Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    Perjashtuar Maska e Marmara
    Anëtarësuar
    12-06-2003
    Vendndodhja
    Ne Rrugen e Zotit
    Postime
    229

Të gjithë njerëzit janë mëkatarë, mëkatarët më të mirë janë ata që pendohen

Duke folur për tevben (pendimit), dijetar i famshëm islam, Imam An-Neveviu, në mbledhjen Muslime komentin e hadithit, ka thënë:. "Tevba do të thotë një kthim të All-llahut dhe të braktisur rrugën që shkakton zemërimin e All-llahut, pra në kohën e gabimit''Në të vërtetë, kthimi Tevba dhe duke e kthyer larg nga ajo që All-llahu të neveritshëm, qoftë publikisht ose fshehurazi punojnë. Ajo është udhëzim i dobishëm dhe shpëtim nga pikëllimi dhe dëshpërimi. Ajo është që jep jetë burim i të gjithë të mirë dhe lumturi në këtë botë dhe në botën tjetër. fazën e parë Tevba, të mesëm dhe të fundit në rrugën e All-llahut, fillim dhe në fund të çdo besimtari.
    Në literaturën islame, kur është fjala për pendim nga mëkati, e bëjnë përdorimin e dy termave: Tevba dhe istigfar (kërkojnë falje prej All-llahut), kaq shumë mendojnë se këto janë fjalë sinonime, e cila nuk është e vërtetë. Tevba është nocion më të gjerë dhe më të përgjithshme të istigfara dhe ai përmban atë që është e lidhur për të kaluarën, tashmen dhe të ardhmen. Keqardhje për kaluarën mëkatare, duke e lënë mëkatin në të tashmen dhe vendimin për provat e shtetit nuk do të kthehen këto mëkate në të ardhmen.
    A do të thotë istigfar duke kërkuar falje për mëkatet e kryera, dhe faljen e Allahut, nëse ndodh, përfshin që mbulon, nesramoćenje mëkatin dhe mbrojtje nga dënimi për mëkatet e kryera. Është e zakonshme që njerëzit të bëjnë istigfar dhe kërkoni falje për mëkatet, nuk të vjen keq dhe nuk bëjnë tevbu. Pra Tevba përmban istigfar dhe istigfar nuk përmban tevbu. Vlerat Tevbe nuk mund të llogaritet. Tevba shkaku i fitimit të dashurisë së Allahut, ajo sjell në një dritë në zemrën dhe pastron gjurmët e mëkatit. Pastaj, Tevba shkaktojnë uljen e shiut, të fitojë forcë fizike dhe shpirtërore, berićeta në pasuri dhe fëmijë. Të gjithë ata që sinqerisht nuk tevbu si të mos kryejë mëkate. Tevba rrugën e suksesit në këtë botë dhe në botën tjetër. Ai është shkaku i hyrjes në parajsë dhe shpëtimin nga zjarri, si dhe mbulimin e mëkateve dhe fshirja, dhe konvertimin e tyre në thawab dhe vepra të mira.
    Kjo është njerëzore të gaboj, por për të nxitur Satanit në mëkat Çdo njeri është një mëkatar dhe të tevbe e nevojshme. Një hap ne po i afrohet All-llahut dhe në distancë të tjera të veten prej Tij. Ndonjëherë ne jemi të vetëdijshëm për plotfuqishëm dhe kontrollit të Tij, dhe edhe një herë ne humbjen e lënë pas dore dhe të bien në mëkat. Në aluzion për një hadith ku Pejgamberi, salAllahu aleihi ue selem, tha: "njeriu është një mëkatar, dhe më të mirë janë ata mëkatarë që pendohen. Çdo '" (Tirmidhiu).
    Ndonjëherë një burrë thotë: "Unë jam duke kërkuar për lumturi, unë dua të ruaj dhe të shpresoj për faljen e mëkateve të tyre, por unë nuk e di rrugën e lumturisë dhe unë nuk e di se si ta nisni? Unë jam si një njeri që po mbytet i cili bën thirrje për dikë që do t'i japë atij një dorë e shpëtimit. Thjesht, unë dua disa shpresë dhe dritë në errësirën që do të më ndihmojë të dal nga kjo tuneli të errët. Por ku është koha dhe ku është dalja? "
    Njeri, unë e di se nga Tevba dhe kjo është rruga e shpëtimit. Ajo simbolizon një shkallë që arrin qëllimit. Për ju, është thjesht që ju të shkoni këtë rrugë dhe do të dëgjoni përgjigjen: Unë sigurisht që do të falë atë që pendohet dhe beson e bën vepra të mira, dhe pastaj të vazhdonte në drejtimin e duhur. (Taha, 82)
    Jo vetëm atë, por Zoti i fton të gjithë njerëzit, besimtarët dhe ata që nuk e bëni, ju shkoni nëpër tevbe. Sublime u lirua: "Thuaj: O robërit e mi që kanë mëkatuar me veten, mos e humb shpresën në mëshirën e All-llahut është! All-llahu do, me siguri, të gjitha mëkatet falen. Ai, vërtet, shumë më fal, dhe ai ishte i hirshëm. "(Ez-Zumer, 53).
    Nuk është më e pastër asgjë se lotët e pendimit dhe çdo gjë të butë se një zemër të penduar. Kjo është arsyeja pse Umeri rekomandoj duke folur me ta, duke thënë: "Ulu poshtë me penduar, zemrat e tyre janë të butë dhe namilostivija."
    Tevba mëkatarët më të mëdha të prishur dhe të mund të bëjë najpobožnijeg më të sinqertë dhe besnik njeri. Fudajl ibn Ijad ishte një kusar që ishte në dashuri me të afërmin e tij, dhe një natë kur ai erdhi nën pendzer e saj dëgjoi njeriu i vjetër për të mësuar ajete nga Sure Al-Hadid: A nuk është koha për të zbutur zemrat e besimtarëve, kur All-llahut dhe të vërtetën e cila është botuar përmend, dhe se ata nuk janë si ata që kanë kohë që u është dhënë libri dhe zemrat e tyre, për shkak se shumë kohë ka kaluar, ajo u bë e pamëshirshme, dhe shumë prej tyre janë jobesimtarë. (el-Hadid, 16). Këto vargje janë Fudajla prekur në zemër, atëherë iu kujtua dështimet e tij dhe të mëkateve dhe filloi të qajë. Ata ishin lot të sinqertë nga sytë e tevbe e saj që ishin të bindur të mëshirës së Allahut. Pas kësaj, ai iu përkushtua kërkesën për dituri islame dhe ka bërë një nga dijetarët më të famshëm të kohës pobožnjaka tij.
    Tevbe dyert u hapën, dhe ku Pokajnici All-llahu në mëshirën e Tij të pafund majtas tevbe derën e hapur deri në Ditën e Gjykimit dhe e bëri atë pika e fillimit të kthimit në grigjën e mëshirës së Allahut.
    Ebu Musa el-Eš'ari transmetuar hadith ku Pejgamberi, salAllahu aleihi ue selem, tha: "All-llahu i jep dorën e Tij natën që të falin atyre që mëkatuan gjatë ditës, dhe ofron dorën e tij gjatë ditës për të falur ata që mëkatuan gjatë natës, dhe kështu do të jetë deri sa të del dielli nga perëndimi. "(Muslimi).
    Duke komentuar mbi këtë hadith, Imam An-Neveviu ka thënë: "Ky hadith është dëshmi e qartë se, kur njeriu i përsëritur mëkatin e qindra, ndoshta mijëra herë, dhe secilën herë ai u pendua, Perëndia do të merrte tevbu e tij dhe fshihen nga mëkatet. Gjithashtu, në qoftë se ju do të pendohen për çdo mëkat, edhe një herë, ai do të Tevba ishte e saktë. "Përveç kësaj, All-llahu ka premtuar të marrë tevbu, edhe në qoftë se pendohet ishte një i pafe, munafik, zulumćar renegat, një mëkatar i madh.
    Duke komentuar mbi ajet nga Sure Ez Zumer-: Thuaj:''O robërit e mi që kanë mëkatuar në vetvete, nuk e humbin shpresën në mëshirën e All-llahut është! All-llahu do, me siguri, të gjitha mëkatet falen. Ai, vërtet, shumë më fal, dhe ai ishte i hirshëm, "Ibn Kethiri në dorëzimin e tij Tafsir përmendur nga Abbas Ibn i cili tha:" All-llahu është bërë thirrje për tevbu ata që besojnë që Jezusi si Zot, ata që besojnë se ai është Perëndia bir, ata që besojnë se i biri Uzeir e Perëndisë, atëherë ata që thonë se All-llahu është i varfër dhe kjo është dora All-llahu është i shtrydhur, ata që janë duke thënë se All-llahu është një nga tre, dhe ata të gjithë thanë: "Përse nuk janë ata pendohen tek Allahu dhe kërkoni falje prej Tij, se All-llahu është mëkatfalës, mëshirues. (El-Maida, 74).
    Pastaj, thirrje tevbu dhe pendimin e atij që ka thënë: "Jam i zoti i juaj. Madh I" (En-Naziat, 24). Dhe ata njerëz që e vë dyshim në lidhje me marrjen e tevbe dhe hedh ato në dëshpërim në lidhje me hir të All-llahut, ai zanegirao çfarë Allahu ka shpallur. "
    Nuk e vënë off Man tevbu, ku keni vënë jashtë pendim në pritje se ju do të arritur atë që donte, dhe kur ju mashtrojë veten se ju do të vazhdojë të jetë dënim shtyrë, dhe kur ju jetoni në neglizhencë në lidhje me vdekjen që ju pret? A nuk e dini se çfarë Ju jeni i lindur (fëmijët) do të jetë përsëri u kthyen në vendin, për të ndërtuar atë që do të shkatërrohen, se ajo që sakupljaš zhduken, dhe se ajo që keni bërë në libër të jetë i ruajtur, dhe do të pres Ditën e Gjykimit.
    Njeriu, sa ditë janë shpenzuar më kot, pasi ata janë lënë jashtë obligimeve të All-llahut, si jeni jashtë një funeral, kështu që ju nuk mësim ata që kanë shkuar në Dunja? O ju që kaloi rininë e tij në neglizhenca dhe mëkatet fuqishëm jashtë nga portat e mëshirës! Nëse ju keni qenë të dobët në rininë time dhe në tevbu pleqërie vonuar, kështu që është nuk është koha për zakucaš ri derën e mëshirës dhe të shpresojmë?
    O ju që keni harruar për një kontratë që i dha shpirtin tuaj para se ajo të lidhur me trupin tuaj! A e dini se kush është ai që i dha formën më të bukur, që është dikush që ka bërë i drejtë dhe ju dha dëgjimin, shikimin dhe mendjen, i cili është një nga ku ju do të jeni për t'u takuar me mëkate, dhe Ai do të mbulojnë ato, i cili është një keni harruar të falenderoj, dhe se ai nuk duhet të penalizohet për shkak të mosbesimit tuaj?
    Deri kur do të kundërshtojë aq shumë sa që ajo kurrë nuk do të kishin pësuar prindërit tuaj, dhe pse, dhe miqtë e lënë pas shumë kohë më parë? Kthehen Atij, ndërsa ende ju mund, dhe pendohet, sepse ai është mirëdashës, pendimi i mëshirshëm dhe i sinqertë ai pranon, dhe e di se mëshira e All-llahut për atë që pendohet pafund.
    Transmetohet nga Ebu Hurejra se Profeti salallahu, alejhi ue selem, tha: "Çdo anëtar i ummetit tim do të hyjë në Xhennet përveç atyre që refuzojnë." Ata pyetën: "i Dërguari i All-llahut, dhe që mund të refuzojë? O" Ai u përgjigj: " Kush jemi të bindur do të hyjë në Xhennet, dhe kushdo që unë mund të jenë të pabindur se ai nuk pranoi. "(Buhariu). Ky hadith është një lajm i mirë për të gjithë besimtarët do të hyjë në Xhennet, përveç grupit që ai nuk është kërkuar, jo sepse nuk ka nevojë për atë, por për shkak të injorancës së mënyrë që ajo të çon në preferencën për përfitime kalimtare të kënaqësitë e përjetshme të Parajsës. Aq nxitim me tevbu, sepse besimtari nuk ka ndonjë pushime përveç rahatluka nën tub Parajsa druri. E di se dita juaj më e mirë, një ditë kur ju jeni të kthehen të penduar në All-llahun dhe dine se All-llahu është më i kënaqur tevbu se atë që ka bërë.
    Ai tha se Profeti salallahu, alejhi ue sel-lem: "All-llahu të jetë tevbu një kënaqur nga ju, më shumë se një njeri që humb deveja e tij në shkretëtirë, ku ushqimi i tij dhe ujin, dhe pastaj të gjeni atë." (Buhariu dhe Muslimi).
    Një Muaz ibn Jahja ka thënë: "Unë mendoj se një nga më të devijuar që vazhdon në mëkat dhe shpresa është falje pa pendim, ai që pritjet pa bindjen për afërsinë e All-llahut, atë që shpresat se ai do të džehennemskog fara mbin nga frutat e Xhennetit, ai që kërkon një shtëpi kënaqësi të përjetshme në mëkat, dhe ai që shpreson çmimin e pa punë. Që i pëlqen të qiellit, ai lë një pasion, dhe që ka frikë nga zjarret, ai lë mëkatet.''
    Dallimi në mes të fshirjen (tekfira) dhe falje (magfireta) Duke folur për mëkatet e tevbu, Ibnul-Kajjim el-Dževzi, ndër të tjera, tha: "Data: tekfir (mbulimin e mëkateve, dhe fshini) dhe magfiret (faljen e mëkateve) në Kuran përmendur, së bashku dhe individualisht. përmendur së bashku për të në Suren Ali Imran në 193 ajeti: "Zoti ynë, na i falë mëkatet tona (fagfir lena zunubena) dhe ndër veprimet e ndryshkur e tona (tashmë anna sejjiatina keffir)." Kështu, në këtë ajet është përmendur katër herë:, zunub sejjiat, magfiret dhe tekfir. Do të thotë termi zunub mëkateve të mëdha dhe pak mëkatet term sejjiat që vijon të blerë ose keffaret i cili është nga e njëjta rrënjë si fjalë tekfir. Dëshmi se mëdha dhe të vogla zunub mëkatet sejjiat, të vendosura në 31 varg të Sures An-Nisa: Nëse keni qëndruar larg mëkateve të mëdha, ata që janë të ndaluar për ju, ne do të shkojë në të vogla kthen) tuaj nukeffir Ankum (sejjiatikum dhe do të prezantoj me një vend të mrekullueshëm ue. Kjo tregohet nga hadithi ku Profeti, alejhi ue selem, ka thënë: "Pesë namazet, Džuma në mesditë lutem, Ramadan për të Ramazanit janë të fshihen (mukeffirat) mëkatet që janë mes tyre për të kryer, në qoftë se një njeri sustegne ndër mëkatet e mëdha''(Muslimi).
    Magfiret Termi është kuptimplotë dhe të plotë se tekfir afat, prandaj magfiret përdoret me të madhe dhe tekfir apo fshij, me mëkatet pak. Magfiret nënkupton mbrojtjen dhe ruajtjen, dhe mbulon tekfir dhe largimi. Në bazë të këtyre, bëhet e qartë se pse besimtarët për të përballuar me vështirësi dhe sfida, duke premtuar, fshirjen tekfir dmth të mëkateve, dhe nuk magfiret. Hadith thotë: "Nuk do të vijë mbi besimtarin nuk ka joshje, të tilla si merak, trishtim dhe e pakëndshme të tjera, dhe edhe në qoftë se stings një gjemb, dhe se All-llahu nuk do të fshihet e tij (kaffara) gabime''.
    Kjo do të thotë se magfiret ose faljen e të gjitha mëkateve nuk është i lidhur me gjyqet dhe vështirësi, por vetëm me tevbu apo vepra të mira, e cila ka mëkate aq shumë të mbytem në to, si deti, i cili nuk ka rëndësi nëse ajo bie në një sasi të papërfillshme nga papastërtitë. Sido që të jetë, mëkatarët e tre lumenjve të mëdha në të cilat ato mund të jenë pastruar nga mëkati në këtë botë, dhe nëse kjo dështon, atëherë ju duhet të kalojnë nëpër Ferr për očisitili Purgatori. Këto janë: Lumi tevbe, një lumë e vepra të mira dhe përvojë e hidhur lumit. Kur All-llahu dëshiron njeri i mirë, atëherë të lejojë atë të "lahet" dhe pastruar në një nga këto lumenj. Dua të pendohem, por si?
    Kur barra e mëkateve, dhe ju e dini se nuk ka lumturi në ndjekje të pasionit dhe të ditës dhe natës orgies, dhe kur ju dëshironi të ktheheni në Krijuesin e tij, në krahët e tij të hirit, në qoftë se ju nuk e dini se si të pendohen dhe ku të fillojë, këtu janë disa këshilla të dobishme për ju për të të bëjë. Së pari ju duhet të bëni është quajtur. Pastrimi qëllim. Kjo do të thotë se qëllimi juaj dhe qëllimin për të pendohen, të jetë i sinqertë dhe vetëm në emër të All-llahut. Ata të cilët sinqerisht dëshirojnë të pendohen, tevbe All-llahu të lehtësuar rrugën dhe i mban ato nga mëkati, siç thuhet në suren Jusuf në 24 ajet: Unë dëshiroj që ai ishte e tij, dhe ai do të ishte e saj dëshirojnë që Zoti e pa asnjë paralajmërim - në mënyrë që larg nga ai, tradhti dhe tradhtia bashkëshortore, sepse ai me të vërtetë ishte i sinqertë robi ynë,. Pastaj, penduari duhet vazhdimisht të bëjë samoobračun sepse ajo nxit në të djathtë dhe larg nga e keqja dhe të ndihmojnë atë në maksimum kompensuar atë që ishte humbur. njeri Samoobračun duket sinqertë dhe jo për atë se ai u ngrit dhe pengohet përsëri. pobožnjaci e vërtetë janë ushtruar vazhdimisht samoobračun dhe kurrë nuk e shmangën veprat e tij të mirë nuk janë vetëm duke u mbështetur në to.
    Kështu, me transferimin e Vasi'a Muhammed ibn që është folur shpesh. "Nëse mëkatet kishte një erë, askush nuk është për shkak të aromës së tyre mund të vijë afër''Një Ubejd ibn Junus ka thënë:." Ndonjëherë mendoj rreth njëqind cilësi të mira dhe tipare, dhe të përpiqen për të gjetur ata për veten tonë, por ne nuk do të fillojnë të me dorë. "
    Xhafer ibn Zejdi ka qenë i njohur për pobožnjaku Ešjemu Siletu ibn, tha në vijim: "Ne ishim në një bastisje në Kabul, ai ishte me ne dhe forcat ibn Ešjem. Kur nata ra njerëzit ata kërkonin një vend për pushim dhe fle. Doja të ndjekin Sileta ibn Ešjema dhe për të parë se si ai do të kalojnë natën. Ndryshe nga të tjerët të cilët menjëherë pas polijegali Isha, ai shkoi në një korije e afërt të pemëve dhe u lut. Papritmas, ndërsa ai qëndroi në lutje, erdhi nga diku dhe luani iu afrua atij, por e Forcës së nuk u zhvendos. Kur ai dha selam, ai u kthye për të luanit dhe i tha: "bishën, shkoni dhe të shikoni për ushqim veten e tyre në vendin e dytë" Dhe ja dhe ja! Podvio luan bisht dhe u largua. Pas kësaj, Forca e vazhdueshme për t'u lutur namaz natën deri në agim, e pastaj u ul dhe e falënderoi All-llahun në lamtumirë, duke thënë: "Zoti im, unë ju lutem për të ruajtur mua nga ferr, sepse këto mëkatarë si mua, turp që Ju lutem për parajsë. " Kur ajo dawned, ai u soll sikur asgjë nuk ndodhi dhe askush nuk tha asgjë. Dhe unë jam i habitur ende në atë që unë pashë.''
    Pastaj, ajo që ju duhet të bëni është që të dalë nga kompania e keqe, e cila ishte shkaku i kthehet tuaj nga rruga e së vërtetës dhe të mëkatit me All-llahun. Sepse në qoftë se ajo nuk ka të bëjë, edhe në qoftë se ti lëri ata dhe nuk kryejnë mëkate që ata e bëjnë, ata e dinë se ju kurrë nuk do të largohet nga ju dhe se ju do të përpiqet të kthehet në rrugën e mëkatit dhe imoralitet. Sublime u lirua: All-llahu dëshiron të të falë, dhe ato nga pasionet e tij, motivet e ata duan të bëjnë larg me rrugën e drejtë, të kthehet.
    Këshilla e mëposhtme është për të menduar për pasojat shkatërruese të mëkatit dhe ndëshkimi që i pret mëkatarët në këtë jetë dhe botën e ardhshme, si dhe shpërblimin që ju pret, dhe thirri të pendohen dhe të bashkohet me karavan me fat. Pastaj, të jetë gjithmonë i zënë me diçka të dobishme, nuk rri duarkryq dhe të humbim kohë kot, sepse kjo nezauzetost dhe papunësi, me ndihmën e djalli të mallkuar, përsëri mund të çojë në mëkat dhe të kthehet në kompani të keqe.
    Pejgamberi, salAllahu aleihi ue selem, tha: "Shumica e njerëzve janë të mashtruar në lidhje me dy bekime dhe nuk i përdorë ato siç duhet: shëndetit dhe kohës së lirë.''(Buhariu).
    Dhe së fundi, gjithmonë duke bërë të kundërtën e asaj që ajo që ju thërrisni pasionin tuaj. Pas Satani, armiku më i madh i njeriut është i tij nefs (shpirt që është i prirur për të keqen) dhe pasionin e tij. All-llahu ka paralajmëruar për rrezikun e pasion, duke deklaruar: "Më tregoni ju, do të jetë kujdestar i atij që e ka pasionin tuaj sepse Perëndia e mori)? (El-Furkan, 43.
    Kushtet për vlefshmërinë e tevbe
    Të Tevba ishte korrekte dhe kushtet e ndershëm duhet të jetë i kënaqur që e kemi përmendur më poshtë. Pari, Tevba të bëhet sinqerisht në emër të All-llahut.
    Shtetet Kur'an: E ata që pendohen dhe përmirësohen, dhe të cilët në mënyrë të vendosur përqafojnë All-llahut dhe besimi i tij në All-llahun sinqerisht shpreh, do të jenë bashkë me besimtarët, e All-llahu me siguri do të japë besimtarëve shpërblim të madh). (An-Nisa, 146.
    Së dyti, shteti është dëshmi plotësisht lënë mëkatet që ai e bëri, sepse ai që vazhdon në mëkat, duke pritur për një fund i keq. Është raportuar se Malik ibn Dinari ka thënë: "Unë kisha një fqinj i cili ishte ogrezao në mëkatet tuaja. Unë e kam vizituar atë, kur ai ishte në shtratin e vdekjes së tij dhe i tha atij:. "Pendohuni All-llahut, mund të keni mëshirë, të shëruar ju dhe falë mëkatet" Ai u përgjigj: 'Kjo është shumë për një mik! Më afër se çfarë do të vijë në mënyrë të pashmangshme për secilin. Unë jam njeri pothuajse i vdekur dhe e vështirë për mua për shkak të jetës që kam kaluar në mëkat, dhe vetë shkatërruar. Unë u përpoq tani, në këtë gjendje, që të pendohen, por dëgjova një zë i tha:. Herë-Shumë ju jepet mundësia dhe të pranuar premtimin tuaj, dhe ju keni tradhtuar premtimin çdo kohë "
    Së treti, keqardhje për mëkatet e tyre.
    Abdullah ibn Masud transmeton se Pejgamberi, salAllahu aleihi ue selem, tha: "kuptimin e pendimit në shpirtin e tij, për shkak të mëkatit, në fakt Tevba).''(Ibn Maxhe.
    Së katërti, vendimi për të nuk ka kthim më të gjatë për mëkatin.
    Ai tha se Hatimul-esame "Tevba të zgjoni ju deri nga neglizhenca dhe se ju jeni i kujtoi të madhësisë dhe rrezikun e mëkatit, dhe mëshira e All-llahut që ishin të falur dhe të mbuluara. Të jenë ata të cilët nuk kthehen në mëkat, si qumësht pomuženo nuk mund të kthehen në sisë. penduar sinqertë duhet të bëjë katër gjëra: për të ruajtur gjuhën, thashetheme, Zavidnost dhe gënjeshtrën, kjo lë një kompani e keqe, që të jenë të turpëruar kur All-llahu kujton bërë mëkate dhe të jenë të përgatitur vazhdimisht për vdekje. Nëse kjo është përmbushur, Zoti iu përgjegj me katër të mira: e donte atë, të lirë nga mëkati, si në qoftë se ata kurrë nuk e kishte bërë, të mbajë atë nga djalli dhe ai ka aftësinë për të josh atë si ato të përdorura për të mbrojtur atë nga zjarri ".
    Pestë, restaurimin dhe kompensimin e dëmeve nëse gabime janë bërë nga njerëzit.
    Ai tha se Profeti salallahu, alejhi ue selem: "Kush ka një borxh për ndonjë person në lidhje me nderin e tij apo diçka tjetër, le ta kërkojnë hallall dhe falje para se të vjen dita kur nuk do të përdorë dinarë dhe dirhemë. Në qoftë se ai e kishte vepra të mira do të merren dhe të jepen në atë që është bërë shtypje, dhe në qoftë se ju nuk keni vepra të mira, do të merren nga aktet e keqe të dhunës që është bërë dhe të ngarkuar zulumćaru. "(Buhariu dhe Muslimi).
    Si do të dini nëse keni marre tevbu All-llahut? Nuk ka dyshim se çdo pendohet dhe dëshiron të dijë nëse Tevba tij në të vërtetë mori. Vetëm atëherë do të ndjehen të lumtur dhe të kënaqur për të vetëm të marrë krahë dhe inkurajim të vazhdonte në drejtimin e duhur. Ata që e gjejnë veten në këto karaktere me siguri mund të mbështeteni në atë All-llahu mori tevbu: Po pas tevbe të jetë më mirë se që ishte para saj, gjithmonë e frikësuar e mëkateve, që në sytë e tyre dyshe mëkatet që ai bëri, pavarësisht nga çfarë pritet prej tyre u pendua.
    Është raportuar se Ibn Masud ka thënë: "Një besimtar për mëkatin duket si një kodër që do të jetë çdo orë do të sjellë atij, dhe njeri i prishur mëkatin duket si në muzikën që ai ra në hundë, kështu që ai duart e momentit larg."
    Disa dijetarë kanë thënë: "A nuk e shikoni në smallness e mëkatit, por nga madhësia e një të cilëve u ke mëkatuar." Pastaj, për të bërë Tevba penduar penduar dhe i përulur para All-llahut, All-llahu i do robërit e tij i përulur, i cili kishte zemër, shpirt dhe gjuhë të falënderim, nuk ka arrogancë, vetëkënaqësi, nuk ka dëshirë për të pohavlom pa njerëz fyerje dhe nënçmimit të tjera. Në të cilin shteti është përshkruar si, ajo është më mirë të le tevbu tuaj rinovimit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Marmara : 05-05-2011 më 01:33

God Bless You Maska e _Mersin_
    Anëtarësuar
    21-05-2008
    Vendndodhja
    ne nota humori
    Postime
    2,593
    O Agim merr lexo kete temen se te sqaron qarte.vetem lexoje te gjithe qe te kuptosh urtesine dhe filozofine e thenieve profetike islame.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=120653

Mbec me shendet

Pasimi i profeteve eshte falje mekatesh.

“Thuaj, nëse e doni All-llahun, pasomëni, edhe juve All-llahu do t’ju dojë dhe do t’ua falë mëkatet.”
    (Ali Imran, 31)
    Ndryshuar për herë të fundit nga _Mersin_ : 06-05-2011 më 03:47
    "Shoku Mjekesise"

Perjashtuar Maska e Marmara
    Anëtarësuar
    12-06-2003
    Vendndodhja
    Ne Rrugen e Zotit
    Postime
    229

Te Gjithe..

Citim Postuar më parë nga Agim Shkodra Lexo Postimin
    Në aluzion për një hadith ku Pejgamberi, salAllahu aleihi ue selem, tha: "njeriu është një mëkatar, dhe më të mirë janë ata mëkatarë që pendohen. Çdo '" (Tirmidhiu). Ndonjëherë një burrë thotë: "Unë jam duke kërkuar për lumturi, unë dua të ruaj dhe të shpresoj për faljen e mëkateve të tyre, por unë nuk e di rrugën e lumturisë dhe unë nuk e di se si ta nisni? Unë jam si një njeri që po mbytet i cili bën thirrje për dikë që do t'i japë atij një dorë e shpëtimit. Thjesht, unë dua disa shpresë dhe dritë në errësirën që do të më ndihmojë të dal nga kjo tuneli të errët. Por ku është koha dhe ku është dalja? "
    Njeri, unë e di se nga Tevba dhe kjo është rruga e shpëtimit. Ajo simbolizon një shkallë që arrin qëllimit. Për ju, është thjesht që ju të shkoni këtë rrugë dhe do të dëgjoni përgjigjen: Unë sigurisht që do të falë atë që pendohet dhe beson e bën vepra të mira, dhe pastaj të vazhdonte në drejtimin e duhur. (Taha, 82)
    Jo vetëm atë, por Zoti i fton të gjithë njerëzit, besimtarët dhe ata që nuk e bëni, ju shkoni nëpër tevbe. Sublime u lirua: "Thuaj: O robërit e mi që kanë mëkatuar me veten, mos e humb shpresën në mëshirën e All-llahut është! All-llahu do, me siguri, të gjitha mëkatet falen. Ai, vërtet, shumë më fal, dhe ai ishte i hirshëm. "(Ez-Zumer, 53).

Pra e besoni qe njeriu eshte nje mekatare qe nga lindja?
    Problemi eshte si do te shpetoje nga mekati?
    E vetmja rruge eshte besimi ne Jezus Krishtin,sepse Ai vdiq ne kryq duke marre mekatet tona;dhe ne mund te shpetohemi nepertmjet hirit te Perendise ESIMI NE JEZUSIN ,NE ATE QE AI BERI PER NEVE NE KRYQ.
    Letra Romakeve kapitulli 10:9,10,11
    9 Sepse ,po te rrefesh me gojen tende Zotin Jezus,dhe po te besosh ne zemren temde se Perendia e ngjalli prej se vdekurish,do te shpetohesh.
    10 Sepse me zemer,njeriu beson ne drejtesi dhe me goje behet rrefim per shpetim.
    11 sepse Shkrimi thot:"Kushdo qe beson ne te ,nuk do te turperohet."Isaia 28:16

Pershendetje Marmara,ke shume te drejt kur thua:
    "Të gjithë njerëzit janë mëkatarë, mëkatarë dhe të mirë janë ata që pendohen"
    Vere ne zbatim per jeten tende dhe do te shikosh ndryshimin.

--------------------------------------------------------------------------------
    Pa dyshim se ne kete jete nuk ka njeri i cili nuk ka bere mekate,
    Mekatet të dobësojnë besimin, i cili forcohet me adhurime dhe dobësohet me kryerjen e gjynaheve.
    Njeriut po t’i bëhet zakon diçka, e ka të vështirë të largohet prej saj dhe për të është i vështirë shpëtimi, sepse shejtani i hap derën atij për të vepruar forma të tjera gjynahesh, që janë më të mëdha se të parat, prandaj dhe njerëzit e dijës kanë thënë:
    Mekatet janë posta e mohimit, që e kalojnë njeriun nga njëra faze në tjetrën, derisa rrëshqet tërësisht nga feja e tij, i lutemi Zotit të na ruajë.

i/e regjistruar Maska e refet
    Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    mendoj se krishteret duhet te besojne se ato jane pa mekate .ashtu thuhet ne 1 gjonit
    1 gjonit 3:1
    "shiqoni ce dashurije te madhe na dhuroi i ati sa qe quhemi BIJTEE HYJIT DHE JEMI ......."
    po ne te njejtin kapitul thuhet se bijte e hyjit nuk mekatojne

1 gjonit 3:9
    " kushdo qe eshte i lindur prej hyjit nuk ben mekate ,sepse fara e atije mbetet ne te dhe nuk MUNDET TE MEKATOJE SEPSE ESHTE I LINDUR PREJ HYJIT"

sa e kuptova ne 1 gjonin 3:1 te krishteret quhen bijte e hyjit kurse ne 1gjonin 3.9 thuhet se kta te krishtere nuk mundet te gabojne e te mekatojne.
    te na muslimanet ka pendim e teube e te ju te krishtere qe skeni mekate ???????
    si e spjegoni ju kte?

Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    pershendetje agim
    ke do spjegime interesante " KUSH KRYEN MEKAT ESHTE NGA DJALLI"??????
    PO E PERMENDEN DREJTESINE o agim njeri te drejte bibla thote se nuk ka ????
    romakve 3:10
    " SIQ THOTE SHKRIMI I SHEJTE NUK KA NJERI TE DREJTE AS VETEM NJE"
    agim shkodra pse po idhnohesh une vetem po i citoj versetet e bibles . bibla thote se njeri te drejte nuk ka e cka ka ketu me filozofue e me spjegue e me kuptue ndryshe agim.
    agim isen e dua kte ta kam thene por jo si don ti me e dashte e si thote pali . une isen e dua ashtu si me urdheron zoti ne kuran e jo si urdheron pali.
    agim ti je verbuar ke mare rugen e gabuar kte sinqerishte po ta them , po sejcili do te jape pergjigjen per vetveten ne diten e gjykimit. pershendetje agim

ʚϊɞSabr is Sweetʚϊɞ
    Anëtarësuar
    10-04-2011
    Vendndodhja
    In my thoughts free from the world
    Postime
    534
    Ja si paraqitet ne hadithet Jezusi:
    Gjyqtare dhe sundimtare i drejte,
    Me floke te gjata dhe kaçurela deri tek mesi i qafes,
    Zeshkan i bukur,
    Kush nuk beson ne ardhjen e tij nuk eshte besimtare,
    Atij i eshte dhene Ungjilli,( Ungjilli- Lajmi i mire,fuqia e Perendise per shpetimin e cilitdo qe beson,te shfajesuar,pra me ane te besimit kemi paqe me Perendine,nepermjet Jezus Krishtit ,Zotit tone.

Si po te shkon o Agimo, a udhezove ndonje musliman hala a jo.
    I feel Kosovereign!

Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    kush te tha agim shkodra se na muslimanet nuk besojme ne ardhejen e ises a.s.?
    nuk e di ti agim aspak islamin ti folen si ta ha mendja ???
    agim shkodra thua se "jezu krishti eshte zoti juaj" pa ME THUAJ MARIJA KEN E KA LINDE ?
    a- A ZOTIN E KA LINDE?
    b- APO ISUSIN?
    c- APO SHPIRTIN E SHEJTE?
    cila eshte pergjigja kur ju thuani qe te tret jane nje. 1=3
    i dobet eshte "zoti " jote agim qe lejoj qe baskijat ta gozhdojne ( ashtu ti e beson )
    ruge e gabuar agim shkodra .
    pres pergjigje agim dhe te pershendes

Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    e drejta e jote eshte agim me besue cka don.ma mire me pas nifar besimi se me qene ateist e me mendue se njeriu e ka prejardhjen prej majmuni.
    naten e mire agim shkodra

God Bless You Maska e _Mersin_
    Anëtarësuar
    21-05-2008
    Vendndodhja
    ne nota humori
    Postime
    2,593
    shembull te thjeshtji uji+akulli+avulli=uje.
    Pse beheni kaq naive dhe te paditur.Kur flitet per Zotin nuk mund te marresh shembull krijesat.

Nje shok i yti perdori kete llogjiken tende dhe tha.

1x1x1=1

Une i thashe qe shembuj krijesash gjejme sa te duam qe kane tre perberje por nuk mund te flasesh per Zotin duke marre shembuj krijesat.
    1x1x1x1x1x1x1x1=1
    Po keshtu me shembuj ujit apo vezes nuk shpjegohet Zoti.Cilesite e Zotit shpjegohen vetem me shpallje hyjnore pasi njerizt nuk e njohin ate pervec me ate qe Ai u ka shpall profeteve.

( Deuteronomi 4:39)"...Perendia eshte Zot ne qiell e ne Toke. Si Ai nuk ka tjeter."

Me kete fjale kuptojme se Zoti nuk ndahet ne pjese sipas qejfit te kristianeve por Jezusi ishte njeri, bir njeriu sic e quan ai veten ishte Mesia dhe profet i derguar prej Zotit tek populli hebre.Tani ta besh Birin e Njeriut Zot apo meshirim te Zotit ne toke do te thote qe paganizmin ta perziesh me fene dhe kete gje ben Pali me shoke qe feja e tyre te ishte me e pranueshme tek paganet.Prandaj Zoti solli Kuranin dhe profetin e fundit Muhamedin a.s qe ta pastroje shpalljen profetike me perzierjet pagane dhe mitologjike.

Ja dhe vertetimi biblik i fjales La ilahe il Allah = Ska Zot tjeter pervec Allahut.

(Deuteronomi 6:4)"Degjo 0 Izrael: Perendia,Zoti yne eshte Nje";

(Isaja 42:1011 )"...keshtu qe te me njohesh, te kuptosh e te besosh se une jam ai. Asnje Perendi nuk u krijua perpara meje dhe nuk do Ie kete nje te dyte me pas. Una dhe vetem une jam Perendia dhe perveç meje nuk ka Shpetimtar tjeter";

(Isaja 44:6):" Keshtu tha Perendia...Une jam i pari, dhe une jam i fundit; dhe vec; meje nuk ka Zot tjeter";

(Isaja 45:18): "Pasi kjo u tha nga Perendia qe krijoi qiejte; vete Zoti e krijoi dhe ndertoi boten dhe ate nuk e krijoi sa koti,nuk e ndertoi qa ta lera ta pabanuar: une jam Perendia dhe nuk ka tjeter."

"Dhe kjo është jeta e përjetshme, të të njohin ty të Vetmin Perëndi të vërtetë dhe Jezu Krishtin që ti ke dërguar.(Gjonit 17/ 3)

" Cili është I pari I të gjitë urdhërimeve? 29. Dhe Jezusi iu përgjigj: -Urdhërimi I parë I të gjithëve është: Dëgjo, o Izrael! Zoti, Perëndia ynë është I vetmi Zot. 30. Dhe, duaje Zotin, Perëndinë tënd me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd, me të gjithë mëndien tënde e me të gjithë forcën tënde! Ky është I pari urdhërim.Markut 12/ 28-34:

Jezusi njofton per Zotin e tij dhe Zotin e dishepujve te tij

: "…por shko tek vëllezërit e mi dhe thuaj atyre se unë po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, tek Perëndia im dhe Perëndia juaj."Gjonit 20/ 17)

“Perendia nuk eshte nje njeri, qe mund te genjeje, as edhe bir njeriu qe mund te pendohet”. (Numrat 23:19)
    Ndryshuar për herë të fundit nga _Mersin_ : 09-05-2011 më 10:07
    "Shoku Mjekesise"

Anëtarësuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    Naten e mire,por me perpara se te flesh lexoje shkrimin qe te kam dhene,sepse keshtu do te kuptosh se ç'eshte mbreteria e Perendise.
    Kush ka te drejte te hyje ne te do ta jap rradhen tjeter.
    Pershendetje!
    agim mersini te ka dhene pergjigje te mire. me argumente e jo me filozofi.
    e sa per pergjigjen e mbreterise se perendise ke kujdes e po gabon.

romakve 3:10
    " SIC THOTE SHKRIMI I SHEJTE
    NUK KA NJERI TE DREJTE AS VETEM NJE"

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •