjere mungesen e disa fjaleve ne shqip kemi huazuar. Por kjo nuk do te thote se eshte normale perdorimi i fjaleve te huaja, kur ne kemi fjalet tona qe i perkasin se njejtes fjale qe e perdorim si derivat i gjuheve te tjera. E nuk jane vetem njerzit e thjeshte, apo shqiptaret neper bote qe kollajshem bien pre apo viktima te huazimeve prej gjuheve te huaja, te paret jane teresisht mediat shqiptare, nder to degjon dhe lexon paradokse nga me te ndryshmet.

Eshte mire qe te perpiqemi te ruajme, dhe te pasurojme sa me shume fjalorin e gjuhes sone, dhe kjo duke u bere me fjale shqipe qe jane te harruara...apo te zevendesuara me te tjera. Gjuha Shqipe eshte nje nuance e identitetit tone si shqipetare, po humbem ate kemi humbur veteveten...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga SyntheticZero : 30-07-2002 mė 18:02
    -10110101101210110101101-"In a world full of binary, dare to be different."

i/e regjistruar Maska e SyntheticZero
    Anėtarėsuar
    23-07-2002
    Vendndodhja
    Close your eyes, surely i am there.
    Postime
    64
    ;
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga SyntheticZero : 30-07-2002 mė 17:59
    -10110101101210110101101-"In a world full of binary, dare to be different."

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Ēfarė mendoni pėr Ahmet Zogun?
    Nga honzik nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. Procesi i Pavarėsimit tė Kosovės
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 12-10-2012, 06:23
  3. Kontributi i shkenctarėve islam nė shkencė
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
  4. Shqipja Standarde: ASHAK-u ngren komision rishikimi...
    Nga drini_nė_TR nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 16-07-2004, 13:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •