PRZGJEDHJE E TEKSTEVE T AKIDES DHE TEUHIDIT NGA LIBRAT BESIMI I
IMAMVE T TEUHIDIT DHE T NXITUARIT N TEKFIR
[Ebu jusuf mid-hat alu ferexh dhe Rashid bin ebi ula]
Kjo kohe eshte nje kohe e huaj larg nga dini islam gjrat dhe shtjet e Teuhidit jan t braktisura dhe t panjohur, dhe kjo risi e ndyt eshte gjall dhe po jeton n kt Umet shum shekuj. zemrat jan t smur nga brezi n brez nga kjo risi ne fe . t mendojn se nj person mund t jet musliman dhe idhujtarve n t njjtn koh, dhe te adhurojn vetm All-llahun, pa i br shok , por edhe n t njjtn koh t marrin zotrat tjer pos All-llahut, kjo sht me t vrtet nj gj shum e uditshme .


Teuhidi e garanton xhennetin, qoft edhe nse personi vdes me mkate t mdha. Nse don Allahu ja fal mkatet t mdhaja robit t tij dhe e shprblen me xhennet, e nse nuk ja fal mkatet ather do t dnohet robi pr nj koh t caktuar pr mkatet e bra, por pas kohs s caktuar Allahu i Madhruar do ta nxjerr nga xhehennemi dhe bhet prej banorve t xhennetit. Ky sht besimi i ehli sunnetit dhe xhematit (grupit t shptuar). Teuhidi (La ilahe il-la Allah) (Askush nuk meriton, nuk ka t drejt e nuk duhet t adhurohet prve Allahut!) ishte thirrja e t gjith pejgamberve pa prjashtim, por shumica kt nuk e kuptojn.


- Mushrik (Idhujtar, politeist) sht ai person i cili bn Shirk t madh nga mosdija dhe i cili nuk e ka mohuar Shirkun e madh dhe normalisht se nuk sht distancuar nga Shirku dhe mushrikt dhe nuk u ka shpallur luft atyre. Gjithashtu sht mushrik/kafir (mohues) ai i cili pr shkak t kibrit (mendjemadhsis) nuk i nnshtrohet (ta'at) dhe nuk e adhuron Allahun. Nj person i till sht sikur shejtani i mallkuar i cili nga mendjemadhsia e tij nuk ju ka nnshtru Allahut.


Allahu i Lartsuar thot:"A do t sillemi Ne ather me Muslimant (t nnshtruarit ndaj Allahut) si me Muxhrimunt (kriminelt, politeistt e mosbesimtart)?" (El Kalem:35)


Thot Allahu i Lartsuar: "Ju nuk adhuroni prve Tij, vese se emra t cilt ju i keni shpikur, ju dhe baballart tuaj pr t cilt Allahu nuk ka drguar asnj prov e mbshtetje. Urdhri e gjykimi nuk sht pr knd tjetr, prve Allahut. Ai ka urdhruar q ju t mos adhuroni tjetr vese At, kjo sht feja e drejt dhe e vrtet, por shumica e njerzve nuk e din." (Jusuf:40)


Ibn Kethir (Allahu e mshiroft) thot gjat komentimit t ktij ajeti: "Shumica e njerzve jan mushrik prshkak t injorancs s tyre." (Tefsir Hafidh Ibn Kethir) N shum ajete tjera Allahu i Lartsuar na njofton se shumica e njerzve jan injorant dhe pr kt arsye jan mushrik.

VE-MA EKTHERUN-NASI VE LEV HARASTE BIMU,MININ. [Po ti edhe pse lakmon (Q T BESOJN), shumica e njerzve nuk do t besojn.JUSUF103.

VE INE KETHIREN MENEN-NASI BILIKA RABIHIM LEKAFIRUN . por shumica e njerzve nuk besojn n takimin me Zotin e tyre (n momentin e ringjalljes pas vdekjes).RUM.8.

VE-MA EKTHERUHUM BILAHI ILA VEHUM MUSHRIKUN . Jusuf .106. Dhe shumica e tyre nuk e beson ndryshe All-llahun, vetm se duke i shoqruar (zota t tjer)duke qen mushrik n zotin.


VE-LAKINE EKTHEREN-NASE LA JESHKURUN . por shumica e njerzve nuk jan mirnjohs [nuk jan falenderues ] . sūra el-Beqare, 243. Ājet.

VE- LAKINE EKTHEREN-NASE LA -JU-MINUN. por shumica e njerzve nuk besojn.RAD.1.

VE-LAKINE EKTHEREN-NASE LA JA-LEMUN .POR SHUMICA E NJERZVE NUK DIJN.JUSUF.40

FE ABA EKTHERUN-NASE ILA KUFUR . por shumica e njerzve nuk duan t besojn.isra.89.

Ky sht ligj i All-llahut, feja e All-llahut, i cili tregon dalaletin dhe dezorientimin e shumcs s njerzve .

A mund t themi se kto ajete vlejn vetm pr inatxhiun dhe at q bn Shirk t madh me plot vetdije?!?


M posht do ta shohim se ka kan thn ulemat e Teuhidit rreth ktyre ajeteve, dhe rreth atyre njerzve q bjn Shirk t madh nga injornaca, dhe rreth atyre personave q i arsytojn mushrikt duke i quajtur musliman (muvahhid)... Allahu na ruajt!


Thot Allahi i Lartsuar: "Dhe n qoft se ndonj prej mushrikve (idhujtarve) krkon mbrojtjen tnde, ather siguroi atij strehim, me qllim q ai t dgjoj Fjaln e Allahut (Kuranin), dhe pastaj prcilleni n vend t sigurt, sepse ata jan njerz q nuk din." (Teube:6)


N kto ajete bhet e kjart, se ata q kan jetuar n kohn kur nuk ka qen Islami i prhapur i kan dy karakteristika: Jan mushrik dhe injornat. Mosnjohja e Muhammedit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi t) nuk jan penges pr t quajtur diknd q bn Shirk nga injoranca si mushrik. Fakti se kta mushrik vetveten e kan konsideruar si besimtar n Allahun dhe njerz t mir q e kan frikn Allahut, nuk jan pengesat, sepse Shirku i anulon t gjitha veprat e mira. Dijetart e Teuhidit shum mir e shpjegojn se kta mushrik kan pasur m shum dijeni rreth Allahu t Lartsuar dhe Cilsive t Tij (rreth kaderit, dits s gjykimit, xhennetit dhe xhehnnemit etj...) sesa mushrikt e sodit q veten e konsdierojn besimtar dhe pjestar t dinit Islam.

Imam Baghavi thot rreth fjals: "... Sepse ata jan njerz q nuk din."; Ata nuk e njohin Allahun dhe Teuhidin, pr kt arsye kan nevoj pr fjalt e Allahut t Lartsuar. Hasani thot: "Ky ajet do t jet deri n Ditn e Gjykimit muhkam (i kjart)" (Tefsir Baghavi).


Imran ibn Husein transmeton: "Resuli pa njher dik q kishte vn n dorn e tij nj bylyzyk bakri. Ai (Resuli) e pyeti at: "far sht kjo?!" Ai (q kishte bylyzykun) u prgjigj: "Pr t mposhtur dobsin e moshs sime." Ai (Resuli) i tha: "Hiqe ngase vese do ti shtoj dobsi dobsis sate! E nse vdekja t kap ndrkoh q ti po e mban at, kurr nuk do t jesh i
suksesshm". (Transmeton: Ahmed dhe Hakim)

- Sheikhul Islam Muhammed Ibn Abdul-Vehhab pasi e prmend kt hadith ka thn: "N kt hadith na bhet e kjart se egzistojn Shirku i vogl dhe Shirku i madh, dhe mosnjohja (injoranca) te kto dyja nuk sht arsyetim" (Fethul Mexhid, f.117) Pasi q kuptuam se xhehli (injoranca) nuk u pranua nga ky njeri i cili bri Shirk t vogl, ather si mundet t arsyetohet dikush i cili bn Shirk t madh? Dhe t quhet pjestar i dinit Islam?


Muhammed ibn Abdul-Vehhab (Allahu e mshiroft) thot: Dije vlla i dashur - Allahu t mshiroft - se krkimi i dituris sht obligim pr do musliman ngase me dituri shrohet shpirti prej dyshimeve dhe smundjeve t tjera. Gjja m e rndsishme pr njeriun n kt aspekt sht ta msoj fen e tij, dhe t vepron me at far ka msuar ngase sht prej shkaqve pr t'u futur n xhennet dhe mos njohja e fes dhe injoranca n akide (besim) sht shkak i futjes s njeriut n zjarr. (Tenbihat el Mukhtasar sherh el vaxhibat el Mutahatimeh, f.5).Gjithashtu thote Sheikhul Islam Muhammed ibn Abdul-Vehhab (Allahu e meshirofte):''Dije, Allahu te meshirofte, se gjeja e pare qe Allahu i Lartesuar njeriut ja ka bere farz (e ka urdheruar) eshte kufr n taghutin pastaj iman n Allahun. Argument per kete jane fjalet e Lartmadherishmit:

''Dhe me te vertete qe Ne kemi derguar te cdo Ummet (bashkesi njerezish, popull, kombe) te Derguar (duke shpallur): "Adhuroni vetem Allahun dhe shmanguni dhe i
rrini larg Taghutit (shejtaneve ose cdo gjeje tjeter qe adhurohet pos Allahut)." (En Nahl:36)


E verteta (rushd) eshte dini i Muhammedit (salallahu alejhi ue sellem) kurse e paverteta, e kota (el-ghajj) eshte feja e Ebu Xhehlit. Kurse [urvetul vuthka]lidhja me e forte qe ska shkeputje eshte shehadeti: "La Ilahe Il-laAllah", dhe kjo perbehet prej negacionit (mohimit) dhe vertetimit (pohimit). Mohon cdo lloj ibadeti tjeterkujt krahas Allahut te Lartemadherishmit dhe verteton (pohon) cdo lloj ibadeti vetem Allahut, duke mos i shoqeruar asnje ne ibadet."(Mexhmuatu-teuhid, f.329 - 330 dhe Ed-DurerusSenijjeh, 1/161-163)Ibnul Kajjm sht nxns i mirnjohur i sheikhut Ahmed ibn Tejjmije (Allahu i mshiroft t dyt), dhe e ke parasysh, se kjo fetva sht m e vjetr se 700 vite. Thot Sheikhu: do t shohsh se shumica e tyre jan larguar nga adhurimi ndaj Allahut n adhurimin e taghutve; nga gjykimi i Allahut dhe t Drguarit t Tij kah gjykimi i taghutit, dhe nnshtrimit t Tij dhe t Drguarit e Tij kah nnshtrimi i taghutve.[E ka t themi ne pr kt koh kur shumica n kohn e tij para 700 vite e kan adhuruar tagutin dhe ju kan nnshtruar atij] ? la havle vela kuvvete ila bi lahN nj vend tjetr thot Imam Ibnul Kajjim (Allahu e mshirofte) thote: "Taghuti i do populli sht ai, te i cili njerzit shkojn pr t krkuar gjykim prve Kuranit dhe sunnetit!" (Aalamul Mouvakieen:40,141)Namazi, zekati, xhihadi, ndrtimi i xhamiave dhe sadakaja nuk i bjn dobi robit nse nuk e mohon taghutin dhe ata t cilt i bjn ibadet atij edhe nse e shqipton shahadetin dhe pretendon s sht muvehhid (musliman). fjala 'taghut' prmendet (do gj tjetr q adhurohet prve ose krahas Allahut) Gjithsej 8 her n Kur'an.mbetet nj pyetje q un dua t jap lexuesi nj prgjigje, dhe ky sht rasti i nj njeriu q nuk i ka ln idhujt dhe zotrat t rrem ose adhurimin e tagutit ose sht i knaqur q taguti t jet n pushtet dhe q t gjykoj sipas vnies s legjislacionit t tij q ai dshiron prveq ligjit t All-llahut dhe pejgamberit t tij , e njeriu i till a e ka mohuar tagutin apo sht nj besimtar n t? E m pas njeriu i till a e mban at lidhjen m t fort apo sht kputur ajo ?Dije, Allahu te udhezofte, tani mesove se pa i mohuar te gjithe tavaghitet (cdo gje tjeter qe adhurohet pervec ose krahas Allahut, ketu hyne edhe te gjithe sistemet njerezore laike, sekulariste, demokratike dhe te gjithe ata te cilet u ndihmojne ketyre sistemeve sic jane gjykatesit, ushtria, policia, administrata, partite politike, kryetaret e shteteve, parlamentaret etj..) njeriu nuk hyn ne Islam. Mohimi i taghutit hyne qysh ne pjesen e pare te shehadetit "La ilahe".


Transmetohet nga Ebu Malik nga baba i tij qe ka thene: "E kam ndegjuar Muhammedin (Paqja dhe Bekimi i Allahut qofshin mbi te) qe ka thene: "Ai q thot "La ilaha il-laAllah dhe mohon ( bn kufr) n gjithqka q adhurohet pos Allahut (d.m.th: e mohon taghutin), e ka t mbrojtur jetn dhe pasurin, e llogarin do ta japin para Allahut t Lartsuar.".

- Sheikh Shankiti (Allahu e meshirofte) thote:"Nuk ka dallim mes atij qe
bene shirk ne Hukm (ne ceshtjet gjykimit) dhe atij qe bene shirk ne format tjera te ibadeteve. AI I CILI E NDJEK NJE LEGJISLACION (LIGJE) TJETER POS LIGJIT TE ALLAHUT TE LARTESUAR, ESHTE I NJEJTE SIKUR AI QE ADHURON NJE IDHULL. Te dyjat jane njejte, i pershkruan partner Allahut te Lartesuar. (Shpjegimi surah Teube:31 nga Sheikh Shankiti)


Sheikh Sulejman bin Sahman (Allahu e mshiroft) ka thn: "Taghuti sht tre lloj:
1.) Taghut n vendim (hukm),
2.) taghut n adhurim (ibadet) dhe
3.) taghut n nnshtrim/bindje (ta'at). (Ed-Durerus-Senijjeh, 8/272, Hukmul-murted)Sheikhul Islam Muhammed ibn Abdul-Vehhab (Allahu e mshiroft) ka thn:''Shpallja e taghutve si kafira dhe ndjeksve t tyre dhe distancimi (bara, mu'adat) nga ata, sht kusht i pranimit t islamit. Sheikh Muhammed thot: ''Domethnja e mosbesimit mbi taghut, nnkupton mohimin e gjithkahit q besohet (adhurohet dhe pasohet) krahas Allahut si jan: Xhint, njerzit, drurt, gurt dhe t ngjajshm. T dshmosh se ai i cili bn nj vepr t till sht kafir dhe se sht n dalalet (t kotn), duhet ta urresh po sikur qoft ai babai yt ose vllau yt. Kurse ai i cili thot : ''Un nuk adhuroj asknd prve Allahut, por nuk do tu kundrvihem parive dhe kupollave mbi varreza (tyrbeve) dhe t ngjajshme si kta", ather ky vetm se rren kur thot: 'La ilahe il-la Allah', dhe ai nuk ka br mosbesim n taghutt.'' (Mexhmuatu resail vel mesail nexhdijje, 4/33-34)


Pra sipas ktyre teksteve kuptojm se t shpallurit taguta dhe jobesimtar prkrahsit e tij dhe mospranimin e tyre sht nj kusht i vlefshmris s Islamit .


POASHTU, ALLAHU E MSHIROFT, PASI Q KA FOLUR PR TEUHIDIN, PR LLOJET E TIJ DHE ARGUMENTET E TIJ, THOT SHEIKH MUHAMMED IBN ABDUL-VEHHAB:''PASHA ALLAHUN O VLLAZNI, PRMBAJUNI THEMELIT T FES , FILLIMIT T SAJ DERI N MBARIM - BISHTIT DHE KOKS, E AJO SHT SHEHHADETI 'LA ILAHE IL-LA ALLAH'. MSOJANI DOMETHNJEN E SAJ, DUANI ATA Q I PRKASIN ASAJ, KONSIDERONI ATA VLLEZR T JUAJ NSE EDHE JAN SHUM LARG JUSH. TAGHUTT SHPALLNI KAFIRA, URRENI ATA Q I DUAN TAGHUTT DHE Q POLEMIZOJN OSE I MBROJN ATA, OSE ATA Q NUK DUAN TI SHPALLIN KAFIRA OSE THOT PR TA: "ALLAHU NUK M KA NGARKUAR Q T MERREM ME TA." AI KA SHPIFUR NJ RREN T MADHE NDAJ ALLAHUT. PRKUNDRAZI, ALLAHU E KA NGARKUAR DHE E KA DETYRUAR Q T MIRRET ME TA DUKE E URDHRUAR Q T BN MOSBESIM MBI TA, T DISTANCUARIT PREJ TYRE PO SIKUR QOFSHIN ATA VLLEZRIT E TIJ NGA GJAKU OSE FMIJT E TIJ. PR ALLAHUN, PRMBAJUNI THEMELIT T FES SUAJ Q T TAKOHENI ME SUNDUESIN TUAJ DUKE MOS I PRSHKRUAR ATIJ SHOK N ADHURIM. O ALLAH, NA MERR SHPIRTIN SI MUSLIMAN N ISLAM DHE NA BASHKO ME T MIRT.'' (ED-DURERUS-SENIJJEH, 2/119-120)
Thote Sheikh Abdur-Rahman bin Hasan (Allahu e meshirofte): "Ekziston pajtimi mes ulemave te meparshem dhe te sotem, duke filluar nga sahabet, tabi'inet, imamet e medhenj dhe dijetareve te tjere te ehli-sunnetit rrethe qendrimit se njeriu nuk behet musliman perderisa te mos ta le shirkun e madh, te heqe dore nga shirku i madh dhe nga cdo njeri qe e vepron ate, perderisa te mos ti urreje mushriket dhe perderisa te mos ta shfaqe armiqesine ndaj tyre dhe te kete ikhlas d.m.th. te jete i sinqerte ndaj Allahut ne punet e veta." (Ed-Durerus-Senijjeh, 8/338 dhe Fetvat e ulemase te Nexhdit,1/435)Sheikh Ahmed Shakir (Allahu e meshirofte) ka thene:A lejohet qe muslimanet te gjykojne ne vendet e tyre me ligje te formuara nga ligjet e Evropes paganiste? Bile ne ligjedhenje hyne epshi dhe mendimet e kota, I nderrojne ashtu si deshirojne ata qe I shpikin dhe nuk u intereson a pelqehet me sheriat apo jo?! "Vertet muslimanet nuk jane sprovuar me kete ne historin e tyre pervec ne kohen e Tatareve nga ajo qe dijme dhe ishte nga periudhat me te padrejta dhe me te errta, megjithate nuk i jane nenshtruar... ceshtja ne keto ligje te shpikura eshte e qarte sikur dielli, eshte kufr I
qarte nuk ka fshehje ne te. Dhe nuk ka arsye per askend qe i takon islamit-kushdo qe te jete-te veproje me keto ligje apo ti nenshtrohet apo ti pranoje, le ta ruane cdo njeri veten e tij, ngase cdokush eshte llogarites i vetes se tij. (Umdetu el-Tefsir 4/174).
Sheikh Salih Ibrahim Al-Lejthi (Allahu e meshirofte) rrethe kuptimit te delilit ka thene:
"Andaj te udhehequrit me ligje te fabrikuara, te cilat kundershtojne Sheriatin Islam, eshte ateizem dhe kufr dhe fesad dhe dhulm ne mes te roberve, sepse siguria nuk eshte e vendosur dhe nuk jane siguruar te drejtat e Sheriatit, pervec me veprimin e teresishem sipas Sheriatit Islam ne Akide dhe adhurim dhe udheheqje dhe rregulla te miresjelljes dhe udheheqje te institucioneve, sepse ' Udheheqja me tjeter pos me ate qe ka shpallur Allahu' eshte udheheqje me vepra te krijuara mbi krijesa si ato. Dhe kjo eshte udheheqje me ligje te taghutit dhe nuk ka dallim ne mes te kushteve individuale dhe atyre te pergjithsme dhe specifike; dhe kushdo qe dallon ne mes tyre ne gjykim, atehere ai eshte ateist, zindik (hipokrit ne mohim), kafir ne Allah El-Adhim" (Es-Selsebil , Vol. 2/ 384, qe eshte komentimi i tij mbi "Zaad El Mutaknah".)


Sheikhul Islam Ibn Tejmijje (Allahu e mshiroft) ka thn: "Dhe sht e njohur nga nevojshmria e fes s muslimanve dhe nga pajtueshmria e t gjith muslimanve se, kush pason sheriat (ligj) tjetr nga Sheriati i Muhammedit (salAllahu alejhi ve selem), ather ky sht kafir dhe ky sht sikurse kufri i atij q beson n nj pjes t Librit, ndrsa mohon nj pjes tjetr t Librit." (Mexhmul fetava, 28/524)

Sheikhul Islam Ahmed ibn Tejjmje ktu shum kjart na shpejgon, se t gjith muslimant pajtohen rreth kufrit t atij i cili gjykon me diq tjetr pos ligjit t Allahut. Dijetart n fetvat e tyre thojn se t gjith muslimant pajtohen rreth nj mesele, kjo do t thot se edhe grupet t ndryshme nga ehlu bidah, si jan: esharit, maturidit, dhe muatezilt pajtohen se nj individ i till sht mushrik dhe kafir.Ndrsa sot kemi disa injorant t cilt pretendojn se jan musliman dhe pasues t Selefve, t cilt ende Teuhidin nuk e kan msuar, dhe nuk e kan nijjetin t prmirsohen, t cilt pretendojn se njeriu mundet t jet muvehid, edhe nse gjykon me ligjin e taghutit (shejtanit), dhe nse krkon gjykim nga ai ligj. Allahu na ruajt nga ky mosbesim!Ai qe gjykon me ligjet e shejtanit (taghutit) dhe bene ligje sipas nefsit te tij, duke bere hallall ate qe Allahu e ka bere haram, apo duke e bere haram ate qe Allahu e ka bere hallall, ai eshte taghut edhe nese falet, agjeron, nderton xhamia, shtyp libra fetare dhe
paguan zekat. Secili qe e quan 'Vlla musliman' kete taghut dhe ka dashuri ndaj tij (Vala') dhe lojalitet, ai eshte pabesimatare sipas ixhmas se muslimaneve.
Sheikh Husein dhe Sheikh Abdullah bin Sheikh Muhammed (djemt e Muhammed ibn Abdul-Vehhabit) jan pyetur: "Cili sht gjykim mbi ata persona, t cilt kan dashuri pr pjestart e Islamit (vala'), por nuk tregojn armiqsi (bara dhe mu'adat) mushrikve, apo tregoj armiqsi kundr mushrikve por nuk i shpallin pabesimtar (mushrikt)?"Jan prgjigj: "Ata nuk jan musliman (muvehhidun). Pr t qen musliman,
duhen t ken njohuri pr Teuhidin, t nnshtrohen atij dhe t punojn sipas atij. Ather duhen ta pranoj sheriatin me t ciln sht drguar profeti (Paqja dhe Bekimi i Allahut qofshin mbi t), ti nnshtohen atij sa i prket hallallit dhe haramit dhe t gjitha gjrat tjera m t cilat sht ardh. Kushdo q thot: "Un kundr mushrikve nuk kam armiqsi (bara)." ose ka armiqsi por nuk i shpall pabesimtar ata t cilt e luftojn kt din, ose t cilt bjn kufr dhe shirk t madh, ose ata t cilt adhurojn varret sepse shqiptojn 'La ilahe il-la Allah', nj person i till kurr nuk mundet me qen musliman." Thot Allahu i Lartsuar: "Sigurisht, ata te cilet nuk besojne Allahun dhe te Derguarit e Tij dhe qe duan te bejne dallime mes besimit ne Allahun dhe ne te Derguarit e Tij duke thene: Ne besojme disa prej tyre, por i mohojme te tjeret dhe qe
duan te bejne per vete nje rruge te ndermjetme, Keta ne tevertete jane mosbesimtare dhe per mohuesit Ne kemi pergatitur ndeshkim poshterues." (An Nisa 150-151) (Mexhmuatu-teuhid, 1/353)Secili qe pretendon se e din ghajbin (te msheften absolute) eshte taghut, edhe nese falet, agjeron dhe bene xhihad. Ndersa nese dikush e arsyton kete individ duke e quajtur 'musliman xhahil', ai deshmon se nuk e ka kuptur themelin e fese La ilahe il-la Allah`.

Sheikh Muhammed ibn Abdul-Vehhab ka thn: "Dije se veprat q e rrnojn islamin jan dhjet" Pastaj e ceki pikn e tret: - Kush nuk i konsideron mushrikt (idhujtart) kafira apo dyshon n kufrin e tyre, apo e mendon se feja e tyre sht e
vrtet. (Akidetul-Muvehhidin, f.456)

Nuk ka dyshim, se dokush q vepron shirk t madh patjetr sht mushrik, edhe nse vepruesi veten e konsideron musliman.

Muhammedi (Paqja dhe Bekimi i Allahut qofshin mbi t) ka thn: "Lexo suren El Kafirun para fjetjes, sepse kjo sure sht distancimi (mohimi) nga shirku." (Transmeton Abu Davud)SHEJH SALIH FEUZANI THOT:,,AI QE THOT SE UNE NUK I BEJE JOBESIMTAR ATA QE ADHUROJNE ALIUN , HASANIN , HUSEJNIN DHE AHMED EL-BEDEVIUN (UNE THEM TE GJITHE SISTEMET NJEREZORE LAIKE, SEKULARISTE, DEMOKRATIKE PARTITE POLITIKE, KRYETARET E SHTETEVE, PARLAMENTARET ETJ.) SEPSE ATA THOJN FJALEN LA ILAHE ILALLAH DHE JANE VELLEZERIT TANE EDHE PSE KANE GABUAR , ATIJ I THEMI :,, TI JE IDHUJTAR SIKURSE ATA, SEPSE NUK KE MOHUAR ATE QE ADHUROHET PERVEQ ALLAHUT . I LARTESUARI E KA VENDOSUR MOHIMIN E TAGUTIT PERPARA BESIMIT NE ALLAHUN : E KUSH E MOHON TAGUTIN DHE BESON NE ALLAHUN, ATHER AI SHT KAPUR N LIDHJEN M T SIGURT, E CILA NUK KPUTET KURR. .[BEKARE, 256.(SHIH ANETUL MUSTEFID : 1/133/134

Sheikh Muhammed ibn Abdul-Vehhab shpjegon fjalt e Ibn Tejmijjes:
"Ka thn Sheikhul Islam Ibn Tejmijje: "Pabesimtar sht ai i cili i lutet Alijut (Allahu qoft i knaqur m t), dhe pabesimtar sht ai i
cili dyshon n kufrin e tij!".

Pastaj i komenton Sheikh Muhammed kto fjal: "Nse sht kjo gjendja e atij q vetm dyshon n kufrin e tij dhe nuk ka armiqsi ndaj tij, ather si sht gjendja e atyre q besojn se ky person sht musliman dhe nuk kan armiqsi ndaj tij?? ka sht ather me at person q ka dashuri pr t?? ka sht ather me at q diskuton pr shtjen e tij???" (Mufidul Mustefid fi kufri tariki Teuhid)

Dije se ata qe i luten Alijut, Fatimes, melekeve, xhineve, shejtaneve dhe tyrbeve jane pabesimtare. Secili qe dyshon ne kufrin e tyre, eshte pabesimtare sikur ata. Ndersa nese i quan 'Musliman' atehere kufri i tyre eshte edhe me i madh...


Sheikh Abdullah ibn Abdur-Rahman Abu Batin (Allahu e mshiroft) thot: E uditshme sht se si disa njerz q dgjojn diknd duke thn
kt fjali (La ilahe il-la Allah) duhe pohuar edhe negacionin q prmban kjo fjali, pastaj e njllosin at duke thn: "Ne nuk jemi t detyruar pr njerzit dhe nuk jemi detyruar q t flasim pr ta". Ne ktyre njerzve u themi: E si jo! Ti je i detyruar q ta njohish teuhidin, prshkak t cilit
Allahu i Lartsuar krijoi njerzit dhe xhindt, dhe drgoj t gjith t drguarit q t thrrasin n t, dhe t msosh t kundrtn e saj (ajo q e prish teuhidin) dhe ai sht shirku, i cili nuk do t falet, dhe nuk do t arsytohet mukel-lefi (detyrimtari) prshkak t mosdituris s teuhidit, kurse n t (teuhid) nuk lejohet pasim qorrazi sepse kjo sht baza e t gjith bazave (themeli i themeleve!)" (Akidetul Muvehidin, Risaletul intisar, li hizbilahi muvehhidin f.11).SHEIKH IS'HAK BIN ABDUR-RAHMANI (ALLAHU E MESHIROFTE), STERNIPI I MUHAMMED BIN ABDUL-VEHHAB (ALLAHU E MESHIROFTE), THOTE: ''NA KA ARDHUR LAJMI PER NJE GRUP I CILI PO I THOTE VETES SE ESHTE GRUP I BESIMIT DHE DITURISE, DHE SIKUR PO E PASOJNE SHEIKH MUHAMMED BIN ABDUL-VEHHABIN, DHE PO THONE SE NUK MUND TA SHPALLIM JOBESIMTARE ATE PERSON I CILI I BENE SHIRK ALLAHUT OSE I LUTET IDHUJVE, PERDERISA TE MOS T`IA SHPJEGOJME TE VERTETEN RRETHE KESAJ CESHTJE. DISA PREJ TYRE E KANE DEGJUAR NJE PREJ MUSLIMANEVE (MUVEHIDEVE) I CILI PO E AKUZONTE PER MOSBESIM DHE SHIRK NJE PERSONIN CILI PO U LUTEJ PEJGAMBERIT (PAQJA DHE BEKIMI I ALLAHUT QOFSHIN MBI TE) PER NDIHME, DHE IA KANE TERHJEK VEREJTJEN DUKE THENE: "MOS I THUAJ SE ESHTE KAFIR PERDERISA TE MOS T`IA MESOSH DININ..."Vazhdon sheikhu me tutje n librin e vet: ''Kure kame bisedu me njerin prej ketij grupi rrethe kesaj ceshtje me ka thene: "PER PASUESIT E KETYRE TYRBEVE, TE CILEVE I LUTEN, SI DHE PER ATA TE CILET JANE MBRENDA TYRE NE THOJME SE VEPRA E TYRE ESHTE SHIRK, POR ATA NUK JANE MUSHRIKE.." PASI Q SHEJKHU E KA SQARU SE KY BESIM SHT I KAFIRAVE DHE BIDATIVE, DUKE I ZBULUAR MARRZIRAT E TYRE, SHEIKHU VAZHDON: "Kur me kane permendur kete mesele dhe argumentet e tyre nga te cilet del se ata e shpallin per kafir vetem ne pergjithesi grupin e njerezve te cilet e veprojne kete pune, ata me kane thene: "Argument e kemi ne disa risalet e Sheikh Muhammedit, cili ka qene i rezervuar ne disa ceshtje te ngjajshme, sikur ne rastin e atyre qe kane bere ibadet rrethe tyrbes Kivazit dhe Abdul Kadrit, vetem per arsye te mungeses te atyre qe duhet t`ia terheqin verejtjen ketyre te painformuarveMandej vazhdon sheikhu i nderuar "Kjo meselja jone eshte rreth ibadetit ndaj Allahut, te Vetmit te Pashoqe, dhe largim nga ibadeti i cdokujt perpos Allahut, dhe
largimi nga ata qe e veprojne kete lloj ibadeti te ndaluar, duke cekur se kushdo qe e vepron e ka bere shirkun i cili e nxjerre prej islamit. Ky parim eshte themeli i te gjithe themeleve , me te cilin Allahu i Lartesuar i ka derguar te gjithe profetet dhe kitabet, njashtu qe forcohet argumenti me Profet dhe Kur`an mbi te gjithe njerezimin Dhe keshtu do ta gjeni pergjigjen e dijetarve te kesaj feje rrethe ceshtjes se tekfirit mbi ate qe i bene shirk Allahut nga ai kerkohet pendimi, perndryshe do te denohet me vdekje. Dijetaret e kesaj feje nuk e permendin askund mesimin apo edukimin e atyre qe bejne shirk ne parimet kryesore te kesaj feje, por e permendin mesimin e parimeve te rendit te dyte (furu-din), qe argumentet e tyre ndoshta shumica e muslimaneve nuk i dijne, sikur qe jane sarfi apo atfi ne rastin e sektit te murxhive apo kaderive

Si mund ti edukojme ne ato njerez rrethe meseleve te rendit te dyte (Furuud-din), kur ato njerez po adhurojne varrezat, dhe aspak nuk e dijne domethenjen e islamit? Dhe si mund te kete vlere ndonje veper e tyre kur bejne shirk? Nga kjo akide e shtremberuar rrjedh argumenti se me ardhjen e Profetit (Paqja dhe Bekimi i Allahut
qofshin mbi te) me Kur`an nuk eshte vendosur prova kunder ketij ummetit? Kerkojme mbrojtje tek Allahu nga ky kuptim i shemtuar, i cili ka shkaktu qe ata ta harrojne Librin dhe Pejgamberin (Paqja dhe Bekimi qofshin mbi te!)Vazhdon mandej sheikhu i nderuar: "Edhe nje sprove e ngjajshme i ka ndodhur disa bashkekohoreve te sheikh Muhammedit (Allahu e meshirofte), dhe ata e konsideronin si sprove te rende, dhe e lutenin Allahun qe t`i ruaje nga ajo. Por keta te lartepermendurit e inkuadrojne mesimin dhe informimin e kafirave ne akide te vete, duke i shpallur kundershtaret e vet si xhahila qe nuk dijne asgje; por nuk kane sukses ne ate pune"(Fetvat e ulemase te Nexhdit, 3/116)ME KETO CITATE TE SHEIKHUT (ALLAHU E MESHIROFTE) KUPTOJME SHUME KJARTE, SE QYSH NE KOHEN E TIJ KANE QENE PERSONAT QE VETEN E KANE KONSIDERUAR PASUES T SELEFVE, POR NE REALITET NUK E KANE KUPTUAR THEMELIN E KETIJ DINI (ASLUD-DIN). ATA ISHIN DISA SUFISTA QE ME CITATET TE IBN TEJMIJJES DHE TE MUHAMMED IBN ABDUL-VEHHABIT DESHEN TI ARSYETOJN MUSHRIKET. PREJ TYRE ISHTE DAVUD IBN XHIRXHIS AL IRAKI. AI I KA ARSYETUAR VEPRUESIT E SHIRKUT TE MADH, DUKE I KEQEKUPTUAR RISALET (SHKRIMET, LETRAT) E SHEIKHUT MUHAMMED IBN ABDUL-VEHHABIT KUR FLET PER VEPRUESIN E SHIRKUT TE MADH PARA ARDHJES SE ARGUMENTIT. ASHTU SIC E KEMI SHPEJGUAR ME LARTE. STRENIPI I SHEIKHUT PERGJIGJET NE SHUBAHATET E TYRE, DHE SHPJEGON REALITETIN E DAVES SE DIJETAREVE TE NEXHDIT. PIKERISHT KJO NDODH SOT, KUR GRUPET E NDRYSHME TE KUFRIT TE CILET NUK E KANE KUPTUAR ISLAMIN, I MARRIN CITATE E DIJETARVE TE EHLI SUNNETIT, DHE I KEQINTEPRETOJNE DHE I PERDORIN NE VEND TE GABUSHEM PER INTERESAT E TYRE PERSONALE. I tere falenderimi i takon Allahut te Lartesuar i cili do ta mbroje kete din nga dyshimet (shubahatet) e tyre. Ne i therrasim ata qe perhapin keto mendime te humbura te pendohen dhe ta pranonjne islamin teresisht...DIJE, SE MURXHIAT, ESHARIT, MATURIDIT DHE SEKTET TJERA QE ENDE JANE BRENDA ISLAMIT (POR JANE EHLU BIDAH) PAJTOHEN SE AI I CILI BENE SHIRK TE MADH, PATJETER QUHET MUSHRIKE, NDERSA ASKUSH PREJ MUSLIMANEVE NUK KA THENE SE VEPRUESI I SHIRKUT TE MADHE MUNDET TE ARSYTOHET DHE QUHET 'MUSLIMAN XHAHIL /MUVEHID /HANIF'...


Kjo sprove sot edhe neve na ka kapluar (ashtu sic ishte para shume viteve, kur eshte dhene kjo fetva), kur grupet te ndryshme nuk koncentrohen te perhapin teuhidin e vertet, por gjerat qe jane te rendit te dyte. Disa shembuj do ti cekim per lexuesin, qe ta kuptoje devijimin e ketyre grupeve:


- Disa grupe, koncentrohen vetem ne thirrje ne xhihad, dhe jo ne thirrje ne teuhid. Keshtu verene pastaj, se ne radhet e atyre qe 'luftojne', ka njerez qe ende nuk e kane kuptuar themelin e dinit islam, e mos te flasim per meselet tjera rrethe akides... Aty gjene njerez me akide te ndryshme, por ata i bashkon 'lufta', e jo teuhidi.- Grupi tjeter i humbur, i perkthen libarat e dijetareve per ceshtje e fikhut dhe i shperndan njerezve qe ende nuk e dine domethenjen e Islamit, ndoshta as nuk falen rregulisht... Keshtu edhe ky grup deshmon per xhehlin e tyre.

- Grupi tjeter, mundohet te shpjegoje xhematit te thjeshta meselet rrethe zekatit, haxhit dhe namazit, ndersa xhemati ende nuk eshte larguar nga shirku i madh dhe mushriket. Musibet i madhe eshte ky, Allahul-Mustean! Arsyja pse keto grupe e bejne kete eshte kjo: Ata nuk e kane mesuar ende themelin e dinit islam , dhe ende nuk e kane nuhat eren e teuhidit, per kete arsye atyre nuk i pengon shirku dhe kufri i cili ndodh perrethe tyre. Le te jete kjo fetva nga sheikhu si keshille per te gjithe ata qe ende jetojne ne enderra dhe iluzione.- Sheikh Abdullah ibn Abdur-Rahman Abu Batin e shpjegon nj fjali t Sheikhut Ibn Tejmijje (Allahu i mshiroft): "dokush (secili) q bn ndonj vepr q sht shirk, patjetr sht Mushrik. Ne e thrrasim t pendohet. Nse nuk pendohet, ather vritet. Ibn Tejmijje na shpejgon n shum vende, se ai i cili bn shirk, ai sht mushrik, dhe ktu ka Ixhma (koncensus) te dijetart. Kur Ibn Tejmijje ka folur pr mushrikt, nuk ka br dallim mes atyre q bjn shirk me padije, dhe me dije. Ktu ka ixhma tek
muslimant.


"Padyshim q Allahu nuk fal ti vhen Atij shok n adhurim, por Ai fal prve ksaj. Dhe kushdo q i v shok Allahut n adhurim, vrtet ai ka shpifur nj gjynah t tmerrshm." (En-Nisa:48)


"Sigurisht q Allahu nuk e fal (gjynahun e) t vnit shok Atij n adhurim, por Ai i fal kujtdo q Ai dshiron gjynahe t tjera prve ktij. Dhe kushdo q i v shok n adhurim Allahut, vrtet ai ka humbur rrugn tepr larg." (En-Nisa 116.)
"

...Nuk ka dyshim se kushdo q i v shok n adhurim Allahut, ather Allahu e ka br haram (t ndaluar) Xhennetin pr t dhe vendbanimi i tij do t jet Zjarri. Dhe pr Dhalimunt (mosbesimtart, keqbrsit e mizort) nuk do t ket asnj ndihmues." (Al-Maida 72)Kush thot pr kto ajete, se kto vlejn vetm pr ata q e bjn shirkun me dije (d.m.th q bjn shirk t madh me dije), dhe i arsyton ata q e bjn nga mosdija (d.m.th i arsyton ata q bjn shirk t madh nga mosdija), ather ai person ka zgjedhur nj rrug tjetr, dhe ai nuk sht n at rrug n t ciln jan muslimant. Kur ulemat e kan dhn gjykimin rreth atyre q bjn shirk dhe bhen murteda, asnjher dhe n asnj rast nuk i kan arsyetuar ata persona nga mosdija. Kjo sht e kjart. Elhamdulillah. (Al Intisar li Hizb il Muvahhidun. Abu Batin, Alu Sheikh Abdullah ibn Abdur-Rahman, Al Intisar li Hizb il Muvahhidun var Rad alal Mujadil an il Mushrikeen, 27, Aqidat ul- Muvahhideen va'r-red alad-Dullal val Mubtedeen.)

Thote Sheikh Abdur-Rahman bin Hasan (Allahu e meshirofte): "Ekziston pajtimi mes ulemave te meparshme dhe te sotme, duke filluar nga sahabet, tabi'inet, imamet e medhenj dhe dijetarve te tjere te ehli-sunnetit rrethe qendrimit se njeriu nuk behet muslimane perderisa te mos ta le shirkun e madh, te heqe dore nga shirku i madh dhe nga cdonjeri qe e vepron ate, perderisa te mos ti urreje mushriket dhe perderisa te mos ta shfaqe armiqesine ndaj tyre dhe te kete ihlas d.m.th te jete i sinqerte ndaj Allahut ne punet e veta." (Ed-Durerus-Senijjeh, 8/338 dhe Fetvat e ulemase te Nexhdit, 1/435).

Imam Shevkani (Allahu e mshiroft) thot: "Vetm shqiptimi i shahadetit pa e njohur domethnjen e tij, dhe pa punuar sipas udhzimeve t tij (parimeve t tij) nuk sht islami i pranuar. Nse dikush n kohn e xhahiljetit e shqipton shahadetin dhe pastaj vazhdon me adhurimin e idhujve, ai nuk ka hyr n islam."Pastaj vazhdon Sheikhu: "Padyshim, secili q e shqipton "La ilahe il-la Allah" dhe veprat e tij nuk e tregojn t kundrtn (d.m.th nuk shifet nga ai shirku apo kufri), atij i jipet hukmi muslim. Derisa e prmbush kushtin si ceket n hadithin: "Jam i udhruar ti luftoj njerzit derisa t dshmojn "La ilahe il-la Allah"..." Pra, ai q e ka nijetin pr me hy n islam, dhe i thot muslimanve t cilt dojn ta vrasin se aj e pranon islamin, ather nga jasht duhet ti gjykohet mbi t si 'musliman'. Muhammedi (Paqja dhe Bekimi i Allahut qofshin mbi t!) e fajsoj Usamah bin Zejdin, sepse nuk i ka kushtuar rndsi ksaj. Por, ai q e shqipton kt, dhe pastaj bn vepra q jan n kundrshtim me teuhidin, si pr shembull besimi q ai mundet t prfitoj nga njerzit t vdekur apo q fatkeqsit vin nga t vdekurit (besimi s t vdekurit bjn dm apo t ngjajshme), me kt ai dshmon se ato fjal q i ka thn n fillim me gjuh (La ilahe il-la Allah), jan n kundrshtim me besimin e tij. Nj person i till nuk sht musliman, pa kurrfar dyshimi. Sepse pr me hy n islam nuk mjafton vetm shqiptimi i shehadetiti duke br
njkohsisht vepra q e anulojn teuhidin... Nse do t ishte ashtu, qe vetem shqiptimi mjafton, atehere edhe per jahudit te cilet thojne:"Uzejri sht biri i Allahut", ose per krishteret te cilet thojne: "Isa sht biri i Allahut" ose per munafiket do te ishte e mjaftueshme vetem shqiptimi i 'La ilhe il-la Allah'... Sepse te gjithe keto grupe qe permenden ketu e shqiptojne 'La ilahe il-la Allah' me gjuhe... (Ed-dur Nedid fi Ikhlas Kelimetu't-Teuhid, f.40-42).PIKRISHT SOT NDODH Q MUVEHHIDT T KONSIDEROHEN "KHAVARIXH", "TEKFIRCA", "KAFIRA"... ETJ NGA ATA Q NUK E KAN KUPTUAR THEMELIN T KTIJ DINI . KUR MUVEHIDT BJN TESHRIK (E QUAJN DIKEND MUSHRIK) APO TEKFIR (E QUAJN DIKEND KAFIR), KTA INDIVID VIN DHE THON: 'SI PO THONI PR ATA Q THON 'LA ILAHE IL-LA ALLAH' SE JAN PABESIMTAR?" M KTO PROBLEME JAN BALLAFAQU EDHE ULEMAT E NEXHDIT, KUR GRUPET T NDRYSHME T KUFRIT I KAN AKUZUAR ME 'EKSTREMIZM'. ULEMAT E TEUHDIT KAN LSHUAR FETVA PR KUFRIN T ATYRE Q VETM DYSHOJN N KUFRIN E SHTETIT OSMAN T ATHERSHM.


E t gjith e din se ata 'Osmanlinjt' e kan shqiptuar shehadetin vetin e kan konsideruar musliman hanefi, kan fal namaz, kan pagu zekat, kan ndrtuar xhamia, kan patur muftij t cilt kan gjykuar me sheriat n vende t ndryshme dhe kan agjruar, kan luftuar, por edhe prkundr ktyre fakteve dijetart e Nexhdit i kan quajtur kafira dhe kan lshuar fetvat pr kufrin e atyre q vetm dyshojn n kufrin e shtetit Osman... Ndrsa ata q i quajn 'Musliman'(shtetin Turk), kan ra n kufr edhe m t madh.SHT PYETUR SHEIKH ABDULLAH BIN ABDULATIF (ALLAHU E MSHIROFT): ... PR AT I CILI NUK E SHPALL KAFIR SHTETIN (TURK) DHE I NDRSEN ATA KUNDR MUSLIMANVE, duke zgjedh vilajetin (pushtetin) e tyre dhe se xhihadi me ta (ndihmesa ndaj tyre ) sht e domosdoshme. Dhe pr personin e dyt i cili nuk mendon ashtu, prkundrazi shteti dhe ata q i ndrsejn jan zullumqar dhe prej tyre nuk sht e lejuar vetm se ajo ka sht e lejuar prej zullumqarve dhe plaka e marr nga beduint sht haram ?SHEIKHU SHT PRGJIGJ: KUSH NUK E DIN KUFRIN E SHTETIT DHE NUK BN DALLIMIN MIDIS TYRE DHE ZULLUMQARVE MIDIS MUSLIMANVE - NUK E KA KUPTUAR DOMETHNJEN E 'LA ILAHE IL-LA ALLAH'! NSE GJAT KSAJ BESON SE AI SHT SHTET MUSLIMAN - ATHER KJO SHT E KEQE EDHE M E MADHE. Dhe kjo sht dyshim mbi kufrin e atij q ka br mosbesim n Allahun dhe i cili i ka br shirk Atij. Nse edhe i ndrsen dhe u ndihmon kundr muslimanve me ka do qoft lloj ndihme pa dyshim se kjo sht riddet i hapur (felshim)''. (Fetvat e ulemave t Nexhdit, 3/64).


Na bhet e kjart, se pabesimtar sht ai i cili vetm ka dyshuar n kufrin e shtetit (''khilafetin'') Osman, ndrsa ai i cili e ka quajtur shtet musliman dhe i ka ndihmuar atyre kundr muvehhideve, ather kjo sht edhe m e rnd dhe m e keqe dhe kufri i tij sht edhe m i madh. Nuk ka dyshim, s kufri i shtetit Turk sot sht edhe m i madh, dhe kjo fetva mundet t prdoret pr t gjitha shtete laike t cilt e kan lshuar sheriatin, dhe kan pranu ligje laike dhe kushtetuta t ndryshme t shejtanit.


PR KT ARSYE NE THEMI: KUSH THOT PR VENDET E NDRYSHME N BALLKAN, GADISHULLIN ARABIK, KAVKAZ, AZI DHE AFRIK S ATO VENDE JAN 'DARUL-ISLAM' DHE JAN "SHTETE ISLAMIKE T CILT UDHHIQEN NGA MUSLIMANT", ATHER NJERZIT T TILL JAN MA S PAKU XHAHILA N TEUHID . NDRSA, DOKUSH Q I NDIHMON KTYRE SHTETEVE LAIKE Q UDHHIQEN NGA TAVAGHITET PR KAPJEN DHE MBYTJEN E MUSLIMANVE, ATHER KTA JAN PADYSHIM KAFIRA DHE RROBET E ATYRE REGJIMEVE. Lahavle ve la kuvete il-la bil-lah! Asnj muvehhid nuk dyshon n kto pika..Thot Sheikh Muhammed ( Allahu e mshiroft) n nj prej letrave t veta: "Kur ta kuptoni kt, ather kto shejtant t cilt po diskutojn shtjet e Allahut, dhe kur e shohin se ju po ia msoni njerzve at ka ka urdhru Muhammedi (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi t) - prej shehadetit 'LĀ ILĀHE IL-LA ALLĀH' deri n gjrat t cilat i ka ndaluar - sikur q sht besimi n njerz t mir, ather kto munafikt fillojn me diskutuar q ti hutojn njerzit. Dhe thon: "Si po i bni tekfir njerzit, si po i ofendoni t vdekurit, si po i prmendni familjet dhe banort e Dajfit, apo banort e ndonj vendi tjetr pr t keqe?... dhe tjera, duke mos dashur q t sqarohet domethnja e vrtet e fjals 'LĀ ILĀHE IL-LA ALLĀH' dhe duke mos dashur q njerzit ta kuptojn se njerzit e mir nuk mund t na sjellin dobi dhe ai q i drejtohet atyre n duat e veta - po bn kufr q e nxjerr njeriun prej islamit, dhe duke mos dashur q njerzit t`i drejtohen ktyre munafikve me fjal: "Ju jeni injorant, pse nuk na keni urdhruar n t mir?" "E UN PO JU INFORMOJ PR VETEN TIME. PASHA ALLAHUN, T VETMIT T PASHOQ, I CILI SHT I VETMI Q MERITON ME U ADHURUAR, UN E KAM KRKUAR DITURIN, DHE ATO Q M KAN NJOHUR E DIJNIN Q KAM DITURI, POR N FAKT - AS UN E AS ATA NUK E DIJNIN DOMETHNJEN E VRTET T FJALS 'LA ILAHE IL-LA ALLAH', DHE AS NUK E KAM NJOHUR KT DĪN ASHTU SI DUHET, PARA KSAJ T MIRE Q ALLĀHU NA E KA ZBULU.


GJITHASHTU, AS MSUESIT E MI NUK E DIJNIN KT KUPTIM T VRTET T FJALS. DHE SOT E KSAJ DITE, KUSHDO Q POHON SE E KA DITUR M PAR, SHT RRENACAK, DHE PO LAVDOHET ME AT GJ T CILN NUK E KA ME VETI, DHE PO I HABIT NJERZIT RRETH VETIT. ARGUMENT PR KT POHIM SHT FJALA E ABDULLĀH IBN 'ISĀ, Q KA QEN DIJETARI M I NJOHUR MES DIJETARVE T NEXHDIT DHE 'ARIDIT, DHE GJITH VENDEVE TJERA, E FJALA E TIJ DO T`JU VJEN S SHPEJTI INSHĀ'ALLĀH. PRANDAJ KINI FRIK ALLĀHUN, O ROBT E ALLĀHUT!Mos jeni mendjemdhenj ndaj Zotit t juaj, e as ndaj Profetit t tij! Lavdoni at i cili jua ka ndriuar t vrtetn, dhe jua ka lehtsuar me drgimin e Profetit (Paqja dhe Bekimi i Allahut qofshin mbi t) i cili jua ka msuar dinin e Allahut, dhe mos u bni sikur ato q i kan ndrruar t mirat e Allahut me kufr, dhe me at vepr e kan u popullin e vet n humbje, n xhehennem n t cilin kan me u djeg, n vendbanim t tmerrshm..." (Ed-Durer EsSennijeh,
10/50-52)


SHEIKHU (ALLAHU E MSHIROFT) N KT PJES T LIBRIT PRANON SE KA QEN N NJ PERIUDH N JETN E TIJ, KUR AI (ALLAHU E MSHIROFT) NUK E KA KUPTUAR DOMETHNJEN E VRTET T "LA ILAHE IL-LA ALLAH", EDHE PSE NJERZIT RRETH TIJ E KAN KONSIDERUAR SI ALIM (DIJETAR). AI KA UDHTUAR NPR VENDE T NDRYSHME DHE KA STUDIJUAR TEFSIR, FIKH DHE HADITH, POR PAS KTHIMIT T TIJ, E KA VREJT SE N REALITET NUK ISHTE PREJ ATYRE Q E KAN KUPTUAR TEUHIDIN. NUK SHT TURP Q NJ ROB I ALLAHUT T DEL HAPTAS DHE TREGON PR GABIMIN E TIJ Q E KA PATUR. PERKUNDRAZI, KJO TREGON PR SINQERITETIN E TIJ... E SHIQONI N FILLIM SE SI I QUAN 'MUNAFIK' DHE 'SHEJTAN' ATA NJRZ Q NUK E KAN KUPTUAR PLOTSISHT TEUHIDIN DHE THON: "SI PO I BNI TEKFIR NJERZIT...?" LA HAVLE VE LA KUVETE IL-LA BIL-LAH.


- Sipas autorit t librit ' Badai'us-Sania' Abu Jusuf transmeton se Abu Hanifah (Allahu e mshiroft) ka thn: "Abu Hanifah (Allahu e mshiroft) ka thn: "As nje rob i Allahut nuk do t ket arsyetim pr mosnjohjen e Allahut t Lartsuar. sht e nevojshme t ket njohuri pr Allahun e Madhruar dhe t praktikoj teuhidin..."(Badai-us Sanai, 7/132).


Kurse disa injorant n fe thon: ''T TILLT KAN ARSYETIME NGA INJORANCA, MOSDIJA''... deri te fjalia... Sa i prket fjalve t sheikhut (Ibn Tejmijje) ''Mirpo prshkak se te shumica e gjeneratave t mvonshme, ka mbizotruar injoranca dhe mosdija, ather mbi ata nuk guxojm t bjm tekfir ''... Ai (sheikhul Islam) nuk e ka pas qllimin ktu q ti arsyeton ata nga injoranca, por sht prmbajtur nga t gjykuarit dhe t shpallurit e tyre me mosbesim derisa nuk u vjen skjarimi.

- Sheikh Abdullah ibn Abdur-Rahman Abu Batin ka thn: "Kush thot pr ta (muvehhidt): "Ju po i konsideroni muslimant kafira (po bni tekfir muslimant)"; ai nuk e
njeh islamin dhe teuhidin. Prej ktyre fjalve mundet t nxjerrim se islami i tyre nuk sht valid. Sepse ai shirkun e mushrikve t sotit nuk e kundrshton dhe veprat e tyre nuk i sheh si shirk, e kjo gj ta prish teuhidin . Dikush q e ka kt mendim, nuk sht musliman. (Mexhmuatu'r-Rasail, 1/655)


Dhe n fund ka mbetur meselja pr t ciln flet Sheikhul Islami Ibn Tejmijje, dhe kjo i dedikohet pr mostekfirin e individve n veanti, n fillim, prshkak t arsyes q ai i ka
prmendur, duke marr prsipr q t prmbahet tekfirit para se ti parashtrohet argumenti.
Ka thn rahimehullahu teala: Ne e dim detyrimisht (darura) se profeti (Alejhis selam), askujt nuk ja ka lejuar q ti lutet dikujt me fjal duke krkuar ndihm prej t vdekurve, qofshin ata prej profetve, njerzve t mir, ose kujtdoqoft prej njerzve dhe t tjerve.Ashtu edhe askujt nga ummeti nuk ja ka lejuar ti bhet sexhde t vdekurit, ose n drejtim t tij dhe t ngjajshme. Prkundrazi gjitha kto veprime ai rreptsish i ka ndaluar dhe se kto jan prej Shirkijatve q Allahu dhe i Drguari i Tij i kan br haram. Mirpo, prshkak t mbizotrimit t padituris (xhehlit/injorancs) zbehjes dhe humbjes t shenjave t shpalljes midis tyre dhe shumics s gjeneratave t mvonshme, nuk duhet q t shpejtojm q ti shpallim kafira, derisa tu skjarohet ajo me ka ka ardhur profeti dhe me ka ata e kan kundrshtuar at.ASHTU SI I KA NDODHUR EDHE SHEIKHUT TON MUHAMMED IBN ABDUL WEHHAB (RAHIMEHULLAH TEALA) N FILLIM T DAVETIT T TIJ. AI, KUR DGJONTE SE DIKUSH I LUTEJ ZEJD IBNUL KHATTABIT (RADIJALLAHU ANHU) U THOSHTE: ALLAHU SHT M I MIR SE SA ZEJDI KSHTU DUKE I USHTRUAR ATA Q TA MOHOJN SHIRKUN. PRA I KA KSHILLUAR ME FJAL T BUTA DHE DUKE QEN I KUJDESSHM Q T MOS I LARGON ATA NGA DAVETI DHE T LARGOHEN NGA AI. KURSE ALLAHU M S MIRI E DIN.Sheikhul-Islam Muhammed ibn Abdul Wehhab (Allahu e mshiroft)thot : "Kta mushrik dhe t ngjashmit si ata q adhurojn evlijat dhe njerzit e mir, pr ta themi se jan mushrik, kurse Kufrin e tyre e shiqojm (vjen) pasiq tu parashtrohet argumenti kundr tyre." (Ed-Durerus-Senijjeh, 12/534 dhe
1/522).Sheikhu vepruesin e shirkut t madh e quan 'mushrik', para se ti parashtrohet argumenti, dhe ai refuzon... Nse vepron dikush shirk t madh nga injoranca dhe
pamundsia pr ta gjetur hakkun (thirrja n Islam nuk e ka arrit), nuk duhet t shpejtojm dhe ta quajm 'kafir i cili do t dnohet n dunja dhe akhiret', por atij i ipet emri 'mushrik', sepse ka br shirk t madh, ose mund t themi se sht 'kafir xhahil i cili do t testohet n ditn e gjykimit' si ka thn Ibnul Kajjim. - (Allahu e mshiroft) thot se ata q vdesin n shirk para ardhjes s huxhes, atyre u ipet hukmi mushrik. Ndrsa, nse jan xhahila dhe bjn nga mosdija, ather jan 'kufar xhahil'. (Tekfirul Muajjen f.43, Nga Ishak ibn Abdur-Rahman alu Sheikh).


Thot Allahu i Lartsuar:"...Ne nuk ndshkojm prderisa t ojm t Drguar (pr t udhzuar e kshilluar)." (El Isra:15)


Shejhul islam ibni tejmijje thot :,,personi i caktuar konkret nuk shpallet kafir derisa t,i ngrihet argumenti :,, .sherhu hadith xhibrilf.573.

Me ngritje t argumentit nnkuptohet disa cshtje t cilat patjetr duhet t sqarohen . Ato i kan sqaruar dijetart e nexhdit .Ata prmenden se gjat ngritjes s argumentit nuk sht kusht kuptimi i argumentit , ai ngrihet me vet faktin q arrin Kurani dhe Suneti . prndryshe po t kushtzojm edhe kuptimin e ragumentit , do t kuptojm se nuk mund t bn kufr vetm se inatiu . Ndrsa kjo nuk sht aspak e vrtet .


Shejh bin bazi gjithashtu ka thn :,,Sa i prket atij t cilit i ka arritur Kurani , apo i ka aritur drgimi i pejgamberit , dhe pastaj nuk i sht prgjigjur thirjes , argumenti i sht ngritur , si tha Allahu i lartsuar :,,e mua m sht shpallur ky Kur'an q me t t'ju trheq vrejtjen juve dhe atij q i komunikohet (dhe t gjith atyre q vijn pas jush deri n ditn e kijametit),, . Pra ndgjimin pr drgesn e tij si i drguar , e konsinderoi ngritje t argumentit,,. Fetava ibn baz 282 ;2.Shejhul islam ibn tejmijje bn dallim mes meseleve t qarta dhe atyre t fshehta n cshtjen e tekfirit konkret, n meselet e shirkut dhe kufrit t qart . Nse argumenti i ka aritur , ai e gjykon me kufr apo shirk , prveq nse sht i ri n islam apo ka jetuar larg nga muslimant .Gj q sht e kundrt sa i prket meseleve t panjohura ku duhet t largohet dyshimi .

far bjn pjes n meselet e qarta-

1.teuhidi uluhije , lnia e shirkut, si sht adhurimi i varrit , zotimi pr ta , krkimi ndihm n vshtrsi prej tyre , lutja dhe therja pr to.
2.mesele t njohura detyrimisht nga feja , si jan me mera ligje doemos t njohura , si falja e namazit , zekati , agjrimi , haxhi ,ndalesa e zinas , dhe kamats dhe tjera prej shtjeve t ndaluara detyrimisht.

far bn pjes n meselet e panjohura

1.meselet e emrave dhe cilsive , pr t cilat ka polemik mes ehli sunetit dhe grupeve t tjera t cilat e kundrshtojn ehli sunetin n kt kaptin.

2.besime t grupeve t cilat jan n kundrshtim me ehli sunetin , si jan murxhit t cilt i kundrvihen ehlu sunetit n shtjen e imanit .

3.degt e sheriatit t cilat nuk jan t njohura pr njerzit e thejsht .Mbasi q treguam kto regulla na mbetet t themi se sa ka prej njerzve sot q thon se njeriu konkret nuk shpallet kafir asnjher , edhe nse ai vepron kufr dhe shirk t qart . Ata prmenden kushte t cilat nuk i kan prmendur dijetart . sikur libri i murat shukriut [ahkamu terir fi mesail tekfir] pr t cilin libr komisioni i fetvave n saudi nxori fetva n lidhje me kt . Gjithashtu edhe dy librat e ali hasenit tahdhir min fitneti tekfir,, dhe ,,sajhatu nedhir,, , pr t ciln libra komisioni i fetvave nxori fetva q e cila kritikon autorin e ktyre librave, gabimet n librat e tyre, gnjeshtra dhe fjal t trhequr jasht kontekstit, dhe shum gjra t tjera tipike si kufri istihlal kalbijj, kufrin e mohimit dhe kufrin e prgnjeshtimit , dhe kjo sht n kundrshtim me akiden e ehli sunetit sepse kufri bhet me fjal vepr dhe dyshim . m pas fjalt e shtrebrimeve q i ka br ndaj ibni kethirit , ibni tejmijs , muhamed ibn ibrahimit dhe q ka akuzu ibni tejmijen se ai nuk ka br kufr konkret asnjher , kto jan disa fjal t komisionit e kush don le ti shiqon fjalt e tyre rreth ktyre librave t ktyre autorve .


E n ann tjetr ka prej tyre q thon njeriut konkret nuk i thuhet qafir por veprs q e bn i thuhet kufr apo shirk .la havle vela kuvete ila bi lah


Komisioni i prhershm pr fetva , shpalli pr kafir grupin e tixhanive dhe udhheqsin e tyre ahmed tixhanij. Ata than ahmed tixhanij dhe ithtart e tij t cilt ecin pas tarikatit t tij , jan njerz me kufr m t madh , ata jan t devijuarit dhe shpiksit m t mdhenj n fe ,, .fetava lexhne daime 321/2.Poashtu shejh bin bazi sht pyetur pr kryetarin e irakut , i partis BATH , a mund t thuhet n mnyr t prer se sht kafir ? Ai tha :,, ai sht kafir edhe nse thot lailaheilallah , edhe nse falet dhe agjron , prderisa nuk sht distancuar nga parimet e socializmit , derisa t shpreh haptazi se sht penduar . Ngase socializmi sht kufr dhe devijim.Mexhm fetava vel mekalatf.18-25 .[po them subhanAllah sa njerz ka sot q nuk e kan kuptuar se ai i cili sht socialist , komunist , sekularist dhe demokrat ai nuk sht musliman , me nj rast ka ndodh nj debat n mes nj dijetari dhe nj muslimani ku n mes tjerash ai muslimani i tha atij se une jam musliman dhe socialist , ai dijetari i tha atij se ti pra athere je qafir , ai prap nuk e ka kuptu dhe i tha se une jam socilalist dhe musliman qka ka ktu t keqe , ai tha mir a ka mundsi me qen musliman edhe krishter ai tha kursesi e pse pra athere po thu q bon me kon edhe musliman edhe socialist nse ti nuk largohesh nga ky sistem dhe nuk e mohon ti nuk je musliman , e ka sht edhe ma keq se kjo q nj numr i madh i predikuesve dhe dijetarve kt nuk e kan kuptuar e lre m njerzit e thjesht . bile bile urdhrojn q t,ju binden ktyre tagutave sepse ata po i konsinderojn se jan musliman e nuk jan dal nga feja islame asesi edhe pse kjo m sht br e qart nga dijetaret e drejtudhezuar . Allahut i ankohemi per gjendjen e ketyre njerzve te cilet po behen penges ne mes popullit dhe dawetit te ehli sunetit dhe xhematit duke i arsyetuar ato theniet e tyre me argumente logjike dhe duke i sulmuar me lloj lloj akuzash keta dawegjinj vetem e vetem qe mos te lejojne me dal ne shesh e vereteta .La havle vela kuvvete ila bi lah .kjo fetva e ktij dijetari dhe dijetarve tjer q kan folur rreth ktyre ligjeve t vendosura nga njerzit e derrave dhe majmunve sht ndr argumentet ma t forta pr kt gj . e ka t themi pr shejh mukbilin i cili ka thn pr daljen e grave n votime se ajo sht kufr , mos sht edhe ky tekfirc ? shiqoni o ju lexues t dashur pr votime ka thn ky dijetar se sht kufr e far t themi pr kto sisteme t shpikura q po thrasin njerzit n to haptazi pa kurfar turpi dhe po krkojn q kto sisteme shejtanore t respektohen edhe ato far sht ma e quditshme se kjo , q nga ata ,,selefi,, t cilt deri dje i sulmuan ihvancat pr kto e tash ata vet kto po e lejojn , edhe ka sht edhe ma keq se kjo po i sulmojn muvehidt n emr t ktyre sistemeve shejtanore dhe tagutve q po krkojn me i adhuruar ata n at q Allahu e ka ndalu e kta e kan leju dhe n at q Allahu e ka leju e ata e kan ndalu , la havle vela kuvvet ila bi lah . Por ata q nuk e dshirojn hakkun edhe prkundrazi argumenteve t qarta si dielli n mes dite ata prap do t vazhdojn duke i ndjekur ata ahbart , ruhbant dhe erbabt e tyre e kjo sht fatkeqsia ma e madhe e tyre . E nse pendohen e prmisohen kjo sht pr t mirn e tyre e nse jo Allahun e lusim q ti udhzoj .


Ktu duhet t ceket edhe nj mesele shum me rndsi, se nse nj individ i cili e ka themelin e dinit islam (La ilahe il-laAllah), por bn disa gabime n shtyllat e akides, ai mundet t arsyetohet me tevil, ixhtihad, xhehel, apo taklid. Krejt n'varet prej vendit dhe kohs ku jeton ky individ. Kto mesele jan shtyllat e akides, dhe nse dikush gabon aty, nuk e humb emrin musliman, por atij duhet ti paraqitet argumenti para tekfirit. Si shembull thnja se 'Kur'ani sht i krijuar', apo thenja se 'Allahu nuk qndron mbi Arsh', dhe shum thnje tjera t ngjajshme; kto hyn n shtyllat e akides dhe personi mundet me qen i arsyetuar, nse sht i pastr nga shirku i madh, dhe i ka mohuar mushrikt . Por, nuk ndryshon faktin se nj person i till del nga ehli Sunneti dhe xhemati, dhe konsiderohet prej ehlu bidatit, por ende sht nga Ehlu kiblah (ummetit musliman). Pastaj kemi edhe shembuj t tjer, rreth meseleve t parimit t dyt ku dijetart nuk jan pajtuar rreth tyre. Si shembull ktu mund t mirret lnja e namazit dhe zekatit a sht kufr? Ktu dhe n meselet tjera t rendit t dyt n akideh n mesin e dijetarve ka mendime t ndryshme dhe nuk kan br tekfir dijetart mes veti nse nuk jan pajtuar. Gjat historis kemi shum shembuj t till, se ka patur dijetar q kan pas gabime n akideh sa i prket Emrave dhe Sifateve t Allahut, por ata ishin t pastr nga shirku dhe i kan mohuar mushrikt. T gjith muslimant (ehlu kibla) pajtohen se ai q bn ndonj vepr q sht shirk i madhe (q e shkatrron themelin e dinit islam,), gjithmon sht mushrik, dhe arsyetim nuk kan pranuar ktu n 'La ilahe il-la Allah', por si kemi shpejguar, arsyetim mundet t ket n meselet rreth shtyllave t akides (furu ud-din) dhe meseleve ku ka pas mendime t ndryshme.

Przgjodhi kto tekste dhe pregaditi robi i varfr i Allahut: Ebu Muhammed