Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 60
    i/e regjistruar Maska e refet
    Anėtarėsuar
    24-04-2007
    Postime
    553
    prishtina ne bibel e kane te urdheruar kta te pine nga nje gote raki
    1 timoteut 5:23
    "mos pi vetem uje por pi ngapak vere per shkak te stomakut dhe te semundjeve tua te shpeshta"

Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    Ca eshte konjaku, nje lloj pije me ngjyre?
    ...
    Pak info pėr konjakun marr nga njė kėrkim i rastėsishėm.

/ / / / / / /
    Konjaku ėshtė njė pije me njė gradė tė lartė alkooli (rreth 40 pėr qind) tė pėrftuar nga njė distilim i dyfishtė i verės sė thatė, tė karakterizuar nga aciditeti i lartė. Rrushi i pėrftuar nga vreshtat me rrush tė bardhė: Armagnac, ossia ugni blanc, folle blanc, colombard, tė gjitha varietete franceze tė konjakut qė prodhohet nė provincėn Charente, nė perėndim tė Francės, nga ku kjo pije ka marrė edhe emrin.
    Historia
    Pėr herė tė parė prodhimi i konjakut daton nė shekullin XVII, kur holandezėt shisnin verėra pėrgjatė brigjeve tė Atlantikut, vendosėn tė merreshin me distilimin e tyre, por kjo pije famėn madhėshtore nė botė e mori nė kohėn e Napoleonit, rreth tė cilit thuhet se ishte vlerėsuesi dhe konsumatori mė i devotshėm.
    Prodhimi
    Lėngu i rrushit presohet dhe mė pas lihet tė pushojė pėr rreth njė muaj, pėr tė pėrftuar mė pas njė verė tė bardhė me bazė tė ulėt alkooli, ku mė pas do t’i nėnshtohet distilimit. Produkti distilohet dy herė me njė aparat tė posaēėm dhe mė pas lihet pėr njė kohė tė gjatė tė vjetrohet nė vende tė errėta pėr tė paktėn tre vjet. Kėtu kjo pije humbet pak gradė nga alkooli qė ka pėrftuar gjatė kėsaj kohe dhe merr shijen dhe ngjyrėn karakteristike tė konjakut, si nė tė karameltė.
    Zonat e prodhimit tė konjakut cilėsor ndahen nė gjashtė nėnzona qė pėrcaktojnė cilėsinė e konjakut qė prodhojnė:
    - Grande Champagne: prodhon konjak me aromė intensive, tė pėrshtatshme pėr periudha tė gjata vjetrimi
    - Petite Champagne: konjak delikat
    - Borderies: konjak me aromė tė veēantė lules
    - Fins Bois: konjak intensiv dhe me kohė tė shkurtėr vjetėrimi
    - Bons Bois: konjak i lehtė
    - Bois Ordinaires: konjak i cilėsisė sė mesme

Konjaku me karakteristika mė cilėsore pėrftohet nga Fine Champagne, dhe mund tė arrihet nga pėrzierja e llojit Petite me Grande Champagne.

Klasifikimi sipas cilėsisė
    Por nuk mbaron me kaq, ekzistojnė lloje tė ndryshme konjaku dhe kjo varet nga cilėsia, nė bazė tė sė cilės ekziston ky klasifikim: VS o Very Special, njė konjak i ri, i vjetruar pėr vetėm dy vjet; VSOP o Very Superior Old Pale, njė konjak i ri i vjetruar pėr 4 vjet; XO o Extra Old, njė konjak i vjetruar pėr 6 deri nė 20 vjet.
    Vjetėrimi
    Shumė konjakė luksozė janė edhe mė tė vjetruar se kaq. Disa i kalojnė 200 vjetėt dhe me raste distilohen sėrish pėr tė zėvendėsuar pėrmbajtjen e ujit dhe pėr tė rritur volumin e alkoolit. Kompanitė mė tė njohura pėrziejnė lloje tė ndryshme konjaku pėr tė realizuar njė shishe tė limituara dhe ekskluzive. Shpesh pijet e pėrftuara hidhen nė shishe kristali elegant, fryt i traditave mė tė mira artizanale tė kristalit tė punuar nė dorė si pėr shembull Lalique. Natyrisht, kėto shishe arrijnė ēmime super tė larta, duke u bėrė gėzimi i koleksionistėve, tė cilėt ruajnė rastin qė kėto shishe t’i bėjnė pjesė tė tyren.

Louis XIII di Rémy Martin, konjaku mė i mirė nė botė

Sipas njohėsve mė tė mirė tė konjakut, Louis XIII di Rémy Martin ėshtė lloji mė i mirė dhe mė cilėsor nė botė nė tregun sot. Mes gjeneratash mjeshtėrat pėrmirėsuan me sukses konjakun prestigjioz, fryt i rrushit tė prodhuar ekskluzivisht nė Grande Champagne, dhe pijes sė vjetruar prej rreth 40 dhe 100 vjet.
    / / / / / / /

Edhe njė temė serioze qė u hap pėr alkoolin, po sulmohet nga kamikazėt fetarė.
    Moderatori duhet tė veprojė...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga baaroar : 02-05-2011 mė 13:33

Citim Postuar mė parė nga Dalan Lexo Postimin
    Edhe njė temė serioze qė u hap pėr alkoolin, po sulmohet nga kamikazėt fetarė.
    Moderatori duhet tė veprojė...
    Pse vertete e beson ti ate perrallen, qe kamikazet fetare nuk pijne alkool?
    Sa per konjakun ne fakt, te them te drejten kur perdoret ne disa gatime, i jep vertete shije, madje edhe ne embelsira.
    ...............
    Kur vjen puna tek konsumi i alkoolit, gjithmone do kemi ndarje pikepamjesh, ta marrim ne shembullin me te thjeshte; ke shume mjeke qe iu rekomandojne rreth 50 gr alkool ne dite pacieteve te tyre, kryesishht keta mjeke jane vete pijedashes , ndersa une vete personalisht kam degjuar nga mjeke te tjere shume te njohur, qe organizmi i njeriut ka nevoje vetem per 1 gr alkool ne 24 ore, dhe kete e merr me ane te ushqimeve.
    Tani, pikemapje te ndryshme, shkenca nuk i ka per here te pare keto, jo me kot thoshte edhe Hygoi (me falni qe e perdori shpesh por eshte i preferuari im): "simbolika e gjarperit qe kafshon bishtin e vet, i atribuohet shkences"
    ....................

Gjss, edhe pse personalisht jam anti-alkool ne pergjithesi ne konsumin e tij, po e permendi nje thenie nga Alkimisti i Paolo Coleho: "nuk ka rendesi se cfare fut ne goje, ka me shume rendesi se cfare nxjerr nga goja"
    Besoj se kete here u mundova te qendroj neutrale

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Yes* Lexo Postimin
    simbolika e gjarperit qe kafshon bishtin e vet
    ....................
    ouroboros
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Citim Postuar mė parė nga enterprize Lexo Postimin
    ouroboros

ehe
    Je i mprehte nganjehere ti, si duket e pin "te paster"....(shaka)
    p.s: e kam me shume qejf kete simbol!

...
    Tani, pikemapje te ndryshme, shkenca nuk i ka per here te pare keto, jo me kot thoshte edhe Hygoi (me falni qe e perdori shpesh por eshte i preferuari im): "simbolika e gjarperit qe kafshon bishtin e vet, i atribuohet shkences"
    ...
    Ke kthyer ndonjė gotė sot?

Dalan, me duket se ti per vete e paske kthyer nje shishe te tere.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ehe
    Je i mprehte nganjehere ti, si duket e pin "te paster"....(shaka)
    p.s: e kam me shume qejf kete simbol!
    gjarpri qe kafshon bishtin(ouroboros) nuk eshte simbol i farmacise....ka dhe crop circles me kete simbol. kushdo qe i ka bere aliene apo njerez, jane shume te zgjuar, kane ngjallur debat te madh.
    farmacia ka simbol gjarprin e Asclepius, nja gjarper qe perdridhet reth kupes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 02-05-2011 mė 15:14
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

e.p nuk me duket se thashe qe eshte simbol i farmacise, une thjesht citova ate interpretim qe i ka bere Hygoi, meqe ra fjala GM Priory of Sion, lol.
    Nuk eshte se e degjova per here te pare per kete simbol, por si gjithmone ketu nuk merr njeri mundimin te kuptohet mire postimi, dhe fillojne me pas komente harbute si puna e dalanit psh, apo edhe ti qe e keqkuptove. Keshtu qe po e mbylli me kaq me mire, se nuk ia vlen.

Citim Postuar mė parė nga PrisHtiNa-Lee Lexo Postimin
    Nuk je budall ti jo.
    Cdo gje me fene Islame e lidh.

Te jesh ateist s'do te thote mosbesim ne Zot, por antimysliman.
    Pse ateist jam une ? Cudi se une nuk e njoh veten per te tille...Shiko se mos ja fut kot ti dhe tallesh me mua se pastaj zemerohem une
    Revolution 1848

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •