Close
Faqja 2 prej 11 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 101
    Citim Postuar më parë nga kleadoni Lexo Postimin
    Pse do fshihet gjuha shqipe? Ne tekstet e shkollave eshe perdorur gjithmone gjuha e paster shqipe, ajo letrare, e jam e bindur qe do vazhdoj keshtu. Per mendimin tim do jete gjuha qe flasin shqiptaret e kosoves apo e trevave te tjera shqiptare qe do "shuhet", pasi femijet do mesojne te shkruajne e te lexojne ne nje gjuhe te paster shqipe.
    Qe femijet do te mesojne nje abetare kjo eshte nje arritje shume e madhe, ndonese pak e vonuar!

Shqiptaret kudo qe jetojne duhet te mesojne gjuhen e njehsuar, mirepo nga ana tjeter shqiptaret duhet te ruajne dhe te mbrojne fort dialektet e tyre, sepse ato jane nje pasuri kombetare.

Bie fjala edhe gjermanet kane gjuhen e tyre te njehsuar, mirepo ne landin e Bajernit levrohet dhe mbrohet dialekti me fanatizmin me te madh.

Lexo: http://www.bayrisch-lernen.de/

Une nuk e imagjinoj kurre se do te zhduket ndonjehere dialekti toske dhe gege!

yep Maska e Izadora
    Anëtarësuar
    11-09-2008
    Vendndodhja
    ne zemren e atij qe ka "zemer"
    Postime
    8,793
    Dydrinas behet fjale per shkollat , bazat ku merret dija ketu hyn edhe gjuha . Dialektet nuk shuhen asnjeher , por perderisa jemi te gjithe shqiptar , duhet nje abetare e perbashket per Kosoven dhe Shqiperin .

Katu ka shume shqiptar nga kosova qe shkruajn gjuhen e njesuar , pavarsisht se c'fare dialekti flasin ne jeten e perditcme .

Nje marrveshje e dobishme per te dyja palet , nqs pretendohet ne te ardhem per nje bashk trojesh .
    Jeto sot se neser nuk i dihet

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Më duket se tema qenka keqkuptuar. Nuk bëhet fjalë që abetarja e përbashkët të ketë të njëjtën gjuhë, se kjo dihet që është, po ka kuptimin që të jetë i njëjti tekst. Mënyra e shpjegimit dhe shembujt do të jenë të njëjtë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Më duket se tema qenka keqkuptuar. Nuk bëhet fjalë që abetarja e përbashkët të ketë të njëjtën gjuhë, se kjo dihet që është, po ka kuptimin që të jetë i njëjti tekst. Mënyra e shpjegimit dhe shembujt do të jenë të njëjtë.
    Ketu dhe nji shembull se ku qendron puna te abetarja.Mire parasysh 14 ne gjuhen shqipe qe i deshta ti sqaroj sipas pyetjeve vetem 3 ja qellova.Sqarimi ose si ceke shume mire menyra e spjegimit do jene te njejt.O k.Ari ,Dhelpna,molla ,luani.numrat dyzet,mjalta,fshati,katundi ,hora,gruni,misri,kallamoqi,kompiri patlixhoni,pasuli,mona,nona,tomli qumeshti tambli,ejte enjte ,kallnor, fror ,kallnuer,muej muaj,paskan mu knaqun THMIJA,FEMIJA, Qika Djali Kalamani vocraku,BABA ATI NONA NANA MEMA,PASKAN MU KNAQE TUE SPJEGUE se si shkone puna me u shkollue e me harue gjuhen BILE TE NJENES PALe.he he SALLATA SALLATA

Citim Postuar më parë nga DYDRINAS Lexo Postimin
    Qe femijet do te mesojne nje abetare kjo eshte nje arritje shume e madhe, ndonese pak e vonuar!

Shqiptaret kudo qe jetojne duhet te mesojne gjuhen e njehsuar, mirepo nga ana tjeter shqiptaret duhet te ruajne dhe te mbrojne fort dialektet e tyre, sepse ato jane nje pasuri kombetare.

Bie fjala edhe gjermanet kane gjuhen e tyre te njehsuar, mirepo ne landin e Bajernit levrohet dhe mbrohet dialekti me fanatizmin me te madh.

Lexo: http://www.bayrisch-lernen.de/

Une nuk e imagjinoj kurre se do te zhduket ndonjehere dialekti toske dhe gege!
    S'po them qe duhet te flasin gjuhen letrare 100%, cdo qytet le t'a ruaje dialektin e tij. Ne kemi edhe brenda per brenda shqiperise qytete qe flasin dialektet e tyre, por te pakten ne shkrim te jete njelloj. Ideja eshte qe ne te shkruar e ne te folur me personat qe nuk i perkasin te njejtit qytet te jene te afte te kuptohen. Sinqerisht e them qe une shpesh ketu ne forum has veshtiresi ne kuptimin e disa anetareve nga kosova, kane ca fjale e ca menyre te te shprehurit qe duhet t'a lexoj 2-3 here nje fjali qe ti nxjerr kuptimin.

La vita non si spiega, si VIVE!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Citim Postuar më parë nga kleadoni Lexo Postimin
    S'po them qe duhet te flasin gjuhen letrare 100%, cdo qytet le t'a ruaje dialektin e tij. Ne kemi edhe brenda per brenda shqiperise qytete qe flasin dialektet e tyre, por te pakten ne shkrim te jete njelloj. Ideja eshte qe ne te shkruar e ne te folur me personat qe nuk i perkasin te njejtit qytet te jene te afte te kuptohen. Sinqerisht e them qe une shpesh ketu ne forum has veshtiresi ne kuptimin e disa anetareve nga kosova, kane ca fjale e ca menyre te te shprehurit qe duhet t'a lexoj 2-3 here nje fjali qe ti nxjerr kuptimin.
    Pasi e ke harue gjuhen .Ideja ashte kjo PYETI PRINDET ATA TA SQAROJNE,GJUHEN.se sa per tye vlen viti 1972 ke sharue dhe do te kesh ende probleme me gjuhe.MIREPO SHPEJT NISJA TE MESOJSHE GJUHEN GEGE.Sa MA SHPEJT SE DIKUR TE BAHET VONE DHE SHPREHI.

i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    Abetarja mbarëkombëtare nga “Dukagjini” dhe “Pegi”

Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë e Kosovës dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Shqipërisë kanë përzgjedhur në Tiranë shtëpinë botuese me Kodin 1002 për botimin e Abetares së përbashkët “Shqipëri- Kosovë”, e cila pritet që të jetë e gatshme në fillim të vitit shkollor 2012/2013.

Raportohet se Abetarja fituese është paraqitur nga shtëpia botuese Pegi në Shqipëri dhe ajo Dukagjini e Kosovës. Autorët janë Shezai Rrokaj dhe Mimoza Gjokutaj, ndërsa nga pala kosovare janë Islam Krasniqi dhe Saranda Kumanova.

Zëvendësministri i Arsimit të Kosovës, Nehat Mustafa, dhe zëvendësministri i Arsimit të Shqipërisë, Halit Shamata, kanë marrë pjesë në përzgjedhjen e fituesit për Abetaren e përbashkët Kosovë- Shqipëri.

Në konkurrimin e shpallur nga të dy ministritë përkatëse morën pjesë 7 shtëpi botuese, sipas kushteve të miratuara në paketën informuese. Si kritere kanë qenë: autorët e tekstit të përbashkët duhet të jenë nga të dy vendet dhe botuesit të kenë prodhim të përbashkët.

Në vlerësimin e teksteve të paraqitura morën pjesë 10 vlerësues, nga të cilët 5 janë nga Kosova, 5 janë nga Shqipëria.

Periudha e ankimimit ndaj vendimit të Komisionit mësohet se është deri në datën 30 prill 2012.

Telegrafi
    "Fet` e besëtë t`i kemi, po të ndarë të mos jemi." Naim Frashëri

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2009
    Postime
    1,464
    Jo vetem abetarja,por duhen edhe hapa te tjere,te ndermirren urgjentisht,qe te kemi nje akademi shkencash,te kemi nje lige(super lige a si do te quhej kjo ska rendesi) futbolli,te kemi nje uinjon studentor,te kemi nje kinostudio filmi mbare shqiptare etj etj.Pra te tilla gjera mund ti veme ne jete edhe pa pyetur europen_Ameriken,e mandej gradualisht edhe unijonin e shteteve tona,natyrisht se edhe kjo me kohen do behet......

Peace and love
    Anëtarësuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    duhej bere kjo gje 20 vjet me pare,por shyqyr qe u be..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-01-2011
    Postime
    713
    Ide e shkëlqyer dhe e vetmja xixë e trurit të urtë shqiptarë.

Faqja 2 prej 11 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •