Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 41
    Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Unė kam kėmbyer e-maile me njėrin prej kėtyre, atė qė ka faqen ku tė ēon lidhja qė ka vėnė Dita mė lart e qė ka botuar dhe ai nja dy libra pėr kėtė punė. Mbase duhen njohur dhe tė tjerėt.

D.m.th. D D paskam qelluar ne shenjester une
    Komunikimi me te eshte dicka shume e mire.
    Dhe nje gje tjeter ne lidhje me ate se nuk je gjuhetar profesionist, se kete e ben ne kohen e lire dhe duhen persona te tjere qe te perfshihen seriozisht ne nje deshifrim te mundshem. Ki parasysh se Michael Ventris (te pakten mesa kam lexuar) ishte arkitekt qe gjuhesine dhe epigrafet i kishte pasion te madh (ndoshta me te madh se arkitekturen vete). Ndaj nuk ka pse ta quash te tepruar kete qe po ben (cilido qofte profesioni yt i vertete).

Te falenderoj edhe une per informacionet e sjella.

Diabolis
    Anėtarėsuar
    21-01-2003
    Postime
    1,625
    Njė "Rozeta stone" i vinte kapakun shumė gjėrave por ja qė nuk ėshtė.
    Po pėrmend dy nga arsyet kryesore pse njė zė qė duhet dėgjuar nuk e pranon Linear B si grek. Ky ėshtė Sinclair Hood, qė ka thėnė se Linear B ėshtė bėrė me forcė greek, pėr dy grup arsyesh, sė pari se njėjta shėnjė mund tė lexohet ashtu, kėshtu edhe ashtu [mė pihet u (ujė), dhe morri u (udhė)] , dhe sė dyti se shumica e fjalėve janė tė pakuptueshme me greqishten.
    Pra ai nuk hedh poshtė ēfarė rrokje pėrfaqson simboli por bashkimin e tyre dhe krijimin e njė fjale qė me zor quhet greke. Pėr mė tepėr deshifrimi i Ventris pėr sistemin numerik tė Linear B vepron me sukses dhe tek Linear A, qė nuk ke si e hedh poshtė. Logjika e Ventris nuk hidhet poshtė, poshtė (prej Hood) hidhet pėrpjekja pėr tė bėrė ēdo gjė tė shkruar atje greke. Njė argument mė tepėr ėshtė dhe fakti se Linear A ėshtė ca qindra vjet mė i vjetėr dhe nuk ėshtė aspak grek. Deri mė sot vetėm njė matematikan supernacionalist grek ka botuar njė artikull dhe njė libėr qė do ti mbushė mendjen botės statistikisht se ato janė e njėjta gjė qė ka ndryshuar nė vite. Kjo pėrpjekje ėshtė hedhur poshtė njėzėri nga tė gjithė shkollarėt e kėsaj pune (kanė bėrė namin).
    Ne kemi kėto rrugė:
    Tė besojmė shkollarėt dhe tė ecim mbas asaj qė ka bėrė Ventris, duke bėrė pėrpjekje qė Linear A tė flasė shqip pa sforco por rrjedhshėm e me llogjikė, ose
    Tė mos besojmė asgjė dhe tja nisim njė sistemi nga e para pėr Linear B, gjė qė nė epokėn e kompjuterave nuk ėshtė e pamundur por kėrkon njė akademi tė merret me tė.
    Linear A ėshtė mė i vjetėr nė kohė, e nėse nuk ėshtė babai i Linear B atėhere ėshtė vėllai i madh i tij, ēdua tė them dihet.
    Ventris ka qėnė 14 vjet kur pa pėr herė tė parė tė ekspozuar nga Sir Arthur Evans kėtė shkrim e bėri atė pyetjen fėminore "vėretet Sir janė tė pa deshifruara?" e ju deshėn 17 vjet pėr tė arritur suksesin. Nė vitin 1953 thuhet u zbėrthye ADN, u ngjit Everesti dhe u deshifrua Linear B.
    Nuk e dimė nė cilin vit do flasė Linear A, dhe nuk e dimė me ē'gjė tjetėr tė madhe bota do ta krahasojė. Por nėse (NĖSE) Linear A flet shqip ajo do jetė ngjarja mė e madhe e historisė tonė.
    Le tė besojmė Homerin qė thotė se nė (sh)Kretė kishte aq gjuhė sa pėrziheshin me njėra tjetrėn.

i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    D D .
    Per linearin A dhe B une personalisht jam i bindur qe s jane Grek.
    Mua edhe historie e Grekut nuk me bind .
    E para ,lufta e Trojes eshte komplete fallco, sepse .
    Trojanet duke u bazuar nga arkeologjia jane native ne Troje ,dmth prej Eres Neolitike deri ne Eren e Bronzit kultura Trojane, dhe ajo Ilire, ose Ballkanase, jane kontemporare dhe pa -nderprerje.
    Greket pretendojne te kene ardh nga Veriu rreth 1900 P K ,por ruota ,dhe drejtimi qe ata ndoqen nuk dihen.
    Tani kur nje rrace e re dhe superiore (Indo-Eu) hyn ne nje territor te ri sigurisht qe kultura e atij territori do ndryshoje .
    Por kultura e Mykenes ,Kretes ,dhe Trojes nuk tregojne nje gje te tille . Fakti me i mire eshte lufta e Trojes.
    Homeri nuk ben diference midis Trojaneve dhe Akejve .
    Trojanet dhe Akejte kishin nje veshje ushtarake duke filluar nga
    mburojat, helmetat me kreshta,etj.
    Ne Troje ndodhej tempulli i Athines ,dhe Apollos ,plus ata u besonin te gjithe Zotrave qe u besonin dhe Greket ,qe nga Zeusi dhe deri te Thetis.
    Dhe derisa te dy palet mbanin te njejtet emra dhe gjuha ka qene e njejte .
    Nga te gjitha keto del qe Trojanet dhe Akejte ishin nje rrace,dhe kjo eshte arsyeja qe pas luftes se Trojes Troja nuk u be toke Greke ,por ndodhi e kunderta .Mbreteria e Agamemnonit dhe ajo e Mykenes u shkaterruan.
    Pas 400 vjetesh (Of Dark Age) dalin Greket dhe kolonizojne Trojen dhe Azine Minore .Por ne disa vende si Lemnos , Krete Cupros mbijeton nje popull jo-Grek me kulture dhe gjuhe te njejte.
    Jepja vete kuptimin subjektit.
    Flm

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    D D .
    Edhe dicka tjeter .
    Ti mendon qe deshifrimi i Ventris eshte i sakte .
    Ventris doli ne konkluzionin qe lineari B ishte shkrimi i gjuhes Greke ,por si ka mundesi qe Lineari A eshte relativi i atij B por ti mendon qe ai eshte Shqip.
    Pra eshte e pamundur qe paraardhesi i dy Linearve te perdorej per dy gjuhe te ndryshme.
    Ti nqs mendon qe deshifrimi i Ventris eshte i sakte ,atehere duhet te pranosh qe ai ka qene Grek.
    Une po te isha ne vendin tend ,dhe nuk do doja te pranoja qe ajo gjuhe ishte Greke do gjeja menyren time te deshifrimit.
    Dhe dicka tjeter.
    Pasi pashe me vemendje tabelen e Linearit B vura re se tingujt
    La , Le , Lo , Li , Lu . Mungonin.
    Dhe besoj se e di qe pa keto (rrokje) gjuha Shqipe dhe ajo Greke
    nuk kane kuptim.
    Te me falesh ,dhe nuk dua te te diskurajoj por ky eshte thjesht opinioni im.
    Best wishes;

Diabolis
    Anėtarėsuar
    21-01-2003
    Postime
    1,625
    E kam nisur ngadale.
    Pashe nje video me Kreten, hapa nje liber te Hoodit e nuk kishte asgje per shkrimet, do fotokopjoj (ta kem se e lexova) trecerekun e nje reviste Athena Review qe ka per qyteterimin dhe shkrimin, e po shikoj here nje e here nje tjeter pllake po ju qepur vence, ne internet keto te fundit.
    Para ketyre lodha mendjen per anen matematikore te Linear A dhe B, e sado e vertita me dilte se ai qe e kishte bere, nje perpara Ventris (ky e ka marre te gatshme dhe i eshte lehtesuar puna keshtu), kishte te drejte. Mbase neser postoj nje mbledhje te tille.
    Neper ato qe lexova pranoheshin dallimet qe ti shkruan, por njekohesisht thuhej "nje dialekt i greqishtes", e riperseritej se ndonese njeri eshte pararendes i te deshifruarit ai nuk mund te lexohet me greqisht.
    Kjo me mjafton qe ta bej nje percapje; a dekurajohet njeriu kur sheh qe dhe ndonje rus i futet kesaj pune, bile bile per ata qe e dine ate diskun e Fistosit edhe kinezet i kane dale per zot.
    Mbase duhet nje teme me vete.
    A di kush:
    -si i thone oktapodhit shqip,
    -dhe a ka ndonje shkrim ne pllaka balte te zbuluar kund ne Shqiperi?

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    D D ;
    Asgje s eshte e pamundur .
    Te jem honest, une hoqa dore nga Linearet , sepse nuk dua ti futem dickaje dhe ne fund te deshtoj ,sepse atje mungon kodi dhe gjuha qe ata jane shkruajtur.
    Pra eshte ekuacion me dy te panjohura.
    Ka menyra te tjera per te vertetuar qe populli Pan--Hellen ishte Shqiptar .
    Por une te uroj suksese ne punen e nisur, dhe ben mire tu hedhesh nje sy ketyre gjuheve te lashta te cilat mund te te ndihmojne .
    Gjuha e Hittiteve (1900--1200)p k shume ngjashmeri me Iliren.
    Gjuha e Phrygjia (1200-- 500 ) p k ,po ashtu me origjine nga Ilirishtja .
    Gjuha e Luwian kontemporare me Hittiten dhe e ngjashme.
    Gjuha e Lydian paraardhese e Etruskes .
    Keto gjuhe dhe shqipja jane me teper se te ngjashme .
    Po pate kohe ti studiosh ,hidhu nje sy .
    Une personalisht nuk ngela i zhgenjyer nga studimi i tyre .
    Best of luck.

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Gladiator,

Po te jap ketu nje orientim per Kadmi-n. Ti thua qe ai ka ardhur nga palestina. Une po te bej me dije se ai mendohet t'i kete mesuar alphabeta-in grekeve.

Le qe ti duhet t'i dish keto dhe te tjera si psh qe Kadmi nuk ka ardhur nga palestina. Sekrete manastiresh?

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Harmonia.
    Nuk mbaj mend ,por me duket se te kam thene ku ndodhet Palestina sot.
    Sepse ne kohen e Kadmit Palestina quhej Phoenicia prej te cileve Greket moren alfabetin,dhe Kadmi ishte Phoenikas .
    Si psh te themi qe Herodoti ka lind ku eshte Turqia sot ,por s do te thote qe eshte Turk.
    Pra je keqkuptuar.
    Flm

Oh me ne fund ...

... mezi po prisja te arrinit ketu:

Finiq, Fenike, Phoenice ... (Palestina, Troja, Qendra e Botes pellazge, ilire, greke, shqiptare) ...

Kjo eshte FJALA magjike qe i jep zgjidhje gjithckaje.

Atje tash po germohet, me vrull, menerv (anglezet, italianet, francezet po zihen kush te rremihe i pari e sa me shume) .. te shohim, mbase rrojme aq sa te kemmi tregues bindes se ....

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-04-2003
    Postime
    197
    o gladieter si qenka gjuha shqipe njesoj si ajo etruske.te gjithe historianet e botes linguistat dhe enciklopedite tregojne se gjuha shqipe ka preardhjen e te njejtes gjuhe e folur nga iliret dhe eshte gjuhe indo-europiane dhe nje nga gjuhet me te lashta te europes.na del ti me i zgjuari prej te gjitheve dhe na shpik ca perralla.

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Huazimet e gjuhėve tė huaja nga gjuha shqipe
    Nga bela70 nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 650
    Postimi i Fundit: 06-03-2024, 14:35
  2. Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 07-07-2009, 15:33
  3. E.Ēabej: Ilirishtja dhe Shqipja
    Nga BARAT nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 11-02-2009, 19:00
  4. Fjalori latin-shqip i Frank Bardhit
    Nga King_Gentius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-01-2006, 23:46
  5. Pastėrtia e Gjuhės Shqipe
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-03-2003, 03:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •