Adili: Kryepolici me shtrengon te iki
E Diele, 12 Dhjetor 2004
Kryetari i Frontit per Bashkim Kombetar Shqiptar, gafurr Adili, ne nje bisede dje me "Korrieri"-n, pohoi se drejtori i Policise se Tiranes Albert Dervishi, i ka kerkuar "te nderprese veprimtarine propagandistike". Ne te kundert, duhet te lere Shqiperine. Reagimi: Per ceshtjen kombetare nuk do te resht. Dhe kerkesa: "Ne s'me duan ketu, te me sigurijne jeten diku tjeter". Bisedimet, me disa nga partite shqiptare, ne Tirane, Shkup dhe Kosove
Dashamir BICAKU
TIRANE - Qendron bashke me familjen, ne nje apartament ne rrugen "Komuna e Parisit" ne Tirane por prej disa ditesh prane ka edhe nje polic qe e ruan. Gafurr Adili, kryetar i Frontit per Bashkim Kombetar Shqiptar (FBKSH), pas shoqerimit dy dite me pare ne polici, ndjen se i eshte afruar serish kerkesa per t'u larguar nga Shqiperia. Ne nje bisede me "Korrieri"-n, Adili shpjegoi dje shkaqet pse e moren ne pyetje ne policine e Tiranes dhe dy bisedat me drejtorin rajonal te policise, Albert Dervishi. "Takimi i dyte te premten, ishte mese i qarte. Ose duhet te nderpres veprimtarine propagandistike ne sherbim te ceshtjes kombetare ose duhet te le Shqiperine dhe te iki gjekund tjeter". Adili thote se hapat e fundit te policise shqiptare ne Tirane, nuk e ndalin ne veprimtarine e tij, te cilen e cileson, perpjekje dhe levizje kombetare qe qe ka si qellim bashkimin e trojeve etnike shqiptare. Ai thote se do te vazhdoje te punoje ne kete drejtim, "megjithe veprimet represive qe po kryente policia e Tiranes dhe autoritetet ndaj meje, duke me kerkuar ta nderpres veprimtarine time". Sipas Adilit, nese do te vazhdohet te ngulet kembe ne kete linje, atehere qeveria shqiptare duhej t'i gjente atij nje vend, ku duhej te shkonte. Kjo pasi ne Maqedoni ai rrezikonte qe me veprimtarine qe kryente te vuante nje demin prej se paku 25 vitesh burg. Qe prej dites se premte, ne pallatin ku ai banon, qendron nje sherbim policie, si dhe patrullojne grupe te ndryshme te policise se Rendit te Komisariatit nr.2 ne Tirane.
Jeni shoqeruar dy here ne pak dite. Perse ju kane thirrur?
Eshte e vertete qe une jam thirrur ne polici. Te marten ne mengjes, me ka ardhur nje thirrje e drejtorit te Policise se Tiranes, Albert Dervishi. Me priti miqesisht dhe me kerkoi qe te nderprisja veprimtarine time. Sipas tij, kjo kerkese ishte nje mesazh qe atij ia kishin dhene nga lart dhe se ai po matransmetonte. Po ashtu miqesisht iu ktheva dhe i thashe se une nuk mund ta nderprisja kete aktivitet, pasi isha ngarkuar nga kuvendi Frontit per Bashkim Kombetar dhe se ne te kundert une duhej te jepja doreheqjen.
Sa qendruat ne polici?
Te marten jo shume, sepse ishte nje takim i shkurter dhe menjehere pas mesazhit te Dervishit, dola qe andej. Te nesermen, te merkuren une dhashe nje deklarate ku sqaroja se si kryetar i Frontit, i zgjedhur ne kongresin e tij, ne Pallatin e Kongreseve, nuk do te nderprisja veprimtarine time ne sherbim te ceshtjes se Bashkimit Kombetar te shqiptareve.
Shoqerimi juaj ka lidhje me sigurine e vizites se presidentit maqedonas sot ne Tirane. Ju a kishit planifikuar aktivitete gjate ketyre diteve ?
Ne aktivitete zhvillojme vazhdimisht sepse FBKSH-ja ka seline e saj ne Tirane, ku edhe zhvillon takimet e saj. Personalisht une as nuk e kam ditur nje gje te tille, vetem se jam informuar gjate dites se sotme nepermjet "Korrieri"-t dhe me pas, te mediave ttelevizive qe kane pasqyruar lajmin e shoqerimit tim.
Serish u shoqeruat ne polici. Pse kete here?
Per kete ceshtje qe eshte shkelje e te drejtave te njeriut, une kam informuar avokatin tim qe t'ia relatoje autoriteteve perkatese, mbajtjen dhe sekuestrimin e telefonit tim nga policia pa nje procedure te miratuar dhe ne menyre arbitrare. Nderkaq une jam nje person i lire me vendim te Gjykates se Larte. Jam shoqeruar ne policite premten, fill pas deklarates se dhene te merkuren ne hotel "Dajti". Atje kam takuar drejtorin e Policise se Tiranes Albert Dervishi, zevendesin e tij, Ilir Sula qe mbante shenim dorazi biseden tone. Ishte i pranishem edhe shefi i Antiterrorit Niko Brahimaj. Kete here toni i Dervishit ishte me i ashper. Po ashtu edhe une u detyrova te pergjigjesha ne menyre te ashper pasi komunikimi i drejtorit, nuk ishte aspak miqesor. Me komunikuan se une do te duhej te nderprisja urgjentisht veprimtarine time, ne te kundert do te shpallesha "non grata". Por une nuk mundem te nderpres veprimtarine, vetem nese do te jap doreheqjen, por per kete ceshtje une jam betuar 25 vjet me pare.
Thate qe FBKSH-ja ka seline e saj ne Tirane. Ku eshte ajo?
Ne realisht kemi seline ne Tirane, por nuk jemi parti plitike, apo subjekt zgjedhor, fizik dhe juridik. Vetem ato mund te regjistrohen, ndersa ne jemi nje grupim qe mblidhet dhe punon ne menyre ligjore, por pa nje seli te caktuar konkrete, sepse ne nuk luftojme per pushtet, por vetem per Bashkim Kombetar.
Krijoni Kontakt