Close
Faqja 4 prej 14 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 139
    Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar mė parė nga Smth_Poetic Lexo Postimin
    Lere mos ma permend string theory. Aq te fiksuar jane bere shkencetaret per te bashkuar Relavilitetin me Quantum mechanics , sa na servisin perralla me mbret duke e dit se bota mahnitet si cdo here me ata .

Kurse rickit thjesht desha ti shpjegoj atij se nqs do marrim big bang si teori atehere duhet te pranojme edhe krijimin nga asgjeja.
    Jo se krijimi nga asgjeja na shpjegon gjithcka , se llogjika e ftohte thjesht lodhet me shume me kete shpjegim . Qe nje ndodhi te luhet ne asgje , eshte veshtire per tu kaperdit , por edhe qe nje singular point te rrije static per nje definite ''kohe'' deri sa shperthen , prape edhe kjo esht e veshtire per tu kaperdit.

Sado te bukura jane historite qe na tregojne , eshte veshtire mos te biesh preh e skepticizmit kur e kthjellon mendjen .
    Tani, ato duken mambo-xhambo ne rastin konkret, por sigurisht me rreth 95% te trurit ne gjume ajo perralla me mbret na duket me e "lehte" sesa koncepti fetar i cili kerkon me shume se "shkencetar" per tu kuptuar. :P
    ... Shtuar kesaj edhe faktin qe, nga njera ane spjegimet qe jep fizika/matematika sduan me shume se "3 libra" ne dallim nga counter-part tjeter i cili do "bibilioteka" te tera per te sqaruar nje koncept fare te thjeshte sic eshte ai i "Grimces se Zotit".

Krijimi nga asgjeja.

Ne fakt, krijimi nga asgjeja eshte bere aq ne mode sa edhe shkenca ka filluar ta pelqeje. Ndoshta eshte rasti me unikal ne historine e shkences ku Besimi eshte perpara

Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Une perdora konjunktivin.
    Lexo foljet "ekzistuakan", "qenkan" ne vend te "ekzistojne", "jane".

Ne kete menyre desha te mos merem fare me pyetjen, a ekziston te ftohetit shkencerisht apo jo. Pohimin e shtrova si te dhene, per ta cuar "ad absurdum".

Por mire qe e sqarove.
    E drejte...

Te kam lexuar shume drejt, dhe po te shikosh ajo qe bej une eshte se te mbeshtes ne terma "abstrakte" (sic do e quanin disa).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Scion : 23-05-2011 mė 03:34

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Nese egziston Zoti , egziston edhe krijimi.

Qe bie "pak" ndesh me ligjin themelor te Fizikes ....Ligji mbi energjine.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    08-04-2009
    Postime
    243

Lightbulb

Citim Postuar mė parė nga Scion Lexo Postimin
    Lexo me mire:

Elektron - AntiElektron (Pozitron) = Materia-Antimateria, e fundit qe u krijua ishte Anti-Hidrogjeni ne CERN*.

*Reference

Vakuumin e solla si reference tip MEDIA, e cila ne gjendje ideale i bie te jete HAPSIRE BOSH por ne realitet eshte shume-cka.

Pyetje per ty meqe me dole ne shteg:

Nese vakumi eshte ashtu sic e ke pershkruar ti, di ti se nga dalin ato fare protonesh, elektronesh apo dhe atome te tera si me magji?
    Para se ti thuash dikujt lexo, shiko sė pari vetė a e ke kuptuar
    bashkėbiseduesin, nė mėnyrė qė mos tė flasim ti pėr lisa e unė pėr fshisa.
    Nė pjesėn e parė nuk i kam mohuar ekzistencėn e elektroneve dhe antilektroneve
    etj. por tė kam thėnė troē se krahasimi nuk ėshtė i saktė, pėr arėsye se e keqja
    dhe e mirja num ekzistojnė ( s'mund tė i prekėsh fizikisht) dhe se janė vetėm
    veprime ( e kupton?), kurse elektronet e antilelektronet, antimateria etj.
    ekzistojnė dhe si tė kundėrta bėjnė tė mundur ekzistencėn nė pėrgjithėsi.
    Shpresoj tė jem i kjartė deri diku.

Sa i pėrket hapėsirės, thash se unė nuk kam dėgjuar apo lexuar
    se shkencėtarėt e definojnė apo konsiderojnė si asgjė apo hiē,
    bile pėrkundrazi i japin edhe atribute se rudhet etj (mos tė zgjerohem tash),
    kurse nė anėn tjetėr pajtohem aty ku thua se do tė duhej nė gjendje
    ideal
    e tė jetė bosh, pėr dallim nuk do tė kisha thėnė se ėshtė gjithėēka, por se
    gjithėēka ekziston nė tė! Nė fakt Hapėsirėn e konsideroj diēka qė ska veti.
    Dhe gjithashtu ēka konsideroj tė pamundshme: njė hapėsirė absolutisht boshe:
    pasi qė energjinie (rrezet) ėshtė pothuajse e pamundur tė i ndalėsh. Janė kudo.

Nė fund, nga dalin ato ato elektrone , protone, etj.? Shumė thjesht, nga energjia
    qė gjendet nė hapėsirė. Pa kurrfarė magjie.
    Gjithashtu nė CERN, ata sa dij unė nuk janė duke krijuar nga asgjėja, por energjia
    qė e pėrshpejtojnė gati me shpejtėsi tė dritės.

Ne e dime qe universi po zmadhohet apo jo?
    Ec mbrapsht ne kohe dhe deri ku do arrish , pres te me pergjigjesh.

Si fillon epoka e Plankut ?
    Nga e dijmė? ( se zgjerohet)
    Je i sigurtė pėr kėtė?
    Gjithashtu e dijmė se edhe galaksitė lėvizin shpejtė, apo jo?
    Nuk tė shkon mendja se mundet edhe ndonje arėsye tjetėr tė ketė!

Pėr vete, diēka mė primitive ēfarė kam dėgjuar nga ana e disa shkencėtarėve,
    ėshtė se i mvishen atribute Hapėsirės nė mos pasje tė argumenteve pėr tė
    shpjeguar fuksionimin e Universit.

Tė mos e zgjas: edhe sikur tė ketė ndodhur ashtu siē predikojnė
    Big-bangistėt, duke spjeguar "si nė film " rrjedhėn qė nga
    ai moment e deri nė ditėn e sotme, pėr mua nuk mund tė konsideroj
    gjė tjetėr pos sharlatanė.

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Tani, ato duken mambo-xhambo ne rastin konkret, por sigurisht me rreth 95% te trurit ne gjume ajo perralla me mbret na duket me e "lehte" sesa koncepti fetar i cili kerkon me shume se "shkencetar" per tu kuptuar. :P
    Dmth qeka problemi tek truri jone qe si kuptojne misteret e unversit sepse 5% esht aktiv?
    Po te njejten gje mund te prentendojne edhe fetaret per konceptet e tyre qe llogjika jot si thith o pranon dot .
    ... Shtuar kesaj edhe faktin qe, nga njera ane spjegimet qe jep fizika/matematika sduan me shume se "3 libra" ne dallim nga counter-part tjeter i cili do "bibilioteka" te tera per te sqaruar nje koncept fare te thjeshte sic eshte ai i "Grimces se Zotit".
    Nuk jam ne dijeni se u dashka nje bibloteke e tere te shpjegosh tre fjale te vetme. lol

Krijimi nga asgjeja.

Ne fakt, krijimi nga asgjeja eshte bere aq ne mode sa edhe shkenca ka filluar ta pelqeje. Ndoshta eshte rasti me unikal ne historine e shkences ku Besimi eshte perpara

Jo se ka filluar edhe e pelqen , ne fakt e urren me shume kete fakt se kushdo institut tjeter qofte . Thjesht eshte teoria e big bang qe i beri te arrinin ne ate konkluzion.
    E thashe me lart qe eshte e veshtire ti kuptosh te dyja konceptet ......krijimi nga asgjeja dhe ekzistenca indefinite.

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Citim Postuar mė parė nga ricky_ch Lexo Postimin
    Para se ti thuash dikujt [B]

Nga e dijmė? ( se zgjerohet)
    Je i sigurtė pėr kėtė?
    Gjithashtu e dijmė se edhe galaksitė lėvizin shpejtė, apo jo?
    Nuk tė shkon mendja se mundet edhe ndonje arėsye tjetėr tė ketė!

Pėr vete, diēka mė primitive ēfarė kam dėgjuar nga ana e disa shkencėtarėve,
    ėshtė se i mvishen atribute Hapėsirės nė mos pasje tė argumenteve pėr tė
    shpjeguar fuksionimin e Universit.

Tė mos e zgjas: edhe sikur tė ketė ndodhur ashtu siē predikojnė
    Big-bangistėt, duke spjeguar "si nė film " rrjedhėn qė nga
    ai moment e deri nė ditėn e sotme, pėr mua nuk mund tė konsideroj
    gjė tjetėr pos sharlatanė.
    Ok fair enough.
    A nuk e mendon pak se me te njejten skepticizem mund te drejtohen edhe ata qe mendojne ndryshe nga ty?
    lol

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    08-04-2009
    Postime
    243

Lightbulb

Ok fair enough.
    A nuk e mendon pak se me te njejten skepticizem mund te drejtohen edhe ata qe mendojne ndryshe nga ty?
    lol

Shkenca sa i pėrket Universit ėshtė nė klasėn e parė
    andaj duhet patur kujdes kur tė nxjerrin ndonjė
    teori, sepse kemi njė funksion me shumė tė panjohura.
    Edhe me njė postim tjetė timin, kam cekur se do tė vie
    koha kur njerizimi tė posedojė teknologji mė tė pėrsosur
    dhe tė sjellė fakte mė tė forta.
    Mirėpo, shkencėtarėt mė duket se kanė ndjenja
    tė nėnēmimit sīkur pėr momentin mos tė kenė ndonjė
    teori qoftė ajo edhe jo aq bindėse do i bien gradat
    mė poshtė. Dhe njė tjetėr gjė ėshtė, sikur mos tė dalin
    me kėso gjėra, mė duket se kanė frikė se nuk do tė
    kenė mbėshtetjen financiare nga shtetet pėr hulumtime
    shkencore (sikur qė ėshtė rasti me CERN) ku janė investuar
    miliarda dhe e cila njė ditė shpresoj tė mos jetė njė fiasko
    katastrofale.
    Pra nuk jam unė qė vie me teori, por ata (shkencėtarėt)
    dhe zakonisht ai qė sjell njė teori duhet t'i bind tė tjerėt
    e jo e kundėrta.

Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar mė parė nga ricky_ch Lexo Postimin
    Para se ti thuash dikujt lexo, shiko sė pari vetė a e ke kuptuar
    bashkėbiseduesin, nė mėnyrė qė mos tė flasim ti pėr lisa e unė pėr fshisa.
    Nė pjesėn e parė nuk i kam mohuar ekzistencėn e elektroneve dhe antilektroneve
    etj. por tė kam thėnė troē se krahasimi nuk ėshtė i saktė, pėr arėsye se e keqja
    dhe e mirja num ekzistojnė ( s'mund tė i prekėsh fizikisht) dhe se janė vetėm
    veprime ( e kupton?), kurse elektronet e antilelektronet, antimateria etj.
    ekzistojnė dhe si tė kundėrta bėjnė tė mundur ekzistencėn nė pėrgjithėsi.
    Shpresoj tė jem i kjartė deri diku.

Sa i pėrket hapėsirės, thash se unė nuk kam dėgjuar apo lexuar
    se shkencėtarėt e definojnė apo konsiderojnė si asgjė apo hiē,
    bile pėrkundrazi i japin edhe atribute se rudhet etj (mos tė zgjerohem tash),
    kurse nė anėn tjetėr pajtohem aty ku thua se do tė duhej nė gjendje
    ideal
    e tė jetė bosh, pėr dallim nuk do tė kisha thėnė se ėshtė gjithėēka, por se
    gjithėēka ekziston nė tė! Nė fakt Hapėsirėn e konsideroj diēka qė ska veti.
    Dhe gjithashtu ēka konsideroj tė pamundshme: njė hapėsirė absolutisht boshe:
    pasi qė energjinie (rrezet) ėshtė pothuajse e pamundur tė i ndalėsh. Janė kudo.

Nė fund, nga dalin ato ato elektrone , protone, etj.? Shumė thjesht, nga energjia
    qė gjendet nė hapėsirė. Pa kurrfarė magjie.
    Gjithashtu nė CERN, ata sa dij unė nuk janė duke krijuar nga asgjėja, por energjia
    qė e pėrshpejtojnė gati me shpejtėsi tė dritės.
    Ricky, po flasim per te njejten gje ... Ose ashtu sic thuhet ne popull "Shqip flasim e s'kuptohemi"

Ne fakt, referimin tim mbi VACUUM-in e therras TEORIKISH. Duke pas mbeshtetje edhe ne eksperimentet e shumta te kryera ne VACUUME ne nivel gati ideal, ku raporti i energjise (Sipas Relativitetit) me masen nuk perkon, gjithmon ka me shume mase sesa energji(ashtu sic thua ti, gelon me "gje"). NGA vijne keto grimca? Tani me lejohet te flas per grimcat e humbura ne Ekstradimensionet e Hapsire-Kohes? Sigurisht, ketu nuk do dalloja fare nga nje prift i cili te thote "Besoje, se ndryshe te pret ferri". Mos hyme pastaj ne Materien e Erret (Dark Matter 23%) apo Energjine e Erret (Dark Energy 72%). Per sa kohe keto ngelin te pavertetuara ne menyre eksperimentale gjithmone do duhet te flasim kushtimisht me NESE... Pra nese bejme nje aritmetike te thjeshte ne njofim rreth 5% te asaj qe quhet materie e 95%-shi tjeter eshte shembelltyra e injorances tone.

Te sqarohem edhe nje here, arsyeja qe hyra ne kete teme eshte qe te ndihmoj dhe kontribuoj me aq sa mundem ne menyre qe debati te ngrihet ne nivel te vertete e me terma te besueshem, e jo me manova te tipi Nxehtesi/Ftohtesi. Une fare mire mund ta ketheja biseden e Pasuri/Borxh dhe ketu te gjith do kishin kuptuar me mire duke pas parasysh qe te gjith jane te ndjeshem per raportin e tyre financiar. Por gjithmon do pyeteshim "C'kontribut dhash une?".

Gjithashtu per CERN, dhe anti-hidrogjenin e solla si shembull te shkeputur (Jo per te argumentuar VACUUMIN) ... mbase duhej te sqarohesha me mire duke shtuar se keto grimca nuk u krijuan nga asgjeja, por u arsyetova vetem me sjelljen e references (Link) ku shpjegohej shume mire dhe procedura e krijimit.

Me respekt dhe shprese qe nuk keqkuptohemi me tej ..

Scion.

Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Dmth qeka problemi tek truri jone qe si kuptojne misteret e unversit sepse 5% esht aktiv?
    Po te njejten gje mund te prentendojne edhe fetaret per konceptet e tyre qe llogjika jot si thith o pranon dot.
    Hehe, shpresoja qe ironia ime te kishte zene pak vend. Mbase problemi yne eshte tek ajo 95% e cila mbushet me brockulla e jo me shkence, po nejse ...

Nuk jam ne dijeni se u dashka nje bibloteke e tere te shpjegosh tre fjale te vetme. lol
    Varet se n'kendveshtrim e shef, ka ca qe predikojne ketu e 3000 vite para, sigurisht eksperimenti i tyre gjithmon i suksesshem duke pas parasysh qe kane krijuar nje specie qe nuk llogjikon por eshte i afte te Votoje dite te diele, apo te japi Zekatin per Kurban-Bajram. Gjithmon ne kontribut te 95%-shit. Vote Plebishitare

Jo se ka filluar edhe e pelqen , ne fakt e urren me shume kete fakt se kushdo institut tjeter qofte . Thjesht eshte teoria e big bang qe i beri te arrinin ne ate konkluzion.
    E thashe me lart qe eshte e veshtire ti kuptosh te dyja konceptet ......krijimi nga asgjeja dhe ekzistenca indefinite.
    Ne fakt, mbase ata jane duke kopjuar kreativitetin e teologeve. Por ne fund fare, gjithmon palet pyeten "A jeni te sigurt".

Njera pale pergjigjet:

Ne emer te (insert Religion here) ... Besoje ose te pret ferri,

Tjetra pale:

"Sipas teorise se fundit e mbeshtetur dhe me kalkulime matematikore ... rezulton se (Insert Mumbo-Xhumbo here)"

Te pershendes.

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Hehe, shpresoja qe ironia ime te kishte zene pak vend. Mbase problemi yne eshte tek ajo 95% e cila mbushet me brockulla e jo me shkence, po nejse ...

.
    Ajo s'paska qene ironi por kunje me shume .
    Ne bisedime te tilla , antenat e mija rreth kunjave nuk kapin vale shume.
    Tek e fundit eshte edhe rude mbi te gjitha ta thuash ate gje .lol
    Kujtoja se e kishe fjalen sesa shume perdoret truri yne ne funksionim .

Por edhe me shkence ti mbushim ato palo-mend qe kemi , prape tek teorite mambo-xhambo do dalim si perfundim apo jo?

Atehere te pyet besimtari .....''what's the point'' ?

Gjithmone duke bere ''devil's advocate'' , se edhe une jam plotesisht dakort me ty , nqs se kishe me mua, kuptohet, c'perdorimet e truve qe citove me lart.

Te pershendes edhe une.

Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Atehere te pyet besimtari .....''what's the point'' ?
    Nejse, te perjashtojme pak humorin, pjesa e cituar eshte ajo qe quhet "Holy Grail" e shkences. Asgje ska kuptim, dhe ketu dallojne dy anet ... dikush eshte ne kerkim te kuptimit te pakuptimtes e tjetri kenaqet me aq sa di, qofte kjo dhe nje perralle me mbret.

Ne raport me ate qe shpreha me lart, njeriun une e ndaj ne dy rraca:

1. Dele e perendise

2. Mace e perendise

E ndersa e para eshte pjellore, e dyta eshte shtepiake e perkryer (Te pakten figurativisht). Pa dashur te fyej njeri ...

Fabula e gjith kesaj, besoni c'te doni, jini dele apo mace, ne fund te jetes suaj gjithmon duhet ti beni pyetjen vetes "C'kontribut dhash une"

Faqja 4 prej 14 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •