Close
Faqja 14 prej 22 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 217
    _____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga the admiral Lexo Postimin
    p.s. citova vetem ate fjali, pasi m'u duk se ishte permbledhja e te gjithe shkrimit.
    Jo permbledhja e gjithe shkrimit ishte "kam probleme me njerezit jo-familjare". Dhe fjalia qe citove ti duhet te ja pershtatje kesaj. Pra "nese rrethon veten me njerez familjare sic vetja atehere ndikimi eshte pozitiv". Sepse ka kultura ku qendrimin e familjes e kane ne pikpamje ndryshe nga c'mund ta kesh ti (prsh te divorcuar filluar nga gjyesherit deri tek nipat/nipcet...ok e kuptoj kur ndahet nje cift por divorce te shumta ne 3 gjenerata ketu ka dicka qe s'shkon, ose me keq lind femije dhe rriten nga gjyshja e mos te dije kush eshte baba apo nena qe e sheh nje here tek tuku, poligamia nga populli i Ugandes, apo martesa kushuri-kushuri etj).

influenca eshte neutrale, pasi ti nuk ke c'merr nga dikush qe ka te njejtin formim, te njajtat pikepamje, te njejtin arsyetim, te njejten kulture si ti.

jam i bindur 100% qe ti po te shohesh ne brendesine tende, ke ndryshuar qe nga koha kur jetoje ne shqiperi. apo jo?
    kjo sepse je rrehuar nga njerez te ndryshem.
    Influenca mund te jete per te mire ose per te keqe. Cdokush ka te mirat dhe te keqiat e veta dhe jam dakort te marrim ndikimet e mira qe shohim tek te tjeret, por ne te njejten kohe duhet ti shmangemi te keqiave.

Bejme mire qe shohim kulturat e tjera, se sa me shume i shoh aq me shume e vleresoj kete timen. Familja eshte gje e madhe! Kete vecori per fat qe jemi lindur shqiptare, ne e kemi. Sa dime ta mbajme varet nga ne. Por gjithesesi influencen e mire per te krijuar familje e kemi.

Citim Postuar mė parė nga s0ni Lexo Postimin
    S'me interesojne banoret jug veri, me interesojne njerezit qe me rrethojne. Eshte e thjeshte, me pelqejne njerez me moral qe s'bejne normale gjerat qe per mua jane anormale. Ky eshte problemi. Jo-familjare jane ata qe kane femije dhe i lene ne 4 rruge. Apo ato prinder qe thojne "shyqyr u be kalamani 18 vjec te dale nga shpia" e kam degjuar vete dhe kam ngelur e habitur. Kur s'do femijen tend c'me duhet mua te fus ty ne rrethin tim shoqeror. Apo te kerkoj firme per te marre leke hua (loans) per shkolle dhe mos te ja japesh firmen femijes tend. Ti s'ke pare te kete nevoje dikush leke per qera, te marre ne telefon me rradhe prinderit, motren, vellane per ti kerkuar $500 dhe as $100 nuk ju ofruan edhe pse do ti paguante mbrapsh kur ti vinin leket (loans) muajin tjeter nga shkolla. Kam pare une. Per te ardhur keq, qe ne te ardhmen ta bejne kete gje femijet e mi njeri-tjetrit....ja kepus koken!!! Si shembujt qe dhashe mesiper kam plot me te cilat jam hasur ne jeten reale (dhe arabet qe martohen me kushurinjte wow, kisha degjuar por jo pare) por po e lej me kaq, besoj qe u krijua idea. Kur rrethon veten me lloj lloj budallik njerezish si mesiper do s'do ti, do te duken normale ndodhite te tilla dhe do thuash keshtu ka bere filani, s'eshte ndonje gje e madhe. Ky eshte problemi. Nese rrethon veten me njerez sic vetja atehere ne mendimin tim ndikimi ose influenca eshte pozitive.

Edhe qe na pelqen vetja ne shqiptarve...mire e kemi!! Kemi shume gjera per tu pelqyer. Jemi te varfer nga ana ekonomike, por shpirterisht shume te pasur.
    Ah ok, dmth ti me fjalen jo-familjar nenkuptoje "te ndryshem nga kultura, ana morale" ! Kuptoj...
    Ne cdo vend te botes ka njerez qe japin shume per familjen, sic ka dhe vende te tjera qe ashtu sic the ti, i "largojne" femijet qe 18 vjec. Besoj se edhe ne amerike ka plot njerez familjar.

Eh, sa do doja te ishte e vertete qe ne shqiptaret jemi shpirterisht shume te pasur... nuk e di pse por kam krijuar pershtypjen qe nuk jemi edhe aq shume

La vita non si spiega, si VIVE!

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin
    Eh, sa do doja te ishte e vertete qe ne shqiptaret jemi shpirterisht shume te pasur... nuk e di pse por kam krijuar pershtypjen qe nuk jemi edhe aq shume
    Ne anen familjare po jemi...

Ne anen familjare po jemi...
    Eh moj Soni! E mendoja edhe une kete gje para se te me jepej mundesia te njihja njerez nga vende te ndryshme nga shqiperia. Por ja qe kam njohur plot shqiptar qe mire me kusherinjt, por as me motrat/vellezerit e tyre nuk jane aq shume te lidhur shpirterisht.

Do thuash ti, keto jane raste ne vecanti... pune tjeter, por edhe ne jemi "civilizuar" cik si shume.

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin
    Eh moj Soni! E mendoja edhe une kete gje para se te me jepej mundesia te njihja njerez nga vende te ndryshme nga shqiperia. Por ja qe kam njohur plot shqiptar qe mire me kusherinjt, por as me motrat/vellezerit e tyre nuk jane aq shume te lidhur shpirterisht.

Do thuash ti, keto jane raste ne vecanti... pune tjeter, por edhe ne jemi "civilizuar" cik si shume.
    Tani si i kane hallet brenda per brenda familjes e dine me mire ata vete sesa ne qe i shohim nga larg.

E vertetove ate qe jam duke thene une. Ty pse te shkoi mendja te permendesh kushurinjte?? Pse e zure me goje.....je rrace shqiptari prandaj

Tani si i kane hallet brenda per brenda familjes e dine me mire ata vete sesa ne qe i shohim nga larg.

E vertetove ate qe jam duke thene une. Ty pse te shkoi mendja te permendesh kushurinjte?? Pse e zure me goje.....je rrace shqiptari prandaj
    haha! Permenda kusherinjt sepse une jam goxha e lidhur me to. Kam kusheririn tim qe jeton ne te njejtin qytet me mua... e nje shoqja ime ka vellain e saj. S'ka dite qe te mos degjohemi ne tel me kusheririn, e takohemi te pakten 2 here ne jave gjithashtu, nderkohe qe kjo shoqja ime flet me te vellain njehere ne muaj e takohen shume rralle.

Thjesht per te marre nje shembull, normale qe jo te gjithe jane keshtu.

i/e regjistruar Maska e Kanina
    Anėtarėsuar
    14-10-2010
    Postime
    542
    po ju tregoj nje rast konkret qe mendoj se ata qe thone se shqiptaret nuk jane rracista ndoshta heren tjetern do te mendohen pak para se ta thone. ishin lidhur nje djal dhe nje goce ishin gati te fejoheshin. kishin kohe qe njiheshin goca ishte bore e bardhe bjonde me kacurela. normalisht si gjithe shqiptaret prinderit prezantohen ne momentin kur vendoset per fejes me pare asnjeri nuk i njeh prinderit e tjetrit. vajza kishte njerin prind rom por sja kishte thene te dashurit per asrsye sepse e dinte qe po ti kishte then qe ne fillim ai do ishte larguar menjeher ndersa keshtu iku me shpresen se pasi ai ta njihte edhe kur ta merte vesh qe ajo ishte gjysem rom nuk do kishte pasur ndonej problem te madh per ate. kur erdhi momenti goca ja tha. sic mund ta imagjinojm ai e la direkt dhe per te vetmen arsye se ajo ishte gjysem rom. kur e kam pare ate gocen pas ca kohesh nga e bukur me fytyr te paster ishte bere si njeri i fryre dhe me disa njolla ne fytyr per shkak se pesoi nje depresion.

tani sa e sa shqiptare ka qe do te kishin vepruar njelloj?! une mendoj se shumica po. ketu fus edhe veten pasi edhe pse jam kunder rracizmit e di shume mire se ne rast te tille do e kisha problem dhe mendoj se dhe nga nje pjes e madhe e forumistave ketu po te tregohen te sinqerte do te kishim te njejeten pergjigje. se nga se vjen ky refuzim i rraces tjeter nuk e di por mendoj se ndoshta njeriu ka ndonje tip instikti natyror i cili e e ben te reagoj ne menyre te tille ndoshta per te mbrojtur rracen e vet llojin e vet ose ndoshta eshte thjesht ceshtje mentaliteti. romet ne mentalitetin shqiptare shikohen thjesht si njerez inferior te piset injorant pa kultur etj. dhe ky steriotip ose paragjykim ndikon edhe kur kemi rom te cilet jane nga ana kulturore jane njelloj me ne si ne rastin konkret. pasi goca ne kete rast ishte goc normale si gjithe shqiptaret e tjera me nej familje si gjithe familjet e tjera por ajo qe ndikoi ishte steriotipi i krijuar mbi te dhe mbi rracen e saj.
    mendoj se ceshtja e mentalitetit eshte ajo me vendimtarja se sa ajo e instiktit per te ruajtur rracen. pasi po te ishte nje instikt per te ruajtur rracen kjo do te ndodhte edhe ne rastin e kundert. ku edhe romet do ta kishin problem te martoheshin me te bardhet edhe zezaket do ta ksihin problem te martoheshim me te bardhet etj. por kjo nuk ndodh pasi te bardhet gjithmone kane pasur nje fare superioriteti mbi te gjitha rracat nuk kane qene asnjeher te paragjykuar nga ndonje lloj mentaliteti apo stereotip diskriminues.

bubbly
    Anėtarėsuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Gabim ka bere qe e ka lene , ai sikur e dashuronte apo jo?
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    kanina, behu gadi tani te te shpjegojne se pse rasti qe solle nuk eshte rracizem... lol

per mua eshte rracizem², por nejse.
    Vasudhaiva Kutumbakam

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Kanina Lexo Postimin
    po ju tregoj nje rast konkret qe mendoj se ata qe thone se shqiptaret nuk jane rracista ndoshta heren tjetern do te mendohen pak para se ta thone. ishin lidhur nje djal dhe nje goce ishin gati te fejoheshin. kishin kohe qe njiheshin goca ishte bore e bardhe bjonde me kacurela. normalisht si gjithe shqiptaret prinderit prezantohen ne momentin kur vendoset per fejes me pare asnjeri nuk i njeh prinderit e tjetrit. vajza kishte njerin prind rom por sja kishte thene te dashurit per asrsye sepse e dinte qe po ti kishte then qe ne fillim ai do ishte larguar menjeher ndersa keshtu iku me shpresen se pasi ai ta njihte edhe kur ta merte vesh qe ajo ishte gjysem rom nuk do kishte pasur ndonej problem te madh per ate. kur erdhi momenti goca ja tha. sic mund ta imagjinojm ai e la direkt dhe per te vetmen arsye se ajo ishte gjysem rom. kur e kam pare ate gocen pas ca kohesh nga e bukur me fytyr te paster ishte bere si njeri i fryre dhe me disa njolla ne fytyr per shkak se pesoi nje depresion.

tani sa e sa shqiptare ka qe do te kishin vepruar njelloj?! une mendoj se shumica po. ketu fus edhe veten pasi edhe pse jam kunder rracizmit e di shume mire se ne rast te tille do e kisha problem dhe mendoj se dhe nga nje pjes e madhe e forumistave ketu po te tregohen te sinqerte do te kishim te njejeten pergjigje. se nga se vjen ky refuzim i rraces tjeter nuk e di por mendoj se ndoshta njeriu ka ndonje tip instikti natyror i cili e e ben te reagoj ne menyre te tille ndoshta per te mbrojtur rracen e vet llojin e vet ose ndoshta eshte thjesht ceshtje mentaliteti. romet ne mentalitetin shqiptare shikohen thjesht si njerez inferior te piset injorant pa kultur etj. dhe ky steriotip ose paragjykim ndikon edhe kur kemi rom te cilet jane nga ana kulturore jane njelloj me ne si ne rastin konkret. pasi goca ne kete rast ishte goc normale si gjithe shqiptaret e tjera me nej familje si gjithe familjet e tjera por ajo qe ndikoi ishte steriotipi i krijuar mbi te dhe mbi rracen e saj.
    mendoj se ceshtja e mentalitetit eshte ajo me vendimtarja se sa ajo e instiktit per te ruajtur rracen. pasi po te ishte nje instikt per te ruajtur rracen kjo do te ndodhte edhe ne rastin e kundert. ku edhe romet do ta kishin problem te martoheshin me te bardhet edhe zezaket do ta ksihin problem te martoheshim me te bardhet etj. por kjo nuk ndodh pasi te bardhet gjithmone kane pasur nje fare superioriteti mbi te gjitha rracat nuk kane qene asnjeher te paragjykuar nga ndonje lloj mentaliteti apo stereotip diskriminues.
    Edhe une do kisha vepruar ashtu si ai cuni.

Arsyeja perse do veproja, eshte nje mozaik arsyesh, kryesorja eshte lumturia me te qenurit shqiptar dhe deshira ime e pafund per te qene me shqiptare, per te vdekur me shqiptare dhe per te krijuar shqiptare. A eshte racizem? As nuk me intereson. Nese eshte, le te jete.

Faqja 14 prej 22 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •