Close
Faqja 6 prej 12 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 114
    Citim Postuar më parë nga qeveriablu Lexo Postimin
    [/B]

Mua nuk me intereson te di kush eshte me i moralshem.Pyetja eshte pse anketa te shumta vertetojne qe njerezit me qendrime Ateiste udheheqin ne shume kategori pozitive ndaj personeve qe deklarohen se i permbahen fjaleve te shpallura.Qellimi eshte qe te shkojme gjer ne konsekuncat e fundit dhe te shohim cila etike qendron Vetjake apo ajo e imponuar nga fete.

Nuk eshte qellimi te definojme moralin po te ishte keshtu do te flisnim ne filozofi e jo ketu.E pranoje qe manipulohet shume me termin moral por neqoftese insistohet qe te definohet morali atehere do marr guximin te them edhe definicionin tim-Morali eshte shuma e te gjitha te mirave univerzale qe munde ti ndesh njeriu dhe ka per detyre ti implementoje ne qenesine e vete.Te mirat ,sjellja ndaj vetes ndaj tjeterit dhe shoqerise disa do thonin ndaj ambientit duhet te bazohet ne veprime te sinqerta qe nuk i ben dem askujt.
    Atehere,cka eshte per ty e moralsheme-

1.Te shkosh me shumicen ne nje rruge te gabuar(nuk do vuash )
    2.Te shkosh me pakicen ne rrugen e drejte (do vuash nga shumica)
    Sipas meje nr.1 eshte per interesa personale

Yes* edhe ti tregon qe eshte e pamundur qe ne forumin shqipetare te mos fitosh ndonje etikete (edhe pse mundohem max. te vetmoderohem nuk ia arrin) ja -"Hapesi i temes rreshqet ne fushen e moralit " citat i Yes*
    Thenie e jo mahi, te pershendes !
    Fakti qe une mund te mos jem dakort me ju, ne lidhje me temen, nuk do thote se une jam ne rregull dhe ju gabim
    Perderisa morali si koncept mbetet relativ, po ashtu edhe cfare eshte e keqe dhe e mire eshte relative, rrjedhimisht, edhe mendimet e ne te dyve ne kete teme, jane relative, qe nuk eshte e thene te mundin apo asgjesojne njera tjetren, por perkundrazi te plotesojne njera tjetren.
    I qendroj gjithmone besnike, parimit se; e Verteta eshte nje rruge me shume shtigje, pra nuk jam per : "eshte keshtu dhe pike", por jam per "eshte keshtu edhe ashtu"
    Tjeter, personalisht mendoj se nje ankete nuk eshte nje tregues i sakte mbi moralin e dikujt, apo nje komuniteti te caktuar. Madje nuk jam aspak e mendimit qe morali te anketohet.
    Edhe une te pershendes!

p.s: qenkemi ne te njejten rezonance persa i perket deshires per vetemoderim, edhe une kam kete qellim.
    Nuk ka shume rendesi cfare arrin , perballe qellimit te paster qe ka njeriu per te arritur dicka me vlere.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 20-06-2011 më 16:12

i/e regjistruar Maska e SempreBarca
    Anëtarësuar
    26-02-2008
    Vendndodhja
    Presheve
    Postime
    106
    Citim Postuar më parë nga KILI MERTURI Lexo Postimin

Nëse bëjmë një krahasim me nivelin e moralit në Kosovë gjatë këtyre 30 vjetve të fundit , bijm në përfundime shumë interesante.
    Para diku rreth 30 vjetve numri i njerëzve që ishin fetarë (përqindja ishte diku rreth 10%. kurse moralish ishim shumë më lart se sot , kur % e atyre që thonë se jan fetarë është sigurisht mbi 40% .

Pra është rritur numri i fetarëve dhe numri i të pamoralshmëve .
    Kam dy pytje :
    1. Ku bazohen keto shifra ?
    2. Cila eshte njesia matese e moralit ?

Pasioni për shkencën Maska e KILI MERTURI
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    evropë
    Postime
    1,838
    Tung SempreBarca.

1. Numri i atyre që kan qen aktiv në objektet fetare , kjo nga përvoja e ime në Prishtinë, Pejë , Gjakovë e Prizren .

2. Prishja e martesave, prostitucioni, hajnia (në nivel qevritar dhe pothuajse gjithkah tjetër) , niveli i arsimimit, rënia e nivelit të dashuris ndaj njëri tjetrit duke filuar nga familja dhe farefis, mosrespektimi i punës dhe shtetit e Kombit , mos respektimi i prodhimeve vendore e Kombëtare, mosrespektimi i së kaluares sonë Kombëtare... A PO DON MO?!!!

Kili
    SHQIPËRIA ETNIKE ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!
    Në dreq të mallkuar të gjithë antishqiptarët dhe tradhtarët e kombit!

Style & Substance Maska e qeveriablu
    Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816
    Ja dhe nje paralele ndoshta thote dicka!

Ne burgjet e Frances te burgosurit jane 70% me perkatesi fetare muslimane

Ne SHBA te denuar per vepra te renda 0.2% Ateist,cka me perqindje 10% qe perfaqesohen ne popullaten Amerikane rezulton te jete 50 here me pak nga shkalla e pritshmerise
    ------------------------------------------------------------
    Morali bazohet ne aftesine e dallimit te mires dhe te keqes.Parashtrohet pyetja si i kemi fituar bindjet morale mbi te miren dhe te keqen,mendoj qe pjeserisht nga evulicioni permes mekanizmit te altruizmit reciprok nje pjese nga imitimi i rrethit dhe pjesen tjeter nga pervoja vetjake.Te gjithe jane te lidhur asnjera nuk eshte apsolute.

Per ato dogmatik fetare qe nuk jane te gatshem as ti rivleresojne bindjet e tyre-Shume me bukur dhe me lehte eshte te jetosh ne genjeshtra.Njerez te till jane indiferent per te verteten dhe realen ne shume raste edhe e kundershtojne duke krijuar realitetin ashtu si i konvenon.Vetem ketyre njerezve i pengon realja dhe i shkakton dhimbje.Njerez te tille jane emocionalisht te dobet dhe te predozuar me endrra qe nje dite ne paradis do te jene dore per dore me Isusin apo me Hyri symedha...Ikja nga realiteti dhe mosbindja me fakte eshte shkaterruese per fanatiket e te gjitha religjioneve....ne fund nje amez e till sjellje krijon njeriun me ofendues ate te nenshtruarin...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 22-06-2011 më 03:17
    Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !

i/e regjistruar Maska e Elytony
    Anëtarësuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga qeveriablu Lexo Postimin
    Sipas disa hulumtimeve ne SHBA ,shkalla e divorcit midis ateisteve eshte shume me e vogel se sa te pjesetaret e besimeve fetare !? Numeri i ateisteve ne burgjet amerikane eshte jashtezakonisht i vogel ne krahesim me numrin e deklaruar ne popullesine ateiste amerikane.Edhe shkalla e dhunes ne familje apo ne shoqeri eshte shume me e vogel te personat qe kane qendrime Ateiste apo Agnostike.
    Burimi -http://www.religioustolerance.org/chr dira.htm

Nga hulumtime tjera shihet qe popullata e arsimuar gjithnje e me shume ik nga qendrime te pakten agnostike.Eshte fakt qe ne mesin e njerzve shume te arsimuar potencimi i religjionit tend si perparesi e ytja shkakton perbuzje dhe nenqeshje .
    Eshte e qarte qe Ateizmi eshte koncept me kualitativ se religjioni.

Pse eshte keshtu ?
    Çdo njeri beson në diçka dhe ateisti beson. Mund të jetë i vërtetë ky hulumtim,mirpo nuk e di se pse ke thënë "ateizmi është koncept më kualitativ se religjioni"...
    1.Së pari ka disa besime që mirren nga njerëzimi...dhe ju nuk keni krahasuar këto besime me ateizmin duke sjellur pastaj konkluza të natyrshme se cila qëndron mbi tjetrën...
    2.Nuk mund t'a gjykoni kualitetin e një religjioni apo të ateizmit në bazë të disa praktikantëve të tij...

PAQE!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-07-2009
    Postime
    567
    Scion@

Une e pash qe ma ke dhan Ban per shum dite, edhe mos harro se qetu kan hin krymat Besimtar me ofendu te paret, edhe ke mujt me na hek vetem vrejtjen me na tregu tjeter her mos me ndodh ky sen edhe e kisha kuptu, e jo ke hin ma ke dhan Ban pa kurfar lidhje HIQ, amo bash HIQ. Se te paret gjithmon qe ja nisin jan keta Besimtart e Feve te ndryshme, e une nuk kam pas faj i pari, te lutem tjeter her kqyri mir postimet se kush ka faj edhe atij dergoj leter qe e flliqin gojen te paret, se une s'e flliqi fjalorin tem me lloj lloj zhglje qe hin ksajde, se se kam per qefi, veq kur ja nis dikush me ofendu ja kthej ne menyren ma te keqe, te lutem tjeter her ki kujdes, edhe kqyri mir Moralet e antarve ketu se kush ka gabim tani hajde jepna sqarime per gabimet qe kush i ban i pari.

Sa per Temen mjaft e qellume, edhe e mir me i shpernda Moralet e vetvetes gjithkush dhe se cfar ndien ne jeten e perditshme te qenurit Ateist dhe si e ndin jeten pa e pas nje Zot. Nuk po i hi thellit ne kete teme se ashtu kshtu, njerzit mos i dalloni shume me besimet e veta se gjithkush ka gabime edhe njeherazi kurr s'mundet me u kan nje njeri i mir me ndonje Fe te percaktume ose pa Fe, sepse njerzit te gjithe kan gabime dhe me kete s'mujna me i cilesu njerzit pernga Feja ose Morali ne te gjitha aspektet jetesore qe i ban njeri i perditshem, por mir eshte me u mirr me bazat e Etikes se cfar eshte mire per Njeriun qe ta kete me te thjesht jeten si me ZOT ose pa ZOT.

Hajt Shnetun.

Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816
    Citim Postuar më parë nga Elytony Lexo Postimin
    Çdo njeri beson në diçka dhe ateisti beson. Mund të jetë i vërtetë ky hulumtim,mirpo nuk e di se pse ke thënë "ateizmi është koncept më kualitativ se religjioni"...
    1.Së pari ka disa besime që mirren nga njerëzimi...dhe ju nuk keni krahasuar këto besime me ateizmin duke sjellur pastaj konkluza të natyrshme se cila qëndron mbi tjetrën...
    2.Nuk mund t'a gjykoni kualitetin e një religjioni apo të ateizmit në bazë të disa praktikantëve të tij...
    PAQE!
    Vazhdojme me paralele !
    *Altruistet me te medhenj dhe nje here Ateist te deklaruar Warren Buffet dhe Bill Gates deri tani kane dhurruar per qellime humanitare 42 miliard $,para te veta e jo te mbledhura nga delet e indoktrinuara
    *Kisha katolike ndan nga te ardhurat e saje 7% per qellime bamiresie(e deklaruar nga Vatikani me 2007 por per shkak te reagimeve negative me nuk jep te dhena te tilla kompremetuese)
    ---------------------------------------------
    Ateisti nuk beson ne egzistimin e zotit,edhe sipas definicionit nuk eshte sepse A-Teizam eshte negacion i Teizimit.Kjo eshte keshtu qe ne cdo bisede me besimetaret fillojne me thenien "Edhe ju duhet te besoni ne dicka,e pamundur te mos besohet ne asgje" e te besosh qe neser lind Dielli nuk eshte e njejte me besimin ne ndonje entitet te padefinuar dhe i pamundur te vertetohet.
    Edhe pse eshte fjala per mekanizma kognitiv te njejte.
    Josinqeriteti i nje besimtari munde te shihet edhe ne ate qe sipas gjitha gjaseve ai eshte i interesuar vetem per interesin vetjak sepse llogarit qe do fitoje me shume neqoftese i perkulet zotit edhe me cmimin e humbjes se ndonje komoditeti.Hmm del qe eshte i motivuar per dic qe i premton besimi i tij mbas vdekjes.Pa egzistimin e shperblimeve e sidomos kercenimeve do perkulet "Neser mbrema" ...pra qellimi eshte perfitimi e jo bindjet e thella dhe zemra e paster....te njejten thote Platoni dhe Sokrati por meqe nje njeri mesatar nuk mund te kap nje koncept pa denimin dhe shperblimin atehere mbeshteten ne religjionin sepse ate e kupton cdokush... je i mire te shperblejm je i keq te denojm....

1.Pse ateizmi eshte me larte -sepse e ben te lire njeriun,sepse sipas meje besimi eshte Neuroze e paster p.sh. standartet e hyrjes ne Parajse nga religjionet jane aq te larta qe nje njeri i vdekshem kurre nuk munde ti arrit ato.... mundohemi dhe vuajm per dicka te pa arritshme kjo quhet NEUROZE ne mjekesi.....
    2.E ne baze te kujt ?

Paqe dhe ti !
    Ndryshuar për herë të fundit nga qeveriablu : 22-06-2011 më 21:36
    Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !

i/e regjistruar Maska e Elytony
    Anëtarësuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Megjithatë faleminderit që m'keni informuar për disa gjëra që nuk i kam ditur...poor NUK DO JEM ME PJES E DEBATEVE SEPSE KETU SKA RREGULL.

PAQE!

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    @Chino,

Subjektin dhe mbulimin llogjik qe i ben me shembuj konkret per mua eshte ok POR...
    Ne menyre qe postimi yt mos shikohet si lloj grepi, te lutem vazhdo me definimin e moralit. Ne fund fare une do ti bashkoj postimet e tua ne menyre qe te dali nje postim llogjik e i permbledhur mire.
    Nuk eshte lehte te definosh moralin ne tera imtesite e tij. Do te me duhej pune e gjate.
    Por shkurt e kisha definuar si teresine e parimeve dhe vlerave obligative te nje populli.

Per kete arsye thashe me lart se normat ligjore (si pjese e "vlerave obligative") jane minimalja e moralit.

Mjafton ky definicon per te treguar se nuk ka musliman te mirefillte, i cili nuk eshte i pamoralshem. Sepse vete Kurani paraqet shperfillje te moralit (vaild per shqiptaret).

Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816
    Citim Postuar më parë nga Elytony Lexo Postimin
    Megjithatë faleminderit që m'keni informuar për disa gjëra që nuk i kam ditur...poor NUK DO JEM ME PJES E DEBATEVE SEPSE KETU SKA RREGULL.

PAQE!
    A jo nuk ka ikje nga debati,trego cilat rregulla nuk i respektova qe te heqim cdo mosmarrveshje!
    Argumentimin tim mund ta hedhesh poshte si te pavlere por faktet duhesh ti respektosh.Sic thojne kreacionistet Para fakteve hesht edhe "Zoti"

Faqja 6 prej 12 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •