Close
Faqja 20 prej 25 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 191 deri 200 prej 243
    i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin
    Kredia qe japin bankat per shpite eshte dicka tjeter. Une deri tani te kam folur per interesin qe ve banka qendrore ne kredite qe ajo i jop bankave te tjera, s'te kam thene qe interesi qe vendos banka qendrore eshte ai efektiv qe rezulton per qytetarin!! Koncepte krejtesish te ndryshme por nuk i shpjegova me detaj pasi mendova qe do e kuptoje, meqe je i fushes.
    Te me falesh por dyshoj qe kete e ndroove post faqcto, sepse kur diksuh thote qe "nuk e kuptoj se si mudn t vesh ne dyshim qe BQja cakton normat e interesit", fjala eshte epr normat ne ekonomi, jo normat e tre instrumenteve qe ka ne dore kjo banke. Nejse, ndofta jam une i gabuar, dhe me beht qejfi qe dhe ne kete bike biem dakort. Hallall!
    Kantonizimi i hapėsirės shqiptare, rruga e vetme drejt zhvillimit!

Citim Postuar mė parė nga Zoti Basha Lexo Postimin
    Mos u merzisni fare qe ju prekem universitetin. Por faktet flasin qarte: teksti im makro e trajton gjere e gjate kete pike, i joti nuk e trajton vecse percipatzi. Cka per tu cuditur ketu, qneka italianet me te mire se amerikanet si ekonomista? Take it easy
    As nuk me intereson fare fare "prekja" e universitet. Shaje sa te duash se 12 me rri sahati

Libri im i makros (provim qe e kam dhene para 4 vitesh) eshte i autoreve amerikane, ekonomistit me te madh Blanchard nese e ke degjuar ndonjehere. Jane te trajtuara shume mire temat, e pranoj qe nuk i kemi bere te tere kapitujt por ato qe pedagoget na shpjegonin e na jepnin si pjese te programit, por nuk jane autor italjanet. Kshuqe.... s'di c'te them.
    Me cudit shume fakti qe ne shqiperi shpjegohen aq mire keto terma ekonomik...

La vita non si spiega, si VIVE!

Citim Postuar mė parė nga Zoti Basha Lexo Postimin
    Te me falesh por dyshoj qe kete e ndroove post faqcto, sepse kur diksuh thote qe "nuk e kuptoj se si mudn t vesh ne dyshim qe BQja cakton normat e interesit", fjala eshte epr normat ne ekonomi, jo normat e tre instrumenteve qe ka ne dore kjo banke. Nejse, ndofta jam une i gabuar, dhe me beht qejfi qe dhe ne kete bike biem dakort. Hallall!
    Une e kam thene edhe me lart qe ne shqip nuk i di tamam termat ekonomik, me vjen turp t'a them por ja qe eshte e vertete. Kur them interes nenkuptoj (tasso di interesse) e perderisa kemi tere keto faqe ne kete teme qe flasim per banken qendrore une i referohesha tersisht asaj. Ndaj, po ashtu po flisja per kredite qe ajo i jep shtetit dhe istitucioneve qe ka te drejte ti japi. Sinqerisht t'a them, as qe e kisha vene fare ne dyshim qe ti e kishe kuptuar qe un po flas per kete lloj kredie.... Bankat qendrore nuk kane raport te drejtperdrejte me njerezit si kliente, por vetem me banka e shoqeri te ndryshme investimesh.

Hajde lemsh hajde!!

La vita non si spiega, si VIVE!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-04-2009
    Postime
    131
    Mirmbrema te gjitheve.Faleminderit qe keni marre pjese ne kete teme.
    Mendova ta hap kete teme sepse mendoj qe Shqiperia ndollet momentalisht ne nje udhekryq te madh.Doja te dija mendimin e ketij Forumi.
    Mendoi se eshte ne udhekryq duke u nisur nga theniet e dy personazheve te rendesishme,(te pakten njeri shume i rendesishem kurse tjetri nje ekonomist i madh por ekonomist per shtepine e vet).
    Fishta i madh thoshte ne 1920 <Nqs nuk ndertojme nje ekonomi kombetare qe te rrije ne kembet e veta ,liria nder ne nuk ka se ca ban.>Kurse Arben Malaj (nje ekonomist i zoti ,por jo figure per tu rreshtuar me te parin.Fishta do te ofendohej rende)ne 1997 thoshte <buxheti i shtetit eshte si buxheti i nje familjeje ,Nqs nuk hyne te ardhura femijet vdesin per buke.>
    Fjalen e Fishtes nuk ka njeri ne Bote qe ta hedh posht .Nuk ishim te lire me Zogun ,nuk ishim te lire ne komunizem e nuk ishim te lire edhe keto 20 vite qe morem rruget e botes si te ishim cingari.

Ahmet zogun e mbajten ne pushtet parat e Musolinit .Ne kembim Musolini kontrollonte Shqiperine .Sa qe kur e pushtoj ,mezi u gjeten ca burra per te shtene ca pushk sa per nder.
    Komunizmin Ra vet nuk e rrezoji askush.Kete besoj e keni te gjitha sa jeni ketu te carte.
    Ishte arka e shtetit bosh qe e detyroi Alin qe te hiqte dore .Europa dhe Amerika nuk i hante Lojrat e tij.
    E pra me duket se jemi perseri ne te njejten pike.
    Keto 20 vite ishin rrefugjatet qe mbajten Vendin.
    Ato qe thoni ju Mbi bankat qendrore jane te verteta.Ne te dyja rastet, si kur eshte private si kur eshte Publike problemet jane gati te njejtat.Por Keto lojra te tmerrshem qe behen ne kurriz te popullit kane sens kur ka nje ekonomi ,Nqs Nje vend nuk ka ekonomi te fort si Europa E Amerika ,ketyre maskaralleqeve ju del boja Shpejt.
    Meqe Matematika nuk eshte Opinion po ju jap nje Shembull
    Supozojme se Momentalisht Shqiptaret kane 1000 Euro te depozituara ne Bankat e Nivelit te dyte.Keto me interes 5 %(une ne Milano per te mbajtur parat ne Banke paguj ).Pra Banka do ti kthej klienteve 1050Euro.Ku do i marr banka keto 50 Euro?Kujtoj se Banka shqiptare nuk mund te printoj Euro .Ne vitet qe shkun maja e piramides nuk mund te arrihej sepse rrefugjatet binin cdo vit sasi te reja valute .Kjo loje mbaroj .rrefugjatet nuk mund te mbajne me veten .Njoh shume qe jane kthyer e shume te tjer qe jane ketu pa pune e te tjer qe mezi mbajne familjet me buk.Plus kesaj liberalizimi i vizave solli nje fluks te ri te valutes nga Shqiperia jasht vendet.Ekonomija jone nuk mund te mbahet me fallet e Brishes ,e as me budalleqet e Rames .Po sikur kete valut bankat tua ekene shitur tregtareve ne kembim te lekut .Zoti basha thoshte se maja e piramides do arrije pas 20 vitish.Te kujtoj zoti Bsha se nga viti 90 kane kaluar 20 vite .Pra fundi mund te jete ky.
    Ju ftoj te jepni mendimin tuaj per situaten ne te cilen ndollet Ekonomia e vendit .
    Edhe nje here faleminderit

Kalorės i Lirisė Maska e BlueBaron
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Nė Tironėn e Ondrrave
    Postime
    5,046
    Adavid, e ke ndopak idene se si funksionon biznesi i bankave ??? Mos i krahaso bankat me Suden e Xhaferrin.
    Edhe ne Shqipri bankat funksionojne si ne Evrope. E kemi sterthene qe vetem Credins eshte banke shqiptare. Biznesi eshte i njejte. Pastaj s'ka interes 5% asnji nga bankat. Tani une nuk e di nese tek bankat ne Shqipri eshte bere stres-testi apo eshte ne funksion me banken kontrolluese. Megjithate besoj se rrezikshmeria per nje falimentim bankar ne Shqipri eshte mjaft e ulet ...
    Mund tė shkėpusėsh Ēunat nga TIRONA, por kurrė nuk mund tė shkėpusėsh TIRONĖN nga zemra e Ēunave !!!

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Jam dakort me Baronin, kur bankat operojne per bonot kryesisht, nuk interesohen shuem per kredite. Sikru dhe te gjitha te dalin NPL, pak u prishet puna. Halli me bankat do vije kur te arrijme dhe ne nivelet e borxhit grek, per naj 10-15 vjet. Atehere po qe do bie i gjithe sistemi si keshtjelle letrash.
    Kantonizimi i hapėsirės shqiptare, rruga e vetme drejt zhvillimit!

Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Nė Tironėn e Ondrrave
    Postime
    5,046
    Mr Basha mos shkruaj me shkurtesa te lutem, se nuk para kuptohen.

Nuk besoj se e arrijme nivelin e borxhit grek. Eshte shume e veshtire, pothuajse e pamundur. Ndryshe nga bondet greke, nqs emetojme bonde eshte e veshtire gjetja e tregut. Gjithashtu, kush mund te na tregoje ēfare rate ka bondi shqiptar nga shoqerite e vleresimit, mgjs edhe ato keto kohe nuk jane fort te besueshme ...
    Mund tė shkėpusėsh Ēunat nga TIRONA, por kurrė nuk mund tė shkėpusėsh TIRONĖN nga zemra e Ēunave !!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-04-2009
    Postime
    131
    E di Biznesin e Bankave se si Funksionon,por une them se ne keto vite qe po vine do te kete nje ulje te valutes ne Hyrje .Kjo do te sjelle per mendimin tim uljen e likujditetit ne Banka.E kam fjalen perhere per Valuten e cila per ekonomine tone eshte shume e rendeishme per te mbuluar deficitin tregtar.
    Sa per llogarite ne lekj eshte e thjeshte.Shikoni se cfare po ndoll me renien e vleres se lekut .
    Une ne shkolle kam studiur Kimi e Biologji e nuk ja kam shume idene mekanizmave te makroekonomise.Por perderisa NJe Ekonomist si Malaj thote se ekonimija e nje Shteti eshte si ekonomija e nje familjeje (asgje nuk bie nga qielli) mund te themi se gjendemi perpara pikepyetjeve te medhA..Pastaj nqs shteti (duke perdorur mekanizma qe une edhe ju kam pershtyhpjen qe nuk i dime ),ka perdorur kete valut per shpenzimet e tij kolosale atehere rasti yne nuk eshte si Grecia.Europa po nderhyn tek Grecia sepse borxhin Grek nuk e kane firmosur Greket por bankat dhe shtetet europiane.Une ndjek blogun e Bepe Grillos ketu ne itali.Grillo jep informacione te sakta se sa eshte pjesa e borxhit grek qe e kane blere Regione Lombardia Regione Puglia dhe bancat italiane.Pra ne rastin tone nuk do ta vras mendjen njeri ,do na lene te hame njeri tjetrin.
    Nese jetoni ne Shqiperi Blybaron a mund te na thuash sa jane interesat e depozitave ne Valut ne Shqiperi?

Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Vendndodhja
    Nė Tironėn e Ondrrave
    Postime
    5,046
    Nuk jetoj ne Shqipri Adavid. Interesat jane rreth 2% nqs nuk gabohem. Por ky 2% nuk eshte neto. Valuta eshte e vertete qe ka hyre me shumice nga emigrantet, por edhe nga krimi. Duhet te kesh parasysh se valuta kriminale eshte 4 here me shume se valuta refugjateve. Pra eshte ulur ose mungon valuta refugjateve. Ndersa valuta kriminale vetem mund te kete pesuar nje ulje te bute. Helbete, edhe prostitutave e pusherave duhet t'i mungoje pak klientela.

Te thash mos e krahaso borxhin grek me ate shqiptar. Borxhi grek eshte dyfish.

Shteti nuk perdor valuten e popullit per shpenzimet e veta. Perdor valuten qe vjel nepermjet taksave, ate qe merr borxh dhe valuten qe kemben me parate e printuara vete.

Duhet te kesh parasysh se BANKAT JANE PRIVATE.

Shteti nuk mund te vere dore tek pasuria bankes se ja do qejfi apo se i duhen kaq €uro. Nuk mund t'i sekuestroje. E kupton. Shteti i shet bankes BOT (Buoni Ordinari del Tesoro). Tani banka, nqs i shikon si te leverdisshme i blen, nqs nuk ja leverdis nuk i blen. Tregti.

Tani kalojme tek ekspozimi i italianeve ndaj borxhit grek. Lombardia dhe Puglia i blene BOT-et greke se iu pelqente perqindja qe ofronin ne lidhje me vleresimin e shtetit grek, nga kompanite e vlersimit, si psh S&P. Greket i kishin falsifikuar librat kontabel dhe vlersimi nuk ishte i drejte, dmth kishin mashtruar.

Kthehemi tek Shqiperia. Duhet te kesh parasysh qe te quhesh borxhli, duhet te marresh borxh. Qe te marresh borxh, dikush duhet te te jape borxh. Ketu ēalojm ne. Kemi veshtiresi te gjejme para borxh.

Maksimumi, do te kalojme ne default. S'do i japim asnje lek borxhlinjve ...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-04-2009
    Postime
    131
    Citim Postuar mė parė nga BlueBaron Lexo Postimin
    Nuk jetoj ne Shqipri Adavid. Interesat jane rreth 2% nqs nuk gabohem. Por ky 2% nuk eshte neto. Valuta eshte e vertete qe ka hyre me shumice nga emigrantet, por edhe nga krimi. Duhet te kesh parasysh se valuta kriminale eshte 4 here me shume se valuta refugjateve. Pra eshte ulur ose mungon valuta refugjateve. Ndersa valuta kriminale vetem mund te kete pesuar nje ulje te bute. Helbete, edhe prostitutave e pusherave duhet t'i mungoje pak klientela.

Te thash mos e krahaso borxhin grek me ate shqiptar. Borxhi grek eshte dyfish.

Shteti nuk perdor valuten e popullit per shpenzimet e veta. Perdor valuten qe vjel nepermjet taksave, ate qe merr borxh dhe valuten qe kemben me parate e printuara vete.

Duhet te kesh parasysh se BANKAT JANE PRIVATE.

Shteti nuk mund te vere dore tek pasuria bankes se ja do qejfi apo se i duhen kaq €uro. Nuk mund t'i sekuestroje. E kupton. Shteti i shet bankes BOT (Buoni Ordinari del Tesoro). Tani banka, nqs i shikon si te leverdisshme i blen, nqs nuk ja leverdis nuk i blen. Tregti.

Tani kalojme tek ekspozimi i italianeve ndaj borxhit grek. Lombardia dhe Puglia i blene BOT-et greke se iu pelqente perqindja qe ofronin ne lidhje me vleresimin e shtetit grek, nga kompanite e vlersimit, si psh S&P. Greket i kishin falsifikuar librat kontabel dhe vlersimi nuk ishte i drejte, dmth kishin mashtruar.

Kthehemi tek Shqiperia. Duhet te kesh parasysh qe te quhesh borxhli, duhet te marresh borxh. Qe te marresh borxh, dikush duhet te te jape borxh. Ketu ēalojm ne. Kemi veshtiresi te gjejme para borxh.

Maksimumi, do te kalojme ne default. S'do i japim asnje lek borxhlinjve ...
    Thate me siper se banka po te shikoje te leverdishme i blen Bonot e thesarit .
    Mund te gjendet informacion, nese pjese e ketij Borxhi te Brendshem eshte Blere apo jo nga Bankat e nivelit te dyte (pra me parat e depozituesve) ?
    Sa per parate e pista nuk jam aspak dakort.
    Vertet kane nje peshe parat e pista ne ekonomin e ketyre viteve ,por as qe behet fjale qe te jene me te larta se prurjet e Refugjateve.Ndoshta momentalisht kane Shkuar ne ato nivele qe thoni ju.Por te jeni i sigurt se para se te fillonte kriza ,parat e pista nuk kane qene as 10 e% e valutes ne hyrje.Mjafton te shikosh Zonat rurale ne te gjitha qytetet Shqiptare.).90% mos me teper jane djerse e Gjak rrefugjatesh. Gjithashtu Shumica e Apartamenteve neper Qytete jane Blere me Parat e Rrefugjateve.Une punoj ne Itali tek Compania Doxa.Bejme nje statistik per Banken e Italis mbi hyrje daljet e Paras .Une punoj si intervistator.
    Shkojme ne Aeriportin e Linates dhe duhet te intervistojme te huajt qe dalin nga Italia mbi shpenzimet qe kane bere ne Itali gjate udhetimit.Kush di te thoja se sa para kane patur neper gjepa Shqiptaret gjate udhetimeve per pushime ne Shqiperi ?.PRA MOS MERRNI PER BAZE ATE QE MUND TE THOTE INSTAT NE sHQIPERI, SEPSE INSTAT EDHE PO TE DOJE NUK KA INSTRUMENTAT E DUHURA per te nxjerre nje rezultat te sakt.

Faqja 20 prej 25 FillimFillim ... 101819202122 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •