Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 19 prej 19
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Arvima Lexo Postimin
    Is that Einstein ?
    Ateher e verteta eshte relative . Nuk eksiston e vertete absolute... ? ! Eksistencen e saj smund ta humbasim gjithsesi , ajo eksiston.
    Po kėshtu thonė mistikėt, sofistėt e shumė tė tjerė qė sot nuk ekzistojnė si tė tillė por kanė zaptuar studiot mė tė mėdha kinematografike, katedrat sociologjike, psikologjike dhe pėrparojnė agjendėn e njė tė vėrtete relative, qė ndryshon gjithmon, sipas "efektit" qė dėshirojnė ata.

Mos u merrni me mistikė, hapni librat qė pėrshkruajnė qartė lėvizjet e 100 viteve tė fundit, nga shpikja e propagandės me njerėz si Bernays, e deri tek lėvizjet post-strukturaliste nė Francė. Ky relativizėm krijoi njė gjeneratė debilash, qė njihen botėrisht me emrin "hippie", dhe sot padyshim vazhdojnė e ekzistojnė si forma subkulturore, por qė pas 20-30 vitesh nė mėnyrė magjike na paraqiten nė pushtet. Tė tillė janė sot nė krye tė shumicės sė shteteve perėndimore, fatkeqsisht dhe kryesisht nė Amerikė. Pra hippiet e 60-ave. Nesėr do jenė kėta subkultura underground, derisa ta cojnė botėn dhe njė herė drejt errėsirės me pseudoshkenca dhe pseudodoktrina.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Edhe i madhi James Morrison nje lloj Hippie ishte, perveēse ne menyren e tij edhe nje mistik i padeklaruar.
    eshte e nxituar dhe shume siperfaqesore ti quash hippiet si nje gjenerate debilash, ti ndoshta nuk ndan me ta te njejtat parime dhe menyren e te shikuarit te botes.

The only constant is change.

Relativiteti eshte diēka qe i aplikohet edhe doktrinave dhe besimeve, dmth qe nje "pseudoshkence" per ty eshte Shkence e paster dhe supreme per mua dhe anasjelltas.

Bota ka qene gjithmone dhe eshte ne erresire jo prej pseudoshkencave, por prej paaftesise se njerezve per te respektuar dhe konsideruar idete, besimet dhe opinionet thjesht si personale. Njerezimi eshte i verbuar nga paragjykimet dhe impulsi femijenor per te imponuar apo deklaruar me ēdo lloj menyre nje ide te caktuar, qe vjen si pasoje e besimit se ajo e "vertete" eshte absolute.

Relativizmi eshte tashme nje themel shkencor ku gjerat konsiderohen si absolutisht objektive, lere pastaj kur vjen puna tek subjektivizmat personale.

Ti flet per "pseudodoktrina", kuptoj "pseudoshkence" , por "pseudodoktrina? ēfare eshte ky lloj kombinimi fjalesh, doktrina ne vetvete eshte pseudo a-priori, doktrina eshte nje postulat tek i cili besohet verberisht ose ne menyre intuitive por qe nuk mund te provohet.

i larguar Maska e bindi
    Anėtarėsuar
    17-10-2009
    Vendndodhja
    Ne bregdet
    Postime
    1,523
    Citim Postuar mė parė nga slogan Lexo Postimin
    E verteta 100% nuk egziston, edhe kete qe une po e them nuk eshte 100% e vertet!
    Megjithate ka nje te vertet dhe ajo ndodh ēdo dite ,ore, minut...
    Mos i bej dikujt ate,qe nuk ke deshire te ta bej dikush

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    Edhe i madhi James Morrison nje lloj Hippie ishte, perveēse ne menyren e tij edhe nje mistik i padeklaruar.
    eshte e nxituar dhe shume siperfaqesore ti quash hippiet si nje gjenerate debilash, ti ndoshta nuk ndan me ta te njejtat parime dhe menyren e te shikuarit te botes.
    JM krahasohet me tė tjerė, ėshtė nė elitėn e muzikės botėrore, mos e ngatėrro me kohėn ku jetonte. Po tė ishte JM-ja hippie do ishte si Lady Gaga tani, njė produkt subkulturor, me disa qindra miliona dollarė nė banka me pėshtirėsirat qė prodhon.

The only constant is change.
    Cliche

Relativiteti eshte diēka qe i aplikohet edhe doktrinave dhe besimeve, dmth qe nje "pseudoshkence" per ty eshte Shkence e paster dhe supreme per mua dhe anasjelltas.

Bota ka qene gjithmone dhe eshte ne erresire jo prej pseudoshkencave, por prej paaftesise se njerezve per te respektuar dhe konsideruar idete, besimet dhe opinionet thjesht si personale. Njerezimi eshte i verbuar nga paragjykimet dhe impulsi femijenor per te imponuar apo deklaruar me ēdo lloj menyre nje ide te caktuar, qe vjen si pasoje e besimit se ajo e "vertete" eshte absolute.

Relativizmi eshte tashme nje themel shkencor ku gjerat konsiderohen si absolutisht objektive, lere pastaj kur vjen puna tek subjektivizmat personale.

Ti flet per "pseudodoktrina", kuptoj "pseudoshkence" , por "pseudodoktrina? ēfare eshte ky lloj kombinimi fjalesh, doktrina ne vetvete eshte pseudo a-priori, doktrina eshte nje postulat tek i cili besohet verberisht ose ne menyre intuitive por qe nuk mund te provohet.
    Un ta thashė pozicionin tim. Ajo qė flet ti i pėrkasin rrymave si Alain Finkelstein me gjasė me shokė qė promovojnė idera anti-racionale, dhe tmerrėsisht tė dėmshme nė afatin e gjatė. Nėse do tė lexosh se pėr cfarė flas unė, tė kėshilloj tė fillosh nga Robert Pirsig apo dhe Scott Peck. Tė fillosh tė lexosh pėr gjėra qė nuk janė mainstream, pėr metafizikėn e vlerave jo pėr antivlerat qė futen sot nė shoqeri nėpėrmjet kėsaj pikpamje qė ti mbėshtet.

Pseudo-doktrina ėshtė dicka qė ekziston, dhe nuk e vura kot atje, madje ndoshta ėshtė gjėja mė e rėndėsishme qė kam vendosur, lexohe se cdo tė thotė. Janė interpretime tė doktrinave ekzisteuse por ndryshe. Kjo gjė po ndodh sot nė masė. Prandaj ti kur thua se un kam mendimin tim, tregohesh pak naiv. Nuk ka ardhur akoma ajo kohė, jemi ende shumė larg, madje po i largohemi me kėto lėvizjet e 50 viteve tė fundit.

PS: Un nuk po pretendoj se di c'ėshtė e vėrteta. Un po flas pėr methodologji kėtu, qė tė kuptohemi.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Nuk e di se kush eshte "Alain Finkelstein" dhe nuk dua t'ia di sinqerisht.

Per ti rene shkurt se nuk dua te bej debat,
    ti flet per "vlera" dhe "anti-vlera", kur qartesisht ajo qe ti quan vlere per mua mund te jete totalisht e parendesishme ose anti-vlere dhe anasjelltas.
    Ti flet per ide anti-racionale,
    mua me duhet akoma te kuptoj se ēfare eshte ne kete bote "racionale", abuzohet shume me kete fjale sepse cilesimi i asaj qe eshte racionale ose jo perveē fakteve shkencore eshte po aq subjektive sa ajo puna e vlerave dhe anti vlerave.

Pra ti po flet gjithe autoritet per disa koncepte qe deri ne prove te kundert jane shume subjektive, gati gati po flet me nje gjuhe moraliste thuajse fetare.
    E kupton ku e kam muhabetin.

Doktrinat e sotme jane interpretime te doktrinave te djeshme e keshtu me rradhe. Po nuk ka si te jete ndryshe, sepse nje doktrine eshte nje pikepamje subjektive e imponuar si objektive dhe absolute, kontradikte qe lind nevojen e ri-interpretimit prej ēdo brezi qe nuk arrin te gjeje veten tek nje doktrine te pandryshueshme ne nje bote qe ndryshon vazhdimisht.

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Nuk e di se kush eshte "Alain Finkelstein" dhe nuk dua t'ia di sinqerisht.

Per ti rene shkurt se nuk dua te bej debat,
    ti flet per "vlera" dhe "anti-vlera", kur qartesisht ajo qe ti quan vlere per mua mund te jete totalisht e parendesishme ose anti-vlere dhe anasjelltas.
    Ti flet per ide anti-racionale,
    mua me duhet akoma te kuptoj se ēfare eshte ne kete bote "racionale", abuzohet shume me kete fjale sepse cilesimi i asaj qe eshte racionale ose jo perveē fakteve shkencore eshte po aq subjektive sa ajo puna e vlerave dhe anti vlerave.

Pra ti po flet gjithe autoritet per disa koncepte qe deri ne prove te kundert jane shume subjektive, gati gati po flet me nje gjuhe moraliste thuajse fetare.
    E kupton ku e kam muhabetin.

Doktrinat e sotme jane interpretime te doktrinave te djeshme e keshtu me rradhe. Po nuk ka si te jete ndryshe, sepse nje doktrine eshte nje pikepamje subjektive e imponuar si objektive dhe absolute, kontradikte qe lind nevojen e ri-interpretimit prej ēdo brezi qe nuk arrin te gjeje veten tek nje doktrine te pandryshueshme ne nje bote qe ndryshon vazhdimisht.
    Mirė je, pse humbet atėher( i referohem pjesės nė bold). Ti e dinke shumė mirė se kush ėshtė fakt dhe kush nuk ėshtė. Kjo nevoja pėr tė kėrkuar tė "vėrtetėn" ėshtė njė rrugė e gjatė erudicioni, prandaj dhe tė fola pėr metodėn. Ti mė quan moralist e fetar(hajde gjeje se nga e shpike kėtė), un po tė them(ndoshta indirekt), dhe tė dhashė shėmbuj njerėzish mė tė mėncur se mua, se erudicioni ėshtė rruga e vetme qė tė kuptosh edhe ti se pėr cfarė po flet, si ndryshon bota, pse ndryshon, cilėt janė faktorėt qė e ndryshojnė, a po ndryshon drejtė(pyetja mė e rėndėsishme) etj. Askush, as filozofi nuk e di tė vėrtetėn, vec i afrohet. Un tė thashė qartė qė nuk pretendoj se di tė vėrtetėn, por jam i lexuar mirė dhe kam patur fatin tė bėj pjesė nė rrethe shumė cilėsore akademike qė tė orientohem drejt se nga t'ja filloj punės pėr tė kuptuar mė shumė pėr veten time dhe botėn qė mė rrethon. Ky problem ekzistencial nuk ėshtė ekskluziv vec pėr ty.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Jam i sigurte qe rruga qe po ndjek fale leximit dhe rrethanave eshte metoda perfekte per ty, une kam burime te tjera literature dhe kam ndjekur nje rruge krejt tjeter per te kuptuar me shume rreth vetes dhe botes qe me rrethon.

Sejcili prej nesh ka rrugen e vet qe i pershtatet sipas natyres qe e karakterizon. Nuk ka asgje absolute. Une nuk dua te ve ne dyshim bindjet e tua meqe as edhe i njoh dhe as ti nuk njeh bindjet e mia(me duket se as une nuk i njoh plotesisht), thjesht doja te theksoja se sa relative eshte ajo bindja qe kemi ne se si funksionon dhe si duhet te funksionoje bota qe na rrethon, ēdo gje eshte relative.

Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Jam i sigurte qe rruga qe po ndjek fale leximit dhe rrethanave eshte metoda perfekte per ty, une kam burime te tjera literature dhe kam ndjekur nje rruge krejt tjeter per te kuptuar me shume rreth vetes dhe botes qe me rrethon.

Sejcili prej nesh ka rrugen e vet qe i pershtatet sipas natyres qe e karakterizon. Nuk ka asgje absolute. Une nuk dua te ve ne dyshim bindjet e tua meqe as edhe i njoh dhe as ti nuk njeh bindjet e mia(me duket se as une nuk i njoh plotesisht), thjesht doja te theksoja se sa relative eshte ajo bindja qe kemi ne se si funksionon dhe si duhet te funksionoje bota qe na rrethon, ēdo gje eshte relative.
    Po ja qė ti thua vetė qė nuk ka asgjė absolute - kjo tė con nė skepticizėm sa pėr dijeni. Vlera qė ka jeta e njė njėriu ėshtė absolute pėr ty ?
    Pastaj, lexo me kujdes si e bėn pyetjen / pyetjet hapėsi. Deri ku shkon e vėrteta.

i/e regjistruar Maska e slogan
    Anėtarėsuar
    04-08-2007
    Vendndodhja
    I humbur diku!
    Postime
    106
    Citim Postuar mė parė nga Arvima Lexo Postimin
    Is that Einstein ?
    Ateher e verteta eshte relative . Nuk eksiston e vertete absolute... ? ! Eksistencen e saj smund ta humbasim gjithsesi , ajo eksiston.

Nuk e di se kush e tha, ndoshta Einstein. Ne fakt ajo mu kujtua ne ate moment.
    Po zonjė, jam i dehur, por nė mėngjes do tė jem pėrsėri mirė, ndėrsa ti do tė jesh akoma e shėmtuar

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •