Greqia nuk del dot nga borxhi që ka:
Ja një ilustrim i shpejtë pse:
Pra duke marë si benchmark Gjermaninë, shtetin më të shëndetshëm, Greqia ka një diference prej gati 1400 pikësh, që do të thotë 14% premium mbi bonot Gjermane. Greqia që të dalë nga vrima, duhet të lëshoj më shumë bono. Investori për të kompensuar për rriskun që merr përsipër nuk do blej gjë nëse nuk merr përqindjen që kërkon marketi. Rrjedhimisht Greqia është e detyruar të japi bono me këto parametra, që është katastrofë, sepse Greqia nuk ka rritje në GDP pothuajse fare, dhe edhe sikur të kishte nuk do mjaftonte kurrë të paguante këtë përqindje kredie monstruoze.
Sikur mos mjaftonte kjo, kostoja e sigurimit të një bono Greke, që matet nga Credit Default Swab spread ka hypur gjithashtu jashtmase.
Kjo tregon sigurimin e kredisë së marë sipër. Praktikisht as nuk ja vlen ti futesh telasheve sepse nëse dikush blen 10,000,000 Euro bono Greke, duhet të paguaj rreth 1,500,000 Euro kompanisë së sigurimit në vit, që të mbrohet nëse Greqia shpall falimentim dhe nuk nderon obligimet me investorët.
Ajo që mua më vjen cudi, është që në këtë moment historik, Shqipëria mjafton të heqë marshin që e ka në "Retromarsh" dhe ta vendosë në "Neutral"(nuk po them 1, 2, 3, 4, 5, 6), për të rritur peshën e saj gjeostrategjike në rrajon, mirëpo, cuditërisht tek ne ka 3 vjet ngërc politik, pikërisht kur filloi dhe kriza ekonomike filloi dhe ngërci politik Shqiptar. Kjo është një 1997 e "butë" që po ndodh tek ne, ndërkohë që kemi shancin historik të kalojmë përpara fuqishëm dhe të hedhim bazat mbi një peshë më të madhe Shqiptare si faktor stabiliteti në rrajon. Kështu sic po vete puna kriza Greke synon të na kapë edhe ne, pasi jemi të ekpozuar si nga emigrantët që mund të kthehen, si nga fakti që borxhi jonë i brëndshëm po rritet jashtmase. Eshtë e vërtetë që kemi bërë shpenzime kapitale për ndërtim infrastrukture, por gjithsesi se sa kthim në investim(ROI) për ekonominë shqiptare do kenë këto investime marramëndëse si Rruga e Kombit ngelet akoma për tu parë. Mendoj se edhe vetë ndërtimi i pallateve jashtmase në Shqipëri ose është bazuar në numra të gabuar rritje demografike, ose mbase është kryer për të përballuar një kthim masiv Shqiptarësh në rast krize të thelluar Greke. 600,000 - 1,000,000 Shqiptarë në Greqi nuk janë pak. Sikur 20% e tyre të kthehej Shqipëria futej në krizë të thellë sociale, pasi nuk ka përgatitur infrastrukturën sociale për ti mbajtur këta njerëz dhe nuk ka plan pune për ti punësuar këta njerëz.
Krijoni Kontakt