Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 21
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127

Frika për pagjumësi

Ka raste qe njerez me problem gjumi e kthejne ate problem ne fobi. Pagjumesia fillon nga mendimet e teperta per te nesermen, probleme etj., shkakton mosfunksionim ne pune, lodhje, dobesi, depresion etj. dhe si pasoje personi fillon te obsesoj mbas gjumit deri sa kthehet ne nje pamundesi, ankth dhe se fundi ne nje fobi.

A egsiston fobia e insomnise, dhe nese po, si largohet? Me terapi kognitive, apo eshte nje subjekt jo i mirkuptuar ne psikologji dhe vazhdon te keqtrajtohet?

!Welcome! Maska e StormAngel
    Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Fobia nga insomnia i bie atehere i bie qe eshte frika nga pagjumesia, ose me shkurt thene, gjumi. ose une dicka nuk kam kuptuar si duhet, sidoqofte.
    Nejse, sa per insomnian...www.insomnia.com

p.s: web faqja ndoshta eshte ende ne ndertim, kini pak durim dmth, pini ndonje kafe. lol
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

pershendetje!

nuk kam hasur ndonjehere ne koceptin "fobi e insomnise" dhe nuk besoj se egziston (me aq sa di). ndoshta me "fobi te insomnise" ke parasysh rrethin vicioz qe karakterizon insomnine dmth idene, ankthin, friken, se personin nuk do ta zere gjumi (duke ia shtuar vetes shanset per te mos rene ne gjume).

gjithsesi nuk ma merr mendja qe puna te shkoje deri ne fobi. ndoshta mund te flitet per obsesion por jo fobi.

insomnia nga ana tjeter me shume se nje crregullim me vete, zakonisht eshte nje simptome e pranishme ne shumicen e crregullimeve (sidomos ne crregullimet e gjendjes shpirterore si depresioni dhe depresioni bipolar...).

prandaj dhe trajtimi shpesh here nuk eshte specifik apo ekskluziv duke qene se fokusohet ne thelbin e crregullimit (ne te cilin insomnia eshte njera nder simptomat).
    megjithate ka rryma qe e trajtojne ne menyre ekskluzive ose paralele, sidomos rryma sjellor-konjitive (behavioral-cognitive) e cila shquhet per "prakticitet" ne keto raste. ky trajtim konsiston ne metoda relaksuese dhe ne ndryshimin e menyres se te menduarit.

megjithate mendoj se s'gabohem kur them qe trajtimi me i zakonshem/shpeshte behet me ane te ilaceve (te cilat shquhen per efekte te shumellojshme anesore).
    Lie down on the couch, what does that mean?
    You're a nut! You're crazy in the coconut!

madmoiselle Maska e angeldust
    Anëtarësuar
    08-06-2002
    Vendndodhja
    Michigan
    Postime
    1,368
    Eeeee... ama pagjumesi qenka?

Po s'ka faj Anja, qe po i ben edhe keta te tjeret me rradhe te thone njeri "insomni" ketej, tjetri "insomni" andej, se te thuash "pagjumesi" s'eshte dhe aq moderne me sa duket dhe ne duhet te shkojme drejt Evropes, pra te modernizohemi. Po pune e madhe mo, pune e madhe se kane ndenjur ata Rilindasit e jane qorruar me qiri duke nxjerre fjale te pastra shqipe nga gura e popullit... jo po "fletore" eee, jo po "dritare" etj. Se mos i detyroi njeri ta benin ate pune?! Nga qejfi e bene e tani mire t'ju behet!

E tani mos na disturboni (merzitni) se ne brezi i ri kemi "apuntamenton" per t'u "relaksuar" e jo "qetesuar" tek salloni i bukurise.
    In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.

Perjashtuar Maska e Prototype
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    1,450
    po qe ka njerez qe kan vite qe s'flejne ? tipa lunatike ..qe esh semundje kjo ska diskutim po per fobi ? se di se besoj se zakonisht fobite kan te bejne me gjendjen psikologjike te dikujt psh nje eksperjence e keqe ne femijeri e ben dike te kete frike gjarperinjte ...po te jete fobi gjumi ? cne gjumi fobi sme duket aq i frikshem
    insmonia esh dicka qe se kontrollojme dot ..ja un psh tani ora 1 e gjysem e nates ... me flihet , se ka nevoje trupi te qetesohet ...po sfle dot ..sme ze gjumi nga fobia e kam ..lol
    Ndryshuar për herë të fundit nga Prototype : 19-08-2005 më 01:37

i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499
    Po te marresh cerek table ose me pak valiumi cdo nate shancet jane qe truri i qete kur oren tende biologjike e kthen nga e para. Te nesermen je fresket. Te pish cerek ose gjysem gote vere cdo dite eshte mire per zemren per mushkerine per trurin per muskujt etj etj e rekomandueshme qe moti dhe nga mjeksia.

Te pish 2 gota vere ose me shume e ke dhjere punen. Keshtu eshte me valiumin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127
    hahaha , angeldust,

s'e kam fajin une, eshte gjuha qe preferon mjekesia. Dhe ne shqiperi, mjeket nuk thone me "frike nga pagjumesia" por "fobi nga insomni(a). Per vete s'me pelqen, por mendova se kshu preferon rinia meqe ne shume raste perdoren ato fjalet qe permende ti ne vend te atyre ne shqip, i.e. relaksou/qetesohu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga anja bojku : 19-08-2005 më 08:58

INSOMNIA eshte term shkencor qe vjen nga latinishtja dhe nuk eshte e njejta gje me pagjumesine.

gjithashtu FOBIA nuk eshte e njejta gje me friken.

nqs egzistojne terma te standartizuar ne shqip ( qe te kene kuptimin e duhur) per keto apo te tjera crregullime do t'i perdorja.

s'po zgjatem shume ne kete pike se s'kam terezi per muhabete anesore (periferike).
    Lie down on the couch, what does that mean?
    You're a nut! You're crazy in the coconut!

Larguar.
    Anëtarësuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    wow edhe njehere qe mu mbush mendja te zbres kendej nga filluzofat me doli huq ! baaaaah çfare filluzufie u beka kendej... hajde hajde...

a ka ndonje filluzof qe me sqaron titullin : frike nga pagjumesia ? E rralle kjo !

Sqarojeni Hajdarin me fjale te thjeshta se ai nuk mbush mire, çoban hesapi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127
    S'eshte filozofi kjo. Eshte thjest vetem nje teme mbi nje proces e gjendje psiqike qe ndodh.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Disa nga Ilacet me te zakonshme dhe efektet e tyre
    Nga Vinjol në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:12
  2. Atropina
    Nga Vinjol në forumin Mjeku për ju
    Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:11
  3. Pagjumesia
    Nga Albo në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 22-03-2007, 11:08
  4. Pagjumësi
    Nga Teli në forumin Ditari i meditimeve
    Postimi i Fundit: 08-12-2005, 09:13

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •